Mall ose Mallra: Çmimet, ndikimi, dinamizmi

Mall ose mallra    Mall ose mallra

A e kemi lexuar apo dëgjuar fjalën  mall pa e njohur saktësisht për çfarë bëhet fjalë? Shtë një term nga Gjuha Angleze, i përdorur në zhargonin ekonomik dhe botën e investimeve shumë herë sinonim i lëndëve të para. Shprehja kontrata e ardhshme, është gjithashtu e lidhur me përmbajtje që lidhen me temën në fjalë.

Shtë një temë interesante që meriton të hetohet dhe ndiqet.

Fjala mall  është gjithashtu e lidhur ngushtë me  mall. Me zgjerimin e qese të lëndëve të para, u shfaqën koncepte të reja në lidhje me këtë term.

Prodhimi i lëndëve të para përkthehet në marrjen e pasurisë për një vend ose rajon. Në përgjithësi, ato janë burime që gjenden me bollëk në një zonë specifike dhe jo në të tjera, duke sjellë një diferencim midis zonave të planetit që i kanë ato.

Sidoqoftë, kur një komb varet nga prodhimi i lëndëve të para  në thelb ose kryesisht si një burim i të ardhurave për ekonominë e saj, ai mund të interpretohet si prapambetja ekonomike Ekonomia e një vendi për të qenë e fortë gjithashtu duhet të specializohet në mallrat e prodhuara, sektorin e shërbimeve etj.

Lende e pare, lende e paperpunuar ata kanë pak vlerë të shtuar, ata gjithashtu paraqesin një paqëndrueshmëri të konsiderueshme të çmimeve tuaja, shkaktuar nga mungesa dhe varësia e tij ose ndikimi në elemente të tilla si moti.

E ardhmja financiare Ato lejojnë mbrojtje nga paqëndrueshmëria e çmimeve. Ata që janë prodhues të lëndëve të para mbrojnë veten nga rëniet e rastësishme në këtë drejtim duke zhvilluar një kontrata e së ardhmes, duke siguruar çmime specifike para se të prodhohen lëndët e para. Ky lloj i negociatave ka ekzistuar për më shumë se një shekull.

Në tregjet financiare, këto pasuri mund të investohen në të njëjtën mënyrë si në aktive të tjera, pa pasur nevojë t'i posedojmë ato fizikisht. Disa mallra të listuara në këto tregje financiare janë gazi natyror, nafta e papërpunuar, sheqeri, ari, gruri, etj.

Për ta bërë atë të ekzistojë përfitimi kur shfrytëzohetAta që janë prodhues të këtyre elementeve duhet t'u drejtohen mekanizmave specifikë për ta arritur këtë. Investime të mëdha fillestare zakonisht bëhen për të arritur shfrytëzimin e tyre.

Përcaktimi i termit Mall

Një lëndë e parë është një e mirë do të transformohet gjatë një procesi prodhimi i vendosur për ta shndërruar atë në një mall konsumues, përndryshe nuk mund të përdoret direkt.

Mall ose mallra

Ata janë elementë shumë afër gjendjes së tyre natyrore para se të shfrytëzohen. Ata vijnë për të pushtuar hapi kryesor brenda zinxhirëve të prodhimit që do të prodhojë artikuj për konsum.

Burimet natyrore, të tilla si energjia ose pylltaria, mund të klasifikohen si shembuj të lëndëve të para.

Nje lloj klasifikim për t’i dalluar ato mund të jenë sipas origjinës së saj:

  • Perime: Farërat, pemët dhe perimet, druri, celuloza, drithërat etj.
  • Fosile: Nafta dhe gazi natyror.
  • Animal: Lëkurë, lesh, mish.
  • Minerale: Bakër, hekur, thes etj.

Ekzistojnë lloje dhe forma të tjera të ndryshme të klasifikimit.

Ndikuesit në ekonominë e kombeve

Rëndësia e madhe që këto burime mund të kenë në shëndetin e ekonomisë së një vendi është e qartë.

Le të analizojmë një komb si shembull: Argjentina:

Shtë një vend që ka pasuri në burime të ndryshme. Ari, bakri, argjendi, litiumi, kaliumi, druri, sheqeri, misri, gruri, soja, frutat, hidrokarburet.

Përqindja e PBB-së që gjeneroi sektori i agrobiznesit në vitin 2015 ishte 30%.

Efektet në politikën e vendit

Çmimet e lëndëve të para në shumë raste ato ndikojnë vendosmërisht në politika e një vendi. Mund të arrihet në pikën që një kandidat për president ose një pozicion tjetër i rëndësishëm duhet t'i kushtojë vëmendje asaj që po ndodh në këtë sektor dhe asaj që i referohet kombit të tij, pasi kjo mund t'i kushtojë shumë atij në manovrën e tij politike.

Në Lindjen e Mesme, për shembull, lëndët e para janë në thelb protagonistët për sa i përket të ardhurave për qeveritë. Atëherë, duke marrë parasysh këtë, fushatat politike janë planifikuar rreth kësaj çështje, me premtime të përfshira. Nëse çmimet bien ose rriten ndjeshëm, ndikimi mund të jetë i konsiderueshëm.

Çfarë mund ta ndryshojë ofertën?

Mall ose mallra

Faktorët makroekonomikë zakonisht ndikojnë në furnizimi i lëndëve të para. Në mënyrë të ngjashme, shkaqe të tjera më specifike mund të jenë të pranishme.

Bakri, për shembull, një lëndë e parë e rëndësishme, kohët e fundit është prekur nga problemet në vendet kryesore të nxjerrjes në të gjithë botën. Shkaqet kanë qenë përplasjet midis prodhuesve dhe subjekteve politike, greva që kanë ndodhur, fenomene meteorologjike, etj. E gjithë kjo duke shkaktuar prishjet prodhuese me ndërprerje, të cilat çojnë drejtpërdrejt në një rritje të çmimit të kësaj lënde të parë në tregun ndërkombëtar.

Duke ilustruar përsëri: Nëse, për arsye mjedisore, Kina vendos të ngadalësojë normën e prodhimit në impiantet që përpunojnë xeheror hekuri, një çështje që me shumë mundësi do të bëhet realitet, çmimi i tij mund të ndikohet pozitivisht nga lajmet e këtij lloji.

Incidenca në mbarë botën e këtij minerali është e madhe, dhe kërkesa ose kërkesa e tij është e lidhur ngushtë me investimet në vepra të mëdha civile dhe infrastruktura.

Çmimet dhe investimet

FMN në një raport të lidhur me perspektivën e Amerikës Latine (Prill 2017) tha se ka paralelizmi midis flukseve të investimeve dhe çmimeve të mallrave. Për këtë përfundim, u analizuan vende të tilla si Argjentina, Kili, Meksika, Peruja, Kolumbia dhe Brazili.

Ka vite që ka prova se Të jesh i varur nga lëndët e para çon në një cenueshmëri të madhe.  Rritjet e larta të çmimeve mund të shkaktojnë tronditje pozitive të jashtme dhe anasjelltas.

FMN deklaroi se jo vetëm që investimet e kompanive që prodhojnë lëndë të parë janë të afta të preken, efektet mund të ndikojnë në investime në sektorë të tillë si ndërtimi, administrata publike, tregtia, transporti, ndër të tjera. 

Spekulimet financiare me lëndë të parë: Sa ndikon problemi?

Mall ose mallra

Kërkesa për mallra është rritur nga flluska spekulative mbi lëndët e para. Kjo ka çuar në një rritje të prodhimit bujqësor, si dhe minierave dhe shfrytëzimit të energjisë.

Ndër ndikimet e tjera negative, paqëndrueshmëria e çmimeve është vendosur me produktet e preferuara të treguara. Kjo natyrisht ka ndikuar në zonat dhe produktet e të korrave, duke sjellë me vete modifikimet në ekosisteme,  aktivizimi i shpejtësive të ingranazheve dhe ndikimi në kapacitetet adaptive.

Isshtë një fenomen natyrisht me një ndikim negativ për planetin. Ata vendosin fushën e përfitimeve ekonomike më lart dhe me përparësi më të lartë sesa ndikimet aktuale mjedisore që mund të ndodhin. Zbatohet një model për të arritur rezultate ekonomike, i cili nuk është aspak i qëndrueshëm.

Mallrat dhe dollari

Mallrat dhe marrëdhënia që ato tregojnë me normën e referencës të bankës qendrore amerikane (FED) është e llojit: Nëse normat rriten, monedha në të cilën vlerësohen lëndët e para, e cila është dollari, do të priret të forcohet. Kjo nga ana tjetër do të gjenerojë një shitje në investitorët e sojës, për shembull.

Sot në kontekst

Ekonomistët pasqyrojnë se pas krizës, për herë të parë a rritja e sinkronizuar paralelisht në glob.

Grupi i vendeve të zhvilluara dhe ekonomitë më të mëdha në zhvillim po rriten në të njëjtën kohë. Herën e fundit që kjo ngjarje u pa ishte në 2006.

Hekuri, alumini, bakri, zinku dhe nikeli, që janë metale për konsum industrial, në pesë nga gjashtë tremujorët e fundit ndoqi një trend rritës. Kina po ndikon në këtë ngjarje duke kufizuar furnizimin për të ushtruar kontroll mbi kapacitetin prodhues.

Çmimet e qëndrueshme janë vërejtur krahasuar me fillimin e vitit aktual 2017.

Prania e tensionet gjeopolitike në Venezuelë, Arabinë Saudite dhe Katar, ata luajnë më lart. Uashingtoni nga ana e tij po planifikon veprime proteksioniste.

Sipas FMN-së, parashikimi është i pasigurt, megjithëse ka rreziqe të ekuilibruara.

Goldman Sachs tha se në planin afatgjatë do të ketë burime të kërkesave të reja që do të mbështesin rikthimin. Si shembull, metalet u përmendën për prodhimin e baterive për flotën e automjeteve, për prodhimin e paneleve diellore ose moduleve, turbinave të erës, etj. Metalet e kërkuara do të jenë alumini, bakri, litiumi, nikeli ndër të tjera.

Për 15 vjet tani, Kina është vendi blerësi kryesor i metaleve industriale. Konsumon gjysmën e prodhimit sipas analizave të përshkruara. Një moderim i kërkesës dhe lehtësimit të çmimit mund të pritet në vitin e ardhshëm 2018, mbështetur nga fakti që Kina duhet t'i nënshtrohet një tranzicioni të ekonomisë së saj drejt një rritje më të afirmuar të konsumit, përveç nëse ka një rritje të konsumit. Kërkesa globale ose ato të emërtuara pengesat në procesin e prodhimit.

Në rastin e energjisë, kërkesa është e fortë, por furnizimi është ndryshimi. Kishte më shumë se sa gaz natyror dhe naftë në treg, bollëku i disponueshmërisë mbylli çmimet dhe uli vlerat e energjisë. Verën e kaluar kjo situatë ndryshoi. Fuçi me naftë bruto tregoi një vlerësim prej 40% që nga korriku i kaluar.

Ka lexime për vitin 2018 që bota do të kërkojë më shumë bruto nga Shtetet e Bashkuara. Megjithëse nuk mund të specifikohet nëse prodhuesit e këtij vendi do të jenë në gjendje të plotësojnë kërkesën. Vlerësimi është se do të jetë e nevojshme të balancohet tregu për të rritur prodhimin ditor nga mbi gjashtë milion në shtatë milion.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.