Две евра комеморативни монети

Монети од 2 евра

Колекцијата на предмети отсекогаш била едно од најсилните хобија, но и бизнис што може да генерира големи приходи кај луѓето со поголемо искуство во оваа тема. Во рамките на овој свет, една од активностите што најмногу се истакнува меѓу другите е комеморативна колекција на монети, од кои некои се ценети во милиони долари.

Секако Нема многу монети што можат да достигнат таква вредност, но несомнено е дека тие сочинуваат голем пазар. Еден од највпечатливите примери во овој поглед е случајот со комеморативни монети од две евра.

Индекс

Кои се двете евро-комеморативни монети?

Овие монети биле ковано од 2004 година и се карактеризира со фактот дека едно од лицата на споменатите монети се заменува со комеморативен мотив, со што се слави, важни моменти во историјата на таа земја или на Европската унија.

Монетите се две евра и се законско средство за плаќање во сите земји-членки на еврозоната. Првата комеморативна паричка ја издаде Грција, по повод Олимписките игри во Атина 2004 година.

Се разбира, овие монети се специјални изданија со ограничено време, така што тие не остануваат на пазарот долго, доволно причина да ја зголемат својата вредност експоненцијално со текот на времето.

До 31 декември 2017 година ковани се вкупно 295 комеморативни монети од две евра.

Секоја земја-членка на Европската унија може да кова своја комеморативна монета од две евра, сепак, во моментов, максималниот број на комеморативни монети што секоја земја може да ги издаде е најмногу две монети годишно, или три во случај на тоа заедничко ова прашање се презентира со Европската унија, што се спроведува со цел да се прослават јубилеи од особено значење за оваа политичка заедница, а овој исклучок е презентиран само четири пати до денес (2007, 2009, 2012 и 2015 година).

Како општа структура на сите ковани парички, тие претставуваат заеднички мотив на национална страна, исто во кое се појавува името на земјата издавач.

Исто така, симболот на настанот што треба да се одбележува е исто така прикажан, на соодветниот јазик или јазици. Треба да се напомене дека за разлика од она што се случува со банкнотите, евро-монетите сè уште се во надлежност на секоја земја, а не на Европската централна банка.

Комеморативни монети од две евра во Шпанија

комеморативни монети

Една година откако беше објавен лXNUMX-то комеморативно издание на монетата од две евра во Грција, првата комеморативна верзија на оваа паричка беше лансирана во Шпанија, по повод IV стогодишнина од првото издание на „Генијалниот хидалго Дон Кихот де ла Манча“.

Оттогаш и до денес, вкупно 16 комеморативни монети од две евра во Шпанија, кои служеа како посебни потсетници за годишнини околу настани од особено значење во историјата на Шпанија.

Подолу можеме да ги видиме различните изданија што се емитуваат во земјата од нејзината прва верзија создадена во 2005 година.

 1. - IV стогодишнина од првото издание на делото на Мигел де Сервантес „Генијалниот хидалго Дон Кихот де ла Манча“.

Оваа монета е лансирана во 2005 година со вкупно издание од осум милиони единици.

Кихотски комеморативни монети

2.- 50-годишнина од Римскиот договор.

Оваа монета за возврат служеше како прва комеморативна монета во заедничко издавање со останатите земји од Европската унија, со што се славеше важен заеднички датум за сите нејзини членки. Беше лансиран во 2007 година, а во Шпанија имаше емисија од осум милиони монети.

комеморативни монети

3. - 10-годишнина од економската и монетарната унија.

Ова беше втора монета издадена заеднички меѓу земјите од Европската унија, само две години по паричката за годишнината од Римскиот договор. Беше лансиран во 2009 година со емисија од осум милиони монети во Шпанија.

комеморативни монети

 

4.- Светско наследство - Историски центар на Кордоба.

Ова беше втора монета создадена специјално за Шпанија. Изведен е во 2010 година со издание од четири милиони примероци.

монети

5.- Светско наследство - Патио де Лос Леонес де Гранада.

Само една година подоцна, следната комеморативна паричка од две евра беше кована за Шпанија, во 2011 година, со емисија од четири милиони монети.

Монети од 2 евра

6.- Светско наследство - катедрала Бургос.

Следната комеморативна монета за Шпанија беше лансирана во 2012 година, истата со емисија од четири милиони монети.

Комеморативни монети од 2 евра

7.- Десет години на еврото.

По повод оваа прослава, во Шпанија, во 2012 година, беа ковани две комеморативни парички од две евра. Оваа верзија одговара на третата монета што беше лансирана заедно со Европската унија.

  комеморативни монети Шпанија

8.- Светско наследство - манастир Сан Лоренцо дел Ескориал.

Една година подоцна, во 2013 година, за Шпанија беше кована друга монета, со вообичаена емисија од четири милиони примероци.

  евро комеморативни монети

9.- Светско наследство - Парк ellил.

Следната година, во 2014 година, беше кована нова комеморативна паричка за Шпанија, но овој пат, со емисија од 8 монети.

комеморативни монети

10.- Проглас на Неговото височество Кралот Фелипе Шести.

Кована е во 2014 година и имаше емисија од 8, 100,000 монети.

комеморативни монети кралеви

11.- Светско наследство - пештера Алтамира.

Оваа паричка. Во 2015 година повторно беа лансирани две комеморативни монети. Ова одговара на онаа што ја ковав за Шпанија со емисија од 4 монети.

комеморативни монети

12.- ХХХ годишнина од европското знаме.

Со емисија од 4.300.000 монети, оваа паричка што исто така беше лансирана во 2015 година одговара на последната емисија заедно со земјите од Европската унија.

  комеморативни монети

13.- Светско наследство - Аквадукт на Сеговија.

Оваа монета е кована во 2016 година, а и била презентирана емисија од 3.400.000 монети.

комеморативни монети

14.- Светско наследство - црква Санта Марија дел Нарањо.

За прославата на овој настан, произведени се само 500,000 монети во 2017 година, што ја прави оваа верзија една од најретките.

комеморативни монети Шпанија

15.- Светско наследство - Стариот град Сантијаго де Компостела.

Со 300,000 емисии оваа година, оваа паричка е најниската две евро-комеморативна монета издадена од Шпанија.

комеморативни монети

16.- 50-годишнина од кралот Фелипе Шести.

Ова е последната комеморативна кованица кована до денес на територијата на Шпанија, а исто така е една од најретките бидејќи едвај има 400,000 емисии.

   комеморативен штит на монети

Комеморативни монети од еврозоната издадени заеднички

До денес, издадени се вкупно четири комеморативни монети заедно од земјите-членки на Европската унија, кои се издадени на следните датуми:

 Заедничка валута од 2007 година

Првата комеморативна верзија како целина беше лансирана во март 2007 година, по повод педесетгодишнина од Римскиот договор. Како што е познато, Римскиот договор е познат двата договори кои го создадоа формирањето на Европската унија во 1957. Првите земји-членки на оваа политичка заедница беа земјите на Федерална Германија, Белгија и Франција, Луксембург, Италија , и Холандија. Овие први шест членки ја сочинуваат основата на она што подоцна би станало голем геополитички ентитет со вкупно 28 придружени земји-членки.

Како резултат, гравирањето на оваа монета ги покажува 6-те потписи на државите основачи на Римскиот договор. Во позадина можете да видите дизајн кој е инспириран од тротоарот на плоштадот Пјаца дел Кампидоidо во Рим. Бидејќи оваа валута одговара на земјите од еврозоната, моделот може да варира во името и јазикот на земјата каде што се издава. Како дополнителен детал, надворешниот прстен на паричката ги карактеризира дванаесетте starsвезди на Европската унија.

комеморативни монети Европа

Заедничка валута од 2009 година

Оваа монета е издадена како дел од XNUMX-годишнина од постоењето на Европската монетарна унија, каде што се појави еврото како референтна валута на заедницата и беше основана Европската централна банка.

Во дизајнот на оваа паричка можете да видите човечка фигура лоцирана во центарот, и чија лева рака е проширена со симболот на еврото. Дванаесетте starsвезди на Европската унија може да се видат околу дизајнот на надворешната кружна круна на паричката.

комеморативни монети

Заедничка валута од 2012 година

Овој модел е издаден за да ја прослави XNUMX-годишнината од постоењето на циркулација на евро-монети и белешки. Неговиот дизајн беше избран на гласање, каде победникот ќе се издаде во сите земји од еврозоната.

Целта на овој дизајн беше да го прослави и симболизира начинот на кој еврото стана вистински глобален актер, бидејќи тоа е суштински дел од секојдневниот живот на европските граѓани и нивните различни економски активности, па затоа е и валутата. претставуваат елементи како што се семејство, трговија, индустрија и енергија, преку слики како што се членови на семејство, брод, фабрика и електрани на ветер.

  комеморативни монети

Заедничка валута од 2015 година

Четвртата монета заедничко издание беше лансирана како причина за XNUMX-годишнината од постоењето на Европската унија и со ова се бараше да се претстави знамето како симбол на заедничката визија за идеалите и културата на европските народи во нивниот стремеж кон подобра иднина.

На овој начин, во кружната круна на паричката можете да ги видите дванаесетте starsвезди на Европската унија, кои претставуваат идеали на единство, солидарност и хармонија меѓу народите во Европа.

комеморативни монети

Можеме да кажеме

Двете евро-комеморативни парички се скапоцена колекционерска ставка Тие имаат висока пазарна вредност која се зголемува од ден на ден, затоа е многу препорачливо да ја искористите можноста што се претставува кога ќе се лансира нова верзија на оваа паричка по повод годишнината од важен настан.

Без разлика дали е тоа комеморативни монети на Шпанија или оние што беа лансирани заедно со Европската унија, Овие се многу вредни и скапоцени предмети не само од собирачите на парички, туку и од секој што се чувствува идентификуван со нивната култура и со нациите што го сочинуваат остатокот од европскиот континент, бидејќи со текот на годините, овие земји тие беа во можност да ги најдат единство и идентификација што тешко може да се имитира во другите делови на светот.

 


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.