Njihni të gjitha llojet e pushimeve nga puna që ekzistojnë në Spanjë

Llojet e largimit nga puna

Një kontratë pune nuk është gjithmonë një dokument që garanton pozicionin tuaj. Ka raste që nuk duron dot, ose kur nuk përshtatesh me atë pozicion dhe ka një shkarkim. Por, Cilat lloje të pushimeve nga puna ekzistojnë në Spanjë?

Nëse dëshironi të jeni të vetëdijshëm për to dhe të dini se çfarë ka dhe çfarë nënkupton secila prej tyre, ne do t'ju shpjegojmë më poshtë.

Llojet e largimit nga puna

Nëse keni një kontratë pune me një kompani ose një punëdhënës, duhet të dini se ky nuk është një dokument që garanton se do të punoni përgjithmonë. Në realitet, mund të ketë lloje të ndryshme të largimit nga puna, si p.sh.

 • Shkarkimi disiplinor: Ky lloj largimi nga puna nënkupton që punëtori ka kryer një faj që e meriton largimin nga puna dhe që punëdhënësi ndërpret menjëherë marrëdhënien e punës që i bashkon. Disa nga shkeljet që mund të përfshijnë aplikimin e këtij lloji mund të jenë mungesa në punë, ngacmime (të çdo lloji), vjedhje, dhunë, mosrespektim të punës suaj ose rregullave të vendosura nga kompania, etj.
 • Shkarkimi objektiv: Ndoshta është një nga më të komplikuarit për t'u kuptuar. Por nëse ju themi se hyjnë në lojë mungesa e performancës, mungesa e përshtatjes, ndryshimet teknike në vendin e punës, reduktimi i aktivitetit etj. ju mund ta kuptoni më mirë. Me fjalë të tjera, objektivi është të tregohet se shkaku mund të përcaktohet nga punëtori ose nga situatat e kompanisë.
 • Kolektiv: Ai jepet nga një ristrukturim i fuqisë punëtore ose një reduktim i personelit për arsye ekonomike, teknike, organizative ose prodhuese.
 • Largimi nga puna për arsye të jashtme të kompanisë: Ndodh kur një shkak jashtë kontrollit të kompanisë, si zjarri apo përmbytja, e bën të pamundur vazhdimin e kontratës së punës.
 • Largimi vullnetar nga puna: Ndodh kur punëtori vendos të përfundojë kontratën e punës me kompaninë me vullnetin e tij të lirë.

Ndonëse thuajse në të gjitha publikimet që mund të shihni në internet përmenden tre llojet e para të largimeve nga puna, nuk duhet harruar se edhe dy të tjerat mund të ndodhin dhe janë ende largime.

Ne do të thellojmë në to më poshtë.

Shkarkimi disiplinor

njeri në gjumë në punë

Fillojmë me largimin disiplinor, pra atë që ndodh kur është kompania që zgjidh kontratën për shkak se ka pasur një faj nga ana e punëtorit. Me fjalë të tjera, punëdhënësi nuk i beson më punëtorit.

Sipas Statutit të Punëtorëve konstatohen një sërë sjelljesh që konsiderohen si shkelje të rënda, si p.sh.

 • Ngacmime në punë (edhe pse këtu mund të flasim edhe për ngacmim moral, seksual apo psikologjik).
 • Pirja e alkoolit ose marrja e drogës, veçanërisht në vendin e punës. Por mund të ndodhë që ai të vijë në punë në atë gjendje, kështu që edhe ai mund të pushohet nga puna për këtë arsye.
 • Dhuna.
 • Vjedhja e materialit të kompanisë.
 • Mos përmbushja e detyrimeve të punës.

Tani, nuk mund të thuash lamtumirë ashtu, por Duhet të plotësohen disa kërkesa ligjore. E para është hapja e dosjes disiplinore dhe njoftimi i personit, në mënyrë që ai të riparojë sjelljen e tij dhe të shmangë shkarkimin nga puna. Në rast se ju nuk e respektoni atë, ose mbeteni e njëjtë, kompania Ju mund ta njoftoni punëtorin përmes një letre pushimi nga puna, nga arsyet pse keni marrë atë vendim.

Sigurisht, punëtori mund të mendojë se nuk justifikohet dhe është brenda të drejtave të tij, mundësia për të shkuar në gjykatë për të kundërshtuar pushimin nga puna (dhe kërkojnë kompensim kur e konsiderojnë shkarkimin e tyre si të padrejtë).

shkarkim objektiv

Në rastin e largimit objektiv, siç e kemi përmendur, ndodh kur ka një shkak objektiv, qoftë për shkak të mospërputhjes së punëtorit, qoftë për shkak të problemeve në kompani. Këto lejojnë vazhdimin e marrëdhënies së punës, duke pretenduar këtë lloj largimi nga puna.

Përsëri, sipas Statutit të Punëtorëve, këto arsye mund të jenë:

 • Shkaqet ekonomike:  domethënë pretendohet se ka pasur humbje ose ulje të aktivitetit, që do të thotë se punëtori nuk është i nevojshëm.
 • Shkaqet teknike: Në rast se ka një transformim në mjetet e prodhimit dhe, për rrjedhojë, puna bëhet e vjetëruar.
 • Arsyet organizative: Kur ka ndryshime në organizimin e shoqërisë që nënkuptojnë një ristrukturim të vendeve të punës.
 • Shkaqet e prodhimit: Normalisht për shkak të kërkesës së tregut, e cila ndikon në uljen e ngarkesës së kompanisë.

Ashtu si me shkarkimin disiplinor, edhe në objektiv duhet të ndjekësh një proces. Për ta bërë këtë, shoqëria ka detyrimin të njoftojë punonjësin për vendimin e zgjidhjes së kontratës objektivisht, me shkrim dhe të paktën 15 ditë përpara. Kompensimi do të jetë 20 ditë në vit të punuar, me maksimum 12 pagesa mujore.

Shkarkim kolektiv

shkarkim kolektiv

Një lloj tjetër pushimi nga puna që mund të gjeni është largimi kolektiv, i njohur gjithashtu si skedari i rregullores së punësimit (ERE). Ndodh kur një kompani vendos të ndërpresë kontratat e punës në të njëjtën kohë dhe duke prekur një numër të madh punëtorësh. Kjo do të thotë, Nuk është vetëm një punëtor i vetëm, por një numër i konsiderueshëm i fuqisë suaj punëtore.

Në këtë rast, përpara kryerjes së tij, është e nevojshme të bëhet një takim me përfaqësuesit e punëtorëve për të negociuar një plan shoqërimi social që përfshin masa të tilla si zhvendosja, trajnimi, pensioni i parakohshëm ose pagesa e pagesës së largimit. Bashkë me këtë kërkesë për takim i dërgohet një shkresë Drejtorisë së Përgjithshme të Punës ose autoritetit rajonal përkatës të punës. Aplikim në të cilin arsyetohen arsyet për të cilat dëshironi të procedoni me largimin kolektiv. Pas paraqitjes së tij hapet një periudhë konsultimesh me përfaqësuesit e punëtorëve dhe tentohet të arrihet një marrëveshje si për masat ashtu edhe për kompensimin e punëtorëve.

Nëse nuk ka marrëveshje, mund të jetë autoriteti kompetent i punës që autorizon ose jo, atë largim, duke vendosur masa.

Largimi nga puna për arsye të jashtme të kompanisë

Largimi nga puna për arsye të jashtme të shoqërisë, i quajtur ndryshe shkarkim për shkak të forcës madhore, rregullohet në nenin 51 të Statutit të Punëtorëve. Ndodh kur një rrethanë jashtë kontrollit të shoqërisë e bën të pamundur vazhdimin e kontratës së punës, pa asnjë përgjegjësi nga ana e punëdhënësit. Po flasim për shembull për një zjarr që i ka lënë zyrat të papërdorshme, një tërmet, një përmbytje etj.

Kompania duhet të njoftojë menjëherë punonjësin për largimin nga puna, pasi është një situatë që pengon vazhdimësinë e kontratës së punës. Megjithatë, është e detyruar të ofrojë një alternativë pune nëse ka vende të lira pune, qoftë në atë qytet apo në vende të tjera ku punëtori mund të zgjedhë. Nga ana e tij, punëtori mund të kërkojë mbledhjen e papunësisë (nëse ka të drejtë për to).

largim vullnetar nga puna

personi që nënshkruan njoftimin e pushimit nga puna

Largimi vullnetar nga puna, i njohur edhe si dorëheqje ose dorëheqje, janë ato situata në të cilat është punëtori ai që përfundon marrëdhënien e tij të punës me kompaninë me iniciativën e tij. Kjo do të thotë, punëtori mund të vendosë të largohet nga puna pa pasur nevojë të tregojë se ka një arsye të vlefshme për ta bërë këtë.

Për ta bërë këtë, punëtori duhet t'i komunikojë me shkrim eprorit ose drejtorit të kompanisë dëshirën e tij për t'u larguar nga puna. Natyrisht, duhet ta bëni 15 ditë përpara (më shumë nëse përcaktohet me marrëveshje kolektive). Gjatë asaj kohe ai duhet të jetë i disponueshëm për të mësuar një zëvendësues ose për të lënë të shpjeguara të gjitha funksionet e pozicionit të tij.

Tani duhet ta dini këtë Nëse veproni kështu, nuk keni të drejtë të merrni dëmshpërblim nga shoqëria, përveç nëse është rënë dakord më parë në kontratë ose në kontratën kolektive.. Gjithashtu, nuk do të keni të drejtë të përfitoni as përfitime të papunësisë, përveç në disa raste të jashtëzakonshme kur konsiderohet se dorëheqja ka ndodhur për arsye të justifikuara.

A janë të qarta për ju llojet e largimit nga puna?


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.