Dallimi midis ERE dhe ERTE

Dallimi midis ERE dhe ERTE

Si punëtor, njohja e ndryshimit midis ERE dhe ERTE është e rëndësishme, sidomos sepse këto dy figura, megjithëse mund të përdorin thuajse të njëjtat shkronja, janë shumë të ndryshme nga njëra-tjetra.

Megjithatë, jo të gjithë punëtorët e dinë 100% se çfarë nënkupton një ERE ose ERTE. Pra, si thua t'jua shpjegojmë që ta kuptoni? Shkoni për të.

Çfarë është një ERE

poster ju jeni pushuar nga puna

Një ERE është në fakt një Procesverbali i rregullores së punësimit. Është menduar në Neni 51 i Statutit të Punëtorëve Kështu thotë:

"1. Në kuptim të dispozitave të këtij ligji, largim kolektiv nga puna do të kuptohet zgjidhja e kontratave të punës për shkaqe ekonomike, teknike, organizative ose prodhuese, kur, brenda një periudhe nëntëdhjetë ditësh, zgjidhja prek të paktën:
a) Dhjetë punëtorë, në shoqëritë që punësojnë më pak se njëqind punëtorë.
b) Dhjetë për qind e numrit të punëtorëve në ndërmarrje në ato që punësojnë nga njëqind deri në treqind punëtorë.
c) Tridhjetë punëtorë në shoqëritë që punësojnë më shumë se treqind punëtorë.
Kuptohet se shkaqet ekonomike ndodhin kur rezultatet e shoqërisë zbulojnë një situatë ekonomike negative, në raste të tilla si ekzistenca e humbjeve aktuale ose të parashikuara, ose ulja e vazhdueshme e nivelit të saj të të ardhurave të zakonshme ose të shitjeve. Në çdo rast, do të kuptohet se ulja është e vazhdueshme nëse për tre tremujorë radhazi niveli i të ardhurave ose shitjeve të zakonshme të çdo tremujori është më i ulët se ai i regjistruar në të njëjtin tremujor të një viti më parë.
Kuptohet se shkaqet teknike ndodhin kur ndodhin ndryshime, ndër të tjera, në fushën e mjeteve ose instrumenteve të prodhimit; shkaqet organizative kur ndodhin ndryshime, ndër të tjera, në fushën e sistemeve dhe metodave të punës së personelit ose në mënyrën e organizimit të prodhimit dhe shkaqeve prodhuese kur ndodhin ndryshime, ndër të tjera, në kërkesën për produktet ose shërbimet që kompania synon të vendosë. në treg.
Ndërprerja e kontratave të punës që prekin të gjithë fuqinë punëtore të shoqërisë do të kuptohet edhe si largim kolektiv nga puna, me kusht që numri i punëtorëve të prekur të jetë më i madh se pesë, kur kjo ndodh si pasojë e ndërprerjes totale të veprimtarisë së tyre. të njëjtat shkaqe të treguara më parë.
Për të llogaritur numrin e ndërprerjeve të kontratave të përmendura në paragrafin e parë të këtij seksioni, çdo tjetër të prodhuar në periudhën e referencës me iniciativën e punëdhënësit për arsye të tjera që nuk janë të qenësishme për personin e punëtorit, përveç atyre të parashikuara në neni 49.1.c), me kusht që numri i tyre të jetë së paku pesë.
Kur në periudha të njëpasnjëshme prej nëntëdhjetë ditësh dhe për të shmangur dispozitat e këtij neni, shoqëria kryen zgjidhje të kontratave sipas përcaktimeve të nenit 52.c) në një numër më të ulët se pragjet e treguara, dhe pa nëse lindin shkaqe të reja. që justifikojnë një veprim të tillë, përfundimet e reja të përmendura do të konsiderohen të kryera në mashtrim të ligjit dhe do të shpallen të pavlefshme.

Artikulli është shumë më i gjatë, por kështu mund ta kuptoni më mirë:

 • ERE Është një shkarkim i plotë.. Domethënë humbet vendi i punës sepse shuhet marrëdhënia e punës që kryhej më parë.
 • Zbatohet kryesisht kur kompania do të ndërpresë veprimtarinë. Por ka përjashtime. Dhe mund të ndodhë në raste të tjera, si p.sh. zvogëlimi i numrit të punëtorëve.
 • Punëtorët në ERE, për sa kohë kanë të drejtë, po Ata mund të marrin përfitime papunësie.

Çfarë të drejtash kanë punëtorët?

Në rastin e një ERE, punëtorët, pavarësisht se duhet të shohin se u shkatërrohet puna, kanë disa të drejta. Nga njëra anë, ata munden bien dakord për një pagesë largimi që është më e madhe se e ligjshme. Kjo do të thotë, nëse për momentin pagesa e largimit është 20 ditë në vit të punuar, mund të bini dakord me kompaninë që të jetë 30, 40, 50 ose 21. Kjo ndodh vetëm kur kompania me të vërtetë do të pushojë vetëm një pjesë të stafit. , sepse nëse bëhet fjalë për pushim nga puna është normale që nuk do ta përballojnë dot këtë.

Një e drejtë tjetër që ka dikush është ajo e kundërshtojnë shkarkimin. Nëse në çdo moment punëtori mendon se kjo nuk është e ligjshme, ose se mund të ketë një motiv tjetër të fshehur, ai mund të raportojë situatën. Kjo nuk do të thotë që ju nuk mund të merrni përfitime papunësie nëse keni të drejtë për të.

Së fundi, ka një të drejtë më shumë për punëtorët, për sa kohë që ERE prek më shumë se pesëdhjetë punëtorë. Pastaj, Kompania ka detyrimin të krijojë një plan zhvendosjeje të jashtme.

Çfarë është një ERTE

ndërprerja e marrëdhënies së punës

Një ERTE është një Dosja e punësimit të përkohshëm. Është menduar në neni 47 i EE Kështu thotë:

"1. Shoqëria mund të ulë përkohësisht orarin e punës së punëtorëve ose të pezullojë përkohësisht kontratat e punës, për arsye të përkohshme ekonomike, teknike, organizative ose prodhuese, në përputhje me përcaktimet e këtij neni dhe procedurën e përcaktuar me rregullore.
2. Për qëllime të dispozitave të këtij neni, kuptohet se shkaqet ekonomike ndodhin kur nga rezultatet e shoqërisë rezulton një situatë negative ekonomike, në raste të tilla si ekzistenca e humbjeve aktuale ose të parashikuara, ose ulja e vazhdueshme e nivelit të saj. të ardhurave të zakonshme ose shitjeve. Në çdo rast, do të kuptohet se ulja është e vazhdueshme nëse për dy tremujorë radhazi niveli i të ardhurave ose shitjeve të zakonshme të çdo tremujori është më i ulët se ai i regjistruar në të njëjtin tremujor të një viti më parë.
Kuptohet se shkaqet teknike ndodhin kur ndodhin ndryshime, ndër të tjera, në fushën e mjeteve ose instrumenteve të prodhimit; shkaqet organizative kur ndodhin ndryshime, ndër të tjera, në fushën e sistemeve dhe metodave të punës së personelit ose në mënyrën e organizimit të prodhimit; dhe shkaqet prodhuese kur ndodhin ndryshime, ndër të tjera, në kërkesën për produktet ose shërbimet që kompania synon të vendosë në treg.

Ashtu si me nenin 51 të EE, edhe në këtë rast neni 47 është më i gjatë dhe flet për procedurën që duhet ndjekur. Por, për t'ju bërë gjithçka të qartë:

 • Një ERTE Në realitet nuk është një largim nga puna, por një pauzë në marrëdhënien e punës. Kjo mund të prekë të gjithë punëtorët ose vetëm disa. Gjatë kësaj kohe, duke qenë se punëtori nuk punon, nuk paguhet.
 • Kompania është ende aktive. Nuk mbyllet, por shmang shpenzimet që në atë kohë nuk i paguan dot për shkak të situatës. Tani, nuk është diçka përfundimtare, prandaj i mban punëtorët, por pa pasur nevojë t'i paguajë ata (dhe pa u bërë ajo punë për ta).
 • ERTE nuk ka një kohëzgjatje maksimale. Realisht, për sa kohë kompania vazhdon të jetë në atë situatë, ERTE mund të mbahet, megjithëse shumë punëtorë në atë situatë vendosin të kërkojnë diçka tjetër.

Të drejtat e punëtorëve në ERTE

Ashtu si punëtorët në ERE, edhe ata në ERTE kanë një sërë të drejtash.

Një nga të parat është marrin mbrojtje nga papunësia. Nëse personi ka punuar më shumë se 360 ​​ditë në 6 muajt para ERTE-së, ka të drejtën e kësaj mbrojtjeje.

Një tjetër e drejtë e rëndësishme është mbledhjen e pagës. Ju kemi thënë edhe më parë që nuk ngarkon dhe në realitet nuk është kështu. Ndërsa ERTE është aktive dhe për 180 ditët e para do të tarifojë 70% të bazës rregullatore. Nga 181 e tutje, do të tarifoja 60%.

Për më tepër, ndërsa ERTE ruhet, Punonjësi mund të punojë në një kompani tjetër. E vetmja gjë që duhet të bëni është të njoftoni SEPE nëse jeni duke mbledhur përfitimet e papunësisë (për sa kohë që ajo punë nuk është e përkohshme).

Sigurisht, mbani në mend se, Edhe nëse je në ERTE mund të të pushojnë ose të mos të rinovojnë kontratën.

Dallimi midis ERE dhe ERTE

koha e posterit për të thënë lamtumirë

Tani që kemi konceptuar të dy termat, ndryshimi midis ERE dhe ERTE është shumë më i qartë. Në fakt, Nuk është vetëm një, por disa prej tyre. Ne i përmbledhim këtu.

 • Një ERE përfaqëson një ndërprerje të marrëdhënies së punës. ERTE është thjesht një pezullim.
 • Një ERE ju jep të drejtën për të marrë pagesën e largimit. Në ERTE nr.
 • Një ERE ju jep të drejtën për të mbledhur papunësinë nëse ju korrespondon. Në ERTE nuk do të ishte kështu.
 • ERE-ja, nëse nuk arrihet një kufi, përjashtohet nga pagesa e tatimit mbi të ardhurat personale. Por në rastin e ERTE-s nuk është kështu.

A ju është bërë e qartë ndryshimi midis ERE dhe ERTE?


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.