Meshat e trashëgimisë

Shpjegim se cilat janë masat trashëgimore

Të gjitha pasuritë e një kompanie mund të grupohen në masa, në segmente sipas natyrës financiare që zënë. Secila nga këto pjesë që ndajnë karakteristikat e përbashkëta ato mund të grupohen në masa më të mëdha patrimoniale, nga të cilat ka kryesisht tre masa kryesore. Këto tri masa kryesore të kapitalit që ekzistojnë janë ajo e aktiveve, ajo e pasiveve dhe ajo e me vlerë neto.

Në këtë artikull do të shohim se si ndahen secila nga këto pjesë. Pra, nëse secila masë e aseteve është e grupuar së bashku, do të na bëjë që të kemi kontroll më të madh në të ditur se për çfarë janë përdorur fondet, cilat përfitime janë marrë, ose pagesat në pritje.

Pasuritë dhe pasuritë e tyre

Bilanci i gjendjes përpiqet të përcaktojë vlerën e një kompanie bazuar në tre aktivet e saj kryesore.

Pasuria përfaqëson të gjitha pasuritë dhe të drejtat që kompania zotëron, gjithçka që zotëron. Ai varion nga mobiljet e zyrës, në tokë, para ose para në bankë, licencat e funksionimit, patentat ose pajisjet kompjuterike. Lista është e gjatë, dhe brenda masës së madhe të aseteve ajo është e ndarë në dy pjesë, aktive afatshkurtra dhe jo-korente.

  • Aktive aktuale: Gjithashtu të quajtura asete qarkulluese, aktivet qarkulluese janë një nga dy aktivet brenda aktiveve që përmbajnë elementet që sigurojnë funksionimin e kompanisë në baza ditore. Ato janë afatshkurtra, dhe posedimi i saj është më pak se një vit. Këto burime ose do të konsumohen, si lëndë të parë, ose do të shiten, si produkti përfundimtar. Këto investime janë operacionale dhe pasuritë rrjedhëse mund të klasifikohen në 3 lloje. Aksione, të realizueshme dhe të disponueshme.
  • Pasuritë jo-korente: Gjithashtu të quajtura asete fikse, jo-rrjedhëse janë brenda masave trashëgimore të pasurive ajo që përmban elementet që mbahen në kompani për një periudhë prej më shumë se një viti. Në to mund të gjejmë të gjitha asetet që lejojnë kompaninë të ruajë kapacitetin e saj prodhues. Asnjë investim nuk synon të jetë i përhershëm dhe shitja e këtyre elementeve nuk parashikohet. Aktivet afatgjata janë grupuar në 3 blloqe. Aktivet jo materiale, aktivet afatgjata materiale dhe investimet financiare afatgjata.

Detyrimet dhe pasuritë e tyre

Detyrimet janë një nga 3 aktivet kryesore të mëdha në të cilat përfshihen të gjitha shpenzimet dhe borxhet. Kjo do të thotë, nëse aktivi përfundon duke raportuar të gjitha fitimet te kompania, pasivi është antiteza e tij. Normalisht këto detyrime kanë karakterin e detyrimeve të pagesave aktuale dhe të ardhshme si rezultat i operacioneve financiare të kaluara. Në varësi të natyrës së aktivit, ai mund të grupohet në dy aktive të tjera, atë të pasiveve rrjedhëse dhe atyre jo-korente.

Masat trashëgimore përpiqen të grupojnë trashëgiminë e ndryshme të një kompanie që ndajnë karakteristika të përbashkëta dhe homogjene

  • Detyrimet aktuale: Ai përfshin të gjitha ato borxhe ose pagesa me të cilat duhet të përballet kompania në a periudhë më pak se një vit. Ato llogariten gjithashtu në pagesa për furnitorët, kreditorët, taksat që rrjedhin nga aktiviteti.
  • Detyrimet jo korente: Të gjitha ato borxhe ose kredi dhe detyrime të tjera me maturime më të mëdha se një vit. Zakonisht rezultati i investimeve dhe operacioneve të zgjerimit ose fillimit të biznesit. Pagesat ndaj furnitorëve që kanë maturitet afatgjatë prej më shumë se një viti gjithashtu mund të hyjnë në këtë masë kapitali.

Kapitali neto

edhe quhen fonde vetanake, përbëhet nga kapitali i kontribuar nga partnerët dhe rezervat që kompania ka qenë në gjendje të grumbullojë gjatë viteve. Shtë një artikull në bilancin e gjendjes që përfaqëson të gjitha burimet që ka kompania. Për të qenë në gjendje ta llogaritni atë, mjafton me zbriten të gjitha detyrimet nga aktivet e një kompanie. Pas marrjes së diferencës, fitohet e fundit nga 3 aktivet e mëdha që mund të strehojë një kompani, ajo me vlerë neto.

Nëse doni të thelloheni më shumë rreth asaj që është vlera neto, ekziston një lidhje ku kohët e fundit kemi folur gjatë. Në këtë artikull mund të gjeni më shumë detaje se si aktivet dhe detyrimet ju lejojnë të përcaktoni shëndetin financiar të një kompanie.

Kapitali llogaritet bazuar në zbritjen e pasiveve nga aktivet
Artikulli i lidhur:
Barazia, gjithçka rreth asaj se si funksionon

Bilanci i gjendjes falë pasurive

Bilanci i gjendjes është shembulli i statusit ekonomik dhe financiar të kontabilitetit të një kompanie të caktuar në një kohë të caktuar. Duke pasur parasysh që aktivet dhe vlera do të luhaten me kalimin e kohës (dhe më shumë në planin afatgjatë), bilanci përpiqet të shprehë vlerën totale të kompanisë në një datë të caktuar.

Tre aktivet kryesore janë pasuritë, pasivet dhe pasuria neto.

Qëllimi i tij është të organizojë vlerën e trashëgimisë duke diferencuar meshat e ndryshme Patrimoniale. Ajo është konfiguruar nga një grumbullim i informacionit kontabël të një periudhe ekonomike. Ky informacion shfaqet në dokumentet e afishimit, të cilat janë ditari dhe libri kryesor.

Objektivi i ndjekur nga bilanci i gjendjes është sintetizimi i të gjitha këtyre aktiveve.. Ai përbëhet nga dy pjesë, ajo e investimeve ose aktiveve, dhe së fundmi ajo e vlerës neto më pasive. Sidoqoftë, ato janë grupuar në 3 aktivet kryesore të shpjeguara më parë, atë të aktiveve, pasiveve dhe vlerës neto.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.