Дали е време за индиската берза?

Постојат многу високи инвеститори кои ги надминуваат Нифти генерирајќи приноси во опсег од 35% до 60%. Тие остварија огромен профит од долгогодишното искуство на берзите. Тие сигурно генерирале ниски приноси или можеби изгубиле пари на акции.

Во раните денови на инвестирање, не остварив профит затоа што инвестирав во акции, откако слушнав совети за акции од брокери (и т.н. експерти за ТВ-канали).

Твоја работа е Секој од брокерска куќа до финансиски веб-страници до експерти за ТВ-канали ве тера да верувате дека инвестирањето во акции е исто толку комплексно како и науката за ракетите. На крајот на краиштата, ако знаете како да изберете акции самостојно, тогаш како ќе заработите пари.

Нахакан берза во Индија

Но, што ако ви кажам дека постои лесен и едноставен начин да идентификувате некои одлични акции?

Одрекување: Јас не препорачувам некоја посебна акција. Имињата на дејствата споменати во овој напис се чисто за да се покаже како да се направи анализата. Донесете своја одлука пред да инвестирате.

Од берзата профитирате со своја анализа ...

… И во овој напис, ќе ве прошетам чекор-по-чекор при изборот на одлични акции и како да инвестирате на индиската берза во 2020 година.

7 чекори за инвестирање на берзата во Индија за почетници

Да погледнеме чекор-по-чекор водич за тоа како да инвестирате на берзата во Индија.

Избор и филтрирање на вистинските активности со употреба на финансиски средства

Изберете само компании што ги разбирате

Барајте компании со одржлива јама (конкурентска предност)

Пронајдете компании со ниско ниво на долг

Користете финансиски коефициенти RoE и RoCE за да идентификувате соодветни акции

Искрено, транспарентно и компетентно управување

Наоѓање на вистинската цена за купување на акциите

Можете да дознаете за инвестирање во акции со само 10.000 РС инвестиции.

Научете го пристапот и применете го со инвестиција од 10.000, ако остварите 5000 профит во првата година, тогаш истиот пристап може да се примени со инвестиција од 10.00.000 РС. да добиете 5.00.000 Р. заработка во иднина.

Учењето е поважно од победата

Одрекување: Дејствата споменати во статијата не се препорака за купување или продавање. Ги земаме како пример. Инвестирајте во акции по ваша трудоубивост.

Тие можат да го следат мојот пристап дури и со минимално или без познавање на финансиските извештаи. Верувајте ми, можете да најдете одлични акции со малку интелигенција и основно деловно знаење.

Видови инвестиции

Пред да го објаснам мојот чекор по чекор пристап кон избор на акции, ајде прво да ги разбереме двата различни методи на профитирање на пазарите и кој од двата начина го практикуваат повеќето врвни инвеститори ширум светот за да создадат богатство.

Трговија

Вредно инвестирање

Не сте во право ако сметате дека тргувањето и вредното инвестирање се иста работа.

Тргувањето е насочено кон остварување чести профити во пократок временски рок, без оглед на пазарите на бикови или мечки.

За време на пазарите на бикови, трговијата вклучува купување по пониска цена и продавање по повисока цена за краток временски период. На пазарите што паѓаат, тие остваруваат профит продавајќи повисоки и купувајќи пониски, исто така познат како кратки.

Бидејќи стилот на тргување вклучува влегување и излегување во пократок временски период, периодот на задржување на акциите не е повеќе од неколку минути или само на ден или, во некои случаи, максимум неколку дена.

Луѓето кои го практикуваат стилот на тргување користат алатки како што се техничка анализа што користи сложени индикатори како што се просечните движења, стохастичкиот осцилатор за да се предвиди идното движење на цената на акциите.

Подолу е прикажана слика од екранот, на која се прикажани графикони за техничка анализа за да се предвидат движењата на цените на акциите на банките на Аксис

Тргувањето може да биде опасно (големи загуби) како резултат на огромната нестабилност на цените на акциите. Ако немате јасна стратегија и не сте доволно брзи, може да завршите со големи загуби, бришејќи ги сите пари. Ако сте заинтересирани за трговија, тогаш можете да научите како да направите интрадневно тргување со акции во Индија.

Пазарот е полн со такви примери на мажи кои изгубиле пари дозволувајќи си да тргуваат.

Се обидов да тргувам пред неколку години, остварив профит од 10.000 РС првиот ден и на крајот изгубив над 100.000 во следните денови. Знаев дека трговијата не е моја специјалност.

Се фокусирав на моите јаки страни, односно истражување на акциите и нивно чување подолг период.

Вредно инвестирање

Ворен Бафет вели: „Ако не размислувате да поседувате акции 10 години, дури и не размислувајте да ги поседувате 10 минути“. Според него, треба да инвестирате во компании што ќе можете да ги чувате засекогаш.

Најголемата предност што ја имаат инвеститорите во задржувањето на акциите за толку долги периоди е предноста на дивидендата, поделбите на акциите и што е најважно драстичниот пораст на нивото на цените на акциите, бидејќи основната дејност (од тие акции) расте профитабилно со текот на годините.

Овие акции се нарекуваат „мулти-кеси“ поради повеќекратните приноси што ги генерираат за професионалци кои инвестираат во вредност. Другата предност што ја нудат вредностите за инвестирање во однос на тргувањето е дека може да се справат со флуктуации на цената на акциите предизвикани од надворешни настани или од опаѓачки трендови во бизнисот со верување дека цената на акциите ќе падне. Таа ќе се опорави со текот на времето и ќе ги награди инвеститорите со привлечни приноси .

Ворен Бафе, легендарниот инвеститор за вредност што секој инвеститор сака да создаде богатство за себе со тоа што ќе инвестира во добри акции и ќе ги држи подолг временски период. Она што го гледате на таа слика е моќта на композицијата што се игра, што е во основата на вредното инвестирање. Кога држите акции подолго време, тоа резултира со експоненцијален раст што создава огромно богатство.

Луѓето кои практикуваат вредно инвестирање користат фундаментална анализа за да извлечат заклучоци за инвестирање во акции. Во фундаментална анализа, дневните флуктуации на цените се игнорираат, но наместо тоа се фокусира на проучување на основната дејност на компанијата, индустријата во која работи, нејзините финансии, квалитетот на управувањето и многу повеќе.

Со оглед на тоа што луѓето кои практикуваат трговија имаат за цел да добијат брз поврат од 10% до 20% на една акција, а потоа да ја продадат за да преминат на друга акција. На овој начин можете да остварите профит, но никогаш да не создавате богатство. Богатството се прави со инвестирање во вистински акции и нивно држење додека не заработите цело богатство.

Поволности за данок на доход

Со тргување, на крајот плаќате 15% данок на краткорочна капитална добивка на секоја трансакција на профит што ќе ја направите бидејќи периодот на одржување на акциите е дефинитивно помалку од 1 година.

Додека, со инвестиција во вредност, данокот на капитална добивка е 10%, без оглед дали вашата добивка е 100 крори или 100 РС кога ги имате акциите повеќе од една година.

„За да заработите пари од акции, мора да имате визија да ги видите, храброст да ги купите и трпеливост да ги задржите. Буквално има илјадници компании наведени на БСЕ (Сенсекс) и НСЕ (Нифти). Освен ако не сте вооружени со пристап што можете да го користите за филтрирање, ќе бидете изгубени во морето на компании.

Инвестицискиот пристап што ќе го споделам со вас е оној што јас лично го практикувам да ги филтрирам акциите пред да инвестирам во нив.

Вредно инвестирање е океан за себе, и неговите практичари поминуваат низ мачен процес на анализа на акциите со читање на финансиски извештаи, годишни извештаи и други разни информации што се однесуваат на финансиското здравје на компанијата пред да инвестираат.

Но, врз основа на она што го научив низ годините, ги направив следниве едноставни и практични чекори што се користат за да започнам по патот на избор на акции дури и без да имам длабоко финансиско знаење. Затоа, за првично разгледување, можете да ги користите следниве лесни за спроведување критериуми за избор за да ги филтрирате оние дејства чии основи изгледаат силни.

Критериуми за избор

На пример, со помош на бесплатната алатка за проценка на акциите на Equitymaster, ги применив горенаведените критериуми за избор за да филтрирам некои акции за моето првично разгледување.

Потоа можете да ги проверите другите бројки на клучни финансии како дел од критериумите за избор со кликнување на листот со податоци на компанијата. За да дознаете повеќе за параметрите што ги користев во критериумите за избор за филтрирање на залихите, можете да се повикате на овој напис за финансиските стапки.

Чекор 2. Изберете само компании што ги разбирате

Сега, врз основа на Чекор 1, сте ги филтрирале фундаментално здравите залихи од остатокот на несакана храна, дознајте повеќе за овие залихи читајќи за основната компанија колку што можете повеќе.

Можете да го направите ова со посета на веб-страницата на компанијата, следење на ажурирања на медиумски платформи, гуглање на компанијата и добивање повратни информации од вашите колеги инвеститори. Учењето повеќе за компанијата ќе ви помогне да ја разберете работата на компанијата и да ви одговориме на три клучни прашања.

Дали бизнисот на компанијата е едноставен?

Дали ги разбирам производот / услугата?

Дали разбирам како работи бизнисот и како се прават пари?

Важно е да инвестирате во компании што ги разбирате, барем во почетната фаза кога учите да инвестирате во акции. На тој начин ќе бидете сигурни дека нема да изгубите пари.

На пример, од акциите што ги филтриравме во чекор 1, за почеток ќе разгледав технолошки акции како Tech Mahindra, Vakrangee и Mindtree Ltd.

Тоа е затоа што, јас имам значително работно искуство во секторот на информатичката технологија и исто така сум страстен за технологијата, што ми олеснува да ги разберам овие деловни активности, причините за нивниот раст и да предвидам како може да се претвори иднината.

Слично на тоа, мојот братучед потекнува од фармацевтско потекло и затоа би му било лесно да ги разбере постапките на тој сектор. Може да има многу бизниси кои не бараат никаква обука за да ги разберат воопшто - размислете за производи за широка потрошувачка како обувки, крем за бричење, автомобили, итн.

На пример, на вашата филтрирана листа на залихи е компанија за производство на две тркала. Не е потребно да се има знаење за индустријата со две тркала за да се знае дека секторот со две тркала отсекогаш покажувал раст во Индија како резултат на зголемената побарувачка и подобра поврзаност на патиштата.

Слично на тоа, кога секторот за недвижнини растеше во Индија, компаниите што произведуваа плочки (Кајарија), санитарна опрема (Цера) и други слични компании за поддршка беа достапни. Деловниот модел на компанијата мораше да биде едноставен и компанијата мораше да го возбуди. Конечно, ако не најдете акции (компании) што можете да ги разберете веднаш, одвојте време да ја проучите компанијата и нејзината индустрија.

Чекор 3. Пронајдете компании со одржлива јама (конкурентска предност)

Не е доволно да се идентификуваат компаниите кои го положиле тестот за финансиски броеви и чии деловни модели се лесно разбирливи.

Во деловната терминологија, Пит е конкурентска предност што една компанија ја има во однос на другата во истата индустрија. Колку е поширок ровот, толку е поголема конкурентската предност на компанијата и компанијата станува поодржлива.

Што значи дека би било многу тешко за конкурентите да ја изместат таа компанија и да го заземат нејзиниот удел на пазарот. Сега, тоа е акции (компанија) што би сакале да ги изберете и да ги инвестирате. Примери за овој ров може да бидат моќта на брендот, правата на интелектуална сопственост и патентите, мрежните ефекти, владините регулативи што ги контролираат бариерите за влез и многу други.

На пример - „Епл“ има силно име на бренд, ценовна моќ, патенти и огромна побарувачка на пазарот што му дава широк ров што делува како бариери против другите компании.

Не е ни чудо што „Епл“ е близу да стане компанија од трилиони долари и од година во година остварува огромни профити, давајќи огромни приноси за своите инвеститори. Друг едноставен пример за брендови со силни ровови е Марути, Колгејт, Февикол кои имаат голема мемориска вредност во јавната меморија.

Со оглед на нивната огромна дистрибутивна мрежа во многу држави и притисокот на дигитализацијата на владата, би било многу тешко за нов конкурент да ги истера од пазарот.

Не е изненадувачки, цената на акциите се искачи од 16 РС во 2010 година на над 500 РС во 2017 година. (Забелешка: Тековните цени може да одат нагоре и надолу врз основа на краткорочна болка на пазарите)

Затоа, побарајте и идентификувајте такви компании со силни ровови во раните денови.

Чекор 4. Пронајдете ниско ниво на долг

Големите нивоа на долг претставуваат значителен ризик за компанијата. Неколку критериуми за избор што ги искористивме за филтрирање на акциите беа односот долг / капитал и тековниот сооднос.

Овие два процента се показатели за тоа колку е зависна компанијата од позајмениот капитал (долг) за да го финансира својот раст и дали компанијата ќе може да ги исполни своите краткорочни капитални обврски.

Затоа, кога се избираат акции, освен овие стапки, треба да се провери како компанијата управувала со својот долг во последните неколку години. Компанијата што го намалува долгот автоматски ќе ги зголеми своите профити, што е позитивен знак за финансиското здравје на компанијата.

Едноставни совети за проверка на финансиското здравје:

Еден начин да го направите ова е да го разгледате билансот на состојба на компанијата каде што се наведени тековните обврски и долгорочниот долг на компанијата. Општо земено, долгорочен долг е долг што доспева по период од 12 месеци. И тековните обврски вклучуваат долг на компанијата што мора да се плати во текот на годината.

На деловните субјекти со премногу долгорочен долг ќе им биде тешко да ги отплатат овие долгови, бидејќи најголемиот дел од нивниот капитал оди за плаќање камати, што го отежнува користењето на парите за други цели. Ова претставува ризик за одржливост и може да доведе до банкрот на компанијата. Тие можат да го следат мојот пристап дури и со минимално или без познавање на финансиските извештаи. Верувајте ми, можете да најдете одлични акции со малку интелигенција и основно деловно знаење. Неколку критериуми за избор што ги искористивме за филтрирање на акциите беа односот долг / капитал и тековниот сооднос.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.