Cilat janë mallrat? Konceptet kryesore

Gjithçka që lidhet me mallrat për të kuptuar se si funksionojnë ato

Mallrat korrespondojnë me të gjitha ato mallra që janë fizike ose nuk janë të afta të blihen ose shiten, që do të thotë, komercializuar. Ndonjëherë për t'iu referuar mallrave, emri i mallrave mund të përdoret, të dyja janë krejtësisht të vlefshme dhe sinonime. Mallrat konsiderohen si të mira ekonomike për qëllimin që ato mund të tregtohen. Ato zakonisht janë një pjesë e pjesshme ose totale e aktivitetit ekonomik në të cilin zhvillohet dhe shkëmbehet. Forshtë për këtë aspekt që blerësit dhe shitësit e mallrave bazojnë marrëdhëniet e tyre tregtare dhe të këmbimit sipas natyrës dhe interesit që kanë. Ky interes mund të vijë nga karakteristikat e vetë mallit ose nga objektivat e ndjekura nga kompanitë.

Aftësia për t'u bërë një e mirë që mund të tregtohet bën që malli të konsiderohet si mall që aktivizon tregtinë dhe e bën ekonominë të funksionojë. Ato përfshijnë të gjitha mallrat fizikë siç janë lëndët e para (bakri, tërshëra, hekuri ...) ose mallrat jofizike (patentat, licencat, madje edhe aksionet e një kompanie). Vlera e mallit mund të luhatet me kalimin e kohës dhe siç mund të shihet në çmimet e tyre. Faktorët që mund të ndikojnë në to zakonisht kushtëzohen nga situata e tregut në atë kohë. Për të ditur se cilët faktorë ndikojnë në çmimet e tyre, nëse mund të ndikojnë lart ose poshtë ose sipas rëndësisë së një kompanie, vazhdoni të lexoni. Artikulli i sotëm ka për qëllim të vështrojë nga afër mallrat dhe t'i kuptojë ato në tërësinë e tyre nga këndvështrimet dhe interesat e ndryshme të përfshira në to.

Faktorët që ndikojnë në çmimin e mallrave

Një mall mund të jetë fizik ose jo, dhe kostoja e saj është e rëndësishme për marzhet e fitimit

Çmimi i mallrave mund të mbetet i lartë ose i lirë, por në shumicën e rasteve çmimet e tyre do të luhaten me kalimin e kohës. E gjithë kjo do të varet nga faktorë të ndryshëm që ndërhyjnë në to. Më e dukshmja do të ishte më poshtë:

  1. Për bollëkun e saj. Ato mallra më pak të bollshme priren të bëhen më të shtrenjta pasi ka më pak dhe janë më të çmuara. Nëse është gjithashtu mall i domosdoshëm në prodhimin e disa produkteve dhe ato nuk kanë zëvendësues, kjo bën që çmimi të rritet edhe më shumë. Përkundrazi, më pak prodhim ose interes për tu tregtuar do të bëjë që çmimi i tij të ulet pasi ka më pak kërkesë. Ai gjithashtu do të llogarisë disponueshmërinë totale të mallrave. Për shembull, palladiumi (përdoret për shembull në konvertuesit katalitikë) është shumë i rrallë dhe çmimi i tij është i lartë, ndërsa uji është shumë i bollshëm dhe çmimi i tij është i ulët.
  2. Nëse ata kanë zëvendësues. Në përputhje me sa më sipër. Nëse mallrat janë thelbësorë në prodhimin, përpunimin ose shitjen për shkak të karakteristikave të tyre, ato zakonisht kanë një çmim më të lartë. Sidomos nëse mallrat e tjerë nuk mund të përdoren për shkak të karakteristikave të tyre, ky ekskluzivitet i bën ato të vlefshme. Për shembull ari. Nëse, përveç kësaj, do të shfaqej një e mirë e re që mund të komercializohej, që gjeneronte gjithashtu shumë kërkesa dhe mund të bëhej vetëm me ar, kjo do të bënte që çmimi të rritet edhe më shumë.
  3. Për ekskluzivitetin. Këto të drejta përjashtimi normalisht u atribuohen patentave ose markave tregtare. Këto kufizime për të tregtuar mallrat ose shërbimet bëjnë që ato mallra gjithashtu të rriten ose ulen në vlerë. Për shembull, një licencë mund të jetë e vlefshme për disa vjet, si një patentë, dhe pastaj të japë "dorë të lirë".
  4. Logjistika e përdorur. Çmimi i mallrave mund t'i nënshtrohet transportit, ruajtjes, vendit të tyre të origjinës, etj. E gjithë kjo infrastrukturë dhe logjistikë për të tregtuar me to mund të rrisin çmimin në varësi të vendndodhjes përfundimtare të biznesit. Ka një kohë kur, në varësi të karakteristikave dhe vlerës së disa mallrave, kompanitë mund të zgjedhin të modifikojnë strategjinë e tyre në rast se e kërkojnë shumë ose pak për aktivitetin e tyre ekonomik. Kjo na sjell në pikën tjetër.

Malli varet nga vizioni i biznesit

Mallrat mund të jenë më të shtrenjta ose më të lira në varësi të faktorëve të ndryshëm

Nëse mallrat mund të kenë një çmim më të lartë ose më të ulët, do të varet nga faktorët e përmendur më lart. Sidoqoftë, "fjala e fundit" qëndron më shumë në qasjen e biznesit që mund të jepet. Edhe marketingu i një malli është më fitimprurës ose jo për një kompani kjo do të varet nga kufijtë e fitimit tuaj. Nëse marrja e mallrave ndikohet shumë nga origjina, një kompani (dhe në varësi të madhësisë së saj) mund të lëvizë nëse në këtë mënyrë e bën prodhimin e saj më efikas dhe fitimprurës. Përkundrazi, shitja e produkteve ose mallrave tuaj mund të ndikohet ose shpërblehet, në varësi të lehtësisë së shpërndarjes së saj. Vendimi për këto ndryshime strategjike do të varet nga vizioni dhe objektivat e secilit biznes.

Artikulli i lidhur:
Investimi në lëndë të parë

Kjo strategji dhe vizioni i biznesit mund të vijnë për të ngritur deri në atë pikë që një mall është thelbësor ose jo, për të vazhduar me segmentin, ose për të rishpikuar veten, në varësi të përfitimit që mund të marrë nga faturimi i tij përfundimtar. Ai gjithashtu ndikon në çmimin e paguar për të dhe si pasojë, në kërkimin e alternativave të reja. Në rastin më ekstrem, pa asnjë diferencë për të qenë në gjendje të bëjë pa një ose më shumë mallra me çmime të larta, kompania do të duhet të jetë shumë e qartë për qëndrueshmërinë e saj dhe modelin ekonomik.

Në varësi të pozicionit të biznesit

Nxjerrja e mallrave në një mënyrë praktike varet nga buxheti për t'i siguruar ato

Së fundmi, jo të gjitha bizneset ofrojnë produktet e tyre ose i tregtojnë mallrat e tyre me të njëjtin çmim. Një sektor mund të jetë me çmime të rregulluara (për shembull ai i duhanit në Spanjë), por si rregull i përgjithshëm një kompani zakonisht vendos vetë çmimin. Kjo do të bëjë që ndonjëherë marrja ose shpërndarja e mallit të jetë pak a shumë fitimprurëse. Nëse qarkullimi është i lartë me marzhe të larta fitimi, për shembull Apple në krahasim me kompanitë e tjera të smartphone-ve, ajo ka më shumë hapësirë ​​për manovrim.

Një shembull tjetër mund të jetë ai i një kompanie kushtuar nxjerrjes së arit. Jo të gjithë investojnë të njëjtin buxhet për të marrë ons ari. Ata minatorë, buxheti i të cilëve për të marrë të njëjtën shumë është më i ulët mund të shohin rënien e çmimit të arit dhe edhe nëse do të ishin më pak fitimprurës, ata do të vazhdonin të ishin. Nga ana tjetër, ata që duhet të investojnë shumë në nxjerrjen e arit, do të dëmtohen të parët nëse shohin se çmimi i lëndës së parë që ata duan të shpërndajnë bie.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.