Rrjedha e parasë: Përkufizim

Çfarë është rrjedha e parasë ose rrjedha e parasë

Në financë ka një zhargon dhe terminologji të veçantë kur bëhet fjalë për emërtimin e secilit prej aspekteve të ekonomisë. Qoftë ekonomi shtëpiake apo familjare, biznes, shtet etj. Çdo gjë që rrjedh nga paratë dhe mund të numërohet duhet të klasifikohet për të mos përfunduar me një grumbull të dhënash të pakuptimta. Dhe sigurisht, në kompani ka një terminologji të gjerë financiare, siç është Cash Flow.

Në këtë artikull do të flasim për Fluksi i parasë, i njohur gjithashtu si rrjedha e parasë. Si llogaritet, çfarë llojesh ekzistojnë dhe si ta përdorim për të ditur se sa tretës është një kompani. Përveç kësaj, duhet thënë se edhe pse termi ekziston dhe përdoret më gjerësisht në botën e biznesit, ai mund të përdoret edhe në ekonominë vendase. Në fund, gjithçka varet nga kontrolli që kemi mbi të, dhe sigurisht, ju mund të përfitoni prej tij.

Çfarë është Fluksi i Parasë?

Si ndihmon për të kontrolluar fluksin e parave në një kompani

Fluksi i parasë ose rrjedha e parasë, është një term që i referohet të gjitha hyrjeve dhe daljeve të parasë të një kompanie, në kuptimin më të gjerë. Pavarësisht se përdoret si termometër ku një fluks monetar pozitiv kuptohet si fitimprurës për një kompani, një problem likuiditeti nuk tregon domosdoshmërisht që kompania nuk është fitimprurëse. Në fakt, fluksi i parasë mund të përdoret për të zbuluar gjërat e mëposhtme:

  • Probleme me paratë. Mund të ketë një fluks monetar negativ, pa do të thotë se kompania nuk është fitimprurëse. Në fakt, qëllimi është të parashikohen dhe të përcaktohen bilancet e parave të gatshme.
  • Ta dijë sa i zbatueshëm mund të jetë një aktivitet investimi. Falë fluksit të parasë, vlera neto dhe norma e brendshme e kthimit mund të llogariten dhe mund të përcaktohen kthimet e ardhshme të investimit.
  • Për të matur përfitimi ose rritja e një biznesi. Nuk është rreptësisht e nevojshme, por mund të ketë rrethana në të cilat standardet e kontabilitetit nuk përfaqësojnë plotësisht realitetin ekonomik të kompanisë.

Pastaj, ekzistojnë 3 lloje të fluksit të parasë, në varësi të flukseve të likuiditetit që dëshironi të analizoni. Rrjedha operative e parasë, fluksi i parasë së investimeve dhe fluksi i parasë së financimit. Më pas do t'i shohim.

Flukset operative të parasë

Rrjedha e parasë nga operacionet (FCO) është shuma totale e parave që gjeneron një biznes. nga aktivitetet dhe operacionet e saj. Ai lejon njohjen e të gjitha hyrjeve dhe daljeve të parave nga aktivitetet operative, kështu që është e vështirë të manipulohet. Brenda tij mund të përfshini edhe shpenzimet për furnitorët, personelin, shitjet, etj.

Fluksi i parasë është një tregues i shëndetit financiar të një kompanie ose ekonomie familjare

Të ardhurat përfshijnë të gjitha ato që lidhen me shitjet dhe shërbimet, arkëtimet dhe të arkëtueshmet brenda këtyre shitjeve. Gjithashtu të gjitha të ardhurat nga klientët, si dhe shteti dhe/ose ndihmat apo pagesat për blerjen e mallrave.

Së fundi, brenda shpenzimeve mund të përfshihen ato që lidhen me lëndët e para ose produktet për shitje të mëvonshme. Gjithashtu pagesat ndaj furnitorëve dhe personelit, si dhe taksat që i paguhen shtetit që rrjedhin nga shfrytëzimi i veprimtarisë.

Rrjedha e parasë së investimeve

Rrjedha e parasë së investimit është të gjitha hyrjet dhe daljet e parave që rrjedhin nga aktivitetet investuese të kompanisë. Brenda tij mund të llogariten produktet financiare që mund të konvertohen në likuiditet, si blerja e pasurive të paluajtshme si dhe e aktiveve fikse të prekshme dhe të paprekshme. Gjithashtu blerje makinerish, investime apo blerje. Të gjithë ata gjithmonë për të marrë përfitimin e ardhshëm.

Financimi i rrjedhës së parasë

Fluksi i parasë së financimit është ai para të gatshme nga aktivitetet financiare. Ato mund të jenë si paratë që vijnë ose paguhen nga huatë, emetimet e aksioneve, kthimet dhe/ose dividentët, për shembull. Është i gjithë ai likuiditet që vjen nga operacionet financuese, pra nga detyrimet dhe fondet e veta të shoqërisë në terma afatgjatë. Gjithashtu përfshihen emetimet e obligacioneve ose rritjet e kapitalit, të cilat përfaqësojnë flukse hyrëse të likuiditetit.

Llogaritni fluksin e parave në ekonominë familjare

Si të llogaritni fluksin personal të parasë dhe të ndihmoni në menaxhimin e financave tuaja

Edhe pse duhet të jetë një detyrë për çdo familje apo person, llogaritni fluksin e parave mund të jetë një detyrë e vështirë, ose më mirë, i dendur. Shumë nga shpenzimet apo përfitimet që kemi nuk janë pasqyruar në llogarinë rrjedhëse. Nëse paguajmë me para në dorë, duhet të llogariten të gjitha një trill, blerje të vogla që mund të bëjmë edhe në një udhëtim. Nëse në vend të tyre pasqyrohen faturat, letrat që mund të kemi, qiraja e shtëpisë në rast se është, etj.

Për ta llogaritur, thjesht shkruani të gjitha hyrjet dhe daljet që kemi, kontributi kryesor është zakonisht paga jonë. Nëse jemi të vetëpunësuar, inputet janë cash shumë të ndryshueshme. Fluksi i parasë duhet të bëhet paraprakisht për të përcaktuar fitimet tona në varësi të aktivitetit që bëjmë.

Në thelb, llogaritja do të ishte si më poshtë. Rrjedha e parasë = Përfitimet neto + Amortizimet + Provizionet.

Kontrolli i financave tona dhe fluksi pozitiv i parasë do të na lejojë të parashikojmë bilancet pozitive me të cilat mund të bëjmë pretendime në të ardhmen. Nga blerja e një shtëpie, tek investimi i parave të mbetura.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.