Farë është faktorizimi?

faktoring

Një nga konceptet më të përdorura në zona e ekonomisë është faktoring. Në këtë artikull, ne duam t'ju shpjegojmë cilat forma të faktorizimit ekzistojnë dhe cilat janë opsionet më të përshtatshme për kompaninë tuaj, në një mënyrë të thjeshtë dhe të thjeshtë.

Ky koncept nuk është shumë i gatuar nga ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, megjithatë, është një nga konceptet më të shfrytëzuar nga kompanitë më të mëdha në botë dhe që kryhen çdo ditë në to. Pa dyshim një mundësi për kompaninë tuaj. Kjo metodë lidhet tërësisht me bërthamat e mbledhjes dhe veprimtarisë së pagesave, duke përshpejtuar dhe lehtësuar rrjedhën e menaxhimit të pagesave për çdo biznes.

Nëse përqendrohemi në faktoring në mjetet e kontrollit të mbledhjes, mund të themi se është një nga metodat më të lehta për të optimizuar mbledhjen, pa pasur nevojë të bëni zbritje komerciale.

Kush është i përfshirë në një proces faktorizimi

Këto procese përfshijnë:

 • Klienti. Whoshtë ai që përdor faktoringun në mënyrë që të krijohet një kredi tregtare.
 • Debitori. Ju jeni të detyruar të paguani një kredi tregtare

Çfarë është faktorizimi? Përkufizimi dhe funksionimi

Me anë të kësaj metode, mund të kryhet një operacion i caktimit të kredisë që një kompani mund të mbledhë në favor të institucionit financiar.
Këto lloje kredish trajtohen në operacione shumë të zakonshme të kompanisë siç janë fluksi i shitjeve të produkteve të një vendi ose shërbimeve për palët e treta që kompania mund të ofrojë.

Kur bëhet fjalë për një kompani të madhe që ka shitje me këste, ajo që kryhet është një kredi në favor të kompanisë në fjalë që mund të transferohet te një palë e tretë në një kohë të caktuar.

Çfarë përfitimesh paraqet faktorizimi bazuar në shërbimet e tij.

Rreziku i kredisë mund të supozohet. Në këtë rast, kjo quhet faktoring pa burime dhe trajtohet si më poshtë: në rast se kredia transferohet te një person i tretë dhe është kompania që duhet të paguajë personin ose kompaninë në të cilën do të caktohet, por do të pësojë ndonjë pagesë, ajo është financiare njësia ekonomike e cila mbart rrezikun e operacionit.

Përmes faktoringut, rreziku i këmbimit mund të supozohet, nëse lloji i monedhës në faturë është nga një vend tjetër. Në shumë raste, veçanërisht me ndryshimet e monedhës në vitet e fundit, kjo rekomandohet shumë.

Faktorizimi me rekurs. Ndodh kur Managementshtë kryer një menaxhim i mbledhjes por rreziku i mospagimit nuk supozohet. Kur kjo të ndodhë, nëse personi që ka borxh nuk i bën pagesat në kohë, askush nuk merr përsipër rrezikun dhe personi që do ta marrë atë mbetet me një hendek të kapitalit, derisa të marrë pagesën.

Ju mund të bëni mbledhjen e parave të gatshme të të gjitha kredive.

Debitorëve u jepen këshilla biznesi

Cili është opsioni më i përdorur i faktorizimit

Arsyeja pse më shumë kompani përdorin këtë lloj metode është që të jenë në gjendje të kenë mundësinë e një paradhënie të pjesshme apo edhe totale të një kredie për sa kohë që pala tjetër nuk është debitor dhe ata kanë një histori të shëndetshme kredie.

Të gjithë subjektet e përfshira në veprimtari financiare kryejnë faktoring rekursi në baza ditore, pasi që është një lloj faktorizimi që e çliron njësinë ekonomike nga marrja përsipër e rrezikut në rast mospërmbushjeje.

Ekzistojnë edhe dy mundësi të tjera

faktoring

 • Faktorizimi i njoftimit. Këtu personi që i ka borxh paratë njoftohet për caktimin e kredisë. Në kohën kur kompania është e informuar, ju do të duhet të bëni vetëm pagesën tek pala e dytë.
 • Faktorizimi pa njoftim. Personi që i ka borxh paratë nuk njoftohet kështu që ata nuk do të dinë asgjë në lidhje me caktimin dhe do të paguajnë njerëzit që kanë borxh në fillim. Në këtë rast, është personi që merr pagesën, i cili duhet ta ridrejtojë atë tek njësia ekonomike për të vazhduar me mbledhjen e saj.

Kostoja e faktorizimit

Tani, ne tashmë kemi shpjeguar se çfarë mund të bëhet, por nuk ju kemi treguar për kostot që mund të kenë. Procesi që bëhet përmes faktoringut, Ka një kosto të lartë, sepse janë kompanitë ato që duhet të aplikojnë komisionin për secilin prej operacioneve që kryhen dhe kjo është një mënyrë për të mbuluar të ardhurat nga borxhet. Kështu që ju mund të merrni një ide të vogël të kostos, zakonisht është 3 ose 4% e shumës nominale të kredisë që është dhënë. Përveç kësaj, komisione të caktuara zakonisht aplikohen për secilin prej operacioneve që i referohen avansit të huasë dhe gjithashtu tarifohen për shërbimet shoqëruese. Midis shërbimeve të shoqëruara është një sigurim që mbulon kurset e këmbimit ose raportet tregtare që na lejon të dimë se si po bën kompania me të cilën do të kryejmë transaksionet.

Kur bëhet fjalë për bizneset e vogla ose të mesme, faktorizimi zakonisht nuk është një ide shumë e mirë dhe entitetet e refuzojnë atë. Ata e pranojnë atë vetëm kur biznesi i vogël që e kërkon atë mbështetet nga një kompani shumë më e madhe që mund të përballojë kostot. Për më tepër, pagesat duhet të zyrtarizohen në një rrugë të gjatë.

Kur bëhet e vërtetë faktorizimi me një kompani të vogël, është institucioni financiar ai që ka të drejta të drejtpërdrejta mbi kredinë dhe jo kompania. Theshtë njësia ekonomike që paguan kompaninë transferuese dhe gjithashtu ajo që kujdeset për të gjitha mbledhjet që duhet të kryhen. Kur arrin data e mbledhjes së klientit, ajo është gjithashtu përgjegjëse për ta bërë borxhin efektiv.

Avantazhet dhe disavantazhet e faktorizimit

Le ta shikojmë nga ku e shikojmë, faktorizimi është një nga opsionet më të mira kur bëhet fjalë për kompanitëpasi mund të lirojë kompaninë e pagesave në rast se nuk mund të përballojë vetë.

Sidoqoftë, kur flasim për përfitimet që japin këto kompani, duhet të shikojmë pak përtej opsionit të avancimit të kredisë, që nga ajo kohë shërbime të shoqëruara me faktoring ato luajnë një rol shumë të rëndësishëm.

Një nga shërbimet më të rëndësishme është mbështetja e dhënë nga institucioni financiar me faktoring pasi që klasifikon kredinë e klientit dhe kryen detyra të jashtme administrative siç janë mbledhjet.

Faktorizimi gjithashtu ju lejon të keni të gjitha të dhënat që ju nevojiten në lidhje me aftësinë paguese të klientëve me të cilin do të punoni ose tashmë i keni shitur me kredi. Duhet ta kuptoni që është shumë më e rëndësishme të grumbulloni gjithçka që shitet sesa të shesni një sasi të madhe.

faktorizimi përfshin detyra të mbledhjes së jashtme, megjithëse funksionimi i duhur varet nga vëllimi i menaxhimit që kryhet dhe rrjedhshmëria e pagesës që kanë klientët.

Nëse ajo që dëshironi është të garantoni ndërmarrjen për një delikuencë të ulët, çelësi është të faktorizoni pa burime, pasi që ju po i jepni të gjitha rrezikun e operacionit njësisë ekonomike.

Me pak fjalë

faktoring

 • Përfitimet që njësia ekonomike na ofron janë shumë të mira për kompanitë, pasi ajo është e aftë të përmirësojë plotësisht kapacitetin e financimit të një kompanie të madhe, duke i dhënë asaj likuiditet të shpejtë dhe duke financuar sasinë e shitjeve të saj, duke shmangur delikuencën.
 • Për më tepër, ai është i aftë të përmirësojë raportin e borxhit dhe të eleminojë llogaritë e arkëtueshme. Eliminoni rrezikun e problemeve në kompani për shkak të faturave të pa mbledhura: mos harroni se gjëja e rëndësishme nuk është shitja e madhe, por mbledhja e gjithçkaje që shitet.
 • Lehtëson kontrollin e faturave dhe lë portofolin e klientit gjithmonë të pastër.
 • Rrit efikasitetin e mbledhjes me 90%.
 • Kjo ju lejon të planifikoni gjithçka që lidhet me thesarin dhe të njihni klientët tuaj 100%, si dhe aftësinë paguese në kompanitë e tyre.
 • Sidoqoftë, pavarësisht se është një nga opsionet më të mira, ajo gjithashtu ka anën e saj të keqe. Një nga më kryesoret është problemi i kostove që gjeneron, pasi duke u kujdesur për të gjitha kostot shtesë dhe problemet e jashtme, ata duhet të ngarkojnë komisione shumë të larta.

Në rast se është një rrezik shumë i madh për njësinë ekonomike, ajo mund të refuzojë të japë kredinë e një klienti ose madje mund të bllokojë kreditë për një kompani të caktuar. Ju gjithashtu mund të impononi një klient për caktimin e kredive; Kjo pikë e fundit ndodh shumë në kontratat tregtare.

Faturimi dhe faktorizimi elektronik

Nëse keni mundësi të lëshoni një faturë elektronike, faktorizimi ju ndihmon edhe më shumë që nga:

 • Ju rrisni mundësinë e financimit me 100%
 • Ju favorizoni mundësinë që më shumë kompani t'ju besojnë
 • Ju mund të dërgoni dokumente në mënyrë elektronike dhe kjo mund të rrisë periudhën e financimit
 • Formatet që kanë fatura elektronike tashmë kanë të gjitha të dhënat që nevojiten për të bërë një pajtim ndërmjet faturave dhe ju jep mundësinë e normalizimit të formateve ndërbankare.

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.