Çfarë skenarësh paraqet deflacioni mes konsumatorëve?

Çfarë është deflacioni? Inflacioni flitet pothuajse gjithmonë si një element i çoroditjes së madhe në ekonomi, madje edhe i promovimit të masave monetare për ta luftuar atë. Pothuajse të gjithë e kuptojnë atë, pak a shumë. Por është më e rrallë të flasësh për lëvizjen e kundërt, e cila nuk është askush tjetër përveç deflacionit. Së pari do të duhet të dini se nga çfarë përbëhet dhe si mund të ndikojë tek ju në jetën tuaj të përditshme, duke përfshirë marrëdhëniet me bankën, ose me produktet e investimeve. Epo, do të ketë shumë më tepër efekte sesa mendoni fillimisht, dhe disa prej tyre madje mund t'ju befasojnë jashtëzakonisht.

Deflacioni përbëhet nga a rënie e përgjithësuar dhe e zgjatur, të paktën dy semestra, në nivelin e çmimeve të mallrave dhe shërbimeve dhe qe zakonisht zhvillohet para a bie në kërkesë. Dhe kjo inkurajon një pjesë të mirë të ekonomistëve kryesorë të aludojnë në rrezikun e tij më të madh në lidhje me inflacionin. Nuk është për t'u habitur, kjo çon në tensione në ekonomi që në planin afatgjatë mund të jenë më të dëmshme për të gjithë, duke ndikuar në rritjen ekonomike, apo edhe në punësim, siç mund ta shihni në këtë artikull.

Trueshtë e vërtetë që ky skenar ekonomik është më i vështirë për tu paraqitur sesa në lëvizjet inflacioniste, por pa mundësinë që ai të mos shfaqet. Ndikojnë ndjeshëm në ekonominë e vendeve që kalojnë këtë situatë. Dhe deri në pikën, se do të ketë produkte investimi që janë më të dobishëm se të tjerët, ku ato gjenerojnë një kthim më të madh të kursimeve. Ju madje mund të duhet të ndryshoni strategjinë tuaj të investimeve me këtë situatë të re ekonomike. Nga ky skenar, do të jetë e mundur të përshkruhet më qartë se cili do të jetë skenari i vërtetë që do të gjeni me fillimin e deflacionit.

Deflacioni në Spanjë

Një nga pasojat që ka gjeneruar politika aktuale ekonomike dhe si një trajtim për të luftuar krizën e madhe ekonomike që ka pësuar Spanja, ka qenë zhvillimi i papritur i këtij shteti ekonomik. Dhe për të cilin analistë të ndryshëm aludojnë si një problem i shtuar që ka aktualisht ekonomia spanjolle. Dhe që nëse mbetet në disa muajt e ardhshëm, mund të ketë disa pasoja serioze në aparatin prodhues të ekonomisë së vendit tonë. Nuk është për t'u habitur, ky është një paralajmërim shumë i fortë i bërë nga ekspertët kryesorë të ekonomisë.

Nga ky skenar jo shumë inkurajues, duhet të theksohet se shkalla e ndryshimit vjetor të Indeksit të Çmimit të Konsumit (CPI) për shkurtin e kaluar Ishte –0,8%, pesë të dhjetat nën atë të regjistruar muajin e kaluar, pas të dhënave më të fundit të siguruara nga Instituti Kombëtar i Statistikave (INE). Dhe në të cilën tregohet se ndryshimi mujor i indeksit të përgjithshëm ka rënë në këtë periudhë me 0,4%. Si pasojë e këtyre shifrave, mund të shihet që deflacioni ka arritur në ekonominë kombëtare. Mjafton të shohësh për sa kohë, ose nëse është e kundërta, është një element kalues.

Ku janë grupet me ndikimin më të madh në këtë rënie: transporti, i cili uli shkallën e tij me gati tre pikë në –4,7% kryesisht për faktin se këtë muaj çmimet e karburanteve dhe lubrifikantëve kanë rënë ndërsa në shkurt 2015 ato u rritën. Ushqim dhe pije joalkoolike, me një ndryshim prej 1,3%, tetë të dhjetat më pak se muajin e kaluar. Edhe pse bie në sy edhe rritja e çmimeve të perimeve të freskëta, më e ulët se vitin e kaluar. Nga ana tjetër, vlen të përmendet rënia e çmimeve të peshkut të freskët dhe frutave të freskëta, më të larta se ato të regjistruara në vitin e kaluar.

Si rezultat i këtyre të dhënave zyrtare, ju do të keni një ndikim të parë sa herë që shkoni në treg, ose në supermarket për të bërë karrocat. Jo më kot, gjatë këtyre muajve të fillimit të vitit të ri do t'ju kushtojë më pak para për të mbushur makinën, veçanërisht me disa ushqime dhe produkte. Me siguri e keni kontrolluar tashmë në disa nga vizitat tuaja në këto qendra tregtare. Projekt-ligji nuk do të jetë aq kërkues sa në raste të tjera, disa prej tyre nuk janë shumë larg në kohë.

Edhe duke ndikuar në fusha të tjera në marrëdhëniet tuaja me konsumin. Jo vetëm ushqim, por edhe pajisje shtëpiake, pajisje dixhitale, madje dhe shërbime turistike. Në parim, ju mund të përfitoni nga çmime më konkurruese sesa deri para disa muajsh. Dhe kjo do të ndikojë, me shumë siguri, në atë Bilanci i llogarisë tuaj bankare është më i shëndetshëm cdo muaj. Jo në një mënyrë spektakolare, por të paktën për të arritur në fund të kësaj periudhe me më pak probleme në ekonominë tuaj të brendshme.

Gjeneron produktivitet më të ulët

deflacioni çon në rritje më të ulët në një vend Deri më tani keni parë efektet më pozitive të këtij shteti në ekonominë e një vendi. Por ata nuk do të jenë mirësi, larg saj. Meqenëse, përkundrazi, deflacioni shkakton situata të padëshiruara për secilën palë. Kur zbuloni çmime më të mira për shërbimet dhe produktet, nuk është për t'u habitur që vetë përdoruesit ndaloni konsumimin e tyre, duke menduar se këto norma mund të vazhdojnë të bien në muajt e ardhshëm. Dhe ata madje mund t'i blejnë ato me zbritje të konsiderueshme në çmimet e tyre, dhe nën ato aktuale. Dhe në këtë mënyrë fluksi monetar bie, duke prekur të gjithë sektorët prodhues.

Dhe si mund të ndikojë në tërheqjen e fluksit monetar? Epo, shumë e thjeshtë, kur kjo tendencë transferohet te kompanitë, ato tregojnë një rënie të aktivitetit të biznesit që do të pasqyrohej në një rënie më të madhe të punësimitSi pasojë e strategjive të kompanive për të rregulluar buxhetet e tyre, marzhet e tyre të prodhimit ulen. Dhe madje, si një efekt shtesë, mund të gjenerohen rregullime të caktuara të pagave. Dhe kjo do të bëjë që të ardhurat tuaja të ulen si rezultat i lëvizjeve deflacioniste në ekonominë e vendit.

Një aspekt tjetër që mund t'ju lidhë me këtë situatë buron nga problemet tuaja më të mëdha për të financuar veten (hua personale, për konsum, hipoteka, etj.). Duke qenë delikuenca e klientëve të bankave, një tjetër efekt efektiv i implantimit të deflacionit në ekonominë kombëtare. Dhe ata madje mund të dëmtohen nga rrisni interesin në linjat tuaja të kreditit, duhet të bëjnë një përpjekje më të madhe financiare për të amortizuar operacionin.

Problemet për një zgjidhje të rregullt

Pengesa e madhe e proceseve deflacioniste është ajo kërkojnë për zgjidhjen e tyre të masave monetare që nuk mund të merren nga banka spanjolle e emetimit, dhe që vijnë nga Banka Qendrore Evropiane (BQE). Por sigurisht, misioni i tij nuk është të shpëtojë ekonominë spanjolle, por të kujdeset për interesat e të gjithë partnerëve të komunitetit. Dhe aktualisht shumë pak vende janë në këtë situatë të ngecjes monetare. Me atë që përfundimisht zgjidhja e tij do të jetë shumë më e komplikuar, ose të paktën do të vonohej në termat e saj veçanërisht.

Deri në pikën që ekonomia kombëtare mund të zhytet në një skenar deflacioni, i cili rritet nga rritja e ulët ekonomike, nëse konfirmohen shenjat e një ndalese të rritjes në një shkallë globale, siç paralajmërojnë disa analistë financiarë shumë prestigjiozë. Konformimi, nga ana tjetër, skenari më i keq i mundshëm, dhe se në këtë rast, ai do të përfaqësonte një rrezik real për të gjithë, punëdhënësit dhe punëtorët, dhe me pothuajse asnjë përjashtim.

Ndikimi në investime

deflacioni nënkupton lëvizje bearish në tregun e aksioneve Sigurisht, nuk është një situatë e mirë për investitorët e vegjël dhe të mesëm, siç është ndoshta rasti juaj, pasi do të ishte më e vështirë për të rifilluar trendin në rritje në tregjet e aksioneve, dhe financiare në përgjithësi. Si pasojë, do të kishit më pak mundësi për t'i bërë kursimet tuaja fitimprurëse, dhe me një përfaqësim më të ulët të alternativave për të arritur objektivat.

Në lidhje me produktet kryesore të kursimeve (premtimet e bankave, depozitat ose obligacionet, ndër të tjera) incidenca do të ishte më e ulët. Pa e vërejtur praktikisht në lidhje me kthimin që do të gjeneroni çdo vit kur zyrtarizoni këto produkte bankare. Me normat e interesit që do të vazhdojnë të qëndrojnë nën 1%, dhe në çdo rast i pakënaqshëm për pretendimet tuaja si një mbrojtës.

Në lidhje me fondet e investimeve, dhe ndryshe nga trendet e tjera ekonomike, nuk ka modele të gatshme që parashikojnë deflacionin. Dhe vetëm ndikimi i saj në disa monedha mund të përmirësojë menaxhimin e pasurisë tuaj.. Nga kjo pikëpamje, rënia e përgjithshme e çmimeve nuk është një lajm i mirë për marrjen e pozicioneve në tregjet e kapitalit. As në alternativa të tjera, kështu që opsionet tuaja do të zvogëlohen ndjeshëm.

Pak janë strategjitë që mund të përdorni përpara shfaqjes së proceseve deflacioniste, dhe ku gjëja më e mirë që mund të bëni është të mbroni kursimet tuaja në një mënyrë të veçantë. Mbi performancën që mund të merrni në këtë skenar të ri ekonomik. Dhe kur një zgjedhje e letrave me vlerë me rendimente të larta përmes dividendëve të tyre mund të jetë vendimi më i mirë që mund të merrni, mbi ato të tjera më agresive.

Jo më kot, dhe si një strategji shumë specifike, për sa kohë që do të ketë burim të devijimit të kursimeve tuaja në tregjet financiare të kapitalit nga kombet që nuk kanë lidhje me lëvizjet deflacioniste. Megjithëse për të zyrtarizuar këto operacione kjo do të përfshijë një përpjekje më të madhe monetare, si pasojë e normave më të shtrirë që kanë komisionet e aplikuara nga këto bursa, pothuajse dyfishi i asaj në operacionet kombëtare.

Përkundër gjithçkaje, ju nuk do të keni humbur gjithçka, larg saj, pasi gjithmonë do të keni burimin e përdorimit të disa produkteve më të sofistikuara për investime (fonde të tregtuara në shkëmbim, shitje kredish, urdhra, etj.), Të cilat mund të bëjnë operacione fitimprurëse në të gjitha skenarët e mundshëm, përfshirë natyrisht ato më të pafavorshme. Dhe midis tyre, si mund të ishte më pak, në të cilën është i pranishëm deflacioni.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Daniel dijo

  Kam një dyshim. Veryshtë shumë themelore, pasi nuk jam ekonomist.

  Gjithmonë thuhet se një shkallë e caktuar e inflacionit është pozitive, objektivi i famshëm prej 2%. Unë e kuptoj që ka hetime të menduara në këtë drejtim, ok, por ato nuk më bindin. Dhe është që për një konsumator nuk ka asgjë më të mirë sesa që çmimet të ulen. Një ëndërr e vërtetë, që fuqia blerëse përmirësohet pa bërë asgjë.

  Për kursimtarët është gjithashtu e dobishme. Në vend që të ndëshkohet kursyesi me inflacion që bën që fuqia e tij blerëse të bjerë me kalimin e kohës, tani është e arsyeshme të kursehet për të ardhmen. Çfarë mund të dëshironi më shumë?

  Thuhet se me deflacionin ngadalësohet konsumi, "pse të konsumoj sot nëse nesër mund të konsumoj më shumë me të njëjtat para?" Por unë e shoh atë një argument teorik që nuk zbatohet në realitet. Unë nuk di për askënd, apo ndonjë kompani, që ka vonuar një blerje për shkak të deflacionit. Sidomos teknologjia (makina, kompjutera, telefona celularë, etj.), Pasi po bëhet gjithnjë e më e lirë, dhe unë kurrë nuk kam dëgjuar që një person të ndalojë të bëjë një blerje.

  Dhe në mënyrë të ngjashme ju mund të argumentoni për kompanitë.

  Me pak fjalë, unë shoh vetëm avantazhe ndaj deflacionit.

  Dhe shumë interesant ky postim dhe uebi në përgjithësi, faleminderit!