Gjithçka që duhet të dini rreth Faturës Proforma

fatura e proformës

A keni blerë një makinë apo një shërbim që do të ofrohet në të ardhmen? Nëse është kështu, atëherë ata do t'ju ofrojnë, ose në internet ose me postë, një faturë proforma. Shtë një dokument që përdoret në shumë biznese dhe se ne nuk e kemi ende të qartë se për çfarë shërben ose kur përdoret.

Nëse jeni i vetëpunësuar, ofroni shërbime në internet, ose nëse blini produkte ose shërbime, duhet të dini se çfarë është një faturë proforma, si është, kur përdoret, çfarë e dallon atë nga një faturë normale dhe çfarë nënkupton për atë që lëshon dhe kush merr një. faturë proforma.

Ky artikull i vogël do t'ju tregojë gjithçka që ju duhet të dini rreth tyre, kështu që, në fund, ju do të dini gjithçka që ju kemi thënë, dhe disa gjëra të tjera që janë po aq të rëndësishme.

Çfarë është një faturë proforma?

një Fatura Proforma është një lloj drafti i një fature normale dhe aktuale, por pa pasur një vlerë të librit.

Shërben për premtoni ofrimin e një produkti ose shërbimi në të ardhmen për një klient, të cilit më pas do t'i lëshohet një faturë normale me të njëjtat të dhëna dhe shumat e përmbajtura në faturën e proformës.

Isshtë një zotim nga shitësi ndaj blerësit që ata të ofrojnë një produkt ose shërbim me një çmim të caktuar.

Për shembull: një person në Jarandilla de la Vera po kërkon një makinë në internet, një SUV, për shembull, Nissan Juke.

Ai nuk gjen ndonjë në veri të Caceres dhe e gjen një, me një çmim të shkëlqyeshëm, në Alcalá de Henares, në Madrid, por ai nuk mund të shkojë menjëherë, ose shitësi ende nuk e ka makinën gati për të dorëzuar.

Për të siguruar që klienti do ta ketë makinën e tij me çmimin që gjeti, shitësi ose tregtari i dërgon atij a Faturë Proforma për të garantuar çmimin dhe shitjen e makinës.

Në përmbledhje: është një angazhim tregtar.

Për çfarë shërben një faturë proforma?

proforma fakt

Shumë shpesh e gabojnë një faturë proforma me një faturë, por nuk është kështu.

Para se të shpjegoni pak më mirë për çfarë shërben, duhet ta dini këtë një faturë proforma ka të njëjtën vlefshmëri kontabël si, për shembull, një kuotë, ose një ofertë shitjeje, domethënë, nuk ka vlerë për qëllime të kontabilitetit, kështu që nuk duhet të deklarohet asnjë lëshim i ndonjë fature proforma.

Shërben më shumë se gjithçka në mënyrë që të dyja shitësi si blerës mbron veten në rast se çmimi ndryshon, ose për të garantuar vlerën e një transaksioni, dhe përdoret jo vetëm në blerjet e vogla, por edhe në operacionet tregtare ndërkombëtare të sasive të produkteve dhe parave të mëdha, në mënyrë që të dokumentohet vlera e transaksioneve, ose si modele të ofertës së shitjes.

Për blerësin përfaqëson sigurinë, si në shembullin e mëparshëm, që Nissan Juke i tij do të ketë me çmimin e rënë dakord, edhe nëse kanë kaluar javë, dhe në atë periudhë çmimi është rritur ... ose ka rënë. Ajo që nuk përfaqëson për blerësin, është një garanci në rast se makina rezulton e dëmtuar ... për këtë përdoret fatura normale, ose kontrata.

Ju duhet ta keni të qartë ndryshimin, dhe nëse jeni shitës apo blerës, mos ngatërroni asnjëherë detyrimet dhe gjithçka që nënkupton një faturë proforma për ato që nuk bën, pa e ngatërruar kurrë me faturën.

Çfarë përmban një faturë proforma

Arsyeja kryesore pse njerëzit shpesh gabojnë një faturë proforma me një faturë normale, është se ato përmbajnë të njëjtat të dhëna.

Praktikisht i vetmi ndryshim është se fatura e proformës duhet të përmbajë qartë dhe dukshëm titullin "PROFORMA”Në titullin e dokumentit, dhe kjo mund të jetë e numëruar ose e palosur si fatura.

Të dhënat që duhet të përmbajë një faturë proform janë si më poshtë:

 1. Titulli duhet të ketë titullin "proforma faturë", qartë dhe shumë i dukshëm
 2. Data e lëshimit të faturës së proformës
 3. Detajet e ofruesit:
  1. Emri tregtar ose emri i kompanisë
  2. NIF
  3. Informatat kontaktuese
  4. Numri i TVSH-së në komunitet
 4. Të dhënat e klientit:
  1. Emri i plotë ose emri i kompanisë
  2. NIF, DNI ose NIE
  3. Informatat kontaktuese
 5. Përshkrimi i qartë dhe i hollësishëm i mallrave ose shërbimeve, duke sqaruar sasinë ose njësitë e produktit
 6. Çmimi i njësisë, çmimi total dhe / ose monedha në të cilën kryhet transaksioni (ra)
 7. Sigurimi, transporti, shtesat, etj.
 8. Numri i paketave, pesha bruto, neto dhe vëllimi
 9. Mënyra dhe kushtet e pagesës
 10. Data e vlefshmërisë së dokumentit

Për transaksionet ndërkombëtare, e cila është kur ato përdoren më shumë:

 1. Numri i identifikimit tatimor (në rast të operacioneve të komunitetit)
 2. Referenca e porosisë
 3. Origjina e mallit
 4. Mjetet e transportit
 5. Data e vlefshmërisë së dokumentit

As nuk është e nevojshme që ajo të përmbajë një nënshkrim ose vulë të ndërmarrjes, përveç nëse klienti kërkon të vuloset fatura e proformës.

Cila është vlefshmëria e një fature proforma?

faturë proforma

Ekziston një problem në lidhje me vlefshmërinë e një fature proforma.

Thjesht sepse vlefshmëria e tij, siç ju kemi thënë, nuk shkon përtej të pasurit një natyra informuese ose si një propozim shitjesh, të tilla si një kuotë shitjeje ose ofertë dërguar një klienti ose perspektiva.

Nuk shërben si provë pagese, ose për të kërkuar ndonjë gjë që lidhet me faturën ose si një dokument kontabël.

Për çfarë shërben atëherë? Isshtë e vlefshme vetëm si një premtim për të respektuar çmimin e produkteve ose shërbimeve gjatë periudhës së vlefshmërisë që përmbahet në faturën e proformës.

Ai nuk ka asnjë vlefshmëri tjetër të çfarëdo lloji dhe përdoret më shpesh në transaksionet ndërkombëtare, si brenda dhe jashtë Bashkimit Evropian, megjithëse ndryshon vetëm emri i dokumentit.

Kur mund të përdorni një faturë proforma?

Edhe pse përdorimi kryesor është ai i premtimi për të ofruar një produkt ose shërbim, nuk është i vetmi që ka, për qëllime praktike, jo të ligjshëm.

Imagjinoni që nuk jeni të sigurt për të dhënat e klientit, për shembull po ju mungon ID-ja e personit dhe adresa e tij fiskale dhe nuk mund të komunikoni me klientin, por ju duhet t'i dërgoni klientit një dokument, edhe nëse ata ju kanë kërkuar një faturë .

Siç ka, për qëllime praktike, pa vlefshmëri, ju mund ta përdorni atë si një draft.

Ai e dërgon atë te klienti juaj, ose ju si klient i merrni, me të dhëna 'false' ose shembull, dhe nëse të dy bien dakord, klienti dërgon të dhënat e tij të sakta, pranon çmimet dhe sasitë dhe shpenzimet përkatëse, atëherë, tani, po, ju mund të bëni faturën përfundimtare normale.

Kjo është, përveç që shërben si premtimi i dorëzimit, është një draft në mënyrë që të mos 'shpenzohen' fatura normale, diçka që, siç e dini mirë, nuk mund ta lëshoni ashtu sepse po.

Nëse nuk përdorni fatura proforma, duhet t'ua jepni atyre këtë përdorim. Nëse jeni klient, mund të kërkoni që dikush të kursejë kohë në rast se doni të mendoni më mirë për blerjen ose kontraktimin e mundshëm të shërbimeve ose produkteve.

Gjithashtu furnizuesi ose kompania, mund të përdorni faturën e proformës për të kursyer kohë në rast se ju kanë mbaruar faturat normale. Ju mund të ju dërgoni një faturë proforma në mënyrë që klienti të ketë premtimin e dorëzimit të një fature përfundimtare sa më shpejt që të ketë këtë dokument, në mënyrë që kur t'i ketë përsëri, të mos preket nga luhatjet e mundshme të çmimit të produkteve. ose sherbime.blera.

Disa shembuj ku faturat e proformës do t'ju shërbejnë

faturë proforma

Megjithëse kemi përmendur vetëm disa përdorime të faturës proforma, ajo me të vërtetë ju shërben për më shumë gjëra sesa imagjinoni.

Ne ju japim disa shembuj ku faturat e proformës do të jenë shumë të dobishme:

1.-Dërgesat ndërkombëtare

Normalisht faturat e proformës përdoren nga doganat, brenda dhe jashtë Bashkimit Evropian për të treguar vlerën e mallit që do të transportohet.

2.- Subvencione dhe grante

Grante të caktuara, të tilla si ato që u jepen profesionistëve të rinj të pavarur, kërkojnë investime të shumave të caktuara në biznes, dhe ju mund të paraqisni një faturë proforma për t'i justifikuar ato.

3.- Në operacionet financiare

Kur dikush aplikon për hua, qoftë një kompani apo individ, personi ose kompania kërkohet të bëjë investime të caktuara, dhe për ta justifikuar atë si një garanci ose garanci, paraqiten faturat përkatëse të proformës.

4.- Si sistem seksionesh

Disa biznese e përdorin këtë dokument për të 'ndarë' produkte të caktuara. Për shembull, nëse një klient nuk ka para të mjaftueshme ose furnizuesi nuk ka njësinë në dispozicion, ai mund të shërbejë si një sistem i lënë mënjanë, në mënyrë që të mbrojë paqëndrueshmërinë e produktit.

5.- Oferta e shitjes

Më në fund, ne e kemi përmendur atë, por është një përdorim tjetër: oferta e shitjes. Ju mund të dërgoni oferta shitjesh në formën e një fature proforma, me një çmim të zbritur sesa ai që ju ofroni pjesës tjetër, dhe në këtë mënyrë, ju detyroheni të respektoni çmimin brenda afatit të ofruar.

Përfundim

Një faturë proforma është garancia që ky çmim do të jetë i vlefshëm në periudhën që përcakton dhe nuk ka vlefshmëri të kontabilitetit. ose ndonjë gjë tjetër, është vetëm një premtim, por ju mund ta përdorni atë si një draft dhe si shumë përdorime të tjera, madje edhe në transaksione ndërkombëtare, veçanërisht në dogana, brenda dhe jashtë Bashkimit Evropian.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Sergio Lozano dijo

  Përshëndetje,

  Ju përgëzoj për një artikull kaq interesant. Nga disa aq të plotë sa kam gjetur rreth faturave të proformës. E vetmja gjë është që nuk mund të shmangja leximin që ju vendosni numrin e TVSH-së së komunitetit si informacion të detyrueshëm në faturën e proformës, por kjo është vetëm për ata operatorë që janë nën Roi ose Regjistri i Operatorëve Brenda Komunitetit, një regjistër në të cilin ata gjenden vetëm ata operatorë ndërkombëtarë. Për shembull, në shembullin që u ekspozua në fillim në lidhje me veturën, duke qenë një operacion kombëtar, nuk ka nevojë për një numër të TVSH-së brenda komunitetit. Në këtë rast, duhet të përdoret mënyra 036 dhe ta tregohet në kutinë 129.

  Më në fund, doja të shtoja se fatura profroma përdoret nga importuesit për të kërkuar licencën e importit, si provë që kjo transaksion ndërkombëtar do të kryhet.

  Të fala,
  Sergio

 2.   Alexander dijo

  Konsultohuni, fatura proforma që blerësi nënshkruan, a tatohet në taksën e pullës?