Kuadranti i fluksit të parasë

Roebrt Kiyosaki dhe 4 klasifikimet e kuadratit të parasë

El Cash Flow Quadrant është një libër nga Robert Kiyosaki.. Figura e tij është e njohur në mesin e shumë njerëzve që janë të interesuar për financat dhe në veçanti për “lirinë financiare”. Kuadranti i fluksit të parasë vijon nga kryevepra e tij "Babai i pasur Babai i varfër" dhe kuadrati është menduar të jetë një udhëzues mendor për lexuesit për të mësuar artin psikologjik të arritjes së lirisë financiare.

Në këtë artikull do të përqendrohemi në të kuptuarit dhe shpjegimin se çfarë është kuadrati i rrjedhës së parasë. do të shohim gjithashtu çfarë mentalitetesh zë secili nga 4 kuadratet, dhe çfarë këshillash ofron Kiyosaki për të lëvizur nga njëra anë në tjetrën. Nga ana tjetër, lloji i mentalitetit që kanë tipat e njerëzve që gjenden në të dhe çfarë modelesh ndjekin ata sipas edukimit dhe vendit që zënë njerëzit e ndryshëm. Nëse doni të mësoni më shumë se si të lidheni me paratë, vazhdoni të lexoni!

Cili është kuadrati i fluksit të parave?

Kuadranti i rrjedhës së parave të Robert Kiyosaki

Kuadranti i rrjedhës së parasë së Robert Kiyosaki klasifikoni njerëzit sipas mënyrës së tyre për të fituar jetesën. Në të, ai thekson se për të arritur lirinë financiare duhet të jemi në anën e djathtë të kuadratit. Arsyeja kryesore është se njerëzit që janë në anën e djathtë marrin të ardhura pasive nga metodat e tyre. Kjo rrjedhimisht i bën ata më pak të varur nga koha për të ardhura, kjo është arsyeja pse ata kanë më shumë kohë në jetën e tyre për interesat e tyre sesa njerëzit në anën e majtë.

Autori gjithashtu thekson se kjo prodhohet si rezultat i edukimit ekonomik që njerëzit kanë marrë në fëmijërinë e tyre. Duke qenë në shumicën e rasteve shumë pak ose aspak. Kjo inkurajon sjelljen e papërshtatshme nëse qëllimi është të bëheni të lirë financiarisht. Dhe nga ana tjetër, është arsyeja kryesore që, në këmbim të “sigurisë” dhe shmangies më të madhe të rrezikut, shumica e popullsisë punësohet, pra kuadrati “E”.

Megjithatë, kuadrati i fluksit të parave përpiqet të ekspozojë mënyrën e të menduarit të secilit lloj njeriu dhe praktikat më të zakonshme. Më pas, ne do të shohim se nga çfarë lloj njerëzish përbëhet çdo kuadrant.

E-Punonjës

Punonjësit për Kiyosaki

Punonjësi i referuar nga Kiyosaki është çdo person që punon nën urdhrat e një personi ose drejtimi tjetër. Mund të jetë nga një punëtor i fabrikës, tek një menaxher, tek presidenti i një kompanie. Përfitimet që një punonjës ndjek si objektiv janë:

 • Siguria. Dije se po ose po do të marrësh listën e pagave.
 • Keni një rrogë të mirë. Diçka për të cilën ai madje do të studiojë ose do të konkurrojë për pozicione më të mira.
 • Fitimet. Çdo bonus tjetër që mund të merrni, nga komisionet, disa pagesa shtesë, opsioni për përmirësim, etj.

Pavarësisht kësaj, Robert Kiyosaki shpreh si më poshtë Pikat e këqija:

 • I frikësuar Siguria është rezultat i frikës se mos dështoni nëse doni të ndërmerrni.
 • Paqëndrueshmëria. Në kohët aktuale, nuk mund të merret si e mirëqenë se disa fatkeqësi nuk do të vijnë.
 • Pasiguria. Siguria e punës mund të jetë para parave, madje duke e ditur që një ofertë e mirë mund të dalë diku tjetër, ai nuk ndryshon nga frika se mos shkon keq.

Ky kuadrant përfaqëson shumicën e njerëzve. Shumica prej tyre duke filluar nga familjet ku na kanë mësuar se gjëja më e mirë është të studiojmë për një arsim të mirë, të marrim nota të mira dhe të gjejmë një punë të paguar mirë. Problemi kryesor që lind është se nuk mund të fitoni të ardhura nëse nuk punoni dhe rutina përcaktohet nga kushtet e kompanisë në të cilën ndodhet personi.

A-I vetëpunësuar

Vetëpunësimi në kuadratin e fluksit të parasë

Zëri i dytë në kuadratin e fluksit të parasë i referohet të vetëpunësuarve, të njohur edhe si të vetëpunësuarit. Ashtu si punonjësi të ardhurat mund të rrezikohen nëse personi mungon. Qoftë për pushime apo sëmundje. Ndaj, thuhet se profesionistët e lirë “nuk sëmuren kurrë”, që do të thotë se askush nuk e merr përsipër punën e tyre nëse personi mungon. Çfarë karakteristikash kanë njerëzit që janë nën ombrellën e të qenit “shefi i tyre”.

 • Pavarësia. Ata nuk varen nga puna e askujt dhe i besojnë vetes mjaftueshëm për të ecur përpara. Ata nuk varen as nga porositë e dikujt më lart, përtej klientëve të tyre.
 • Pune e veshtire. Sa më shumë të punoni, aq më të larta duhet të jenë përfitimet. Një arsye edhe pse i kushtohen shumë orë.
 • perfeksionizmin Mundohuni të bëni më të mirën tuaj për të pasur një reputacion të mirë.

Brenda saj janë njerëz që punojnë si kontabilistë, mjekë, avokatë, të cilët kanë dyqanin e tyre, qoftë veshje, pastrim kimik apo konsultë psikologjike, ndër shumë të tjera.

Diçka që tregon Kiyosaki është se paga vjen nga faturimi i tij pasi ka paguar fillimisht shpenzimet e tij. Këtu paga nuk është lineare dhe një mënyrë e mirë për të dalë nga zona juaj do të ishte krijimi i një sistemi që ju lejon të punësoni njerëz për të punuar për këtë person. Në këtë mënyrë, një i vetëpunësuar mund të kalonte në pikën e 3-të të kuadratit të fluksit të parave. Duhet shtuar se të dy kuadrantët E dhe S përfshijnë 95% të njerëzve.

D-Pronar i Biznesit

Si të zotëroni një sistem biznesi

Ata janë njerëz që kanë arritur të krijojnë një biznes me një sistem që njerëzit e tjerë të punojnë për ta. Në këtë kuadrat mund të fillojmë të flasim për lirinë financiare. E pra, pronari i biznesit mund të mungonte pa ndërprerë aktivitetin të cilit i kushtohet biznesi i tij. Karakteristikat kryesore përfshijnë si më poshtë:

 • Pse të më punosh? Nuk do të thotë të jesh dembel, por të mësosh delegoni detyrat te njerëzit e tjerë, u beso atyre dhe madje rrethoje veten me njerëz më të zgjuar se ai. Çdo gjë që mund të ndihmojë në përmirësimin është e mirëpritur.
 • Lidershipi. Sidomos për punën në grup. Madje kërkoni një president që të kujdeset për kompaninë në rast se është shumë e madhe, duke deleguar funksionet e tij dhe duke pasur më shumë kohë.

Sipas babait të pasur të Kiyosaki, ai shpjegoi se kishte 3 lloje biznesi.

 1. tradicionale, aty ku duhet të zbulohet, progresi i tij është më i ngadalshëm, por mund të japë përfitime më të mira.
 2. ekskluzivitetin, ku mund të përfitoni nga reputacioni i një marke që njerëzit tashmë e njohin.
 3. shumë nivele, ku investimi këtu është i ulët, nuk duhen shumë trajnime, por të ardhurat janë më të ulëta.

I-Investitori

Investitori në kuadrantin e rrjedhës së parasë

Seksioni i poshtëm i kuadratit të fluksit të parasë përfshin të pasurit. Këtu personi nuk duhet të punojë për të marrë të ardhura, por ato janë rezultat i investimeve të tyre dhe raportojnë rregullisht të ardhura pasive. Sa më e lartë të jetë shuma e investuar, aq më të larta janë zakonisht përfitimet. Këtu nuk janë ata që punojnë për para, por janë paratë që punojnë për ta.

Diçka e rëndësishme për të shtuar është se midis të gjitha kuadranteve, edhe ky Është ai që mbart rrezikun më të madh. Epo, jo vetëm që mund të rrezikohet shuma e të ardhurave pasive, por edhe vlerësimi i pasurisë personale është i lidhur me evolucionin ekonomik të vendeve ku ajo operon. Megjithatë, nëse për kuadrantin A kjo është sinonim i frikës, këtu rreziku mund të shihet si diçka stimuluese. Le të shqyrtojmë pikat më të rëndësishme të këtij kuadrati.

 • paratë funksionojnë për ta. Kjo gjeneron të ardhura pasive që u lejon atyre të ruajnë ose përmirësojnë standardin e tyre të jetesës.
 • Zgjidhni bizneset. Ky aspekt është i rëndësishëm, pasi vëmendja e tyre kryesore është e përqendruar në zbulimin se cilat biznese janë ato që mund t'u sjellin më shumë stabilitet apo rritje. Suksesi përcaktohet kryesisht nga sa mirë janë ata në këtë pikë.
 • Interesi i përbërë. Përpiqet të përfitohet për rritjen e kapitalit, sepse nëse synohet të grumbullohet një kapital më i madh, interesi i përbërë i riinvestimit të fitimeve ndihmon për ta bërë të mundur.

Përfundimet e kuadratit të fluksit të parasë

Ne kemi qenë në gjendje të shohim se si njerëzit që i përkasin krahut të majtë kanë tendencë të jenë ata që punojnë më shumë. Nga ana tjetër, ata në anën e djathtë gëzojnë lirinë financiare. Por diçka që gjithashtu mund të ndodhë është duke qenë në 2 kuadrante njëherësh. Për shembull, një punonjës mund të jetë një investitor në të njëjtën kohë.

Ndoshta jo të gjithë kemi një sasi të madhe kapitali për të investuar, por kjo nuk do të thotë se është e detyrueshme të heqësh dorë nga mbajtja e aksioneve në një kompani. Ju nuk keni nevojë për një kapital të madh për të qenë një investitor, përveç nëse duam të jemi në gjendje të ndalojmë së punuari. Këtu koha është aleati juaj, ju gjithmonë mund të përfitoni nga interesi i përbërë, dhe gjithashtu të qenit në gjendje të kurseni diçka më shumë mund t'ju lejojë të kontribuoni më shumë kapital në investimet tuaja.

Shpresoj që kuadrati i fluksit të parasë t'ju ketë ndihmuar për t'ju motivuar dhe të shihni që në fund të fundit ka të bëjë me një sërë vendimesh që ne marrim. Nëse ju pëlqeu, po ju lë më poshtë një grup reflektimesh të Robert Kiyosaki. Siç thotë edhe vetë… “Në jetën reale, njerëzit më të zgjuar janë ata që bëjnë gabime dhe mësojnë prej tyre. Në shkollë, njerëzit më të zgjuar janë ata që nuk bëjnë gabime”.

Frazat e Robert Kiyosaki janë plot mençuri
Artikulli i lidhur:
Robert Kiyosaki Citon

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.