Përdorimi dhe menaxhimi i Raportit të Borxhit

raportet e borxhit

Në sistemin ekonomik që mbizotëron sot, ka një numër të madh të instrumenteve dhe mjeteve për të ndërmarrë të gjitha llojet e bizneseve dhe investimeve në të gjithë botën. Megjithatë, për të ngritur nga një biznes i vogël, për të siguruar ruajtjen e një kompanie tashmë të konsoliduar, Extremelyshtë jashtëzakonisht e rëndësishme që të mësojmë të trajtojmë në mënyrë të përsosur disa nga këto instrumente, në mënyrë që ato të na lejojnë të sigurojmë funksionimin optimal të kompanisë dhe biznesit tonë.

Për njerëzit që dinë për këtë temë, askush nuk do të dështojë të rekomandojë që ne t'i kushtojmë vëmendje të veçantë menaxhimi i raportit të borxhit, një njohuri që është thelbësore për të kryer çdo iniciativë biznesi.

Cili është raporti i borxhit?

Raporti i borxhit është një nga raportet më të përdorura të financimit sot. Arsyeja është se është një nga instrumentet që lejon marrjen e informacionit shumë të rëndësishëm për të matur dhe kalibruar shëndetin financiar të një kompanie. Në thelb, raporti i borxhit na lejon të matim levën financiare, domethënë shumën maksimale të borxhit që një kompani e caktuar mund të trajtojë. Në një farë mënyre, raporti financiar tregon financimin e jashtëm që ka ndërmarrja.

Të ketë një ideja më e mirë se çfarë nënkupton raporti i borxhit, duhet të merret parasysh që ndërsa borxhi matet, për të thënë kështu, nga varësia e kompanisë nga palët e treta, raporti i borxhit përdoret për të specifikuar në çfarë shkalle apo shkalle varet kompania nga subjektet e ndryshme të financimit, të tilla si institucionet bankare, grupet e aksionerëve apo edhe kompani të tjera.

Një mënyrë tjetër për të kuptuar këtë koncept financiar është nga shpjegimi vijues.

Së pari ju duhet të merrni parasysh atë që nënkuptojnë disa koncepte thelbësore, të tilla si: aktivet, pasivet ose kapitalin e vet.

Pasuritë janë vlera totale e gjithçkaje që zotëron një kompani ose partneritet biznesi; Me fjalë të tjera, është vlera maksimale që kompania mund të ketë përmes pasurive dhe të drejtave të shumta që zotëron, të cilat natyrisht mund të shndërrohen në para ose mjete të tjera ekuivalente, të cilat sigurojnë likuiditet për kompaninë. Nga ana tjetër, detyrimet përfaqësojnë të gjitha burimet e jashtme që mund të merren përmes instancave të ndryshme, pra financimin e tyre.

Në këtë mënyrë, mund të thuhet se ndërsa detyrimet përfshijnë aktive dhe të drejta financiare, detyrimet përbëhen nga detyrimet e kredisë, domethënë nga borxhet dhe pagesat që duhet të bëhen, qoftë për kreditë e marra në institucionet bankare ose blerjet e bëra. me furnitorë të ndryshëm.

raportet

Me pak fjalë, detyrimi përfaqëson gjithçka që kompania u detyrohet palëve të treta, të tilla si bankat, taksat, pagat, furnizuesit, etj. E fundit kemi vlera neto e kompanisë, që, siç mund të sugjerojë emri i saj, janë të gjitha burimet neto që ka kompania, duke lënë mënjanë koston e detyrimeve, dmth. janë aktivet që heqin vlerën e të gjitha borxheve që duhet të paguhen, për të cilat vlera neto e një kompanie merret duke zbritur detyrimet nga aktivet. Për shembull, nëse një kompani ka një pasuri me vlerë 10 milion euro, por detyrimet e saj janë akumuluar në rreth dy milion euro, atëherë mund të nxirret se vlera e saj neto është 8 milion euro.

Pasi të dimë disa përkufizime thelbësore rreth raporti i borxhit, Më vonë, tashmë mund të marrim parasysh se në shumicën e rasteve, shumë kompani merren me burime të jashtme të financimit, domethënë përdorin hua dhe kredi kur janë në periudha të rritjes eksponenciale ose kur trajtojnë një diversifikim të madh të bizneseve, për shembull: të financojë investime ose të mbulojë pagesa për shpenzime të caktuara korente; arsyeja pse ata duhet të mbështeten në borxhe me institucione të ndryshme financiare, furnitorë dhe kompani të tjera.

Kështu, raporti i borxhit mund të kuptohet si ndryshimi midis financimit të jashtëm dhe burimeve të vetë kompanisë, në mënyrë që të mund të dihet nëse borxhi i kontraktuar me kompaninë mund të mbahet me anë të burimeve që ajo ka. Kur zbulohet se ndërmarrja nuk ka më mjete për të zgjidhur një borxh të caktuar, atëherë vendoset të lihet pas kësaj metode financimi, për të shmangur problemet me pagesat e ardhshme që duhet të bëhen. Kjo është mënyra se si raporti i borxhit mund të jetë një instrument shumë i dobishëm, i cili nëse përdoret në një mënyrë të përgjegjshme dhe të disiplinuar, shërben për të shmangur katastrofat financiare që mund të shkaktojnë zhdukjen e plotë të një kompanie ose biznesi.

Si interpretohet raporti i borxhit?

Kur e përdorni këtë instrument financiar, duhet të kujtojmë se kjo na tregon se sa euro financimi të jashtëm ka kompania për secilin euro të kapitalit ju duhet të përmbushni detyrimet tuaja të ndryshme financiare. Me fjalë të tjera, ajo tregon përqindjen e shumës totale të borxheve të ndërmarrjes, në lidhje me burimet që ajo ka për të shlyer pagesat përkatëse.

Në këtë mënyrë, nëse kemi një raport borxhi prej 0.50, kjo tregon se burimet e jashtme, domethënë, financimi përmes huave dhe kredive përbën 50% të burimeve të vetë kompanisë. Me fjalë të tjera, nëse raporti i borxhit është 0.50, kjo do të thotë që për çdo 50 euro të financimit të jashtëm, kompania ka rreth 100 euro të burimeve të veta.

Në praktikë, vlerat optimale të raportit të borxhit Ato varen shumë nga lloji i ndërmarrjes, ideologjia financiare që ajo administron, madhësia e saj dhe burimet totale që ka për të përballuar çdo lloj eventualiteti. Sidoqoftë, zakonisht kriteri i pranuar përgjithësisht për një raport optimal të borxhit është midis 0.40 dhe 0.60. Në këtë mënyrë, më e rekomanduara nga specialistët financiarë është që borxhet e ndërmarrjeve të përfaqësojnë midis 40% dhe 60% të asaj që përfaqësojnë burimet totale vetanake. Në këtë drejtim, konsiderohet se një raport borxhi më i madh se 0.60 nënkupton që kompania është me borxh të tepruar, ndërsa një nën 0.40 nënkupton që kompania ka shumë burime që nuk përdoren në mënyrë adekuate për zgjerim të mundshëm.

Si merret raporti i borxhit?

Raporti i borxhit mund të llogaritet nga shuma e të gjitha borxheve që janë kontraktuar, si në periudhën afatshkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë. Pasi të keni këto të dhëna, ato ndahen nga detyrimet totale, të cilat merren duke shtuar vlerën neto plus detyrimet rrjedhëse dhe jo-korente (të njohura edhe si kapital i vet). Më pas, rezultati duhet të shumëzohet me njëqind, për të marrë në këtë mënyrë përqindjen e raportit të borxhit me të cilin ka kompania. Formula për të kryer këtë llogaritje është si më poshtë:

raporti i borxhit

Raporti i borxhit afatshkurtër dhe afatgjatë

Në thelb, ka dy formula kryesore të raportit të borxhit, të cilat përdoren në varësi të kohës së borxhit që kompania ka. E para është ajo e fondeve të huaja ose borxhit afatshkurtër (RECP). Tjetra është ajo e fondeve të jashtme ose borxheve afatgjata (RELP).

RECP është një metodë që është përgjegjëse për matjen e borxheve afatshkurtra ose detyrimeve rrjedhëse, të cilat ndahen nga vlera neto. Nga ana tjetër, raporti i borxhit afatgjatë merret duke pjesëtuar borxhet ose detyrimet rrjedhëse të marra në planin afatgjatë, me vlerën neto.

formula e raportit të borxhit

miratimi i raportit të gjatë të formulës

Zakonisht, strategjia e përdorur nga shumë kompani është ajo e financimit të jashtëm afatgjatë, pasi që ky modalitet i lejon ata të përballen me borxhin në një periudhë më të gjatë kohore, dhe për këtë arsye, të zgjasin afatet që ata kanë në mënyrë që të gjenerojnë produktivitet më të madh dhe të përmbushin pa problemet me angazhimet e fituara ekonomike.

Përfundim

Ashtu siç e kemi parë gjatë këtij artikulli, raporti i borxhit të një kompanie korrespondon me një instrument të shkëlqyeshëm financiar, i cili, kur e trajton atë si duhet dhe me përgjegjësi, mund të përfaqësojë një mjet ideal për menaxhimin ekonomik dhe aftësinë paguese financiare të një kompanie me kalimin e kohës. Kjo gjithashtu na lejon të marrim burime në formën e kredive dhe kredive financiare afatgjata, nga institucione të ndryshme financiare, për të rritur shpejt ato biznese me potencial të mjaftueshëm, dhe gjithmonë duke pasur qetësinë e mendjes që pagesat dhe faturat e borxheve të përmendura mund të jenë Pa ndonjë problem, sepse pikërisht kjo është për ne që të mbajmë gjurmët e raportit të borxhit që ka kompania ose biznesi ynë.

Ta themi thjesht, është një metodë për të pasur kontroll mbi kreditë, kreditë dhe borxhet, si burime që mund të zgjidhen në një kohë të caktuar, e cila na lejon të zhvillojmë biznesin pa pengesën e mungesës së financimit, dhe duke patur sigurinë se të gjitha angazhimet ekonomike të fituara mund të mbulohen, pa pengesa që mund të ndikojnë në stabilitetin ose financiar shëndetin e kompanisë.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.