Si të patentojmë një markë apo ide

patentat

Vetëm duke patentuar idenë tuaj mund të merrni dokumentin e drejta e ekskluzivitetit për këtë Në mënyrë që patentoni një ide Ju do të duhet të përgatitni disa dokumente, duke ndjekur formalitetin me të cilin punon administrata. Ideja juaj do të patentohet vetëm nëse plotëson dokumentacionin e duhur dhe gjithashtu plotëson kërkesat e risisë, hapit krijues dhe zbatimit industrial.

Patentat quhen të drejta territoriale që janë në pronësi të një ideje, kështu që ato duhet të mbrohen duke regjistruar një patentë në të gjitha ato vende ku dëshirohet mbrojtja. Zakonisht, patenta përpunohet në nivel kombëtar dhe zgjerohet në varësi të suksesit tregtar që ideja arrin të arrijë.

Ajo që njerëzit pyesin në përgjithësi ështësi mund ta patentoj një ide?, le të jemi mjaft të qartë, jo të gjitha shpikjet, idetë apo inovacionet janë të pranueshme për t'u patentuar pasi që një shpikje të ketë të drejtën të mbrohet si Patentë ato duhet të plotësojnë kërkesat e mëposhtme:

 • Hapi krijues: zgjidhja teknike nuk mund të jetë qartë e qartë.
 • Risia: shpikja duhet të jetë inovative.
 • Zbatim industrial: duhet të jetë e përballueshme për tu prodhuar.

Për të ditur nëse shpikja jonë i plotëson kërkesat e mëparshme, ne duhet të hedhim hapin e parë në fazën e hulumtim. Ky hap përbëhet nga të analizojë dhe hetojë nëse ka dokumente ekzistuese të patentës, lidhur me ndonjë mënyrë thelbësore me shpikjen tonë. Këto dokumente mund të merren duke u konsultuar me bazat e të dhënave për patentat publike, disa prej tyre janë OEPM, EPO, USPTO ndër të tjera, të cilat do të japin informacione thelbësore në lidhje me risitë në risi dhe aktivitetin e idesë sonë.

Pas hetimit të kryer, ne mund ta gjejmë veten të ballafaquar me situata të ndryshme: njëra është se të gjitha janë përmbushur. kërkesat dhe ne mund të kërkojmë Patentën duke paguar tarifat përkatëse, një tjetër është se nuk i plotëson kërkesat dhe ideja duhet të hiqet, dhe përfundimisht mund t'i plotësojë ato, por shpikja jonë duhet të mbrohet nga metoda Modeli Utility sesa si Patentë.

patentat

Hapi i dytë në patentimin e një shpikje është përgatitja paraprakisht dhe shkrimi i një kujtesa përshkruese, që përputhet me parametrat e vendosur në Rregullorja e Patentave. Ky raport duhet të përmbajë një përshkrim të qartë të shpikjes që do të patentohet, duke nënvizuar risinë dhe inovacionin e idesë ose produktit. Kjo kujtesë duhet të jetë hartuar bazuar në Ligjin aktual dhe aktual të Patentave. Ndoshta po pyesni se si krijohet kujtesa, atëherë shpjegohet në detaje.

Raporti përbëhet nga pjesët e mëposhtme:

 • përshkrim
 • Përmbledhje
 • Figuras
 • Pretendimet

Pasi shkrimi i kujtesa përshkruese të idesë, ne do të jemi të gatshëm të kalojmë në hapin e tretë dhe të fundit, Përpunimi. Kjo konsiston në thelb nga plotësojnë dhe përgatisin formularët e aplikimit për patentë, të paguajnë komisionet zyrtare të themeluara dhe të paraqesin të gjithë dokumentacionin tek Zyra spanjolle e patentave dhe markës (OEPM) me vendndodhje në Madrid, duke qenë në gjendje ta bëjmë atë në internet edhe çertifikatë dixhitale të përdoruesit Sapo të jetë dorëzuar i gjithë dokumentacioni i kërkuar më parë, ne më në fund do të marrim informacionin tonë numri i patentës, duke përftuar që nga ai moment, të drejtat e ekskluzivitetit dhe privatësisë mbi shpikjen, ose idenë që është patentuar.

Me pak fjalë, ju keni për të përcaktoni markën dhe imazhin që do të propozoni të përdorni si një dallues, pastaj vazhdoni të përcaktoni se në cilin treg dëshironi të veproni, siç u përmend më lart, duhet të verifikohet zyrtarisht se marka tregtare që keni ndërmend të regjistroni dhe të përdorni, nuk është regjistruar më parë nga askush, në tregjet e interesit tuaj. Përveç kësaj, duhet të verifikohet me anë të dokumentacionit verikal se marka nuk gjendet në asnjë prej ndalimet absolute në përdorimin e shpikjes në territor aty ku është dhe padyshim që nuk ka një kuptim tingullues të keq.

Një pikë shumë e rëndësishme për t'u marrë parasysh është që patentat si të tilla janë të drejta territoriale dhe shpikja do të mbrohet vetëm në vendin ku është regjistruar, por që nga momenti kur marrim datën e aplikimit, ka një periudhë prej 12 muajsh për të zgjatur mbrojtjen e idesë ose shpikjes për ndonjë vend tjetër.

A mbrohen të drejtat e mia të pronësisë industriale nga patenta?

patentë

Gjëja më e përshtatshme është që të shkoni te një profesionist ose specialist, i cili ju mbështet në vetë natyrën e veçantë të kësaj të drejte; Ju gjithashtu mund të shkoni direkt në Zyra Spanjolle e Patentave dhe Markave në Madrid, ku do të merrni informacion të plotë në lidhje me fushën që keni kur patentoni idenë tuaj në nivel lokal.

A është e shtrenjtë regjistrimi i një marke tregtare dhe patentimi i një produkti?

Koha që u desh dhe kostoja e procesit do të varet nga territori ose numri i vendeve të ndryshme në të cilat është në dispozicion për t'u regjistruar, por ne mund të vendosim një afat mesatar për markat tregtare nga 12 deri në 18 muaj, ndërsa në rastin e patentave kjo koha mund të dyfishohet.

Lidhur me koston që regjistrimin e operacionit Ju gjithashtu duhet të bëni dallimin midis markës tregtare dhe patentës dhe, mbi të gjitha, territoreve ose vendeve ku dëshironi të regjistroheni.

Për shembull, një markë tregtare në Spanjë mund të kushtojë rreth 500 euro dhe një patentë shkon midis 2.000 euro, natyrisht me koston përkatëse të këshillimit profesional. Të dy çmimet janë mjaft të lira nëse mendojmë pak se regjistrimet nënkuptojnë ekskluzivitetin e përdorimit dhe shfrytëzimit, në rastin e një marke tregtare do të jetë i një natyre të pacaktuar dhe në atë të patentave do të zgjasë 20 vjet, gjithmonë vazhdojnë të paguajnë tarifat në vit.

Pasi të njihni çmimet, mund të pyesni:

Pse duhet ta patentoj idenë time, nëse mund të shes produktet e mia pa regjistruar markën tregtare?

La avantazh konkurrues që ofron të regjistrojë markën tuaj tregtare, e cila rrjedh nga e drejta ekskluzive e dhënë nga kombi në të cilin është regjistruar. Ajo gjithashtu punon si dallues të produkteve dhe shërbimeve të saj dhe diferencohet nga konkurrenca duke i dhënë asaj a seriozitet y angazhim me tregun, regjistrimi i markës tregtare shërben nga ana tjetër, për të qenë në gjendje të ndjekje imituesve dhe plagjiatorëve të produkteve ose shërbimeve që keni regjistruar dhe që të jeni në gjendje të bëni Padisni ata me liri të plotë, përndryshe, konkurrenca mund të regjistrojë produktin tuaj nëse nuk janë dhe vjedh atë ideja juaj e shkelqyer

Në këtë kuptim, duhet të bëhet shumë e qartë se regjistrimi ligjor i markave tregtare ose patentave është mënyra e vetme e vlefshme që mund të posedohet, për të demonstruar pronësinë e një koncepti ose ideje të zbatimit industrial dhe komercial. Patentat me pak fjalë janë një titull pronësie dhe si të tilla i lejojnë shpikësit të kryejë negociatat përkatëse bazuar në sesionin e të drejtave të shfrytëzimit mbi idenë që patenta mbron.

Në Spanjë ekzistojnë dy lloje të aplikimet me të cilën mund të mbroni idenë tuaj: Modele të shërbimeve dhe Patentat Këtu janë ndryshimet më të veçanta:

Modele të shërbimeve:

patentat dhe markat tregtare

Modelet e shërbimeve kërkojnë kërkesa shumë të ngjashme me patentat, por disi më pak të rrepta, këto përdoren për të mbrojtur shpikjet e një shkalle më të ulët krijuese. Këto konsiderohen veçanërisht të përshtatshme për NVM-të që vazhdimisht bëjnë përmirësime të vogla në produktet e tyre ekzistuese. Procesi i modeleve të shërbimeve është shumë i shpejtë dhe nuk përfshin përgatitjen e raporteve të tjera.

Si të aplikoni për një model të shërbimeve?

Kërkesa duhet të bëhet përmes një dokumenti teknik ose kujtesa e shpikjes, të cilat duhet të shoqërohen nga formularët përkatës të aplikimit dhe tarifat përkatëse. Padyshim, shkrimi i kujtesës së shpikjes duhet t'u besohet inxhinierëve ekspertë të fushës, të cilët mund të përshkruajnë idenë ose produktin në një mënyrë shumë të qartë për regjistrimin e saj.

Ata japin mbrojtje 10-vjeçare dhe vitin e parë të mbrojtjes ndërkombëtare falas, i cili mund të zgjatet për 18 muaj shtesë, me anë të një aplikacioni PCT.

Patenta:

Markave

Me anë të një patente, një procedurë e re, një produkt i ri, një pajisje e re ose një përmirësim i një prej atyre të mëparshme mund të mbrohet. Procesi i patentave përfshin përfundimin e një raporti të hollësishëm kërkimor në bazat e të dhënave zyrtare të patentave aktuale të regjistruara në botë të quajtura: Raporti i gjendjes së artit.

Patentat sigurojnë mbrojtje për idenë për 20 vjet dhe vitin e parë të mbrojtjes ndërkombëtare falas që mund të zgjatet për 18 muaj shtesë, me anë të një aplikacioni PCT.

A mund të patentohet një aplikacion celular?

L aplikacione mobile të njohura si aplikacione, janë një program kompjuterik që përfshin krijime të shumta me natyrë të larmishme si: ilustrime, muzikë dhe në shumicën e rasteve: një markë ose emër tregtar.

Këto krijime artistike duhet të mbrohen në mënyra të ndryshme për të arritur një mbrojtje të plotë dhe gjithëpërfshirëse.

Interneti është një mjet gjerësisht i dobishëm, prandaj shumë kompani u kushtojnë motorëve të veçantë të kërkimit për të gjetur shpejt nëse një markë apo ide është e regjistruar diku në botë. Këtu më poshtë po ju lë disa.

Google Patentë: motor kërkimi për patentë i ofruar nga Google.

latipat: motor kërkimi për patentat e regjistruara në Spanjisht

kozmike: Gjetës i Regjistruar i Patentave në Zyrën Evropiane të Patentave.

I ri: motor kërkimi për patentat e regjistruara të Zyrës Spanjolle të Patentave dhe Markave.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.