Naon ékonomi na

naon ékonomi na

Ngajelaskeun naon ékonomi téh henteu gampang. Nyatana, sanaos ngagaduhan konsép, istilah éta sorangan mangrupikeun hal anu éksténsif sareng, pikeun seueur jalma, sesah ngartos 100%, bahkan pikeun ahli ékonom ahli.

Nanging, upami anjeun kantos pikahoyong terang naon ékonomi na, naon tujuanana, jinis naon anu aya sareng aspek sanésna, maka kompilasi ieu anu kami parantos siapkeun tiasa ngabantosan anjeun ngarasa panasaran anu anjeun rasakeun ngeunaan éta hal.

Naon ékonomi na

naon ékonomi na

Konsép ékonomi aya seueur. Jalma anu gampang dipikaharti henteu teuing. Upami urang angkat ka RAE sareng milari istilah ékonomi, definisi anu dipasihkeun nyaéta kieu:

"Élmu anu nalungtik padika anu paling épéktip pikeun nyumponan kabutuhan manusa matérial, ku ngagunakeun barang-barang langka."

Ieu parantos netelakeun sakedik masalah, tapi nyatana nyaéta seueur konseptualisasi ngeunaan perekonomian. Sababaraha anu paling kasohor nyaéta:

"Ékonomi mangrupikeun kajian ngeunaan kamanusaan dina padamelan sadidinten." A. Marshall.

"Ékonomi mangrupikeun kajian ngeunaan cara masarakat ngagunakeun sumber daya langka pikeun ngahasilkeun barang anu berharga sareng ngadistribusikaeunana di antara jalma anu béda-béda." P. Samuelson (juara Hadiah Nobel).

"Élmu ékonomi mangrupikeun kajian ngeunaan paripolah manusa salaku hubungan antara tungtung sareng hartosna anu langka sareng rentan ka panggunaan alternatif." L. Robbins.

Anu terakhir nyaéta salah sahiji anu pang dianggo dina karir ékonomi.

Kasimpulanana, urang tiasa nyarios éta ékonomi nyaéta disiplin anu nalungtik kumaha barang anu aya pikeun jalma dikokolakeun pikeun nyumponan kabutuhan. Dina waktos anu sasarengan, éta ogé tanggung jawab nganalisis tingkah laku sareng tindakan anu dilakukeun manusa dina hubunganana sareng barang.

Salaku conto, perekonomian mangrupikeun studi anu dilaksanakeun di masarakat pikeun milarian terang kumaha diaturna pikeun nyumponan kabutuhan manusa, boh dina kabutuhan konsumsi bahan atanapi bahan, pikeun kaayaan produksi, distribusi, konsumsi sareng, Akhirna , bursa barang sareng jasa.

Karakteristik perekonomian

Saatos ningali rupa-rupa definisi ngeunaan naon ékonomi, naon anu tiasa jelas pikeun anjeun éta sadayana ngagaduhan séri ciri anu sami. Ieu nyaéta:

  • Ngubaran ékonomi salaku élmu sosial. Ieu kusabab, upami anjeun perhatoskeun, aranjeunna sadayana nyarioskeun kajian ngeunaan tingkah laku manusa salaku masarakat.
  • Diajar sumberdaya anu dipikagaduh nagara. Ieu langka, sareng éta bakal gumantung kana kabutuhan unggal manusa, ogé tingkah polahna, naha éta réngsé atanapi disebarkeun sareng dikonsumsi kalayan leres.
  • Candak kaputusan kauangan, utamina sabab nganalisis kumaha kalakuan manusa nalika aya kakurangan sababaraha barang atanapi jasa.

Anjeun kawitna timana

Karakteristik perekonomian

Ayeuna anjeun ngagaduhan rasa anu langkung saé ngeunaan naon éta ékonomi, anjeun kedah terang naon asal istilahna, sareng kunaon éta muncul. Pikeun ngalakukeun ieu, urang kudu balik deui kana peradaban kuno anu aya di Mesopotamia, Yunani, Roma, peradaban Arab, Cina, Persia sareng India.

Emang anu mimiti nganggo kecap "ékonomi" nyaéta urang Yunani, Anu ngagunakeunana pikeun ngarujuk kana manajemén rumah tangga. Dina waktos ayeuna, filsuf sapertos Plato atanapi Aristoteles ngarumuskeun definisi mimiti ékonomi bari, ku jalanna waktos, konsép ieu disampurnakeun. Dina Abad Pertengahan, contona, aya seueur nami anu nyumbangkeun élmuna sareng cara ningali élmu ieu, sapertos Saint Thomas Aquinas, Ibn Khaldun, jst.

Tapi, leres-leres, ékonomi salaku élmu teu muncul dugi ka abad ka-XNUMX. Dina waktos éta Adam Smith mangrupikeun "penjahat" anu ékonomi dianggap sapertos nalika nyebarkeun bukuna, "The Wealth of Nations." Nyatana, seueur ahli ngajelaskeun yén terbitan ieu mangrupikeun lahirna ékonomi salaku élmu mandiri, henteu aya hubunganana sareng filsafat nyalira.

Éta watesan ékonomi katelah ayeuna salaku ékonomi klasik, sareng éta kusabab ayeuna aya sababaraha arus ékonomi.

Jenis ékonomi

Jenis ékonomi

Sajeroning ékonomi, ségméntasi anu béda tiasa dibédakeun, contona, numutkeun ka arah, numutkeun bidang kajian, arus filosofis, jst. Sacara umum, dina naon ékonomi anu anjeun mendakan:

  • Mikroekonomi sareng Makroekonomi. Éta mangrupikeun konsép anu paling dikenal sareng ngarujuk kana tindakan anu dilakukeun ku jalma, perusahaan sareng pamaréntah pikeun nyayogikeun kabutuhan sareng ngungkulan kakurangan barang (mikroekonomi), atanapi diajar sistem nasional sareng tindakan komersial, tren sareng data global set lengkep (makroekonomi).
  • Ékonomi teoritis sareng émpiris. Grup ageung anu sanés mangrupikeun salah sahiji anu kalebet ékonomi modél rasional (téoritis) sareng anu didasarkeun kana "réalitas" sareng nolak téori anu tiheula (émpiris).
  • Normatif sareng positip. Bédana ieu dumasarkeun di luhur sadayana kana ayana ékonomi. Sedengkeun anu pangpayunna nuturkeun sababaraha norma anu janten ciri ékonomi, dina kadua anu dilakukeun nyaéta nerapkeun konsép anu robih nalika masarakat sareng manusa ngarobih.
  • Ortodok sareng héterodok. Aya diferensiasi dina tingkat akademik. Anu kahiji nuduhkeun hubungan antara rasionalitas, individu, sareng kasaimbangan anu aya diantara dua; sedengkeun anu kadua nyaritakeun ngeunaan arus anu dumasarkeun panilitianna kana lembaga, sajarah sareng struktur sosial anu timbul di masarakat.
  • Ekonomi tradisional, terpusat, pasar atanapi campuran. Pikeun seueur jalma, ieu mangrupikeun klasifikasi ékonomi anu pangsaéna, sareng éta dumasar kana opat jinis anu béda, nyaéta:
    • Tradisional: éta anu paling dasar, sareng diajar hubungan antara jalma sareng barang sareng jasa.
    • Terpusat: disebut kitu kusabab kakawasaan dicekel ku inohong (Pamaréntah) sareng anjeunna anu ngatur sadaya tindakan ékonomi anu dilaksanakeun.
    • Pasar: henteu dikawasa ku Pamaréntah tapi diatur dumasar kana pasokan sareng paménta barang sareng jasa.
    • Campuran: éta mangrupikeun gabungan tina dua di luhur, anu direncanakeun (atanapi terpusat) sareng pasar. Dina hal ieu, éta mangrupikeun bagian tina kadali sareng pangaturan pamaréntahan.

Naha langkung jelas pikeun anjeun naon ari ékonomi?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.