Çfarë është Indeksi Gini?

çfarë është indeksi xhin

Këtë herë do të flasim Indeksi xhini Për ta bërë këtë, ne do të bëjmë një hyrje të shkurtër në lidhje me atë që a indeksi është paraqitje numerike e variacioneve ekzistuese Në lidhje me një fenomen të çdo lloji, fenomenet mund të jenë të çdo lloji, por përfundimi kryesor i tyre është një grafik që përcakton me një vështrim të gjitha të dhënat statistikore, kjo me qëllim të shpërndarjes dhe / ose kuptimit të informacionit.

Një indeks i pabarazisë është masa që përmbledh mënyrën në të cilën shpërndahet një ndryshore, cilado qoftë ajo, midis një grupi individësh. Në rastin e pabarazisë ekonomike, variabli i matjes është zakonisht shpenzimi i familjeve, bashkëjetuesve ose individëve. Statistikori italian Gini Spread, Unë krijoj një tregues përdorimi i të cilit është për të matur nivelin e pabarazisë midis banorëve ekzistues të një rajoni specifik. Ndryshe nga indeksi, koeficienti llogaritet si pjesë e një proporcioni të zonave në diagramin e të mirënjohurit "Lakorja e Lorenzit"

Koeficienti Gini përfshin një numër midis 0 dhe 1, ku 0 korrespondon me barazinë e përsosur, ku të gjithë kanë të njëjtat të ardhura, ndërsa vlera numerike 1 i përgjigjet pabarazisë së përsosur, ku vetëm një individ ka të ardhura dhe të gjithë të tjerët nuk kanë asnjë të ardhur. Indeksi Gini është koeficienti Gini, por i shprehur në lidhje me një maksimum prej 100, ndryshe nga koeficienti që korrespondon me vlerat numerike dhjetore që ekzistojnë vetëm midis 0 dhe 1, kjo do të përshpejtojë kuptimin e grafikëve, gjithashtu si përhapja e rezultateve të marra.

Brenda klasifikimit të pabarazive ekzistojnë dy masa të mëdha që përdoren në literaturë, këto grupime janë: masa pozitive, të cilat korrespondojnë me ato që nuk i referohen mirëqenies sociale. Ndërsa ka edhe masat normative, të cilat, ndryshe nga ato pozitive, bazohen në një funksion të drejtpërdrejtë të mirëqenies. Në varësi të treguesit të zgjedhur, përcaktohen normat ose parametrat me të cilët krahasohet shpërndarja e vrojtuar e të ardhurave.

Pjesë e vetive të indeksit Gini ose koeficientit Gini janë:

Indeksi Botëror i Xhinit

 • Normalisht një integral i caktuar përdoret për të përcaktuar zonën midis vijës së kapitalit të përsosur dhe kurbës Lorenz, kjo konsiderohet si procedura ideale, megjithatë, ka edhe raste në të cilat përkufizimi i qartë i kurbës Lorenz është i panjohur, Prandaj, të tjera përdoren metoda, të tilla si formula të ndryshme me një numër të caktuar të shtesave, procedurat dhe formulat ndryshojnë sipas shqyrtimit të çështjes.
 • Megjithëse rezultati i dëshiruar është një grafik që paraqet indekset e pabarazisë në një mënyrë të thjeshtë dhe praktike, nuk rekomandohet shumë që të bëhet një vlerësim vizual kur bëhet fjalë për dy kthesa Lorenz, pasi që ky vlerësim mund të jetë i gabuar, në vend të kësaj, ai rekomandohet të krahasohet pabarazia që secili përfaqëson veçmas, duke llogaritur indekset Gini që korrespondojnë me secilën lakore.
 • Çdo kurbë Lorenz ose më mirë; të gjitha kthesat Lorenz kalojnë përmes kurbës ose vijës që bashkon pikat në koordinatat e mëposhtme: (0, 0) dhe (1, 1)
 • Koeficienti i tabelës së variacionit ka veti të krahasueshme me ato të indeksit Gini.

Lakorja e Lorenzit.

Indeksi xhini

Lakorja Lorenz është paraqitja grafike e përdorur për të përfaqësuar shpërndarjen relative të një ndryshoreje brenda një fushe të caktuar. Zakonisht, fusha në të cilën pasqyrohet kjo kurbë është një përfaqësim i një sërë mallrash ose shërbimesh në një rajon, kjo duke zbatuar kurbën Lorenz së bashku me indeksin Gini ose koeficientin Gini. Autoriteti i kësaj kurbe është Maks O. Lorenz në vit 1905.

Marrëdhënia midis kurbës Lorenz dhe koeficientit Gini.

Së bashku me lakoren Lorenz ne mund të llogarisim indeksin Gini, thjesht duke ndarë zonën e mbetur midis kurbës dhe vijës "barazisë", kjo me sipërfaqen totale që mbetet nën kurbë. Në këtë mënyrë fitojmë koeficientin ose nga ana tjetër shumëzojmë rezultatin me 100, marrim përqindjen.

Si indeksi Gini ashtu edhe Lakorja Lorenz janë zhvilluar si metoda për të identifikuar pabarazitë midis popullsisë së një territori (kombi, shteti, lokaliteti, etj.), Duke kuptuar se sa më shumë barazi ekziston midis banorëve, aq më e madhe është përafrimi i kurbës me një vijë perfekte, ndërsa e kundërta e saj, një pabarazi e madhe midis popullsisë së një territori, kurba bëhet gjithnjë e më e theksuar.

Cili është funksioni i Indeksit Gini?

Çfarë është Indeksi Gini?

Brenda studimit të pabarazisë, ekziston sigurimi i mënyrave të shumëfishta dhe të ndryshme për të përshkruar mënyrën në të cilën të ardhurat shpërndahen midis grupeve të ndryshme të individëve në një shoqëri ose grup njerëzish në një territor, disa nga këto metoda janë të tilla si: renditja, treguesit e pabarazisë dhe diagramet shpërndarëse.

Fakti i përpunimit të një diagrami për vizualizimin e shpërndarjes së të ardhurave është me të vërtetë një funksion i dobishëm për analizën e pabarazia, meqenëse na lejon të identifikojmë aspektet e formës së shpërndarjes që me metoda të tjera nuk do të ishte e mundur ose të paktën do të ishte një detyrë më e komplikuar.

Zbatimet e indeksit Gini.

Ekziston një shkallë e pabarazisë ekonomike në një shoqëri të veçantë dhe evolucioni i kësaj shoqërie me kalimin e kohës bëhet një temë me interes për shumë ekonomistë dhe opinionin publik në përgjithësi. Ekzistojnë analiza të ndryshme që bëhen në lidhje me vlerësimin e shkallës së pabarazisë të pranishme në një shoqëri. Gjatë historisë së analizës ekonomike, tashmë janë propozuar tregues të ndryshëm për studimin e mirënjohur të pabarazisë; Sidoqoftë, këto nuk kanë pasur rezultate aq të frytshme sa ajo e quajtur nga studiuesit e kësaj lënde si "Koeficienti i Përqendrimit të Xhinit". Meqenëse ky indeks është më i lehtë për tu interpretuar, ai gjithashtu përdoret vazhdimisht si referencë për debat mbi funksionimin e pabarazisë dhe efektet e saj në standardin e jetesës së popullsisë në një rajon.

Ndër veprat e para ose më saktë puna e parë që propozoi përdorimin e funksioneve të mirëqenies sociale për të matur pabarazinë daton nga viti 1920, e bere nga DaltonGjatë këtij hetimi, Dalton, propozuar për të llogaritur dhe vëzhguar humbjen e mirëqenies të shkaktuar nga shpërndarja e drejtë e të ardhurave midis njerëzve. Duke përdorur një funksion të ndashëm, simetrik, shtesë dhe domosdoshmërisht konkave të dobisë së të ardhurave, Dalton përcaktoi atë që më vonë do të bëhej e njohur si Indeksi Dalton.

Konsiderata për indeksin Gini.

indeksi xhin dhe kurba e lorensit

 • Brenda teorisë, 4 alternativa konsiderohen të prodhojnë renditjen e të dhënave, përkundër kësaj ato që përdoren më shumë me shumë përsëritje janë "shpërndarjet e frekuencës" dhe "kurba Lorenz", më pak e përdorura, por akoma shumë efikase. janë "diagramet e paradës" dhe "transformimi logaritmik".
 • Cila është variabla e treguar për të matur pabarazinë? Brenda punës empirike, ka një debat në lidhje me ndryshoren që mund të konsiderohet "e përshtatshme" për vlerësimin e përqendrimit të të ardhurave. Ekzistojnë dy variabla kryesore që drejtojnë polemikat në këtë debat; të ardhurat për frymë ose të ardhurat totale të familjes. Mund të thuhet se të dy variablat janë të sakta, të gjitha sipas nevojës për t'u mbuluar në lidhje me kërkimin që do të kryhet. Për këtë arsye, është e nevojshme të ngrihet në shkallë të parë cili është qëllimi i kësaj matjeje? Në mënyrë që të vazhdojmë ose të vazhdojmë me zgjedhjen e ndryshores që korrespondon me këtë rast të veçantë.
 • Merrni parasysh ndarjen e indeksit Gini. Brenda analizës së pabarazisë, dekompozimi është një bosht qendror, pasi duhet të dimë origjinën e çekuilibrave kryesorë që ndikojnë në barazinë në një nivel aq themelor sa familja.
 • Pavarësisht nga popullariteti dhe lehtësia e procedurës së llogaritjes, indeksi Gini nuk përputhet me pronën e "dekompozim shtesë” Me këtë nënkuptojmë që llogaritja e kryer për një nëngrup ose nëngrupe të caktuar nuk do të përkojë domosdoshmërisht gjithmonë me vlerën e koeficientit të renditjes së popullsisë totale sipas niveleve të të ardhurave.
 • Cilat janë burimet e të dhënave për matjen e pabarazisë? Në teori, librat dhe shumica e artikujve për matjen e pabarazisë marrin në konsideratë dhe propozojnë formula që supozojnë se të dhënat e të ardhurave të përdorura janë një mostër e rastësishme. Kjo është e ndryshme në punën empirike, pasi që në praktikë të dhënat mblidhen nga sondazhet e kryera në familje, në të cilat identifikimi i njësive të vëzhgimit kryhet përmes një ose më shumë fazave të përzgjedhjes dhe në shumicën e mundësive familjet zgjidhen me jo të barabarta gjasat. Kjo nënkupton që koeficienti është në fakt një përafrim i thjeshtë.

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.