Cila është rezerva e bankës

  çfarë është rezerva bankare

Rezerva bankare dhe funksionet e saj

Kur flet rezerva bankare e një vendiNe po i referohemi një përqindjeje të produkteve të saj që duhet të mbahen të ngrira në mënyrë që të marrin kapjen publike. Brenda ekonomisë ne mund t'i pasqyrojmë këto si ato që bën banka qendrore me paratë; Kur banka qendrore përdor një rezervë, ajo e bën këtë në mënyrë që të rritet ose zvogëlohet sasia e parave të mbajtura brenda vendit.

Dantella e lartë

Kur ju keni një lloji i dantellave që ka tendencë të rritet, entitetet e vendit fillojnë të kenë më pak burime për të bërë hua ose kredi të çdo lloji; Kjo do të thotë që numri i rezervimeve duhet të jetë më i madh.

Me anë të kësaj mase, Banka Qendrore mund të garantojë që bankat që drejtohen nga ky sistem dhe ato janë në përputhje me standardet e treguara për ta; ata gjithmonë do të kenë kapital të mjaftueshëm për të qenë në gjendje të japin hua kur kërkohet.

Për çfarë përdoret ky sistem?

dantella bankare

Shtë një sistem që merret me të mblidhni para për të qenë në gjendje t'i jepni hua më vonë dhe bazohet në spekulimet e tregut. Pasi të ketë mbledhur para, banka duhet të kursejë një pjesë të vogël dhe një tjetër e përdor atë për të pasur rrjedhje parash, ajo pjesë e vogël që rezervon banka është rezerva e bankës.

Një shembull i kësaj është më poshtë

Kështu që ju të kuptoni pak më mirë, ne do të japim një shembull të thjeshtë. Banka kap një klient që hap një llogari me një milion euro. Nga ato milion euro, banka do të përdorë një pjesë për të qenë në gjendje të investojë; por ai nuk mund të përdorë milionin e plotë, kështu që gjëja më e shëndetshme do të ishte të kursente 150.000 euro të rezervës bankare.

Llojet e dantellave

Brenda dantella, ka të ndryshme llojet e dantellave. Sa më shumë tretës produkti financiar, aq më e lartë është kërkesa për rezervë; pasi kjo do të thotë që në çdo kohë personi mund të kërkojë para nga banka dhe ajo duhet të përgjigjet.

Ky është një nga rastet më të zakonshme në kontrollimin e llogarive, pasi personi duhet t'i ketë ato para në çdo kohë në mënyrë që t'i përdorë ato për pagesat e tyre ditore dhe banka duhet t'ua japë atyre kur i nevojiten.

Shumica e bankave preferojnë të mos përdorin paratë nga llogaritë e kontrollit për të investuar dhe ata nuk paguajnë interes për këto lloj llogarish, pasi që janë para me të cilat ata nuk mund të punojnë dhe ju nuk mund t'i dispononi me to.

Kur dantella e një stol është shumë e ulëtKjo mund të çojë në ndonjë mosbesim tek personi që depoziton kursimet e tyre atje, pasi ekziston një probabilitet i lartë që ata nuk do të jenë në gjendje të marrin paratë e tyre prapa.

Pse banka nuk mund të më kthejë paratë?

rezerva bankare dhe bankare

Kjo nuk është normale, veçanërisht në llogaritë rrjedhëse siç kemi komentuar në pjesën e sipërme. Sidoqoftë, imagjinoni që një bankë ka një rezervë shumë bankare dhe fillon të investojë të gjitha paratë e klientëve të saj. Njerëzit që kanë vendosur kursimet e tyre atje, duan të marrin paratë e tyre prapa, megjithatë banka nuk mund t'ua japë atyre edhe nëse dëshiron, pasi ato para janë përdorur për të bërë investime dhe nuk janë në dispozicion. Nëse banka do të kishte një normë të lartë rezerve, kjo nuk do të ndodhte pasi ajo do të kishte likuiditet të mjaftueshëm për të dhënë paratë për njerëzit që i kërkojnë në atë kohë dhe të rimarrë pjesën tjetër me investimet.

Sidoqoftë, në rast se një moment i kaosi financiar dhe të gjithë njerëzit duan të tërheqin paratë e tyre në të njëjtën kohë, kjo do të hynte në një kolaps banke në të cilën banka në fjalë nuk do të kishte aftësinë paguese të nevojshme për të dhënë paratë për të gjithë njerëzit që i kërkojnë ato dhe në këtë pikë, do të hynte një shpëtim ekonomik i bankës qendrore ose bashkimi i bankës në fjalë me një më të madhe, megjithëse opsioni i dytë përfshin shumë më gjatë dhe ndodh vetëm kur bankat falimentojnë.

Kush është përgjegjës për vendosjen e kërkesës për rezervë

Banka qendrore është e ngarkuar të ofrojë një kërkesë rezerve për secilën bankë. Thënë se banka qendrore ka fuqinë ta bëjë këtë në njësitë publike ose në çdo lloj entiteti privat.

Cila është përqindja e depozitave që duhet të ketë për rezervën në fjalë të vendosur nga Banka Qendrore

Një dantella për një institucion publik nuk është e njëjtë me atë të një institucioni privat.

Për institucionet private, duhet të ketë një rezervë të vetme prej 2% të totalit kur bëhet fjalë

dantella banke porcelani

1. Depozitat dhe depozitat
2. Letrat me vlerë të regjistruara në tregun e aksioneve

Kur është fjala për institucionet e sektorit publik, ajo që përcaktohet është një rezervë e vetme prej 4% për çdo lloj mbledhjeje ose depozite që bëhet, përveç letrave me vlerë të regjistruara në tregun e aksioneve.

Cilat janë udhëzimet që duhet të ndiqen kur ndodh një proces likuidimi

Kur njësitë ekonomike janë në një proces likuidimi, ato nuk kanë asnjë lloj detyrimi kur bëhet fjalë për plotësimin e kërkesave të rezervës, pasi që nuk do të kërkohet pajtueshmëri e këtij lloji.

Kur llogaria e kërkesës së rezervës është në një institucion që është në bankën qendrore, siç duhet të përcaktohet

Në institucionet private. Ju duhet të keni 100% në euro dhe që të gjitha institucionet private në vend të kenë një llogari në bankën qendrore.

Ju duhet të keni deri në 75 të ripagimeve të produkteve financiare që janë lëshuar përmes bankës qendrore në një periudhë më pak se një vit
Në institucionet publike. Ju duhet të keni të paktën 05% të parave të gatshme, pavarësisht nga ajo që përcaktohet në rezervat e likuiditetit.
Në përqindjen që mbetet derisa të përfundojë 4% që institucionet publike duhet të kenë përfunduar, do të jetë për certifikatat e investimeve rezervë të lëshuara nga banka qendrore me një shlyerje më pak se një vit.

Si funksionon saktësisht rezerva bankare bazuar në rregullat e bankës qendrore

Dantella e bankave kineze

Kur fillon të rritet në rezervë, një numër më i madh i njësive ekonomike fillojnë të kenë më pak kujtime për të qenë në gjendje të japin kredi ose hua për njerëzit që kanë nevojë për të. Kjo do të thotë që këto njësi ekonomike duhet të lënë një kapital rezervë më të madh në mënyrë që të jenë në gjendje të mbulojnë shpenzimet dhe huatë e tyre gjatë kësaj kohe. Kur kjo të ndodhë, ka shumë më pak para për t'u dhënë hua njerëzve dhe shumë më pak para qarkullojnë, duke rezultuar në një rënie të likuiditetit.

Në momentin në të cilin banka qendrore ul përqindjen e kërkesës së rezervës, bankat edhe një herë kanë aftësi paguese ekonomike dhe i lejojnë ato që përsëri të ofrojnë hua për korporatat dhe bankat në nivelin kombëtar. Kjo i bën njerëzit të fillojnë të kenë një shumë më të lartë parash për të dhënë hua dhe sasia e parave që gjenerohet fillon të rrjedhë.

Në këtë grafik mund të shihni pak më mirë se çfarë nënkuptojmë

Brenda Bankës Qendrore, përcaktohen pikat e mëposhtme që të gjitha subjektet duhet t'i respektojnë

1- Duhet të përcaktohet se cila është norma minimale e interesit të rezervës që është brenda normës ligjore dhe cilat janë normat e rezervës që duhet të përcaktohen.
2- Duhet të kontrollohet që të gjitha bankat dhe institucionet të jenë në përputhje me llojin e përcaktuar të kërkesave të rezervave dhe nëse nuk e bëjnë këtë, banka qendrore mund të vendosë sanksione ndaj subjekteve që nuk janë brenda kornizës ligjore.
3- Banka Qendrore përcakton cilat janë periudhat e rezervës së detyrueshme që duhet të plotësohen dhe siguron që të gjithë të jenë në përputhje me to.
4- Banka Qendrore është ajo që përcakton cilat janë detyrimet që duhet të ketë secila prej bankave gjatë vendosjes së një kërkese rezerve.
5- Themelon që është llogaritja për aplikimin e dantellave dhe gjithashtu mëson metodën.
6- Jepni urdhra për pikat që duhet të përmbajë një raport kur paraqitni kërkesat e përmendura.
7- Lëshon normat e përgjithshme që duhet të ketë një përshtatje në nivelin politik.

Cilat janë efektet kryesore në kërkesën e rezervës të vendosur nga Banka Qendrore

1. Depozitat e dhëna klientëve në secilën prej bankave kontrollohen shumë më mirë dhe me siguri më të lartë.
2. Ekziston një sasi më e madhe e likuiditetit.
3. oneshtë një nga mjetet më të mira për kontrollimin e monedhës së një vendi.
4. possibleshtë e mundur të kontrollohet se cila është zgjerimi i kredive në secilën hipotekë.
5. Ndryshimet në normat mund të fillojnë të zbatohen
6. Mund të ndikojë në rezervat kombëtare nëse nuk kryhet kontroll i mirë
7. Mund ta vërë vendin në rrezik në rast se kërkesat e rezervës nuk kryhen me menaxhim të saktë.

Artikulli i lidhur:
Llojet e bankave dhe funksionet e tyre të ndryshme

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.