Raporti i Autonomisë Financiare

Si të llogaritet raporti i autonomisë financiare

Autonomia financiare është aftësia e një kompanie ose personi të mos varet nga paratë e askujt për të përmbushur qëllimet e tyre. Raportet ekonomike na shërbejnë si një mjet i shkëlqyeshëm i kontabilitetit për të analizuar shtetet ekonomike që mund të jenë "komplekse" që nga fillimi. Pra, me një shikim të vetëm mund të shohim se sa i përshtatshëm apo i favorshëm është ajo që llogaritet. Për këtë rast dhe artikull, ne do të shpjegojmë gjithçka në lidhje me raportin e autonomisë financiare.

Pas leximit të artikullit, do të keni një nocion të plotë se cili është raporti i autonomisë financiare, si ta llogarisni dhe implikimet që ka për një kompani. Falë këtij raporti, vendimet që mund të merren mund të jenë më të ngushta, aq më i lartë është raporti. Përkundrazi, konsiderohen më pak vendime që mund të merren nëse shkalla e autonomisë financiare është më e ulët. Ajo gjithashtu shërben si një mjet për të sipas të cilit kompanitë për të llogaritur se sa mirë të optimizuar janë burimet e tyre ndaj borxhit. Për ta kuptuar plotësisht, vazhdoni të lexoni deri në fund.

Cili është raporti i autonomisë financiare?

Raporti optimal i autonomisë financiare është 0 ose më i lartë

Raporti i autonomisë financiare përpiqet të përcaktojë varësinë që një kompani ka nga kreditorët e saj, domethënë kujt ia keni borxh, borxhin. Kjo llogaritje kalon përmes përcaktimit të kapitalit neto që një kompani ka në lidhje me borxhin e saj. Në shenjtërim, raporti na jep një marrëdhënie me aftësinë e tyre për të marrë hua. Sa më i lartë të jetë ky raport, aq më e madhe është aftësia e kompanisë për të mbijetuar në të ardhmen, veçanërisht duke marrë parasysh se skenarët e pasigurisë mund të lindin në një moment. Një shembull i mirë do të ishte mjedisi aktual që po kalojmë atje ku pandemia i vë në provë këto raporte. Kompanitë me një raport të mirë autonomie kanë më shumë gjasa të preken më pak sesa ato, raporti i të cilave nuk ishte shumë i favorshëm përpara problemeve që mund të ndodhin.

Disa njerëz përdorin termat "Kapital" për të thënë "Kapital", nuk ka rëndësi. E rëndësishme është që, nëse përdorim një ose fjalët e tjera, ne mund t'i referohemi të njëjtës gjë. Në këtë rast, për të njohur kapitalin, është e nevojshme të zbritet totali i pasiveve (borxhit) nga totali i aktiveve.

Formula për llogaritjen e raportit të autonomisë financiare

Raporti i autonomisë financiare është raporti i vlerës neto midis borxhit të përgjithshëm të një kompanie

Siç kemi komentuar më parë, ajo është një marrëdhënie midis kapitalit dhe borxhit. Llogaritet formula Kapitali i dividentit nga detyrimet totale (borxhi) si afatshkurtër dhe afatgjatë. Numri që rezulton është raporti i autonomisë financiare. Për ta kuptuar më mirë, ne do të paraqesim një shembull me dy kompani që ne imagjinojmë se janë nga i njëjti sektor. Për shembull, kompanitë që janë të dedikuara për transportin e njerëzve.

  1. Në rastin e parë, ne gjejmë një kompani kapitali i së cilës në total arrin në 1.540.000 euro. Borxhi i saj i përgjithshëm arrin në 2.000.000 euro. Kjo do të thotë që ne i ndajmë fondet e tyre sipas borxhit të tyre, domethënë, detyrimeve të tyre, ne marrim 0,77. Ky do të ishte raporti i autonomisë financiare.
  2. Për rastin e dytë, ne kemi një kompani që është më e vogël në madhësi dhe ka kapital prej 930.000 euro. Pastaj kemi që borxhi i tij i përgjithshëm arrin në 240.000 euro. Pas ndarjes së kapitalit neto me borxhin e saj, ne marrim se ai ka një raport të autonomisë financiare prej 3,87.

Për këtë rast dhe shembull, jam përpjekur të vë një rast disi "të famshëm", atë të shembullit të dytë. Nga njëra anë, do të shihnim se si raporti i ndërmarrjes së dytë është shumë më i lartë, prej 3. Isshtë më e qëndrueshme financiarisht, për këtë nuk ka dyshim. Sidoqoftë, me siguri mund të rritet shumë më tepër, por i gjithë ai potencial do të ekzistonte vetëm në një mënyrë latente, nuk do të përfitonte prej tij.

Si të interpretohet raporti?

Një raport i ulët tregon se kompania është shumë e borxhit

Në përgjithësi, një kompani thuhet se ka një autonomi të mirë financiare kur më shumë se gjysma e burimeve të saj vijnë nga fondet e saj. Por për të marrë një ide, numri minimal i këtij raporti që një kompani pritet të ketë duhet të jetë 0 ose më i lartë. Një raport midis 0 dhe 7 "zakonisht" është vlera më e zakonshme dhe gjithashtu më optimale.

Nga njëra anë, kompania do të kishte likuiditet dhe burime për t'u përballur me kohë të vështira. Këto momente mund të mos jenë shumë të vështira, por ulja e mbrojtjes dhe vetëbesimi i tepërt zakonisht nuk sjell rezultate të mira. Nga ana tjetër, nuk do të flisnim për një borxh shumë të madh, që do të thoshte se ai ka një autonomi të mirë financiare dhe në rast nevoje ose investimesh nuk do ta vinte në rrezik mbijetesën e saj. Për këtë arsye, të kesh ose të përpiqesh të mbash një raport të lartë është shumë e rëndësishme, pasi përfaqëson një shenjë të forcës dhe stabilitetit.

Si një e dhënë, duhet shtuar se nuk ka asnjë raport universal të autonomisë financiare të zbatueshëm për të gjitha kompanitë. Secili sektor është i ndryshëm, dhe kjo do të varet jo vetëm nga fusha në të cilën po punoni, por edhe nga konkurrenca dhe objektivat aktuale të biznesit të secilit moment.

Si ndikon një raport i rritjes së borxhit?

Duke marrë parasysh shembujt e dy kompanive të përshkruara më lart, ne mund të shohim se sa më shumë mund të marrë hua kompania e dytë. Le ta shohim në perspektivë. Nëse do të kërkoheshin 1 milion euro për investime dhe / ose blerje të aseteve, vlera e ndërmarrjes do të rritet nga 1.170.000 euro (pasuritë e saj para skontimit të borxhit për të njohur vlerën neto) në 2.170.000 euro.

Borxhi do të rritet në 1.240.000 euro (240.000 € plus € 1.000.000 shtesë). Pasuria e tij neto do të mbetet në 930.000 €. Kjo do të thotë që raporti juaj i autonomisë financiare do të bëhej 930.000 € pjesëtuar me 1.240.000 € do të ishte 0. Pothuajse e njëjta gjë, si rasti i kompanisë së parë.

Padyshim që kjo përllogaritje është e thjeshtë me numra të rrumbullakët, dhe në të vërtetë komisionet dhe taksat që rrjedhin nga pasivet dhe blerja e pasurive do të duhej të zbriteshin nga totali i aktiveve. Por kur bëhet fjalë për optimizimin e performancës ekonomike, ne mund të shohim se tani kompania e dytë është pothuajse dyfishuar në madhësi. Prandaj, qarkullimi juaj do të jetë më i lartë dhe fluksi i parave tuaja operative do të rritet, duke ju lejuar të rriteni më shumë se më parë. Në të njëjtën kohë, ai do të ketë ende burimet e veta për t'u përballur me një moment të vështirë, por raporti i autonomisë e tregon këtë Huazimi i më shumë mund të bëhet i rrezikshëm dhe nuk do të rekomandohet.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.