Каде да се инвестира во третиот квартал?

Несомнено е дека драстичните падови што се случија на пазарите заради влијанието на коронавирусот направија многу залихи во многу поволна ситуација да направат селективни набавки отсега. Со прикажување на проценка на пазарите на капитал, што е многу тесно во споредба со месеците пред проширувањето на пандемијата. И покрај закрепнувањето што се случи од крајот на април и што доведе до апрецијација на главните светски индекси од околу 20%. Но, прашање е да се разгледа дали моментот да се отворат позициите за третиот квартал од годината и дека би било многу важно да се даде профитабилност на нашите инвестиции.

Од овој пристап, многу е релевантно да се знае каде да се инвестира во третиот квартал, бидејќи тоа ќе биде периодот од годината каде што портфолиото за инвестиции ќе одлучи по она што се случи со проширувањето на коронавирусот. Покрај тоа, тоа е време кога обемот на тргување на берзите има тенденција да опаѓа со голем интензитет и до тој степен што може да нè натера да одиграме лош потег во овие денови на ова специјално лето за малите и средни инвеститори. Затоа, третманот на пазарите на капитал треба да биде различен во однос на другите години и ова е еден од факторите што треба да се земат предвид при развој на која било стратегија за инвестиции.

Од друга страна, не е помалку важно да се процени дали да се знае каде да се инвестира во третиот квартал, кои се секторите кои најверојатно ќе заземат позиции. Бидејќи всушност, не е исто да се позиционира во сегментот електрична енергија отколку во туристичкиот сегмент, бидејќи нејзината еволуција до сега беше тотално поинаква. Затоа, мора да испланираме каде да го насочиме расположливиот капитал за берзата и на овој начин да имаме поголема сигурност дека нема да имаме несакано сценарио во овој период од годината. Онаму каде што може да има многу нестабилност во вредностите што ги сочинуваат главните берзански индекси и тоа е после сè аспект што ќе посредува во одлуката што ќе ја донесеме во овој прецизен момент.

Трет триместар: поконзервативно

Позицијата во овој период од годината мора да биде извонредно конзервативна затоа што ова не е нормална година како и останатите. Се должи на фактот дека дури и во последната фаза од овој трет квартал може да има нова епидемија на вирусот што може да доведе до нови и тешки падови на меѓународните пазари на акции. Во оваа смисла, многу е препорачливо дека во овие месеци малите и средни инвеститори се малку поодбранбени отколку во другите периоди. Бидејќи најдобриот систем за заштита на интересите на овие е да се изберат побезбедни хартии од вредност што можат да дадат цврстина на билансот на успех на портфолиото за инвестиции, барем во текот на третиот квартал од оваа година, толку сложен да се однесува на светот на парите.

Во рамките на овој општ контекст, оваа класа на одбранбени или конзервативни хартии од вредност се оние кои обезбедија фиксна и загарантирана дивиденда. Со профитабилност што се движи помеѓу 5% и 7% приближно. Што и да се случи на пазарите на акции или дури и ако има повторно појавување на овој вирус, кој на крајот на крај насилно влијаеше врз меѓународните економии. До точка дека може да има промена во политиките дизајнирани од секоја од владите и тоа несомнено на крајот ќе има вистински ефект врз нивните пазари на капитал. Нешто од што се плашат многу мали и средни инвеститори, особено кај нас и што го прави Ibex 35 еден од најзаостанатите индекси на меѓународната сцена. Особено со скокот на берзите од средината на април, бидејќи нивното однесување е значително пониско од останатите.

Назад кон циглата?

Друг аспект што ќе треба да се разгледа од сега па натаму е оној што има врска со фактот дека акциите на нашата земја се неверојатно ефтини поради нивните фундаментални стапки, иако нормално кога има пад на овие проценки е дека овие вредности се откриле дека страдаат од нивната изложеност на ефектите од коронавирусот. Се разбира, ова е еден од факторите што треба да се земе предвид за да се состави портфолиото на инвестиции во овој квартал од годината.

Откако силно ги коригираа своите цени, градежните компании кои се наведени на акции, оваа година започнаа нагорна ескалација што ги натера делумно да ги повратат своите цени, иако засега брокери тие се претпазливи во врска со хипотетичко заземање позиции и, тие избираат да останат настрана додека не бидат дадени конечните сигнали.

Сите градежни компании и компании за недвижнини наведени на Ibex 35 доживеаја значителни ревалоризации во последните неколку недели, во многу случаи над 20%, и во секој случај со подобри перформанси од селективниот индекс кој бележи 17% профит.

Просечната профитабилност што ја нудат дивидендите на компаниите што го сочинуваат шпанскиот селективен индекс поврзан со градежниот сектор во последните дванаесет месеци е 5%, во согласност со оние на другите сектори како што се банкарството или електричната енергија.

Помалку преговори во април

Шпанската берза тргуваше со Променлив приход 29.312 милиони евра во мај, 4,3% помалку отколку во април и 27% помалку отколку во истиот месец од претходната година. Акумулираната готовина до мај изнесуваше 189.590 милиони евра, за 4,1% помалку од претходната година.

Бројот на преговори во месецот изнесуваше 4,24 милиони, 39% повеќе отколку во мај 2019 година и 23% поголем од априлската бројка. Бројот на акумулирани преговори во првите пет месеци од годинава изнесуваше 22,8 милиони, што претставува раст од 47,5% во споредба со истиот период од претходната година.

Во мај, БМЕ достигна пазарен удел во тргувањето со шпански хартии од вредност од 73,9%. Просечниот опсег во мај беше 8,46 основни поени на првото ниво на цената (12,1% подобар од следното место за тргување) и 13,37 основни поени со длабочина од 25.000 € во книгата за нарачки (за 23,4% подобар), според независниот извештај . Овие бројки вклучуваат тргување извршено во трговски центри, и во транспарентна книга за нарачки (ЛИТ), вклучувајќи аукции, и нетранспарентно тргување (темно) извршено надвор од книгата.

Пад во работењето

По намалувањето на активноста регистрирана на примарниот пазар како резултат на почетокот на кризата Ковид-19 во Европа, емисиите на пазарите на Фиксна кирија Тие се опоравија по иницијативите и плановите за купување средства на Европската унија, Владата, МЦК и ЕЦБ. Вкупниот обем договорен во мај во фиксен приход беше 20.882 милиони евра, што претставува пад од 29,5% во споредба со истиот месец лани. Уписите за тргување, вклучително и емисии на јавен долг и фиксни приходи, изнесуваат 37.801 милиони евра, што претставува зголемување од 61,3% во споредба со мај 2019 година и 22,3% во акумулираната година. Неизмиреното салдо изнесуваше 1,62 трилиони евра, што подразбира зголемување од 4,8% досега оваа година.

Тргување на пазарот за Финансиски деривати во месец мај се зголеми во споредба со претходниот месец. Во фјучерсите на IBEX 35 порасна за 15,8% и во Опциите на IBEX 35, 56,4%. Од своја страна, берзанските фјучерси го зголемија своето тргување за 63,4% и опциите на акции за 31,6%. Од 18 мај, нема забрана за воспоставување или зголемување на нето кратки позиции во хартии од вредност примени на шпанскиот пазар. На десетте сесии без оваа мерка, тргувањето со фјучерсни договори на IBEX 35 е зголемено за 19,5% во споредба со истите сесии од претходната година.

Инвестиции во САД

Намалувањето на даноците на претседателот Доналд Трамп можеби го имаше стимулативниот ефект што тој го вети, според владините податоци објавени во последните неколку недели. Во оваа смисла, треба да се запомни дека деловните инвестиции за третиот квартал паднаа за 3%, откако паднаа за 1% во претходниот квартал. Овие падови означуваат контраст со скоковите од 4,4% во првиот квартал и 4,8% во споредба со минатата година.

Падот доаѓа во време на економска неизвесност, делумно поттикната од трговската војна на Трамп со Кина. Ова фрла несигурност врз неговиот аргумент дека сметката за данок од 1,5 трилиони американски долари што ја потпиша во декември 2017 година, ќе биде поттик за деловни инвестиции, вработувања и раст на платите. „Корпорациите буквално избегаат“, рече тогаш.

Падот на деловните инвестиции вклучуваше пад од 15,3% на инвестициите во структури - што вклучува изградба на нови имоти или рударски шахти - и пад на инвестиции од 3,8% во опрема, според аналитичарите во Морган. Стенли. Мекото трошење на капиталот „е одраз на бавниот амбиент за глобален раст и континуираната несигурност во трговската политика“, напишаа аналитичарите од „Морган Стенли“. Во извештајот се забележува дека другите фактори кои придонесуваат за опаѓањето може да бидат пократки. Инвестициите во авиони паднаа за 80%, веројатно заради предизвиците што Боинг ги имаше со своите авиони 737 Макс.

Депресија во деловните инвестиции

Претседателот на Федералните резерви Jerером Пауел го обвини „бавниот раст во странство и развојот на трговијата“ за падот на деловните инвестиции. Тој истакна дека САД работат на првата фаза од трговскиот договор со Кина, која „ако биде потпишана и ставена во сила, тоа може да има ефект на намалување на трговските тензии и намалување на неизвесноста, и тоа би било добра работа. Знак, ние размислете, за деловна доверба и можеби активност со текот на времето. '

Пауел ги даде коментарите во најавата за очекувано намалување на каматната стапка од четвртина, но истакна дека тоа може да ги зголеми границите за ваквите намалувања во иднина. Постојат и други знаци дека несигурност може да влезе во собраниската сала. Завршувањето на глобалните зделки, честопати знак на доверба на извршниот директор, падна во третиот квартал, при што вкупната вредност на зделката падна за 21,2% на 622.000 милијарди долари од 790.000 милијарди долари, според „Мергермаркет“. Во Соединетите држави, вредноста на зделките падна за 32% на 263.000 милијарди долари од 387.000 милијарди долари.

За да бидете сигурни, и двата тренда може да се вратат назад. Неизвесноста во врска со трговијата може да се намалува, а Канцеларијата на американскиот трговски претставник минатата недела рече дека Кина и САД се близу до финализирање на договор за фаза 25.000. Од друга страна, другите објавени податоци беа пооптимистички расположени. Месечно истражување на АДП и Мудис Аналитика откри дека компаниите вработиле 1,9 вработени повеќе во октомври отколку што очекуваа економистите анкетирани од Дау onesонс. Растот на бруто домашниот производ на САД, исто така, ги победи очекувањата и покрај падот на деловните инвестиции. Одделот за трговија во средата соопшти дека економската активност пораснала на годишна стапка од 1,6% во првиот квартал, што е повисоко од првичните очекувања од XNUMX%, водено од силното потрошувачко трошење.

Избори во САД

Сепак, како што се загреваат изборите во 2020 година, бројките им даваат на противниците на Трамп материјал за дрскост кон неговите политики. Советник за економска политика на сенаторот Елизабет Ворен во средата објави на Твитер: „За да ги зајакнеме деловните инвестиции и економијата, ставете пари во џебовите на луѓето да ги потрошат“.

Широката економска агенда на Ворен делумно се заснова на претпоставката дека премногу од американското богатство е изолирано меѓу избрани компании и богати поединци. Неговите планови вклучуваат данок „ултра милион долари“, кој предвидува данок на 2% за секој долар во домаќинството над 50 милиони долари и данок од 3% за домаќинствата со над 1.000 милијарда долари. Тој сака да им оданочи на компаниите 7% за секој долар што ќе заработат над 100 милиони долари.

Неговата програма, сепак, се чини дека ги тресе извршните директори на поинаков начин. Аналитичарите на капиталот на Вол Стрит ги идентификуваа акциите на здравствените, финансиските и енергетските компании како ранливи во случај по нивен избор. Цените на акциите на многу од нив, вклучувајќи ги Јунајтед Хелт и Аполо Глобал, веќе паднаа во очигледна загриженост за политиките што таа ги предлага.

Пазарите на обврзници се собраа

Глобалните акции се движеа настрана, под притисок на влошената трговска војна меѓу САД и Кина и знаците на забавување на глобалниот економски раст. Многу централни банки ги намалуваат каматните стапки во обид да се спротивстават на штетните ефекти на повисоките тарифи и пониската производствена активност. Капиталот во развој, претрпе најголеми загуби, додека пазарите во САД и Јапонија се одвиваа значително подобро. Додека од друга страна, треба да се забележи дека на крајот пазарите на обврзници закрепнаа.

Дефанзивните акции ги надминаа економските чувствителни сектори во целина, предводени од силен митинг меѓу комуналните компании и компаниите за недвижнини. Значителни добивки забележаа и акциите на потрошувачки производи. Залихите на енергија и основни материјали се намалија бидејќи инвеститорите се загрижени за здравјето на глобалната економија. Финансиските и дискреционите залихи на потрошувачите беа во основа рамни.

Акциите пораснаа во услови на посветла перспектива на светската економија и подобра од очекуваната заработка на компанијата. Неколку клучни пазарни индекси достигнаа рекордни највисоки нивоа во текот на кварталот, и покрај зголемените тензии со Северна Кореја и почетокот на особено деструктивната сезона на урагани. Европските акции и пазарите во развој ги надминаа акциите на САД.

Економски чувствителните акции генерално обезбедија повисоки приноси од дефанзивните сектори. Акциите на информатичката технологија, енергијата и материјалите ги испратија пазарите повисоко. Финансиските акции напредуваа и на очекувањата за зголемување на светските каматни стапки. Секторот потрошувачки производи опадна, натежнат од наглиот пад на залихите на тутунските компании.

Претседателот на Федералните резерви Jerером Пауел го обвини „бавниот раст во странство и развојот на трговијата“ за падот на деловните инвестиции. Тој истакна дека САД работат на првата фаза од трговскиот договор со Кина, која „ако биде потпишана и ставена во сила, тоа може да има ефект на намалување на трговските тензии и намалување на неизвесноста, и тоа би било добра работа. Знак, ние размислете, за деловна доверба и можеби активност со текот на времето. '


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.