Material i pamobilizuar

Asetet fikse të prekshme përbëhen nga elementë qëndrueshmëria e të cilave është më e madhe se një vit

Asetet fikse të prekshme përbëhen nga të gjitha ato pjesë prodhuese të shoqërisë që mbahen për një periudhë më shumë se një vit. Brenda tij janë integruar elementë të ndryshëm që do të përdoren për më shumë se një ushtrim kontabël brenda kompanisë. Është e rëndësishme të mos ngatërrohet me aktivet jo-materiale, elementët e të cilave nuk kanë një paraqitje fizike, domethënë nuk mund të preken.

Më tej do të shohim se cilat janë asetet fikse të prekshme dhe Çfarë karakteristikash kanë këta elementë?. Do të shohim gjithashtu se si secili prej tyre duhet të futet në Planin e Përgjithshëm të Kontabilitetit dhe çfarë vendi zë regjistrimi i tyre. Së fundi, si të shënoni vlerën kontabël dhe si ta zbritni atë nga periudha kohore gjatë së cilës ajo kryen funksionin e saj.

Çfarë janë aktivet fikse të prekshme?

pronat, objektet dhe pajisjet mund të zbriten nga shpenzimet në baza të rregullta

Asetet fikse të prekshme janë të gjitha ato artikujt e përdorur në një biznes të funksionojë ekonomikisht dhe jetëgjatësia e të cilit është më e madhe se një vit, d.m.th. më i madh se ai i një viti financiar. Shitja e tij nuk është planifikuar, përveç nëse është për këtë arsye që në fund të periudhës së parashikuar të funksioneve të tij mund të shitet në tregun e përdorur.

Ato janë elemente fizike, që nuk duhet ngatërruar me asetet jo-materiale. Sigurisht, aktivet fikse materiale së bashku me aktivet fikse materiale dhe financiare formojnë aktivet afatgjata në bilancin e një shoqërie.

Për shkak të karakteristikave të tyre, përfshihen elementet që plotësojnë kriteret e mëposhtme:

 • të jetë i mirë Një aktiv që është pjesë e aktivitetit prodhues të mallrave dhe/ose shërbimeve brenda kompanisë dhe përdoret për këtë qëllim.
 • Të qenit fizik. Domethënë duhet të jetë diçka që mund të preket, që të ketë prani fizike. Kjo veçori e dallon atë nga aktivet jo-materiale dhe financiare.
 • Kërkohet për të drejtuar aktivitetin. Të tilla si makina, zyra, toka, ndërtesa industriale. Elementet që janë të domosdoshëm për zhvillimin produktiv të kompanisë.
 • Nuk është planifikuar për shitje. Duke qenë pjesë e nevojshme për funksionimin e kompanisë. Një tjetër gjë është shitja e tij në rast se aktivi është i vjetëruar, apo raste të tjera si transferta, rinovim etj.
 • Qëndroni më shumë se 1 vit. Që aktivet e qëndrueshme të prekshme të ofrojnë funksionet e nevojshme për të paktën 1 vit. Nëse shërbimi juaj është më pak se një vit, siç është boja e printerit ose lëndët e para në prodhim, atëherë do të flasim për asetet aktuale.

Plani i Përgjithshëm i Kontabilitetit për Pronat, Impiantet dhe Pajisjet

aktivet fikse materiale dhe karakteristikat e tyre

Plani i Kontabilitetit të Përgjithshëm rregullon se si duhet të vlerësohen, si kontabilizohen dhe si llogaritet blerja e tyre si shpenzim. Gjithashtu, ai përfshin në tabelën e llogarive grupin (21) ku shfaqen të gjitha palët që janë aktivet afatgjata materiale. Këto llogari na shërbejnë për të bërë një numërim për të ditur se cilat pjesë e përbëjnë këtë lloj asetesh fikse.

 • Toka dhe pasuritë natyrore (210). Natyra urbane diellore, ferma fshatare, toka të tjera jourbane, miniera dhe gurore.
 • Ndërtimet (211). Të gjitha ndërtesat në përgjithësi që përdoren për veprimtari prodhuese. Dyshemetë, magazina dhe ambiente.
 • Instalimet teknike (212). Grupe mallrash të një natyre të ndryshme (prona, makineri, pjesë materiale) që formojnë një njësi të specializuar prodhimi dhe përbëhen nga elementë të ndashëm.
 • Makineri (213). Mallrat kapitale që përdoren për prodhimin ose nxjerrjen e produkteve. Përfshihen edhe pajisjet e transportit të brendshëm.
 • Vegla pune (214). Mjete që përdoren së bashku ose veçmas me makineri.
 • Objekte të tjera (215). Janë elementë të ndryshëm dhe të lidhur përfundimisht me procesin e prodhimit që nuk mund të përfshihen në pikën 212. Përfshihen edhe pjesë këmbimi ose pjesë këmbimi për këto objekte.
 • Mobilje (216). Pajisjet dhe pajisjet e zyrës konsiderohen afatgjatë.
 • Pajisjet për proceset e informacionit (217). Kompjuterët, pajisjet elektronike dhe aksesorët e tyre.
 • Elementet e transportit (218). Përfshihen automjetet në pronësi të shoqërisë për transportin e njerëzve, mallrave ose të tjerëve. Qoftë tokë, det apo ajër.
 • Asete të tjera materiale fikse (219). Kjo përfshin pjesën tjetër të aktiveve fikse të prekshme që nuk mund të përfshihen në pikat e mëparshme. Për shembull, paketimi ose pjesë këmbimi, cikli i të cilave është më i madh se një vit.

Çfarë vlere kontabël kanë pronat, objektet dhe pajisjet?

elemente për të mbajtur një regjistër të kontabilitetit të biznesit

Të caktojë vlerën kontabël gjatë regjistrimit të pronës, objekteve dhe pajisjeve në kontabilitet përdoret kriteri i përgjithshëm i PGC për të ndarë koston e tyre të blerjes ose prodhimit. Në rast se është blerë, fatura, tarifat nëse ka, taksat e blerjes dhe çdo shpenzim që mund të shtohet janë ato që duhet të shfaqen.

Meqenëse pronat, objektet dhe pajisjet do të qëndrojnë për më shumë se një vit financiar, shpenzimet tuaja nuk mund të llogariten menjëherë. Ky shpenzim korrespondon me të gjithë periudhën gjatë së cilës elementi kryen funksionin e tij. Në këtë mënyrë do të kryhet një periodicitet i shpenzimeve. Në të njëjtën mënyrë, amortizimi dhe përkeqësimi i tij do të përdoret për të llogaritur humbjen e vlerës me kalimin e kohës. Zhvlerësimi mund të zbatohet për sa kohë që mund të tregohet se vlera e tij kontabël është më e madhe se vlera e rikuperueshme e zërit. Meqenëse në rast shitjeje, vlera e tij nuk mund të rikuperohej.

programi i kontabilitetit për kompaninë tuaj
Artikulli i lidhur:
Keni nevojë për një program kontabël për kompaninë tuaj?

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.