Faktorizimi me rekurs dhe pa rekurs, si funksionon?

    factoring

Çfarë konkretisht është faktorizimi?

Faktorizimi është një metodë financiareose synojnë kryesisht bizneset e vogla dhe të mesme. Ky proces konsiston në një kontratë ndërmjet ndërmarrjes së cilës i detyrohen, e cila krijon një kompani të specializuar mbledhjen e kredive të tyre të dhëna klientëve të tyre që nuk kanë paracaktuar, kompani që merren me faktorizim, të njohura edhe si kompani me faktorë, ofrojnë gjithashtu shërbimet e financimi, menaxhimi dhe administrimi i të arkëtueshmeve, si dhe garanci pagese.

El tregu i biznesit Hasshtë përfshirë në një sërë modalitetesh të reja për të cilat kanë të bëjnë kontratat, të cilat kryesisht vijnë nga tregjet e Amerikës së Veriut, të cilat kanë ndryshuar teknikat e menaxhimit të biznesit, mund të përmendim disa si: marrja me qira, dhënia me qira, di si, tregtimi, franchising dhe Factoring për të përmendur disa.

Në Spanjë, shoqatat e faktoringut janë integruar në kompanitë e financimit të kredive, të lidhura me Ministrinë e Ekonomisë dhe Financave, përmes Ligjit 3/1994 të 14 Prillit, i cili miraton rregulloret Spanjolle të Direktivës II Evropiane.

marrë me qera
Artikulli i lidhur:
Marrja me qira vs qiradhënia

Dallimet midis faktorizimit të rekursit dhe jo rekursit

rekurs-faktorizimi

Me rekurs

faktoring me përsëritjeose, kompania që do të menaxhojë dhe mbledhë faturat e klientit, nuk do të jetë përgjegjëse në rast të mospagimit ose pagesës së vonuar të të drejtave të mbledhjes, kështu që nuk merr përsipër ndonjë rrezik të transaksionit tregtar.

Me këtë, dua të them që ata nuk do të rrezikojnë paaftësinë paguese financiare që kanë debitorët, duke qenë në gjendje t'i kthejnë klientit shumën e plotë të kredive të papaguara.

Pa rekurs

El Faktorizimi pa rekurs Completelyshtë plotësisht e kundërta e sipërpërmendur, në këtë metodë, kompania që ka punësuar shërbimin e faktoringut nuk do të jetë përgjegjëse në rast të një falimentimi të mundshëm nga debitori, dhe për pasojë është kompania faktoring ajo që është përgjegjëse për marrjen përsipër të rrezikut ekzistues të operacionit të kryer midis klientit dhe furnizuesit, dhe madje edhe nëse ky i fundit ka bërë paradhënie të faturave klientit të tij, ai nuk do të jetë në gjendje të kërkojë paratë paraprakisht.

Në këtë metoda financiare, kompania e faktoringut do të jetë e ngarkuar të marrë përsipër rrezikun e falimentimit që mund të paraqesë debitori i kredive që janë dhënë, deri në kufirin e mbulimit që është vendosur më parë në kontratë.

Avantazhet që ofron faktorizimi i rekursit dhe jo-rekursit

faktorizimi

Faktoringu është konsoliduar Në vitet e fundit, ai ka qenë një nga mjetet më të përdorura dhe më të dobishme në fushën e biznesit, pasi që ky mjet i dobishëm lejon klasifikimin në mënyrë të rregullt, si dhe ligjërimin e vazhdueshëm të të ardhurave që marrin kompanitë, duke i ndihmuar ata në marrjen e shpejtë të likuiditeti

Përparësitë kryesore të faktorizimit të rekursit: Ndër koncesionet e shumta që kjo modalitet u ofron klientëve të saj, vlefshmëria e tij e shprehur për çdo formë pagese dhe çdo sektor të aktivitetit të biznesit spikat kryesisht, duke rënë dakord midis bankës dhe klientëve, faturat, shpenzimet e menaxhimit të transferimit midis letrave të tjera tregtare. Si shtesë, kësaj i shtohet karakteristika që është në përputhje me shërbime të ndryshme plotësuese të ofruara nga institucioni financiar i punësuar për të kryer menaxhim, administrim, kontabilitet, ndër të tjera.

Përparësitë kryesore të faktorizimit jo-rekurs: Përveç që është në gjendje të marrë paraprakisht pagesën e faturave që i detyrohen klientit, mjeti faktoring pa rekurs, pranon rrezikun total të mospagimit që mund të ekzistojë, si dhe sanksionet e mundshme që mund të paraqiten dhe gjobat që mospagimi do të sjellë.

Në këtë mënyrë, i vetëpunësuari ose kompania që punëson shërbimin e faktorizimit pa rekurs do të jetë në gjendje të shpërfillë me liri totale eventualitetet që ka shumë të ngjarë të ndodhin, edhe pse natyrisht kjo avantazh i madh supozon një çmim më të lartë sesa transaksionet faktoring me rekurs. Cfare ka me shume, Faktorizimi pa rekurs ka avantazhin e madh të të qenit në gjendje të zvogëlojë informacionin e kontabilitetit, duke hequr pasuritë, llogaritë e klientëve dhe financimin në një mënyrë zinxhir.

Kush është i përfshirë në Factoring?

faktoring-spanjisht

-FAKTORI:

Cilat mund të jenë banka e kursimeve, banka ose institucioni i kredisë financiare që siguron shërbime të faktorizimit.

-KLIENTI:

Çdo kompani që gjeneron një kredi tregtare dhe ka nevojë për një shërbim Factoring për të mbledhur borxhet e saj në mënyrë efektive.

-DETYRUESIT:

Ata janë njerëzit e detyruar të paguajnë kreditë tregtare që u janë dhënë atyre.

Faktorizimi është një mjet financimi afatshkurtër, drejtuar kompanive të vogla dhe të mesme, në të njëjtën kohë që ofron shërbime financiare dhe zhvillon administrim, menaxhim dhe shërbime garancie për shkak të mungesës së burimeve të debitorëve të kredive të dhëna.
Ky mjet përfshin hartimin e një kontrate, në sajë të së cilës një kompani e specializuar e njohur si një kompani faktorizimi është përgjegjëse për mbledhjen e faturave, faturave, premtimeve, faturave dhe mbledhjen e kredive të papaguara.

Përmes kësaj kontrate, kompania e faktoringut do të ofrojë shërbime të shumëfishta të një natyre financiare dhe administrative për kompaninë që punëson shërbimet e saj, ndër të cilat mund të nxjerrim në pah:

faktorizimet

 • Menaxhimi dhe administrimi i mbledhjes të borxheve të papaguara, të cilat klientët i detyrohen kompanisë faktoring. Në tregjet e sotme, ndërmarrjet e vogla dhe të mesme janë të detyruar të sigurojnë lehtësira pagese për klientët e tyre, duke ndarë dhe shtyrë mbledhjen e shitjeve të produkteve ose shërbimeve që ata prodhojnë. Për këtë arsye, numri i kredive në pritje të mbledhjes është rritur, kjo ka përfituar nga kompanitë e faktoringut.
 • Hetimi financiar i klientëve, që ata kanë borxhe të papaguara me kompaninë faktoring dhe klasifikimin e tyre sipas garancive të aftësisë paguese ekonomike për të paguar, që kanë klientët. Informationshtë një informacion i vlefshëm për kompaninë, një përdorues kur jep lehtësi krediti. Objektivi kryesor është zvogëlimi i shumës së mospaguesve në minimum.
 • Kontrolli administrativ i mbledhjeve dhe pagesave: Ai përbëhet nga një detyrë administrative, pasojë e detyrës së menaxhimit të mbledhjes. Kompania e faktorizuar do të zvogëlojë kostot e saj të administrimit dhe administrimit. Kompania e faktoringut duhet të respektojë afatet e mbledhjes së përcaktuara ndërmjet kompanisë faktoring dhe klientëve të saj debitorë. Kompania do t'u dërgojë njoftime debitorëve përpara skadimit të kredive.
 • Shtë e nevojshme vini re se të gjitha këto shërbime sjellin një kosto. Komisioni ose tarifa e faktoringut sillet ndërmjet 0.5% dhe 2% të shumës totale të faturave të caktuara, varësisht nga numri i debitorëve, vendndodhja, ndër faktorë të tjerë. Për më tepër, nëse kompania e faktoringut kërkon që kompania faktoring të avancojë shumën e disa kredive, duhet të paguhet një tarifë specifike për të.
 • Marrja e financimit me parapagimin e faturave. Ky, pa dyshim, është shërbimi më i rëndësishëm që kompanitë e faktoringut u ofrojnë kompanive përdoruese, kjo është ajo që ka kontribuar më shumë në zhvillimin dhe pranimin e saj në tregun ndërkombëtar. Kompania e faktorizimit është e detyruar të sigurojë paraprakisht kompaninë kontraktuese, shumën e kredive që ajo ka me klientët e saj, me qëllimin e vetëm për të lehtësuar një përmirësim të likuiditetit të saj.

Faktorizimi Zakonisht përdoret në Spanjë është faktorizimi jo-rekurs. Kjo do të thotë që kompania e faktoringut, e njohur teknikisht si një faktor, merr përsipër rrezikun e mospagimit nga debitori.

Faktorizimi jo-rekurs mund të arrijë bilance më të ulta, më të vogla, pasi llogaria që u detyrohet klientëve dhe primi përkatës për financimin e bankës zhduken. Kjo lejon një përfitim më të mirë, në kundërshtim me atë që shumë mendojnë, bilancet e reduktuara janë më të bukura duke thënë financiarisht.

Disavantazhet e faktoringut

Sidoqoftë, faktorizimi ka disa disavantazhe si:

El lloji i interesit, e cila është shumë më e shtrenjtë në rastin e faktorizimit jo-rekurs. Logjikisht, duke pasur parasysh rrezikun që ndërmarrja faktoring merr gjatë marrjes së borxheve.

Klientët të cilët duhet të paguajnë me transfer ose me çek kur të paguhen, siç ndodh shpesh me ata që janë të fabrikuar, kanë një reputacion të keq për vonesën në pagesa. Gjë që çon në rritjen e normës së interesit, dhe gjithashtu shlyerjet bëhen më të larta për shkak të zgjatjes së kushteve. Dhe në raste të caktuara, kjo përfundon me kthime, kur faktori nuk mund të durojë më pritjen dhe e ngarkon atë direkt në llogarinë e klientit me rrëmujën përkatëse financiare. Që nga largimi nga mekanizmi i mbledhjes me iniciativën e debitorit, ai zakonisht i ka këto karakteristika.

Kërkesat kryesore për faktoring

Duhet të kihet parasysh se faktorizimi përqendrohet në kreditë tregtare që plotësojnë kërkesat e mëposhtme:

 • Që operacionet e kryera janë të biznesit konvencional të klientit.
 • Se shitjet kanë qenë te kompanitë.
 • Që produktet e shitura të mos prishen.
 • Se kreditë janë regjistruar si fatura të konformizuara.
 • Se mënyra e pagesës nuk është afatgjate.

Përmbushja e këtyre kërkesave të thjeshta, marrja e një shërbimi faktorizimi është një mjet i thjeshtë për t’u kuptuar dhe përdorur, si dhe një bamirës për të dy palët në marrëveshje, duke marrë rezultate pozitive shumicën e kohës.

çfarë është faktorizimi
Artikulli i lidhur:
Çfarë është faktorizimi?

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.