Отплата на заемот, подобро е да се намали ратата или бројот на рати?

Отплатете ги заемите на време или рата

Кога отплата на заемот, капиталот што претходно е даден е вратен. Општо, ратите се плаќаат квартално, месечно, итн., Секоја од нив ќе покрие дел од бараниот заем и генерираната камата.

Кога сакате да продолжите со динамика на отплата на долговите што произлегуваат од претходните апликации за заеми до банки или финансиски институции, вообичаено е да се прашувате за најефикасниот начин или стратегија за нивно враќање.

Во овие случаи, одлуките мора да се донесат врз основа на сигурни информации и земајќи ги предвид претходните искуства на други корисници. Beе има предности и недостатоци; добрите и лошите страни што ќе поддржат или дискредитираат одреден курс на дејствување под дадени околности.

Ние анализираме и контрастираме во овој текст, содржина што ни овозможува да одговориме на прашањето дали ќе биде подобро да се намалат ратите, или наместо да се намали бројот на рати, со цел да се отплати заем.

Пред да коментираме и да се фокусираме на овој дел, накратко ќе разговараме за некои точки во врска со прашањето за отплата на заемот.

Во зависност од стратегијата избрана лично за враќање, оваа амортизација може да биде делумна или вкупна; секогаш како тенденција за производство на заштеди на сметките на оние кои амортизираат. Генерираната камата ќе биде во помал износ, без разлика дали износот или рокот се намалуваат, со оглед на тоа што работата не е неутрализирана од провизиите за предвремена отплата на заемот.

Амортизацијата на заемот ретко ќе биде можно да се развие на почетокот на истиот. Треба да почекате месеци или години за да го извршите, и тоа ќе зависи од условите на договорот што е изработен со банката.

Секој субјект и кредитна линија ќе понудат диференцирани услови, кои мора претходно да бидат проучени  со цел да се провери дали е можно да се искористи предвремената отплата на предметниот заем.

Форми на финансирање на амортизација на заеми

Француска амортизација Тоа е една од најчестите и едноставни форми на постоечко финансирање, која се состои во плаќање слична такса во сите периоди. Theе има квота и датум за клиентот, обично истиот ден во месецот за да се изврши исплатата. Секогаш ќе се соочиме со ист вид на плаќање, што може да биде незгодно во специфични периоди од годината или сезони каде што финансиската солвентност е повеќе прилагодена. Неопходно е да имате доволно ликвидност за да можете да ја исполните исплатата според датумот договорен во договорот за заем.

Друга можност ќе биде зголемувањето на квотата, метод каде на почетокот ќе се плаќа намалена такса, која ќе расте со текот на времето. Нејзината најважна предност е што можете да имате подолг период за извршување или планирање на ефективна стратегија за плаќање.

Од друга страна, намалената рата се претвора во повисока варијанта на плаќање на почетокот и помалку во последната фаза. Многумина сметаат дека е неидеална форма на преговори, иако е погодна под одредени околности.

Како што минуваат месеците, надоместоците се намалуваат и можно е да се управува со финансиите со поголема слобода. Може да имате табела за амортизација на заем, олеснувајќи го знаењето за износот на ратите за планирање на плаќањата. Препорачливо е да имате заштеда за да не успеете во обврските од првите месеци.

Успешна отплата на заемот

Како да ги отплатите заемите

Да се ​​биде успешен во маневарот за исплата банкарски долг без пропаѓање или промашување на договорените рати, лицето кое аплицирало за заем треба точно да ги испланира своите трошоци и приход, со што тогаш може да ја знае маржата за финансиско работење со кое располага.

Уште поважно е ова ниво на акција ако имате сопствен бизнис. Во спротивно, кога сте обичен вработен или сте вработен, мора да наведете и да имате контрола врз месечната плата за да можете да ги покриете банкарските такси, а во исто време да можете да управувате и со лични сметки.

Експертите ве советуваат да започнете активност или да го проширите постојниот бизнис кога аплицирате за заем. Ако имате време да вежбате некаков вид на претпријатие или активност, многу е можно да имате податоци што успеваат да управуваат со правилно очекување за месечните придобивки што треба да се стекнат, во спротивно ќе мора да работите со поголема неизвесност.

Ако, по аплицирање за заем, месечните придобивки што се добиваат можат лесно да ги покријат договорените рати, а очекувањата за зголемување на придобивките со инвестицијата се загарантирани со добра веројатна смисла, може да се смета за соодветен финансиски маневар .

Отплата на заемот за намалување на ратите и бројот на услови

Откако ќе добиете заем и по некое време поминато, економската состојба на лицето кое аплицирало за заем може да се промени или да се подобри во нивна корист од различни причини, без оглед дали е случајна или очекувана. Во многу случаи најразумна позиција може да биде враќање на сите или дел од бараните пари. Општо, каматите што се применуваат од банката ќе се намалат, што е една од примарните мотивации за развој на амортизација.

Се наметнува прашање. Дали е попогодно да се намали месечната претплата или да се плати истата сума како порано, но за пократок временски период?

Имајќи ги предвид овие две последни варијабли и во зависност од потребата што ја има во даден момент, згора на тоа, земајќи го предвид и капиталот што треба да се амортизира, мора да се процени за која од двете опции треба да се искористи заинтересираното лице.

Пред да ја изберете стратегијата за отплата на заемот, потребно е да се знаат и проучат условите на договорот. Ова може да содржи казна доколку се преземе иницијатива за амортизација, именувана како комисија за предвремена амортизација. Не може да се надмине од утврдениот процент. За пократки периоди на престој, овој процент обично се намалува.

Затоа, од витално значење е лично да се провери заштедата со раната амортизација, овој настан се однесува на можна исплата на провизијата за амортизација. Доколку станува збор за многу мала разлика, може да се заклучи дека не вреди да се изврши амортизација на овој начин на кредитната линија.

Она што секогаш се бара е да не биде вклучен овој вид провизија, обидувајќи се дека банкарското движење резултира со поголема профитабилност со поголеми заштеди. Познато е да се признае дека тековната банкарска понуда дозволува кредити со исклучок на провизијата за предвремена отплата.

Можно е да се пресмета како рокот или ратата за отплата на заемот ќе варираат кога ќе се изврши авансно плаќање, користејќи симулатори за делумно отплата на заемот, кои вршат повторна пресметка на рокот или ратата.

Амортизација на заеми со намалување на ратата

Отплати заеми

Овој вид на амортизација се извршува кога секој месец се плаќа помала сума на пари за добиениот заем, но се одржува сличен рок на достасување како што е договорено. Тоа е опција која се смета за поволна ако целта е да се има поголемо месечно олеснување во врска со отплатата на заемот.

Размислете за случајот кога некое лице добило заем од 10.000 евра за 5 години, каде каматата ќе биде 10%. Доколку тоа лице смета дека неговата финансиска состојба има поголема предиспозиција за намалување на квотата, би се задржала стратегија со иста трајност, иако повторна пресметка на месечната квота. На овој начин, месечната претплата што ќе треба да се плати ќе падне од 212.47 € на 191.22 €. Кога заемот ќе заврши, вкупниот износ од 11.473 788 € ќе биде вратен. На практичен начин, интересот ќе се намали за XNUMX €.

Амортизација на заемот намалувајќи го рокот и одржувајќи ја ратата

Во таков случај, слична квота би била задржана, но месеците за формализирање на финансиското работење ќе се намалат.. Да помислиме дека ќе изберете да ја задржите таксата од 212.47 €, на овој начин ќе плаќате за период од 53 месеци; наместо првичните 60 месеци што требаше. Така, обврската за заем конечно ќе биде 12.261 €.

Во конкретен пример како овој, намалувањето на надоместокот се смета за поповолен предлог со оглед на плаќањето помалку пари.

Препорачливо е да се побара целосна табела за амортизација од предметната финансиска институција што се користи и да се спроведат симулации, да се знае со поголемо приближување и сигурност дали во одреден случај ќе биде поповолно да се амортизира однапред на рок или на рата.  

Краток рок наспроти квота Кој да избере?

Кога намерата е да се заштедат максимум од постојните можности, најпрофитабилно е да се продолжи со намалување на роковите. Во таков случај, интересот ќе се генерира за пократко време.

За оние кои се соочуваат со околности или сценарија каде претпоставката на месечна претплата има тенденција да биде комплицирана, намалувањето е најкохерентен модел на дејствување.. Доколку заемот имал променлива камата, а имаме индикации дека веројатно ќе се зголеми, тоа е сугестивна опција за проектирање во намалувањето на квотата додека се одржува рокот. Ова ќе спречи таксата да поскапи.

Намалувањето на терминот ќе биде начин да заштедите повеќе пари, бидејќи времето е обично факторот што ќе предизвика зголемување на интересот.


Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

  1.   Софија dijo

    Sinimpuestos.com ми помогна варварно, ги препорачувам со 100% доверба во нив