Инвестирање во VIX

VIX е код на официјално наречениот Индекс на нестабилноста на пазарот за размена на опции во Чикаго (на шпански: Индекс на нестабилност на пазарот за опции во Чикаго). VIX ја покажува имплицитната нестабилност на опциите на индексот за период од 30 дена, за ова се пресметува со земање на пондерираниот просек на имплицираната нестабилност од осум опции за повик и ставање OEX (опции S&P 500).

Кога имаме многу низок индекс VIX, тоа значи дека нестабилноста е многу мала и затоа нема страв на пазарот, што прави акциите да продолжат плашливо да растат. Големите падови на акциите доаѓаат кога VIX е многу низок и почнува да расте. Нема точна бројка за да се покаже дали VIX е висок или низок, но многу аналитичари велат дека А. VIX под 20 значи дека постои оптимизам и релаксација на пазарите, додека VIX над 30 значи дека постои страв на пазарот и мора да бидеме претпазливи со нашето работење.

Единствената константа на берзите е промената. Со други зборови, нестабилноста е постојан придружник за инвеститорите. Откако е воведен индексот VIX, со фјучерси и опции што треба да се следат, инвеститорите имаа можност да тргуваат со оваа мерка на расположение на инвеститорот во врска со идната нестабилност.

Кои се начините за трговија со VIX?

Во исто време, сфаќајќи ја генерално негативната корелација помеѓу нестабилноста и перформансите на берзата, многу инвеститори се обидоа да користат инструменти за нестабилност за да ги заштитат своите портфолија. Разбирање на различни начини на работа на VIX, треба да ја земете предвид почетната точка. Во оваа смисла, важен фактор во евалуацијата на средствата со кои се тргува со размена (ETF) и белешките со кои се тргува со берзи (ETN) поврзани со самиот VIX. VIX е симболот што се однесува на индексот на нестабилност на пазарот на опциите на Чикаго. Иако често се претставува како индикатор за нестабилноста на берзата (а понекогаш се нарекува и „Индекс на страв“), тој не е точен.

Индекс на нестабилност

Од воведувањето на Индексот на нестабилноста на пазарот за опции во Чикаго, инвеститорите тргуваа со оваа мерка на расположение за инвеститорите врз идната нестабилност. Главниот начин да се работи со VIX е да се купат средства со кои се тргува со размена (ETF) и белешки со кои се тргува со берзи (ETN) врзани за самиот VIX.

Постојат многу популарни ETF и ETN кои се поврзани со VIX, вклучувајќи ги и краткорочните фјучерси iPath S&P 500 VIX (VXX) ETN и краткорочните ETN за два пати Брзи ETN на VelocityShares (TVIX). VIX е пондерирана мешавина од цените на мешавината на опции за индекс S&P 500, од ​​кои се изведува имплицитната нестабилност. Во едноставни термини, VIX навистина мери колку луѓето се подготвени да платат за да купат или продадат S&P 500, а колку повеќе се подготвени да платат, сугерира поголема неизвесност.

Ова не е модел на Црно училиште, VIX е за „имплицирана“ нестабилност. Уште повеќе, додека за VIX најчесто се дискутира на самото место, никој од ETF или ETN таму не претставува непостојаност на самото место на VIX. Наместо тоа, тие се збирки на фјучерси на VIX кои само приближно ги приближуваат перформансите на VIX.

Многу опции

Најголемиот и најуспешен производ VIX е iPath S&P 500 VIX краткорочен фјучерс ETN. Овој ETN трае долго во фјучерси договори за првиот и вториот месец VIX кои се шират секојдневно. Бидејќи постои премија за осигурување на долгорочни договори, VXX доживува негативни перформанси во ролна (во основа, тоа значи дека долгорочните сопственици ќе видат казна за приносите).

Бидејќи нестабилноста е феномен на конверзија на медиуми, VXX често тргува повисоко отколку што треба за време на периоди со мала тековна нестабилност (цени во очекување на поголема нестабилност) и пониски за време на периоди на висока тековна нестабилност. (Поставување на цените на поврат на помала нестабилност).

IPath S&P 500 VIX среднорочен фјучерс ETN (ARCA: VXZ) е структурно сличен на VXX, но има позиции во фјучерсите на четвртиот, петтиот, шестиот и седмиот месец на VIX. Следствено, ова е многу повеќе мерка за нестабилноста во иднина и има тенденција да биде многу помалку испарлива игра на нестабилност. Овој ETN обично има просечно траење од околу пет месеци и се применуваат истите негативни перформанси на замав - ако пазарот е стабилен и нестабилноста е мала, индексот на фјучерси ќе изгуби пари.

Трговија со потпора

За инвеститорите кои бараат поголем ризик, постојат повеќе високо-искористени алтернативи. Краткорочниот ETN VelocityShares Daily двапати VIX (ARCA: TVIX) нуди поголема моќност отколку VXX, а тоа значи поголеми приноси кога VIX се крева.

Од друга страна, овој ETN го има истиот проблем со негативни перформанси во ролна плус проблем со заостанување на нестабилноста - така што ова е скапа позиција за купување и задржување, па дури и листот за сопствени производи на Credit Suisse (NYSE: CS) на TVIX вели „ако го држите вашиот ETN како долгорочна инвестиција, веројатно ќе ја изгубите целата или значителен дел од вашата инвестиција “.

Сепак, има и ETF и ETN за инвеститори кои сакаат да ја играат другата страна на паричката за нестабилност. Краткорочниот ETN iPath Inverse S&P 500 VIX (ARCA: XXV) во основа се обидува да ги реплицира перформансите на краткиот VXX, додека краткорочниот ETN VIX Дневен инверзен VIX (ARCA: XIV) на сличен начин бара изведба на кратко кратко една месечна просечна пондерирана зрелост за фјучерси на VIX.

Пазете се од доцнењето

Инвеститорите што ги разгледуваат овие ETF и ETN треба да сфатат дека тие не се големи полномошници за изведбата на самото место VIX. Всушност, при проучувањето на неодамнешните периоди на нестабилност во S&P 500 SPDR (ARCA: SPY) и промените во VIX-точката, едномесечните полномошници на ЕТН зафатија околу една четвртина до половина од дневните движења на VIX, додека средно- термински производи направија уште полошо.

TVIX, со двотактната моќност, се справи подобро (одговарајќи приближно на половина од три четвртини од приносот), но постојано обезбедуваше помалку од двојно поголемо враќање на редовниот едномесечен инструмент. Исто така, како резултат на негативното салдо и заостанувањето на нестабилноста во тој ETN, фактот што се задржа премногу долго откако периоди на нестабилност започнаа значително да ги еродираат враќањата.

Ако инвеститорите навистина сакаат да се обложуваат на нестабилноста на берзата или да ја користат како жива ограда, производите на ETF и ETN поврзани со VIX се прифатливи, но многу погрешни инструменти. Тие секако имаат силен аспект на погодност за нив, бидејќи тргуваат како и сите други акции.

Ставете ги вашите вештини за тргување на тест со бесплатен симулатор на акции за да гарантирате занаети. Натпреварувајте се со илјадници трговци и преговарајте на вашиот пат кон врвот на успехот! Претставете занаети во виртуелно опкружување пред да започнете да ризикувате со сопствени пари. Вежбајте стратегии за тргување така што кога ќе бидете подготвени да излезете на реалниот пазар, да ја имате потребната пракса.

Индексот на нестабилноста на размена на опции во Чикаго (VIX индекс) привлекува трговци и инвеститори, бидејќи тој често се зголемува нагло кога се распаѓаат американските пазари на капитал. Познат како мерач на страв, индексот VIX ги рефлектира краткорочните изгледи на пазарот за нестабилноста на цените на акциите, како што произлегуваат од цените на опциите S&P 500.

Фјучерси пазари

Предизвик е што инвеститорите не можат да пристапат до индексот VIX. На овој начин, VIX ETF постојат, но тие всушност ги следат индексите на фјучерси VIX, што создава 2 големи предизвици:

VIX ETF не го рефлектираат индексот VIX. Со која било мерка, индексите на фјучерси VIX, а со тоа и на ETFs VIX, прават лоша работа да го имитираат индексот VIX. Индексот VIX е всушност неповратен и во периоди од еден месец или една година, моделот на поврат на VIX ETF ќе се разликува радикално од индексот VIX.

VIX ETF имаат тенденција да губат пари, значителни пари, долгорочни… VIX ETF се во милост и немилост на фјучерсната крива VIX, од која зависат од нивната изложеност. Бидејќи типичната состојба на кривата е нахакана (точка), VIX ETF гледаат како нивните позиции опаѓаат со текот на времето. Падот на нивната изложеност ги остава со помалку пари за да преминат на следниот фјучерс договор кога истекува сегашниот. Процесот потоа се повторува, што доведува до огромни двоцифрени загуби во текот на една типична година. Овие средства скоро секогаш губат пари на долг рок.

Во реалниот свет, трговците остануваат во VIX ETF 1 ден, а не 1 година. VIX ETF се краткорочни тактички алатки што ги користат трговците. Производи како VXX

ETN се неверојатно ликвидни, често тргуваат повеќе од вкупните средства под управување или AUM, за 1 или 2 дена за тргување. Трговците шпекулираат за VIX ETF затоа што тие ги нудат најдобрите (или најмалку најлошите) средства за да се дојде до индексот VIX на многу краток рок. Таканаречените „краткорочни“ VIX ETF нудат подобра чувствителност од 1 ден на индексот VIX отколку „среднорочните“ VIX ETF.

Трансакции со средства кои се тргуваат со размена

VIX ETF не се ETF во строга смисла. Тие доаѓаат во ETN или структури на базенот на производи, а не како традиционални заеднички фондови. ЕТН го носат (типично нискиот) ризик од договорната страна за издавање банки, додека артиклите за заеднички фондови се емитуваат за време на данокот.

VIX ETF доаѓаат во други вкусови освен чистата игра опишана погоре. VIX шалче ETF имаат големи позиции на капитал и преклоп на изложеност на фјучерси на VIX. Неговата цел е да го ограничи ризикот од пад на акциите, но или да сноси или да се обиде да ги минимизира високите трошоци за долгорочна изложеност на фјучерси на VIX.

Како заклучок, ако барате да добиете изложеност на VIX неколку дена, има производи таму за вас, но можеби и повеќе од кој било друг агол на пазарот на ЕТФ - пазете се од купувачот!

VIX е мерка за очекуваната нестабилност на американската берза во следните 30 дена. Со него управува компанијата CBOE Global Markets врз основа на цената на различните опции за повици и поставувања поврзани со индексот S&P 500.

Опциите за повици дозволуваат некој да купи акции или друго средство по одредена цена, наречена штрајкувачка цена, во одредено време. Опциите за ставање ви овозможуваат да го продадете уделот или средството по цена на штрајк во одредено време.

Опциите за повици, кои го земаат своето име од повикот за испорака на средството, растат во вредност кога цената на средството е поверојатно или се очекува да ја надмине цената на ударот, бидејќи тие ви дозволуваат да ја купите акцијата по цена на распродажната цена. Спротивно на тоа, ставете ги опциите во пораст на вредноста кога цената на средството е поверојатно да биде помала од цената на ударот, бидејќи секој што има опции ќе може да го продаде средството за повеќе отколку што вреди.

Цените на опциите можат ефикасно да се користат за да се соберат чувствата на инвеститорите во врска со идните флуктуации на S&P 500. Оваа мерка е популарно позната како Вол Стрит мерач на страв, бидејќи се зголемува кога луѓето очекуваат нагло менување на цените. инвестираат наместо непречено покачување, пад или стагнација на цените.

Еволуцијата на VIX

VIX за прв пат беше развиен во раните 90-ти, заснован на индексот S&P 100. Технички не е правилно да се каже дека VIX некогаш имала првична јавна понуда, бидејќи не станува збор за акции што поминале низ процес на ИПО., Но индексот го имаше своето официјално деби во 1993 година.

Оттогаш, тој еволуираше во некои технички аспекти за подобра приближна идна нестабилност на пазарот, а денес се заснова на индексот S&P 500. Тој индекс ги следи перформансите на најдобрите 500 американски компании на берзата и, сам по себе, тој е честопати се гледа како индикатор за вкупните перформанси на пазарот и претставува основа за многу индексни фондови кои им овозможуваат на инвеститорите да се обидат да профитираат од општите зголемувања на цените на берзата.

CBOE воведе и неколку други индекси на нестабилност, вклучувајќи краткорочен индекс на нестабилност наречен VXST, кој се базира на деветдневна анализа на нестабилноста на S&P 500. Друг индекс, S&P 3-месечен индекс на нестабилност 500 или VXV, има подолг изглед, а S&P 6 500-месечниот индекс на нестабилност или VXMT, гледа во уште подолг прозорец.

Другите индекси на нестабилност на CBOE ги разгледуваат перформансите на залихите во индекси, освен S&P 500. На пример, индексите на нестабилност ги објавува CBOE врз основа на индексот Nasdaq-100 интензивен за технологија, познатиот индустриски просек на Дау. , која се фокусира на 2000 компании со релативно мала капитализација, или целосна пазарна вредност.

Историски гледано, за време на типичните услови на пазарот, VIX беше во дваесеттите години, иако беше познато дека вртоглаво се надвиснуваше на близу или над 100 за време на разни историски настани на пазарот, како што е финансиската криза од 2008 година. Кога VIX тргува под 20 години, вообичаено е гледано како знак на атипично ниска нестабилност на пазарот.

Тргување со VIX

Терминот VIX трговија се однесува на правење финансиски трансакции во кои ќе се прават пари или ќе се губат пари врз основа на насоката на VIX. Тоа е, вие во суштина давате предвидување за зголемување или намалување на нестабилноста на пазарот и се подготвувате да заработите или изгубите пари доколку тоа предвидување се оствари.

Постојат неколку начини на трговија засновани на вашите очекувања за VIX и можете да ги тргувате врз основа на вашите потреби во светот на инвестициите. Каде што тие нема секогаш да бидат исти во секој момент и ситуација. Така што на крајот од сега ќе можете да ги добиете резултатите што ги очекувате во секое од операциите на пазарите на акции. Нормално се гледа како знак на атипично ниска нестабилност на пазарот.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.