PBB sipas vendit

PBB sipas vendit
Ka shumë treguesit e performancës së ekonomive të vendeve. Nga të gjitha, treguesit më të mirë të disponueshëm bazohen në prodhimin total vjetor të mallrave dhe shërbimeve të një vendi dhe shërbimeve ekonomike ose, siç e quajnë disa, të saj produkti i shtuar.

Kjo matet me produkti i brendshëm bruto (PBB) ose vlera totale e tregut e të gjitha mallrave dhe shërbimeve përfundimtare që prodhohen në një vend gjatë një viti. PBB përfshin mallrat dhe shërbimet që prodhohen brenda kufijve të një vendi, me burime të siguruara nga qytetarët e tij.

Kështu, GDP e Spanjës jo vetëm që përfshin vlerën e të gjitha makinave Seat të prodhuara në fabrikën Martorell, por edhe fabrikat e Renault, edhe nëse marka është përkatësisht Franceze dhe Spanjolle.

El PBB mat vlerën e tregut të prodhimit vjetor, që është, në masën e saj monetare. Ky duhet të jetë rasti nëse duam të krahasojmë grupe mallrash dhe shërbimesh që prodhohen në vite të ndryshme dhe të kemi një ide të vlerës së tyre relative me një kuptim për të gjithë.

Nëse një vend prodhon tre divane dhe dy kompjuterë në vitin 1, dhe dy portokall dhe tre mollë në vitin 2. Cili nga dy vitet ishte më produktiv? Shtë e nevojshme të vendosni një vlerë standarde për secilin produkt dhe të krahasoni vlerën prodhuese të çdo viti për të ditur nëse PBB-ja u zvogëlua apo u rrit në vitin 2. Do ta shohim këtë pak më vonë.

Nevoja për të shmangur kontabilitetin e shumëfishtë në PBB-në e vendeve

Për të matur saktësisht PBB-së së vendeve, është e nevojshme të numërohen vetëm një herë të gjitha mallrat dhe shërbimet gjatë një viti specifik.

Shumica e produkteve kalojnë nëpër faza të ndryshme të prodhimit përpara se të dalin në treg. Për atë arsye, disa pjesë mund të kenë tashmë një turne dhe të paktën një rast është rishitur. Për të shmangur dublikimin në numërimin e mallrave dhe shërbimeve, PBB-ja numëron vetëm mallrat përfundimtarë dhe heq mallrat e ndërmjetëm.

L Mallrat përfundimtarë janë mallrat dhe shërbimet që blerësi merr për përdorimin e tyre përfundimtar dhe jo për rishitjen ose nënshtrimin e tyre në një proces shtesë prodhimi ose prodhimi. Ato janë mallra që blihen për t'u përdorur.

Mallrat ndërmjetësues janë mallrat dhe shërbimet që blerësi i fiton për t'i vendosur ato përmes një procesi prodhimi ose për t'u rishitur.

El vlera e mallrave përfundimtare janë ato që llogariten në PBB, ndërsa mallrat e ndërmjetëm përjashtohen nga llogaritja e PBB-së së vendit. Pse Sepse vlerat e mallrave të ndërmjetëm janë përfshirë tashmë në vlerën e mallit përfundimtar. Nëse nuk do të përjashtoheshin, do të numërohej një herë e papërcaktuar, duke fryrë PBB-në dhe duke e bërë llogaritjen e tij të padobishme dhe të pasaktë.

Dy fytyrat e PBB-së së vendeve: shpenzimet dhe të ardhurat

Banka botërore e PBB-së

Le të shohim tani se si vlera e tregut e produktit total, ose për qëllimin tonë, një njësi e vetme e produktit. Le të kujtojmë shembullin nga disa paragrafë më parë: si e matni vlerën e një kompjuteri?

Ne mund të krijojmë sa paguan konsumatori ose përdoruesi përfundimtar. Ose mund të shtojmë të ardhurat: pagat, qiranë, interesat dhe fitimet e gjeneruara gjatë prodhimit të kompjuterit.

Produktet përfundimtare dhe qasjet e vlerës së shtuar ato janë dy mënyra për të parë të njëjtën gjë. Ajo që shpenzohet për një produkt merret si e ardhur nga ata që kontribuojnë në prodhimin e tij.

Për shembull, nëse 350 € shpenzohen në kompjuter, ajo shumë prej 350 € është e ardhura totale e marrë nga prodhimi i tij. Kështu, nëse prisni kompanitë që kanë siguruar pjesët dhe shërbimet, plus atë të prodhuesit, ato do të shtojnë deri në 350 €.

Natyrisht, nëse çmimi përfundimtar i kompjuterit është më i lartë se shpenzimet, ka një fitim, dhe nëse çmimi është më i vogël se shpenzimet e tij të prodhimit, ka një humbje. E njëjta gjë ndodh me PBB-në e vendeve: ka dy mënyra për ta parë atë.

Njëra është ta shohësh si shuma e të gjitha shpenzimeve për një produkt total, ajo që njihet si 'qasja e shpenzimeve'. Tjetri shikon PBB-në në terma të të ardhurave që merren ose gjenerohen nga prodhimi i mallrave dhe shërbimeve, i njohur si 'mënyra e shpërblimit ose lejimit', ose 'qasja e të ardhurave'.

Po pra Ne mund të masim PBB-në e vendeve në dy mënyra: duke shtuar gjithçka që harxhohet për të blerë kompjuterin, ose duke shtuar të gjitha të ardhurat marrë nga shitësi nga i cili keni blerë kompjuterin, për shembull.

Por të dyja janë pjesë e një ekuacioni të barazisë, domethënë, ajo që shpenzohet është një e ardhur për ata që kanë prodhuar produktin, ose me burimet tuaja njerëzore, pasuritë e paluajtshme ose kapitalin e investimeve.

Për të qenë të besueshëm në matje, vendet marrin një informacion të madh nga agjencitë kombëtare të statistikave, të cilat mbledhin, organizojnë dhe masin gjithçka nga një numër i madh burimesh dhe më pas bëjnë llogaritjet sipas kritereve ndërkombëtare.

Kriteri ndërkombëtar për të matur PBB-në e vendeve është në Sistemin e Llogarive Kombëtare, përgatitur nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, Komisioni Evropian dhe Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim, Organizata e Kombeve të Bashkuara dhe Banka Botërore.

Në Spanjë, i cili është përgjegjës për matjen e PBB-së nominale dhe reale (pika tjetër), është Instituti Kombëtar i Statistikave.

PBB reale e vendeve

Një gjë që njerëzit duan të dinë për ekonominë e tyre është të dinë nëse PBB-ja e vendit është rritur ose zvogëluar. Por për shkak se PBB llogaritet në terma nominalë, pra tregu aktual, dy periudha nuk mund të krahasohen pa rregulluar si duhet secilën periudhë. Kjo rregullim bëhet me inflacionin.

PBB dhe shpërndarja e tij

llogaritni PBB-në "reale", vlera e tij nominale duhet të rregullohet duke marrë parasysh ndryshimet e çmimeve në mënyrë që të dihet nëse vendi është rritur apo jo, dhe sa. Një mjet ose teknikë e përdorur gjerësisht është e ashtuquajtura 'deflator i çmimit', për të rregulluar aparatin PBB nominale me çmime konstante.

PBB-ja e vendeve është shumë e rëndësishme, sepse na jep informacion në lidhje me madhësinë e ekonomisë dhe mënyrën se si po sillet. Shkalla e rritjes së PBB-së reale përdoret shumë shpesh për të përcaktuar shëndetin e përgjithshëm të ekonomisë së një vendi. Në përgjithësi, nëse PBB rritet, ajo interpretohet si një shenjë që ekonomia e vendit po shkon mirë.

Kur PBB rritet fuqishëm, punësimi ka të ngjarë të rritet pasi kompanitë janë më të kërkuara, duhet të krijojnë më shumë fabrika dhe njerëzit kanë më shumë para sepse kanë punë.

Nga ana tjetër, nëse Kontratat e PBB-së, normalisht punësimi zvogëlohet sepse industria e vendit duhet të zvogëlojë furnizimin e saj. Në raste të tjera, PBB-ja është në rritje, por jo aq e shpejtë apo e fortë sa të krijojë punë të mjaftueshme për njerëzit që e kërkojnë atë, siç është rasti në vendin tonë sot.

Disa ekspertë të ekonomisë sigurojnë se PBB-ja reale lëviz në cikle me kalimin e kohës: Ekonomitë po përjetojnë periudha të bumit, në raste të tjera rritja është e ngadaltë, siç është fama e "ngadalësimit ekonomik" të pësuar nga Shtetet e Bashkuara pas pushtimit të Irakut, dhe në raste të tjera, ndodh recesioni ekonomik, i cili ndodh kur PBB bie për dy radhazi semestra.

Spanja, për shembull, ka përjetuar periudha të ndryshme recesioni që nga tranzicioni:

 1. Nga tremujori i dytë i vitit 1992, në tremujorin e tretë të vitit 1993, kur u rrit 0,9%
 2. Nga tremujori i parë i vitit 2008 në tremujorin e parë të vitit 2010
 3. Nga tremujori i dytë i vitit 2011 në tremujorin e tretë të vitit 2014, kur u rrit me 0,1%. Kjo ka qenë periudha më e gjatë recesionare e demokracisë në Spanjë.

Çfarë NPB-ja e vendeve NUK na tregon

PBB sipas vendit

Në fund të fundit: është e rëndësishme të dini se çfarë PBB-ja e vendeve nuk mund të na e tregojë. PBB nuk është një matës i standardit të jetesës ose mirëqenies së një vendi.

Edhe pse ndryshimet në prodhimi i mallrave dhe shërbimeve për person (PBB për frymë) zakonisht përdoret si një masë nëse qytetari i një vendi jeton më mirë ose më keq, nuk kap gjërat që konsiderohen të rëndësishme për mirëqenien e përgjithshme.

Për shembull: rritja e PBB mund të nënkuptojë një numër më të madh të ndotësve dhe dëmtimit të mjedisit, ose niveli i zhurmës në kryeqytetet e vendeve, ulja e kohës së lirë ose pamundësia e ndërthurjes së jetës profesionale dhe familjare, shterimi i burimet natyrore të rinovueshme, etj.

Cilësia e jetës gjithashtu varet nga shpërndarja e PBB-së midis banorëve të një vendi, jo vetëm në nivelin e përgjithshëm.

Për të rregulluar këta faktorë, Kombet e Bashkuara llogaritin Indeksin e Zhvillimit Njerëzor, i cili klasifikon vendet jo vetëm bazuar në PBB, por gjithashtu bazuar në: jetëgjatësinë, nivelin e shkrim-leximit, barazinë midis burrave dhe grave, shfrytëzimin e punës së fëmijëve, pabarazinë në paga, etj.

Ka më shumë indekse për të rregulluar të gjitha këto së bashku me PBB-në, por nuk ka qenë e mundur të vendoset një i pranuar ndërkombëtarisht si një faktor matës.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

28 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   LUISITO dijo

  Pse u ridrejtua në faqen e internetit faqja e murgut pacient?

 2.   PedrolasB dijo

  Kjo faqe në internet është më interesante se ajo e murgut

 3.   Mëkatar i gjorë dijo

  A i keni vjedhur lidhjen murgut të durueshëm? Sa e fortë!

 4.   pepe dijo

  Monk ka shitur domenin, pasi ka fshirë hyrjen e djeshme.
  Ai është zemëruar që jo të gjithë i duartrokitën vendimet e tij.

  Koha i bën gjërat të vlefshme.

 5.   Mëkatar i gjorë dijo

  Sa keq, telenovela bullgare ishte në kulmin e saj! Ai u ofendua sepse ata i thanë se do ta këpusnin, ky është fati i këtyre djemve

 6.   pitoni dijo

  Unë nuk do të hapja një blog për t'u thënë njerëzve që kam 150k ose shaka, dhe akoma më pak nëse më vonë do të tregoj se ku jetoj, emrin tim, etj.
  Brohoritje për Bullgarin

 7.   Luis M dijo

  Kjo faqe në internet nuk lexohet nga askush, as edhe një koment i vetëm në muaj! Possibleshtë e mundur që ai të ketë shitur trafikun në këtë faqe në internet për të parë nëse ngre tad.

  Brohoritje për Bullgarin

 8.   jose dijo

  Dhe murgu?

 9.   megatroll dijo

  Rrjet i dobët, tani do të jetë kullota për trollet. Ka mbetur pak jetë

 10.   jose dijo

  Hej murg, nëse je ofenduar nga komenti im dje në lidhje me përvojën time në Bullgarisht, dije se nuk kam dashur të të ofendoj.
  Unë pothuajse e kam shkruar historinë time, a jeni ende i interesuar ta botoni?

  1.    Miguel dijo

   Jose, ju jeni një djalë goxha patetik që lëpin gomar. Edhe një llum nga komuniteti i murgjit dhe një fantazmë e kujdesit.

 11.   murgesha dijo

  Epo, tani mund të komentojmë lirshëm dhe të flasim për çmimet e manipuluara që ajo tregoi duke zbritur dividentin e parave, në disa vjet çmimi i tij i blerjes do të jetë negativ

  Tani shkojmë në 13000? Naftë në 80?

 12.   Murgu i durueshëm dijo

  Manipuluar?, Unë kurrë nuk kam manipuluar asgjë, çmimet e mia të blerjes ishin ato që botoja gjithmonë dhe gjithmonë tregoja lëvizjet e mia në shtyp.

  Unë madje u thashë atyre se e dashura ime është bullgare dhe ajo ka një shtëpi në një fabelë të pemës së pestë për të rivendosur që nuk paguan për energji elektrike ose ujë, sepse ajo ka gjithçka që varet nga fqinji.

  Nuk fsheh asgjë! Mbathjet e mia janë të gjelbra tani, sa më shumë mund të jetë një person i sinqertë?

  Por si i kam gënjyer?

  1.    murgesha dijo

   Po, ju treguat lëvizjet, por më pas në portofol vendosët përbërjen e dividendit

   Kjo është mashtrim, së pari ju krijoni të ardhura dhe pastaj hiqni nga çmimi, kështu që përfitoni dyfish

   Duket sikur blej një apartament dhe e marr me qira, dhe nga çmimi i blerjes unë heq atë që kërkoj të marr me qira, në 10 vjet nga tani çmimi im i blerjes është negativ?

   Nga rruga, si përshtatet mustangu me jetën monastike?

   Shfrytëzoj këtë rast për të thënë që kritikat personale më duken të këqija, unë kufizohem në komentimin e përmbajtjes së investimit tani që nuk ka asnjë inkuizicion

 13.   Hajdut bullgar dijo

  Murgu është rrëmbyer në Bullgari. Ne kërkojmë një veprim nga BME për secilin lexues për ta lëshuar atë, ose do të heqim maskën

 14.   Mëkatar i gjorë dijo

  Sapo po vini të na tregoni për faqet e internetit të ndyra? Çfarë paradoksi!

  1.    Mëkatar i gjorë dijo

   Përshëndetje Unë jam mëkatari i varfër, po ai, budallai i shakave. E vërteta ... Nuk e di kush është gomari që përdor nofka ime, por kjo është mirë për ty, shok. Dije që unë jam duke u lagur shumë për të parë se si mendon për mua kur bëhet fjalë për të bërë imazhe të njerëzve të tjerë. Jam krejt i lagur

 15.   dhe murgu? dijo

  A e di dikush me të vërtetë se çfarë ndodhi me faqen e internetit të murgut?

 16.   Oficer policie dijo

  Murgu tashmë na ka shpjeguar se si të merrni NESE. Tani duhet ta shpjegojmë atë tek Bullgari.

 17.   anonim dijo

  Shtë e vështirë të vendosësh nëse do të zgjedhësh midis groteskut dhe patetikës.
  Duhej të ndodhte.

 18.   jose dijo

  Po murgu? Kjo duhej të mbaronte keq, shumë të dhëna personale.

 19.   PedrolasB dijo

  Unë jam në një nga grupet tuaja.
  Me sa duket, dikush e njohu nusen në rrugë dhe i tha një kompliment, nuk është aq keq.

 20.   pitoni dijo

  Me kë po qeshim tani?

 21.   Luis M dijo

  E dashura?, Bullgare?. Por murgu nuk ishte homoseksual?

  Ai gjithmonë fliste për "partnerin e tij" dhe e nënkuptonte atë.

  Përshëndetje Alierta! 🙂

 22.   lopatë dijo

  Brufau ka urdhëruar kërkimin dhe kapjen e Monkut.

 23.   xxx tarantino dijo

  kjo duhet të jetë gjëja e Brufau. Mos të harrojmë se murgu ishte armiku i tij hark

 24.   Gjizë dijo

  Për të lidhur pikat ...
  Brufau është bullgar?

 25.   Anna dijo

  Epo, në kriza ka dy lloje njerëzish, ata që qajnë dhe ata që shesin shami, megjithëse është e vërtetë Spanja nuk është në momentin e saj më të mirë dhe shumë nga të rinjtë tanë shkojnë në vende të tjera, këtu ka patjetër, sidomos kur ka është mbështetje me webs.