Monedha përkujtimore dy euro

Monedha 2 euro

Grumbullimi i objekteve ka qenë gjithmonë një nga hobet par ekselencë, por edhe një biznes që mund të gjenerojë të ardhura të mëdha tek njerëzit me më shumë përvojë në këtë temë. Brenda kësaj bote, një nga aktivitetet që bie më shumë në sy të të tjerëve është mbledhja e monedhave përkujtimore, disa prej të cilave janë çmuar në miliona dollarë.

Sigurisht Nuk ka shumë monedha që mund të arrijnë një vlerë të tillë, por nuk ka dyshim se ato përbëjnë një treg të madh. Një nga shembujt më goditës në këtë drejtim është rasti i monedha përkujtimore dy euro.

Cilat janë monedhat përkujtimore të dy eurove?

Këto monedha kanë qenë i prerë që nga viti 2004 dhe ato karakterizohen nga fakti që njëra nga fytyrat e monedhave të përmendura zëvendësohet me një motiv përkujtimor, duke festuar kështu, momente të rëndësishme në historinë e atij vendi ose të Bashkimit Evropian.

Monedhat janë dy euro dhe janë mjete juridike në të gjitha vendet anëtare të eurozonës. Monedha e parë përkujtimore u lëshua nga Greqia, me rastin e Lojërave Olimpike në Athinë 2004.

Sigurisht, këto monedha janë botime speciale me kohë të kufizuar, kështu që ato nuk qëndrojnë në treg për shumë kohë, arsye e mjaftueshme për të rritur vlerën e tyre në mënyrë eksponenciale me kalimin e kohës.

Deri më 31 dhjetor 2017, janë prerë gjithsej 295 monedha përkujtimore dy euro.

Çdo shtet anëtar i Bashkimit Evropian mund të prerë monedhën e tij përkujtimore dy euro, megjithatë, aktualisht, numri maksimal i monedhave përkujtimore që secili vend mund të lëshojë është dy monedha në vit më së shumti, ose tre në rastin e çështja të paraqitet me Bashkimin Evropian, i cili kryhet për të festuar përvjetorët e një rëndësie të veçantë për këtë komunitet politik, ky përjashtim është paraqitur vetëm katër herë deri më sot (2007, 2009, 2012 dhe 2015).

Si strukturë e përgjithshme e të gjitha monedhat që janë prerë, ato paraqesin një motiv të përbashkët në anën kombëtare, e njëjtë në të cilën shfaqet emri i vendit lëshues.

Po kështu, simboli i ngjarjes që do të përkujtohet shfaqet gjithashtu, në gjuhën ose gjuhët përkatëse. Duhet të theksohet se ndryshe nga çfarë ndodh me kartëmonedhat, monedhat euro janë ende përgjegjësi e secilit vend dhe jo e Bankës Qendrore Evropiane.

Monedha përkujtimore dy euro në Spanjë

monedha përkujtimore

Një vit pasi u lëshua lEdicioni i parë përkujtimor i monedhës dy euro në Greqi, versioni i parë përkujtimor i kësaj monedhe u lançua në Spanjë, me rastin e Njëqindvjetori IV i edicionit të parë të "hidalgo gjeniale Don Quijote de la Mancha".

Që atëherë dhe deri më sot, gjithsej 16 monedha përkujtimore dy euro në Spanjë, të cilat kanë shërbyer si përkujtues të veçantë të përvjetorëve rreth ngjarjeve me rëndësi të veçantë në historinë e Spanjës.

Më poshtë mund të shohim edicionet e ndryshme që janë transmetuar në vend që nga versioni i tij i parë, i cili u krijua në 2005.

 1. - Njëqindvjetori IV i edicionit të parë të veprës së Miguel de Cervantes "Hidalgo e zgjuar Don Kishoti de la Mancha".

Kjo monedhë u lançua në 2005 me një emetim total prej tetë milion njësish.

Monedha përkujtimore të Kishotit

2.- 50 vjetori i Traktatit të Romës.

Kjo monedhë shërbeu si monedha e parë përkujtimore në emetimin e përbashkët me vendet e tjera të Bashkimit Evropian, duke festuar kështu një datë të rëndësishme të përbashkët për të gjithë anëtarët e saj. Ajo u lançua në 2007, dhe kishte një emetim prej tetë milion monedhash në Spanjë.

monedha përkujtimore

3.- 10 vjetori i Bashkimit Ekonomik dhe Monetar.

Kjo ishte monedha e dytë që u lëshua bashkërisht midis vendeve të Bashkimit Evropian, vetëm dy vjet pas monedhës për përvjetorin e Traktatit të Romës. Ajo u lançua në 2009 me një emetim prej tetë milion monedhash në Spanjë.

monedha përkujtimore

 

4.- Trashëgimia Botërore - Qendra Historike e Kordobës.

Kjo ishte monedha e dytë e krijuar posaçërisht për Spanjën. Wasshtë realizuar në 2010 me një botim prej katër milion kopjesh.

monedas

5.- Trashëgimia Botërore - Patio de los Leones de Granada.

Vetëm një vit më vonë, monedha vijuese përkujtimore me dy euro u pre për Spanjën, në 2011, me një emetim prej katër milion monedhash.

Monedha 2 euro

6.- Trashëgimia Botërore - Katedralja e Burgos.

Monedha tjetër përkujtimore për Spanjën u lançua në 2012, e njëjta me një emision prej katër milion monedhash.

Monedha përkujtimore 2 euro

7.- Dhjetë vjet të euros.

Me rastin e kësaj kremtimi, dy monedha përkujtimore dy euro janë prerë për herë të parë në Spanjë në 2012. Ky version korrespondon me monedhën e tretë që u lançua së bashku me Bashkimin Evropian.

  monedha përkujtimore Spanjë

8.- Trashëgimia Botërore - Manastiri i San Lorenzo del Escorial.

Një vit më vonë, në 2013, një monedhë tjetër u pre për Spanjën, me emetimin e zakonshëm në katër milion kopje.

  monedha përkujtimore euro

9.- Site i Trashëgimisë Botërore - Park Güell.

Vitin pasues, në 2014, një monedhë e re përkujtimore u pre për Spanjën, por këtë herë, me një emetim prej 8 monedha.

monedha përkujtimore

10.- Shpallja e Madhërisë së Tij Mbreti Felipe VI.

Wasshtë prerë në vitin 2014 dhe kishte një emetim prej 8, 100,000 monedhash.

monedha përkujtimore mbretër

11.- Trashëgimia Botërore - Shpella Altamira.

Kjo monedhë. Në vitin 2015, dy monedha përkujtimore u lançuan përsëri. Kjo korrespondon me atë që unë kam prerë për Spanjën me një emetim prej 4 monedhash.

monedha përkujtimore

12.- XXX Përvjetori i Flamurit Evropian.

Me një emetim prej 4.300.000 monedhash, kjo monedhë që u lançua gjithashtu në 2015 korrespondon me emisionin e fundit në bashkëpunim me vendet e Bashkimit Evropian.

  monedha përkujtimore

13.- Trashëgimia Botërore - Ujësjellësi i Segovisë.

Kjo monedhë është prerë në vitin 2016 dhe u prezantua me një emision prej 3.400.000 monedha.

monedha përkujtimore

14.- Trashëgimia Botërore - Kisha e Santa María del Naranjo.

Për festimin e kësaj ngjarjeje, vetëm 500,000 monedha u prodhuan në vitin 2017, gjë që e bën këtë version një nga më të rrallët.

monedha përkujtimore Spanjë

15.- Trashëgimia Botërore - Qyteti i Vjetër i Santiago de Compostela.

Me 300,000 emisione këtë vit, kjo monedhë është monedha përkujtimore më e rrallë në dy Euro e lëshuar ndonjëherë nga Spanja.

monedha përkujtimore

16.- 50 vjetori i mbretit Felipe VI.

Kjo është monedha e fundit përkujtimore e prerë deri më sot në territorin spanjoll, dhe është gjithashtu një nga më të rrallat pasi mezi ka 400,000 emetime.

   monedha përkujtimore monedhë

Monedhat përkujtimore të zonës euro të emetuara së bashku

Deri më sot, gjithsej katër monedha përkujtimore janë lëshuar së bashku nga vendet anëtare të Bashkimit Evropian, të cilat janë lëshuar në datat e mëposhtme:

 Monedha e emetimit të përbashkët 2007

Versioni i parë përkujtimor si një i tërë u lansua në Mars 2007, me rastin e pesëdhjetë vjetori i Traktatit të Romës. Siç dihet, Traktati i Romës është mënyra se si njihen dy traktatet që krijuan formimin e Bashkimit Evropian në 1957. Vendet e para anëtare të këtij komuniteti politik ishin vendet e Gjermanisë Federale, Belgjikës, Francës, Luksemburgut, Italia dhe Hollanda. Këta gjashtë anëtarë të parë përbëjnë bazën themelore të asaj që më vonë do të bëhej një entitet i madh gjeopolitik me gjithsej 28 shtete anëtare aderuese.

Si rezultat, 6 nënshkrimet e shteteve themeluese të Traktatit të Romës tregohen në gdhendjen e kësaj monedhe. Në sfond mund të shihni një dizajn që është frymëzuar nga trotuari i Piazza del Campidoglio në Romë. Për shkak se kjo monedhë korrespondon me vendet e Eurozonës, modeli mund të ndryshojë në emër dhe gjuhë të vendit ku është lëshuar. Si një detaj shtesë, unaza e jashtme e medaljes përmban dymbëdhjetë yjet e Bashkimit Evropian.

monedha përkujtimore evropë

Monedha e emetimit të përbashkët 2009

Kjo monedhë është emetuar si pjesë e XNUMX vjetori i Bashkimit Monetar Evropian, e cila ishte vendi ku doli euro si monedha referuese e komunitetit dhe u krijua Banka Qendrore Evropiane.

Në modelin e kësaj monedhe mund të shihni një figurë njerëzore të vendosur në qendër, dhe krahu i majtë i së cilës shtrihet nga simboli i euros. Të dymbëdhjetë yjet e Bashkimit Evropian mund të shihen që rrethojnë modelin në kurorën e jashtme rrethore të medaljes.

monedha përkujtimore

Monedha e emetimit të përbashkët 2012

Ky model është lëshuar për të festuar XNUMX vjetorin e qarkullimi i monedhave dhe kartëmonedhave Euro. Modeli i tij u zgjodh në një votim, ku fituesi do të lëshohej në të gjitha vendet e zonës së euros.

Me këtë model u kërkua të festohej dhe simbolizohej mënyra në të cilën euro është bërë një aktor i vërtetë global pasi është një pjesë thelbësore e jetës së përditshme të qytetarëve evropianë dhe aktiviteteve të tyre të ndryshme ekonomike, prandaj monedha kërkohet të përfaqësojnë elemente të tilla si familja, tregtia, industria dhe energjia, përmes imazheve të tilla si anëtarët e një familjeje, një anije, një fabrikë dhe termocentrale.

  monedha përkujtimore

Monedha e emetimit të përbashkët 2015

Monedha e katërt e emisionit të përbashkët u lansua si një arsye për XNUMX vjetorin e Bashkimit Evropian dhe me këtë u kërkua të përfaqësonte flamurin si një simbol të vizionit të përbashkët të idealeve dhe kulturës së popujve evropianë në aspiratën e tyre për një e ardhme më e mirë

Në këtë mënyrë, në kurorën rrethore të medaljes mund të shihni dymbëdhjetë yjet e Bashkimit Evropian, të cilët përfaqësojnë idealet e unitetit, solidaritetit dhe harmonisë midis popujve të Evropës.

monedha përkujtimore

Ne mund te themi…

Dy monedhat përkujtimore të euros janë një send i çmuar koleksionisti Ato kanë një vlerë të lartë tregu që rritet dita ditës, prandaj rekomandohet shumë të përfitoni nga rasti që paraqitet kur lansohet një version i ri i kësaj monedhe me rastin e përvjetorit të një ngjarjeje të rëndësishme.

Nëse është monedha përkujtimore të Spanjës ose ato që janë lëshuar në bashkëpunim me Bashkimin Evropian, Këto janë objekte shumë të vlefshme dhe të çmuara jo vetëm nga mbledhësit e monedhave, por edhe nga kushdo që ndihet i identifikuar me kulturën e tyre dhe me kombet që përbëjnë pjesën tjetër të kontinentit Evropian, sepse me kalimin e viteve, këto vende ata kanë qenë në gjendje të gjejnë një unitet dhe një identifikim që vështirë se mund të imitohet në pjesë të tjera të botës.

 


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.