A mundet që paqëndrueshmëria globale të ngadalësojë rimëkëmbjen ekonomike?

A ka rimëkëmbur rimëkëmbja ekonomike?

Raporti i fundit nga Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) ka hedhur dyshime mbi evolucionin e ekonomisë ndërkombëtare, duke ngadalësuar rritjen në zonat kryesore gjeografike të planetit dhe duke ndikuar në rimëkëmbjen ekonomike. Jo më kot, ka ulur pritjet e saj në Prodhimin e Brendshëm Bruto (PBB) të vendeve kryesore. Nga ky skenar ekonomik, a mund të ndalojë ekonomia jonë paqëndrueshmërinë e botës? Ka shumë drita dhe hije të hedhura nga të dhënat e reja ekonomike.

Ka shumë ngjarje që mund të ndikojnë në evolucionin e ekonomisë spanjolle. Nga çmimet me të vërtetë të ulëta të naftës - dhe përkundër kërcimit që çmimet e tyre kanë pasur në muajt e fundit - në paqëndrueshmëria në tregjet e kapitalit. Me seanca tregtare që sa më shpejt të rriten rreth 2%, si të nesërmen bien me të njëjtin intensitet, madje edhe më shumë. A janë këto parametra me të vërtetë paralajmërues se një tjetër recesion po vjen?

Dhe se së bashku me kërcimin që po përjeton primi i rrezikut të Spanjës, si dhe pasigurinë politike si rezultat i dështimit për të formuar një qeveri për të shtypur udhëzimet ekonomike për vitet e ardhshme, nuk po ndihmon në konsolidimin e rimëkëmbjes ekonomike të vendi. Aty ku organizatat kryesore ndërkombëtare kanë ulur nivelet e tyre të rritjes për dy vitet e ardhshme në vendet fqinje.

Cilat janë dritat dhe hijet që mund të shkaktojë ky skenar ekonomik në rritjen e Spanjës? Në çdo rast, nuk është e këshillueshme që të jeni pesimist në tërësi, pasi që raporti i fundit i Fondit Monetar Ndërkombëtar tregon se Spanja është i vetmi vend në botë parashikimet e rritjes së të cilit rishikohen lart, konkretisht 2,70%, ose çfarë është e njëjtë, dy të dhjetat mbi atë që pritet për këtë vit.

Dritat në rimëkëmbjen ekonomike

rënia e çmimit të naftës

Disa janë faktorët që po ndihmojnë konsolidoni këto nivele të rritjes. Dhe që duhet të merrni parasysh, jo vetëm për marrëdhëniet tuaja siç janë tregjet për investime, por edhe për statusin tuaj si përdorues. Ato me siguri do t'ju ndihmojnë të zhvilloni një strategji të saktë investimi për muajt e ardhshëm, për sa kohë që merrni parasysh ato që na favorizojnë në këto kohë specifike.

Në radhë të parë, rënia e lëndëve të para, të cilat sipas indeksit të përgjithshëm janë zhvlerësuar me rreth 30% gjatë kësaj periudhe, dhe e cila është edhe më e mprehtë në rastin e naftës bruto, çmimet e së cilës aktualisht janë në pengesën e viteve 40. dollarë një fuçi Efektet e tij po arrijnë shumicën e drejtuesve të mjeteve që munden blej benzine në stacionet e shërbimit për një çmim më të ulët sesa vetëm disa vjet më parë. Me një ndikim edhe në kompanitë që varen nga kjo lëndë e parë.

Jo me rëndësi të vogël është se çmimi i parave të jetë më e lirë, më shumë se kurrë. Si pasojë e vendimit të Bankës Qendrore Evropiane (BQE) për të norma më të ulëta interesi dhe lëri ato me 0%. Kjo strategji në politikën monetare të komunitetit po çon në një akses më të madh në financimin e biznesit dhe çka është më e rëndësishme, për një kosto më të ulët. Gjithashtu kreditë personale të ofruara nga bankat tregojnë nivele më interesante konkurruese, madje mund t’i zyrtarizoni ato me propozime në 6% ose 7%.

Kjo tendencë është transferuar edhe te kreditë hipotekare. Në këtë rast, si pasojë e evolucionit të indeksit kryesor të referencës për zyrtarizimin e hipotekave, Euribor, i cili për herë të parë në histori është në nivele negative. Në praktikë kjo do të thotë që pagesat mujore do të jenë më të volitshme për interesat tuaja personale, duke paguar më pak para se më parë.

Nuk është për t'u habitur, bankat tashmë shesin hipoteka me përhapje nën 1%. Edhe propozimet më agresive bëhen pa interes, dhe pa shpenzime të tjera në administrimin dhe mirëmbajtjen e tyre. Siç paralajmërojnë specialistët në tregun e pasurive të paluajtshme, është një kohë e mirë për të blerë një shtëpi. Megjithëse do të jetë e nevojshme të analizohet se sa kohë mund të ruhet kjo prirje në Euribor.

Një faktor tjetër që po ndihmon rimëkëmbjen ekonomike, pa dyshim, për të forcuar rimëkëmbjen ekonomike në vendin tonë rrjedh nga forca e turizmit dhe konsumit të brendshëm, pjesërisht i shkaktuar edhe nga rënia e çmimit të naftës. Duhet të mbahet mend se në muajt e fundit numri i vizitorëve është rritur ndjeshëm. Përfitimi praktikisht i të gjithë sektorëve të veprimtarisë prodhuese: restorante, hotele, shërbime, tregti, etj. Në çdo rast, duke qenë një lajm i mirë për konsolidimin e rimëkëmbjes ekonomike.

Në të kundërt, kjo tendencë nuk po reflektohet plotësisht në tregjet e kapitalit vendas. Megjithëse indeksi parues i standardit, Ibex 35, është rritur në muajt e fundit, kujdesi është tendenca e përgjithshme nga ana e investimeve të vogla dhe të mesme. Ekziston një pakënaqësi e caktuar për të investuar kursimet, sepse Paqëndrueshmëria e tregut të aksioneve është skenari i ri që tregjet financiare parashikojnë. Theshtë realiteti që duhet të supozoni që tani e tutje.

Hijet që mund të ndikojnë në rikuperimin

Faktorët që mund të dëmtojnë aktivizimin e ekonomisë

Sigurisht, jo të gjitha janë lajm pozitiv për ekonominë spanjolle, pasi ka edhe të tjerë që mbarsen me dyshime serioze dhe që mund të lëkundin përmirësimin e parametrave kryesorë ekonomikë të vendit tonë. Kryesisht me natyrë ekonomike, por duke arritur konotacione të tjera, veçanërisht ato të natyrës politike. Ju duhet t'i merrni parasysh për të zyrtarizuar investimet tuaja në këtë periudhë të vështirë.

 • Problemi kryesor buron nga borxhi i lartë publik, një nga më të lartat në Bashkimin Evropian dhe që mund të veprojë si një frenim në konsolidimin e rimëkëmbjes ekonomike Spanjolle, siç vërehet nga analistët kryesorë ekonomikë. Dhe kjo po reflektohet në një rritje të primit të rrezikut, i cili përsëri po i afrohet nivelit të 160 pikëve, pasi kishte qenë nën 100 pikë për shumë muaj.
 • La varësia e tepruar nga eksportet në Evropë, i cili nuk përfundon të rikuperohet, është një tjetër nga problemet e ekonomisë sonë. Dhe kjo preket nga kompanitë më të lidhura me këtë proces tregtar. Pikërisht ngadalësimi në ekonominë e komunitetit mund të jetë një nga pengesat që mund të arrihet në këtë skenar të ri. Sidomos ai i motorit të tij kryesor, i cili nuk është askush tjetër përveç Gjermanisë.
 • Dhe në një nivel të tretë, edhe pse jo më pak i rëndësishëm, është paqëndrueshmëria politike që mund të ndikojë në rimëkëmbjen ekonomike. Mundësia gjithnjë e më reale që më 26 qershor spanjollët do të duhet të shkojnë përsëri në votime nuk ndihmon aspak për të krijuar një klimë besimi në ekonominë spanjolle. Dhe kjo mund të transferohet në ditët e ardhshme në tregjet e kapitalit, me rënie të ndjeshme të çmimeve të kompanive të listuara. Me një prani më të ulët të flukseve monetare nga jashtë. Ose çfarë është e njëjta, më pak prani e investitorëve ndërkombëtarë.

Veprimet e investitorëve

Çfarë duhet të bëjnë investitorët?

Përballë këtij skenari atipik që paraqet ekonominë spanjolle gjatë muajve të parë të vitit 2016, nuk janë të paktë investitorët që pyesin se çfarë mund të bëjnë me kursimet e tyre. Ata nuk e dinë nëse është koha për t'i investuar ato, dhe në cilin produkt specifik. Nga ky skenar i pazakontë, ai është një nga ushtrimet më hezituese në vitet e fundit. Aty ku nuk ka ndonjë strategji të përcaktuar, larg saj.

Për t'ju ndihmuar në këtë detyrë, një seri sugjerimesh se si duhet të kanalizoni investimet tuaja mund të jenë shumë të dobishme dhe në të cilat kthimet mund të jenë më të favorshme për interesat tuaja si kursyes. Nuk do të jetë një detyrë e lehtë, por të paktën do të keni disa ide për të lëvizur paratë në këto muaj. Përpjekja për ta bërë atë fitimprurëse, edhe nëse është minimalisht, por gjithnjë me siguri dhe mbrojtje më të madhe. Do të jetë çelësi i suksesit të operacioneve tuaja në tregje.

 • Në kërkim të aseteve financiare më fitimprurës në çdo kohë, dhe më pak i ekspozuar ndaj paqëndrueshmërisë së tregjeve financiare. Nga ky këndvështrim, obligacionet gjermane dhe ato të Amerikës së Veriut mund të jenë strategjia më e mirë për të rritur pasuritë tuaja. Nuk është për t'u habitur, ato janë ato që ofrojnë siguri më të madhe në këtë kohë. Dhe me potencial më të mirë për rivlerësim.
 • Diversifikimi i investimeve. Nuk do të jetë e mençur të përqendroheni në një siguri të vetme, indeks ose aktiv financiar, por duhet të gjeni modele të hapura për çdo skenar në tregjet financiare, si bearish, ashtu edhe bullish.
 • Nuk do të jetë koha më e përshtatshme për t'i përqendruar investimet tuaja në produkte tepër të sofistikuara, ose me rrezik të lartë. Me siguri me ta mund të fitoni shumë para, por humbjet që mund të gjenerojë portofoli juaj i investimeve do të jenë shumë të larta. Rreziku do të jetë i madh dhe nuk ia vlen të merren pozicione në këto produkte.
 • Për të mbrojtur veprimet tuaja në tregje, një nga idetë më të mira është kombinojnë produkte të shumëfishta, të cilat mund të ndikojnë në kapitalin neto, të ardhurat fikse, por edhe skema të tjera alternative. Dhe madje synoni ata që po zhvillojnë sjelljen më të mirë gjatë muajve të parë të këtij viti.
 • Mund të jetë një kohë për të qenë mungon në tregjet e kapitalit, për të parë se si veprojnë ata gjatë këtyre javëve të ardhshme. Dhe nëse keni një përgjigje pozitive, filloni të merrni pozicione në tregje, megjithëse jo tepër agresive.
 • Dhe së fundmi, ju gjithmonë do të keni mundësinë e investimit në letra me vlerë që ju sigurojnë një rendiment të lartë të dividendit. Ju mund të merrni deri në 8% në vit dhe të garantuar. Dhe çfarë është më e rëndësishme, pa marrë përsipër rreziqe të tepërta në operacionet tuaja në tregun e aksioneve. Me një përzgjedhje të gjerë vlerash që ruajnë këtë karakteristikë.

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.