Regjistrimet në listën e pagave: çfarë janë ato, për çfarë shërbejnë dhe si bëhen?

Regjistrimet në listën e pagave

Nëse jeni i vetëpunësuar dhe keni punonjës ose një kompani me punëtorë, Jam i sigurt që keni mësuar më shumë për çështjen e listës së pagave. Por, çfarë ndodh me regjistrimet e listës së pagave në kontabilitet?

Sot duam t'ju japim një dorë që të kuptoni rëndësinë e regjistrimeve kontabël të listat e pagave dhe mënyrën e kryerjes së tyre në mënyrë që ato të regjistrohen mirë. Kjo do t'ju ndihmojë të mos keni probleme me kontabilitetin dhe gjithçka do të mblidhet. A duhet ta fillojmë?

Cilat janë regjistrimet e kontabilitetit

pagesat e listës së pagave

Për të kuptuar regjistrimet e listës së pagave është thelbësore që të kuptoni se çfarë po i referohemi me regjistrimet e kontabilitetit. Këto janë regjistrimet e bëra në librat kontabël. Funksioni i tyre është të regjistrojnë një operacion dhe është e detyrueshme që ato të regjistrohen çdo ditë dhe në mënyrë kronologjike.

Këto futen në ditar, megjithëse mund të jenë edhe në libër, me datën e hyrjes, numrin e porosisë së hyrjes, llogaritë dhe llojin e operacionit të kryer.

Për t'ju dhënë një ide, një hyrje kontabël mund të jetë duke paguar një furnizues. Ky proces ka disa hapa:

 • Nga njëra anë, paratë tërhiqen nga banka (bëhet një llogari kontabël në bankë). Kjo do të vendosej në pjesën e debitit (kini parasysh se është një borxh dhe ju duhen ato para nga banka për të paguar).
 • Për më tepër, Pagesa bëhet në llogarinë e furnizuesit. Në këtë rast, e njëjta shumë që tërhiqet nga banka futet në pjesën e kredisë.

Dhe cilat janë regjistrimet në listën e pagave?

Duke e bërë të qartë sa më sipër, ju mund ta kuptoni këtë shënimet e listëpagesave janë në fakt shënime që kryhen në lidhje me listën e pagave të punëtorëve që ju jeni në krye

Me fjalë të tjera, bëhet fjalë për regjistrimin e listës së pagave të çdo punonjësi në kontabilitetin e kompanisë (apo të vetëpunësuarit) në mënyrë që çdo zë të mbetet në vendin përkatës.

Cili është funksioni i regjistrimeve në listën e pagave

llogaritja e kontabilitetit

Siç e dini, në kontabilitet, është shumë e rëndësishme të mbash një regjistër të detajuar të gjithçkaje në mënyrë që shifrat të balancohen dhe të mos ketë probleme ligjore (ose me Thesarin). Në rastin e listës së pagave, këto regjistrohen për shkak të përfitimeve të shumta që ofrojnë, jo vetëm për inspektorët, por edhe për vetë kompanitë.

Midis tyre dhe si funksione të këtyre karrigeve kemi:

 • Shmangni mashtrimin. Sidomos i ashtuquajturi “punonjës fantazmë”. Bëhet fjalë për punëtorë që kryejnë një ditë pune në kompani por nuk janë në gjendje ligjore. Domethënë ata që punojnë në “B”.
 • Mbroni asetet e kompanisë. Sepse kur bëni regjistrime të kontabilitetit në listën e pagave do të mbani një kontroll më shterues të shpenzimeve që ka kompania dhe kështu mund të dini nëse po shpenzoni më shumë apo nëse ka një gabim.
 • Ambient më të mirë pune. Në kuptimin që, duke përditësuar gjithçka, do të mund të plotësoni kushtet e punës dhe të paguani në kohë.

Cilat janë llogaritë e përdorura për regjistrimet në listën e pagave?

Kur bëni regjistrime në listën e pagave, duhet të jeni të qartë se ka një sërë llogarish kontabël që përdoren për këto hyrje. Kjo nuk do të thotë se ato nuk përdoren për llogari të tjera; në fakt po.

Por, për listën e pagave, llogaritë e kontabilitetit do të ishin:

 • Paga dhe mëditje (640). Ai debitohet dhe duhet të përfshijë shumën bruto të çdo liste pagese, përveç shtesave për paaftësitë në punë, përfitimeve të aftësisë së kufizuar nga kompania dhe kompensimit.
 • Sigurimet shoqërore të paguara nga shoqëria (642). Domethënë, tarifa e Sigurimeve Shoqërore e paguar nga kompania për çdo punonjës në ngarkim. Dhe para se të pyesni, jo, sigurimet shoqërore të çdo punonjësi nuk futen këtu (që siç e dini është kompania që duhet ta fusë në emër të tyre). Kjo llogari do të hynte gjithashtu në debitim.
 • Organizatat e sigurimeve shoqërore, kreditorët (476). Do të shkonte në kredi dhe në këtë rast do të përfshijmë pjesën e punëtorit, por edhe atë të kompanisë.
 • Thesari Publik, kreditor për mbajtjen në burim (4751). Përsëri në kredi, i referohet asaj shume që korrespondon me tatimin mbi të ardhurat personale që mbahet në listën e pagave të çdo punonjësi.
 • Pagat në pritje të pagesës (465): dmth sa paguhet çdo punëtor (kjo shifër duhet të përkojë me pagën neto që do të merret dhe që shfaqet në listëpagesë).
 • Parapagimi i listës së pagave (460). Në rast se ka paradhënie parash që ju janë bërë.
 • Të ardhura nga shërbimi për personelin (755). Është shuma e parave nga sigurimet shoqërore të subvencionuara.

Si bëhen regjistrimet në listën e pagave?

Llogaritni listën e pagave

Me gjithçka që ju kemi shpjeguar, është koha ta filloni atë dhe të dini se si të bëni një regjistrim kontabël për një listë pagash. Mbani në mend se ju do të duhet ta bëni këtë për çdo listë pagash që keni.

Kështu, gjëja e parë që ju duhet është të dini të gjitha të dhënat në lidhje me pagat dhe mëditjet, sigurimet shoqërore, mbajtjet në burim nga thesari, çfarë duhet të paguhet nga organi i sigurimeve shoqërore, mbajtjet në burim, shpërblimet në pritje, paradhëniet... Shkurt, të gjitha llogaritë për të cilat ju kemi thënë më parë.

Siç e dini, dy prej tyre shkojnë në debitim (pagat dhe sigurimet shoqërore), ndërsa të gjitha të tjerat duhet të shkojnë në kredi.

Tani, do t'ju duhet vetëm të vendosni secilën figurë në hyrjen e saj përkatëse.

Le t'ju japim një shembull. Imagjinoni që keni një punëtor me pagë bruto 1000 euro. Sigurimet Shoqërore në ngarkim të kompanisë janë 300 euro dhe ai i punëtorit 70 euro. Së fundi, mbajtja e tatimit mbi të ardhurat personale që i bëni punëtorit është 140 euro.

Kështu, do të mbetej:

 • Llogaria e pagave (në debi): 1000
 • Sigurimet shoqërore (në debit): 300
 • Agjencia e Sigurimeve Shoqërore (me kredi): 300 + 70 = 370
 • Mbajtjet e thesarit (në kredi): 140
 • Shpërblimi në pritje (me kredi): 1000-140-70 = 790

Kjo do të ishte një vend. Por, në ditën e pagesës, do të bëhej një regjistrim i dytë kontabël në të cilin tregohet si më poshtë:

 • Shpërblimi në pritje (në debi): 790
 • Banka c/c (me kredi): 790

Në këtë mënyrë do të reflektohej mirë dhe do të respektonit ligjin (dhe kontabiliteti juaj do të bëhet mirë).

Tani që e keni parë çështjen e regjistrimeve në listën e pagave, Mund të thuash nëse e ke bërë siç duhet? A keni ndonjë dyshim? Na lini në komente dhe ne do të përpiqemi t'i përgjigjemi.


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.