Aftësia paguese

Aftësia paguese përcaktohet nga aftësia për të përmbushur pagesat e borxhit në të ardhmen

Aftësia paguese përdoret si tregues brenda pasqyrave financiare të një njësie ekonomike. Mund të jetë nga një kompani, një person juridik ose një person fizik. Ai përpiqet të përcaktojë kapacitetin ekonomik që ka për t'u përballur me detyrimet ekonomike. Për të ditur se çfarë kapaciteti keni, ju kërkoni një marrëdhënie që përcakton sa pasuri keni në lidhje me detyrimet. Kjo marrëdhënie ndodh duke pjesëtuar totalin e aktiveve që zotërohen në lidhje me aktivin.

Të mos ngatërrohet me raportin e autonomisë financiare ose të kesh likuiditet. Aftësia paguese ndjek aftësinë për të përballuar të ardhmen pagesa ndërsa raporti i autonomisë financiare ndjek aftësinë e një kompanie ose personi për të marrë hua. Nga ana tjetër, likuiditeti nuk është një raport që ka ardhur nga diku, por gjerësisht, të kesh para shpesh ngatërrohet me të qenit tretës. Kështu, aftësia paguese është një tregues i mirë për të analizuar një kompani financiarisht ose financiarisht. Për ta kuptuar më nga afër, ky artikull do të rrotullohet rreth aftësisë paguese dhe do të shpjegojë se si ta llogarisim atë dhe si mund ta interpretojmë këtë tregues.

Si llogaritet aftësia paguese

Raporti i aftësisë paguese merret duke pjesëtuar pasuritë me pasivet

Llogaritja që duhet të bëhet për të përcaktuar nivelin e aftësisë paguese të një kompanie është mjaft e thjeshtë. Nga njëra anë, ju duhet të shtoni të gjitha pasuritë, dhe pastaj ta ndani atë vlerë me shumën e të gjitha detyrimeve. Le ta shohim më mirë me një shembull:

  • Pasuritë: Gjithsej 350.000 euro.
  • Detyrimet: Gjithsej 200.000 euro.
  • Pasuritë / Detyrimet: 1.75 de niveli i aftësisë paguese.

Siç mund ta shihni, marrja e këtij treguesi është diçka e thjeshtë, megjithatë është e rëndësishme të përcaktohet se cili nivel i aftësisë paguese është i përshtatshëm. Nëse është për financat tuaja personale, nëse jeni pronar i një kompanie, ose jeni një investitor i interesuar për të vendosur besimin tuaj dhe doni të keni një variabël të besueshëm dhe objektiv për analizë.

Si të interpretohet aftësia e kreditit për një investim

Ne jetojmë në një botë mjaft konkurruese ku askush nuk dëshiron të mbetet pas. Ka kompani që arrijnë të prodhojnë mjaft fitime në mënyrë që të mos duhet të marrin hua ose ta bëjnë këtë minimalisht. Sidoqoftë, çështja e shumicës së ndërmarrjeve shtyn për të bërë investime të reja, shpesh duke kërkuar hua të reja, dhe këtu është ku raporti i aftësisë paguese mund të tregojë në çfarë niveli mund të merrni hua. Si të dhëna, ky informacion gjithmonë mund të shoqërohet me raportin e autonomisë financiare që kemi diskutuar më parë.

Cilat nivele janë të përshtatshme

Të jesh tretës nuk është njësoj si të kesh likuiditet

Një kompani me një raport më të ulët se 1.75 që kemi dhënë në shembullin e mëparshëm, për shembull që ka 1.2, do të nënkuptojë që niveli i aftësisë paguese të saj është më i ulët. Me fjalë të tjera, aftësia e tyre për të marrë kredi të reja, ose për të krijuar infrastruktura të reja, për të paguar më shumë paga, etj., Do të ishte më e kufizuar. Ne mund të përcaktojmë dhe është pranuar gjerësisht se një nivel i duhur i aftësisë paguese do të ishte nga 1.5. Çdo gjë më pak se 1.5 do të ishte një kredi më e dobët, dhe më e ulët do të ishte.

Sidoqoftë, jo të gjitha industritë lëvizin në të njëjtën mënyrë, dhe ka disa ku nivelet e borxhit priren të jenë më të ulëta dhe të tjera më të larta (si bota e ndërtimit, për shembull).

Si të merret parasysh historiku i nivelit të aftësisë paguese të një kompanie

Një raport i aftësisë paguese i shoqëruar nga raportet e viteve të mëparshme mund të shërbejë si një udhëzues për investime. Është mjaftueshëm përdoret në analizën themelore, dhe një nivel i aftësisë paguese të përcaktuar dhe mbështetur me kalimin e kohës mund të interpretohet në mënyra të ndryshme.

Në rast se kompania vazhdon të rritet, domethënë, Kapitali i saj Neto rritet në mënyrë të qëndrueshme me kalimin e kohës dhe gjithashtu ruan nivelin e aftësisë paguese është një shenjë e mirë. Ndër faktorë të tjerë, mund të jetë që ekipi menaxhues ka përcaktuar një strategji të mirë dhe mban një ekuilibër në pasqyrat e tij financiare që janë shumë të qëndrueshme gjatë viteve.

Raporti optimal i autonomisë financiare është 0 ose më i lartë
Artikulli i lidhur:
Raporti i Autonomisë Financiare

Nëse, përkundrazi, aftësia paguese juaj ruhet, megjithatë, vlera juaj neto zvogëlohet, është e mundur që aksionet tuaja gjithashtu të ulen. Nëse jo, dhe aksionet tuaja mbajnë lart, investitorët ose mund të mos e kenë vërejtur humbjen në vlerë ose ka plane të tjera strategjike. Kjo pikë duhet të hetohet vetvetiu, secila kompani një botë (siç them zakonisht).

Nga ana tjetër, është e vetëkuptueshme një humbje e vazhdueshme e nivelit të aftësisë paguese në një kompani nuk është një shenjë e mirë, veçanërisht nëse është i qëndrueshëm, ose se një rritje e vazhdueshme është një gjë e mirë. Ju duhet të siguroheni që kompania t'i përdor këto pasuri, domethënë dëshiron të vazhdojë të rritet. Skenari ideal (ose të paktën njëri prej tyre) do të ishte të shihnim një kompani me nivele në rritje të aftësisë paguese, e cila përfundimisht mund të ulet kur të zgjerohet, dhe më pas të vazhdojë të rikuperojë nivelet e aftësisë paguese, e kështu me radhë gjithashtu.

Falimentimi

Ekzistojnë dy lloje të falimentimit, rrjedha e parave dhe bilanci i gjendjes.

Ky terren moçalor është vendi ku askush nuk do të dëshironte të shkonte, i njohur gjithashtu si falimentim ose falimentim. Falimentimi është e kundërta e aftësisë paguese, pamundësia për të përmbushur pagesat e parave që i detyrohen. ekzistojnë dy lloje të paaftësisë paguese, paraja / fluksi i parave dhe bilanci i gjendjes.

Falimentimi i rrjedhës së parasë ose para është kur një kompani ose person nuk ka likuiditet për t'u përballur me pagesa në të ardhmen, por nëse keni pasuri të mjaftueshme. Kjo situatë zgjidhet normalisht duke negociuar me kreditorin mënyrat e pagesës. Zakonisht debitori ka gjëra të vlefshme, të tilla si pronë, makina, një makinë, etj, dhe kreditori mund të presë për të marrë pagesa. Kjo vonesë zakonisht penalizohet në një farë mënyre, kështu që mund të përfshijë një gjobë apo të ngjashme, përveç pagesës përfundimtare të borxhit.

Falimentimi i bilancit të gjendjes ndodh kur të gjithë asetet e një kompanie janë madje të pamjaftueshme të përballet me pagimin përfundimtar të borxhit. Normalisht, kjo situatë konsiderohet para se të ndodhë pagesa tjetër, në të cilën tashmë konsiderohet se nuk do të ketë asnjë mënyrë për të paguar pagesat e ardhshme ose për të mbajtur ndonjë lloj aktiviteti. Para se të ndodhë kjo situatë, zakonisht vendoset të mbahet aktiviteti (për shkak të përfitimeve që sjell). Së fundmi, si kreditori ashtu edhe debitori mund të negociojnë këtë situatë dhe të pranojnë një humbje të vogël, ose të negociojnë një borxh të ri ose formë pagese që u lejon atyre të mbajnë aktivitetin.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.