Cili është interesi ligjor i parave?

kamata juridike e parave

Aktualisht huatë janë diçka që përdoret gjerësisht nga shumë përdorues, sepse ndërsa përparon teknologjia, është më e lehtë për tu furnizuar me energji aplikoni për dhe autorizoni hua gati për këdo. Sidoqoftë, pavarësisht se janë kaq të popullarizuara, huatë janë ende të panjohura për shumë përdorues, veçanërisht në fushën e rregulloreve ose legjislacionit, dhe një nga termat që duhet të na interesojë, dhe që gjithsesi shpesh kalon pa u vënë re është interesi ligjor i parave, por para se të kuptojmë këtë term duhet të kuptojmë sa vijon.

Kur ne aplikojmë për një kredi Ne jemi dakord me huadhënësin ose institucionin financiar një periudhë në të cilën duhet të shlyejmë borxhin tonë; përveç kësaj specifikohet interesi që aplikohet në shumën bazë të kredisë, ky interes mund të jetë i thjeshtë ose i përbërë, plus që mund të jetë ndryshoni periudhën e përbërjes në të cilën ne duhet të bëjmë pagesat e borxhit tonë.

Dhe megjithëse deri më tani gjithçka duket e përsosur, ka situata që ndodhin në jetën reale dhe që nuk janë gjithmonë të kontrollueshme, një nga këto situata është vonesa në disa pagesa të borxhit tonë.

Atje dy situata konkrete, kur ne jemi vonë në një pagesë të vetme për të shlyer borxhin, siç është rasti me mikrokreditë në të cilat huadhënësi kërkon shlyerjen e kredisë në një pagesë të vetme, zakonisht brenda një muaji nga autorizimi i kredisë. Situata e dytë është kur ne jemi me vonesë në një pagesë të serive tona uniforme, për shembull, nëse pagesa jonë duhet të bëhet në datën 2 të çdo muaji dhe në muajin gusht jemi vonë, duke mos qenë në gjendje të mbulojmë shumën që korrespondon me atë muaj.

Një çështje tjetër që duhet ta dimë para se të përcaktojmë temën kryesore të këtij artikulli është vonesa, ky term ligjor përdoret për të përcaktuar dështimi për të paguar në kohën e caktuar për shkak të neglizhencës, që do të thotë se vonesa është e qëllimshme.

Kjo është e rëndësishme të kihet parasysh sepse kamata juridike e parave Zbatohet vetëm kur personi që duhet të mbulojë borxhin është me vonesë; Me fjalë të tjera, nëse arsyeja që nuk keni qenë në gjendje të bëni pagesën ishte një situatë krejtësisht përtej kontrollit tuaj, dënimi mund të ndryshojë.

Një fakt i fundit që duhet ta kuptojmë qartë përpara se të hyjmë plotësisht në vendimi i interesit juridik të parave është se kredia që ne kërkojmë është një kontratë ose një marrëveshje midis huadhënësit dhe përdoruesit; Dhe si në çdo kontratë, të dy palët marrin përsipër të zbatojnë klauzola të caktuara, dhe në rast se ne nuk jemi në përputhje me to, ka klauzola në të cilat ekziston një dënim për mospërputhje. Kjo do të thotë që nëse angazhohemi për të bërë pagesën në ditën e dytë dhe nuk e bëjmë atë, institucioni financiar mund të kryejë një gjobë.

Interesi juridik i parave

kamata juridike e parave

Penalltia që menaxhohet nga pagesa të vonuara dakordohet në përgjithësi përmes ngarkesës monetare të një shume të caktuar. Këto shtesë në bilancin tonë për t'u mbuluar mund të jenë një arsye që institucionet financiare të abuzojnë në mënyrë të tillë që të ngarkohen shuma të mëdha, kështu që për të rregulluar këtë situatë qeveria lëshon interesin ligjor të parave.

Pasi të kuptojmë se çfarë është një kontratë, një kredi, vonesa dhe një shtesë, ne mund të hyjmë plotësisht në vendimin e interes juridik afati i parave. Kjo mund të përcaktohet si një shumë në përqindje e cila është fiksuar ligjërisht nga qeveria, në mënyrë që të jetë në gjendje të llogarisë në një mënyrë të drejtë shumën që duhet të paguhet si kompensim për kryerjen e pagesës me vonesë.

Tani është e vërtetë që qeveria themelon norma vjetore e interesit që do të zbatohet për rastet në të cilat ndodhin vonesat e pagesave, megjithatë diçka shumë e rëndësishme për t'u marrë parasysh është që kjo normë interesi të zbatohet vetëm nëse nuk ka marrëveshje në të cilën përdoruesi i kredisë bie dakord të bëjë shtesat me bazë të një norme tjetër interesi.

Becauseshtë për shkak të sa më sipër, është shumë e rëndësishme që si përdorues të një kredie të rishikojmë kontratën mjaft mirë në kërkim të disa specifikimeve në këtë çështje, sepse në rast se ne aprovojmë që shtesa të bëhet me një masë tjetër nga interesi ligjor i parave, atëherë norma mund të ishte rritur në mënyrë të konsiderueshme.

Sidoqoftë, ka shumë situata në të cilat, në rast se asnjëra palë nuk ka rënë dakord për një interes të caktuar në rast vonese, ligji përcakton shumën që do të mbulohet. Ndonjëherë ka rregulla shumë specifike për çështje të caktuara, prandaj është e rëndësishme të rishikoni ato ligje në mënyrë që të jeni në gjendje të përcaktoni saktë shumën që do të mbulohet. Artikulli numër 1108 i Kodit Civil është përgjegjës për rregullimin e këtyre çështjeve.

Një çështje tjetër që duhet të konsiderojmë është se kjo interesi është i zbatueshëm për shumën e borxhit, Prandaj, pagesa totale që rezulton do të jetë ekuivalente e pagesës që korrespondon me periudhën e përmendur kohore plus tarifën për vonesën. Prandaj, pagesa që do të mbulohet është ekuivalente me shumën e shumës së borxhit plus shumën që shtohet si shtesë.

Legjislacioni aktual

kamata juridike e parave

Diçka që duhet sqaruar është se aktualisht kush e qeveris këtë norma e interesit është banka e Spanjës në mënyrë të pavarur, që megjithëse është nën komandën e qeverisë së Spanjës, është një entitet tjetër.

Kjo është e rëndësishme sepse kamata juridike e parave Në fillim, nëse rregullohej plotësisht nga qeveria, domethënë nga pjesa ligjore, në mënyrë që rregullimi i saj të diktohej nga legjislacioni.

Deri më 30 dhjetor 1997 çdo lidhje ekzistuese midis kamata ligjore e parave me normën bazë të interesit diktuar nga banka e Spanjës. Në këtë mënyrë, marrëdhënia që ekzistonte midis normës së interesit të diktuar nga banka dhe interesi ligjor i parave.

Kjo ishte shumë e rëndësishme sepse gjatë 2011 dhe 2012 borxhi publik Spanjoll u rrit mjaft famëkeq, për shkak të kësaj tregjet financiare rritën vlerën e tyre në të njëjtën mënyrë.

Por në sajë të faktit se marrëdhënia midis tha normat e interesit interesin ligjor të parave Ai nuk tregoi ndonjë rritje të konsiderueshme, e cila do të kishte ndodhur nëse nuk do të merrte parasysh çështjen.

Rasti special

Një fakt interesant historik në lidhje me legjislacionin për këtë çështje është se në protektoratin spanjoll të Marokut kishte legjislacion krejtësisht të pavarur nga pjesa tjetër e Spanjës.

Në këtë vend interesi ishte vendosur në 6% në vit, por unë gjithashtu kufizoj mundësinë që ata që ishin të përfshirë të përdorin një marrëveshje në të cilën thuhej që vlerat ishin më të mëdha se 12%, kështu që pavarësisht nëse të dy palët kishin nënshkruar një marrëveshje, në Nëse shkalla e rënë dakord ishte më e lartë se 12%, kjo do të anulohej me ligj.

Ndryshimi i fundit në këtë legjislacion ishte në 1946, në të cilin interesi ligjor për paratë ishte vendosur në 4%. Më pas, sa më shpejt që protektorati i Marokut pushoi të ketë trajtim të veçantë dhe u bë i ligjëruar nga i njëjti ligj që ishte në fuqi në pjesën tjetër të Spanjës.

Interesi për vonesën e taksave dhe vonesën komerciale

kamata juridike e parave

Atje dy lloje të kamatës së pagesës së vonuar, tatimi dhe komercialja. Të dy kanë arsye të ndryshme për kushtet ekzistuese dhe për këtë arsye të ndryshme në pagesën e individit ndaj huamarrësit; për t'i kuptuar më mirë, le t'i analizojmë të dyja në mënyrë të pavarur.

Duke filluar me kamata e papaguar e taksave, një shumë që përcaktohet në operacionet që përfshijnë individë, kompani dhe organe publike. Kjo normë interesi lidhet drejtpërdrejt me agjencinë tatimore dhe është përfitimi ekuivalent që kërkohet si pagesa për tatimpaguesit.

Në një mënyrë më të thjeshtë mund të përcaktojmë se kjo është një pagesë që ne duhet t'i bëjmë agjencisë tatimore për shkak të mbledhjes së një shume për shkak të vonesës në pagimin e një borxhi.

Tani, kamatë tregtare me pagesë të vonuar rregullohet një rend ligjor, i cili drejtohej nga Parlamenti Evropian dhe Këshilli. Kjo rregullon çështjet në të cilat përfshihen operacionet e përqendruara midis kompanive, në mënyrë që të mos ketë asnjë individ të përfshirë. Ai gjithashtu rregullon situatat në të cilat janë përfshirë administratat publike. Kjo çështje ka thellësi më të madhe në të gjitha rregulloret e saj.

Le të fillojmë me faktin se afati për të kryer pagesa është i kufizuar në një periudhë prej 60 ditësh, dhe kjo nuk mund të zgjatet në asnjë rrethanë. Përveç kësaj, periudha kohore që parashikon 60 ditët nuk fillon kur merret fatura, por me marrjen e mallrave ose materialeve.

Çështje të tjera që rregullohen janë grupimi i faturave për të qenë në gjendje të bëni një pagesë të vetme, ndër të tjera. Në këto raste, transaksionet bazohen kryesisht në përgjegjësinë e klientit për të shlyer një blerje të bërë në një kompani tjetër.

Marrja parasysh e gjithë kësaj është shumë e rëndësishme, megjithëse gjëja më e mirë do të jetë gjithmonë të mos tejkaloni kohën e pagesës.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.