Çfarë është një hyrje e hapjes dhe si bëhet ajo?

Hyrja hapëse fillon të gjithë ciklin e kontabilitetit

Nga të gjitha shënimet e kontabilitetit që ekzistojnë në libër vendi i hapjes është i pari dhe më e rëndësishmja nga të gjitha. Këto janë të dhënat që mblidhen në fillim të një ushtrimi mbi situatën ekonomike dhe financiare të një kompanie në atë kohë specifike. Pa hyrjen e hapjes nuk do të ishte e mundur të fillohen periudhat në kontabilitet, në librin e përgjithshëm ose ndonjë regjistër tjetër të kontabilitetit ekonomik të kompanisë.

Selia e hapjes fillon të gjithë ciklin e kontabilitetit të një kompanie kohëzgjatja e të cilit është një vit. Prej tij, regjistrohen secila prej operacioneve ekonomike që biznesi do të zhvillojë gjatë kësaj periudhe. Në shumicën e kompanive, ato zakonisht përkojnë me vitin kalendarik, duke filluar nga 1 janari dhe duke përfunduar më 31 dhjetor. Në të, çdo ngarkesë ose aset do të mblidhet, domethënë të ardhurat dhe shpenzimet. Duke pasur parasysh këtë situatë, hyrja e parë nuk mund të përmbajë shpenzime ose të ardhura. Në një farë mënyre, hyrja e parë është ajo që fillon librin kryesor pasi që kur të bëhet hyrja, lëvizjet duhet të transferohen në libër. Për të kuptuar se si ta vendosni dhe ta filloni, vazhdoni të lexoni këtë artikull që i kemi kushtuar.

Kushtetuta e vendit të parë fillestar

Në hyrjen e parë, pasuritë dhe pasivet shënohen në seksionet që duhet dhe duhet të keni

Hyrja fillestare do të ishte hyrja e parë hapëse që bëhet kur filloni një biznes, domethënë, kur krijoni / lindni një biznes të ri. Ekzistojnë dy situata në të cilat duhet të bëhet një hyrje e parë, dhe kjo do të ishte rasti i parë.

Në këtë hyrje të re, do të pasqyrohen të gjitha kontributet e bëra nga partnerët që e përbëjnë atë. Ato kanë të gjitha pasuritë dhe mund të jenë pasuri ekonomike dhe të patundshme, tokë, mobilje. E gjithë kjo pjesë Shtë shënuar në seksionin "duhet" dhe më pas në "kanë" kapitalin aksionar, pasi janë bërë artikujt e themelimit të kompanisë.

Të gjitha shpenzimet që rrjedhin nga themelimi i kompanisë, të tilla si taksat, regjistrohen si kapital neto pasi të jetë konstituuar hyrja fillestare. Pas këtyre shënimeve, të gjitha shpenzimet vetanake që rrjedhin nga aktiviteti, siç janë faturat, pagat, taksat, si dhe të ardhurat nga shitjet ose shërbimet e ofruara, mund të vazhdojnë të shënohen.

Tre aktivet kryesore janë pasuritë, pasivet dhe pasuria neto.
Artikulli i lidhur:
Meshat e trashëgimisë

Pas vitit kalendarik dhe arritjes së fundit të ciklit të kontabilitetit, duhet të bëhet regjistrimi i mbylljes. Llogaritë duhet të futen në të për t'i lënë ato në një bilanc zero. Në këtë mënyrë, mund të fillojë hyrja e re për vitin e ardhshëm fiskal, duke transferuar vlerat e vjetra në atë të re. Duke ndjekur të njëjtën tendencë, duke shënuar pasuritë në llogaritë "debit" dhe detyrimet në llogaritë "kredi".

Hyrja e parë e një kompanie tashmë të themeluar

Regjistrimi i parë i kontabilitetit i bërë për çdo vit fiskal është vendi i hapjes. Vjen pas hyrjes mbyllëse, e cila është hyrja e fundit e kontabilitetit e bërë në fund të vitit.

ka programe kompjuterike për të kryer operacione kontabël dhe shënime të kontabilitetit

Hyrja në hyrje bëhet duke ndjekur të njëjtën metodë si në rastin e mëparshëm, por duke filluar nga një kompani e krijuar tashmë. Të dhënat që mund të jenë në dispozicion mund të ndryshojnë nga një rast në tjetrin, por zakonisht janë për tre raste. E para është duke transferuar vlerat nga hyrja mbyllëse në hyrjen hapëse. Në rastin e dytë me bilancin e vitit të kaluar ose në një rast të tretë edhe kur nuk ka të dhëna.

Shembulli i hapjes së sediljes

Ne do të bëjmë një shembull hipotetik të hyrjes së një kompanie që ne do ta quajmë «finance 521 SL». Pas përfundimit të hyrjes mbyllëse për vitin e fundit fiskal, ne vazhdojmë të fillojmë hyrjen e hapjes për ciklin e ri të kontabilitetit. Në bilancin që kemi pasur në fund të vitit mund të kemi, për shembull, pikat e mëposhtme:

  • Aktive: Makineri 3.000 euro. Para 500 euro. Klientët 600 euro. Aksione 800 euro.
  • Pasiv: Kapitali 1.000 euro. Rezervime prej 400 euro. Borxhe 800 euro.

Të gjitha pjesët e pasurive do të shënoheshin së pari në seksionin "duhet", pastaj nën "asete" detyrimet e përshkruara më sipër do të vazhdonin të shënoheshin në rend zbritës (siç do të ishte vazhdimi).

Siç u përmend më lart, hyrja mund të fillojë për herë të parë nëse kompania sapo është themeluar. Në këtë rast ato janë zakonisht të dhëna shumë të thjeshta pasi që nuk ka bilanc fillestar dhe ato zakonisht janë para ose banka (për shkak të kontributeve të bëra nga partnerë të ndryshëm). Ne gjithashtu mund ta gjejmë veten në rastin e një kompanie ekzistuese me një program kontabël. Në këtë rast, vetë programi do të automatizohet dhe në mbyllje të ciklit të mëparshëm do të fillojë hyrja e hapjes. Në rast se dikush tjetër mban këtë llogari, ka pak më shumë punë dhe është e rëndësishme të keni të gjitha llogaritë të mbyllura dhe pastaj të filloni hyrjen e hapjes.

Në praktikë, nuk do të ketë një ndarje të përgjithshme si "makineri" ose "klientë", siç ishte ideja për të thjeshtuar. Normalisht do të ketë një skedar për secilin klient, si dhe një ndarje për pasuritë e ndryshme që ka kompania.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.