Sa është paga likuide

  Paga e lëngët

Të kuptuarit se cila është paga neto

Për të kuptuar se cila është paga likuide, para së gjithash, duhet të kuptojmë përkufizimin e konceptit të pagës. paga përcaktohet si totali i perceptimeve ekonomike që marrin punëtorët si konsideratë për shërbimet e tyre. Kjo zakonisht sigurohet edhe gjatë periudhave të pushimit të llogaritshme si punë - në para ose në natyrë. Sipas ligjit, paga e dhënë në natyrë, për asnjë arsye nuk mund të kalojë 30% të pagës së punëtorit. Periudhat e pushimit që llogariten për punë janë:

 • Pushimi javor dhe pushimet.
 • Pushimet vjetore.
 • Pushoni, jo më pak se 15 minuta, në një ditë për të cilën është rënë dakord.
 • Të gjitha ndërprerjet e punës që i atribuohen punëdhënësit për shkak të mungesës së punës, ose kohës së përpunimit të pushimeve nga puna të shpallura të pavlefshme ose të padrejta.
 • Mungesa të arsyeshme nga puna që kanë të drejtë për kompensim siç janë lejet dhe licencat për të kërkuar punë.

Struktura e pagave

Një pagë gjithmonë ka një strukturë, e cila përcaktohet nga negociatat kolektive ose, përmes një kontrate individuale. Kjo strukturë duhet të përfshijë sa vijon:

Çfarë është paga

 • Paga bazë. Shtë pjesa e kompensimit të punëtorit të caktuar për njësi të kohës ose punës. Shuma e saj përcaktohet për secilën prej kategorive në marrëveshjet kolektive.
 • Shtesa të rrogës. Përfundimet që mund të rregullohen në ligje ose në marrëveshjet kolektive.
  • Pajisje personale;
   • Njohuri të veçanta.
   • Antikiteti
  • Pajisje pune; toksiciteti, puna në turn, rrezikshmëria gjatë natës.
  • Shtesa për shkak të cilësisë ose sasive të punës.
  • Orët e jashtëzakonshme. Këto mund të paguhen nëse bihet dakord për një sasi të tyre, por nuk mund të jetë kurrë më e vogël se vlera e orës së zakonshme. Sidoqoftë, duhet të merret parasysh që ato mund të kompensohen nga koha ekuivalente e pushimit të paguar.

Ekziston edhe paga në natyrë, kjo pagë përbëhet nga të gjitha ato pasuri në pronësi të kompanisë ose që ofrohen prej tij për t'u përdorur për qëllime private, ose falas ose sepse ofrohet me një çmim më të ulët se tregu. Për shembull, kur një kompani ofron një makinë jashtë orarit të punës, ajo do të konsiderohet si pagë në natyrë. Në këtë rast, nëse duam të dimë vlerën e pagës në fjalë, duhet të marrim parasysh vetëm proporcionin e orëve që makina është përdorur jashtë orarit të punës.

Kjo nuk është paga

Sa është paga likuide

Nuk konsiderohet paga për të gjitha ato shuma të marra nga punëtori si kompensim ose furnizim për shkak të shpenzimeve të bëra si rezultat i aktiviteteve të tyre të punës, përfitimeve, kompensimit për transferimet, kompensimit të Sigurimeve Shoqërore dhe pezullimeve ose pushimeve nga puna.

Nuk përfshihet në pagë:

 • Kompensimi për shpenzimet e lidhura me punën. Kompensim ekonomik për shpenzimet e bëra nga punëtori gjatë ose për aktivitetin e tyre të punës si rrobat e punës, vaktet e udhëtimit.
 • Kompensimi për shkak të vdekjes. Punëdhënësi duhet të paguajë trashëgimtarët e punëtorit të vdekur, të gjitha pagat që ai / ajo do të kishte fituar dhe nuk mund të merrte.
 • Kompensimi që korrespondon me transferimet, pezullimet, shkarkimet ose pushimet nga puna.

Tani, një pyetje shumë e zakonshme për të kur flasim për listat e pagave dhe sistemet e kompensimit të punonjësve, ekziston dyshimi nëse paga dhe paga nënkuptojnë të njëjtën gjë.

Ata janë paga dhe paga e njëjtë?

Edhe pse të dy fjalët i referohen kompensimin ose shpërblimin e profesionistëve të punësuar nga një kompani ose një individ, këto fjalë nuk janë sinonime.

El pagë është shuma ekonomike që një punëtor merr si konsideratë për shërbimet e tij të përcaktuara në baza ditore ose orare. Do të thotë, paga përcaktohet për njësi të kohës. Ne i referohemi faktit që një person ka një pagë kur ai ose ajo punon me orë ose me ditë dhe paguhet në përputhje me shumën e kësaj njësie të arritur.

Paga është një shpërblim fiks; një sasi e përcaktuar pa ndryshim që gjithmonë merret e njëjtë në kohën e rënë dakord.

Tani duke kuptuar konceptet themelore për të ditur në lidhje me pagën dhe çfarë e bën atë, është e rëndësishme të merret parasysh se ekzistojnë dy mënyra të ndryshme për të vlerësuar një pagë. Këto dy pamje janë paga bruto dhe pagesa neto.

Paga neto

Isshtë shpërblimi i përgjithshëm që merr punëtori, qoftë një pagë në para apo në natyrë, kjo vlerë është ajo që paraqitet para zbritjeve përkatëse në listën e pagave.

Paga neto

Quhet edhe paga e xhepit, është shuma që më në fund shkon në xhepin e punëtorit duke marrë parasysh që ai nuk llogarit shpërblime, se zbritjet e ligjit zbriten, duke zbritur mbajtjen në burim të të ardhurave, kontributet që korrespondojnë me pensionin zbriten, në puna sociale dhe / ose sindikata, sigurimi i jetës.

Kjo pagë merret kur zbritet paga bruto të gjitha kontributet e punëtorit në sigurimet shoqërore.

Shumat që përfshihen në zbritjen e pagës bruto të një punëtori janë të destinuara për konceptet e mëposhtme:

 • Kontingjente të zakonshme: qëllimi i të cilave është të paguajnë pushim mjekësor dhe përfitime në rast se punëtori mund të ketë një aksident ose të ketë një sëmundje, për shembull.
 • Kontingjente profesionale: ku shumat jepen për shkak të pushimit nga puna ose ndryshimit të pozitës.
 • Udhëtimi: Transferimi jashtë ambienteve të punës, akomodimit dhe vakteve
 • Trajnimi: Vlera e kurseve ose trajnimeve nuk merret parasysh

Kur merret lista e pagave, duhet të jetë e mundur të vlerësohen konceptet e pagës bruto dhe nga ajo që përbëhet. Në pjesën e listës së pagave, do të paraqitet një pjesë e njohur si përllogaritje, është aty ku mund të shihni një përmbledhje të të gjitha koncepteve që përbëjnë pagën bruto. Brenda kësaj pjese janë shënuar zbritjet ose kontributet në sigurimet shoqërore, këto shuma janë ato që duhet të zbriten nga totali për të identifikuar dhe përcaktuar më mirë pagën likuide.


Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Ivan Pereira dijo

  Vërtetë shumë e dobishme dhe shumë mirë e shpjeguar. Për herë të parë kuptova ndryshimin midis lëngut dhe bruto. Faleminderit shume.