Ibex 35 покажува поголема слабост од другите места

Германската канцеларка Ангела Меркел и францускиот претседател Емануел Макрон претставија „План за закрепнување“ на Европската унија вреден 500.0000 милијарди евра. Како решение за соочување со европската економска и социјална криза како резултат на проширување на коронавирусот. Што вклучува цели на одбрана на европскиот и националниот суверенитет во стратешките и идните сектори на здравството, индустријата и дигиталната и еколошката транзиција. Вест што од друга страна е добро прифатена од меѓународните пазари на акции.

Во секој случај, нејзините ефекти нема да бидат веднаш, туку напротив, се очекува неговата примена да биде малку пред крајот на летото. Во оваа смисла, во следниот буџет на ЕУ ќе има „фонд за закрепнување“ од 500.000 милиони, што ќе им овозможи на 27-те заедно да позајмуваат и да ги надоместат заедно трошоците поврзани со кризата. Иако тие ќе бараат земјите најпогодени од коронавирусот да прифатат низа услови и реформи во нивните трудови и деловни структури. Во однос на Шпанија, останува да се утврди кои ќе бидат овие мерки и како ќе одговорат на берзите на нашата земја.

Од друга страна, не може да се заборави дека индексот на селективен капитал на нашата земја, Ibex 35, е убедливо пазарот што покажува најслаб од сите. Тој беше обележан од другите индекси на стариот континент на последните трговски сесии. До тој степен што се чини дека сè укажува на тоа дека многу скоро ќе се спушти во падот на последните неколку недели во месец март. Со ниво на цена околу 6000 поени и тоа може да оди дури и пониско во проценката на цените на 35-те компании што го сочинуваат овој индекс на берзи.

Ibex 35: клучот во 5800 поени

Во секој случај, нивоата што треба да се постават во селективниот индекс на шпанската берза е многу близу до 5800 поени. Бидејќи ако требаше да се надмине, не би било исклучено дека би се движело кон 5400 поени. Со многу важен потенцијал за амортизација од сегашните нивоа на цени. Не е изненадувачки, тоа ќе има скоро 20% пад и ова сценарио несомнено може да биде многу опасно за интересите на малите и средни инвеститори. Затоа, не е добро време да се излезе на пазарот на акции на нашата земја и овој факт треба да се земе предвид при развивање на каква било стратегија за инвестиции. Надвор од друга серија на технички размислувања во техничката анализа на овој европски берзански индекс.

Додека од друга страна, треба да се забележи и дека Ibex 35 е силно оптоварен од ситуацијата низ која поминува банкарскиот сектор. Не може да се заборави дека овие паднаа скоро 5% на последните сесии на берзата, што е најлошиот сектор на акции во нашата земја. Овој фактор е вистинско влечење за да може Ibex 35 да се опорави од овие моменти и со одреден интензитет. Како и фактот дека банките имаат структурни проблеми од големо значење и додека не се решат тие нема да можат да го повлечат Ibex 35 во наредните месеци. Затоа, ова е едно од сомнежите што малите и средни инвеститори можат да ги прашаат за нивните можни активности на финансиските пазари.

Страв од зголемување на даноците

Друг аспект што може да го намали Ibex 35 во следните месеци е можноста за зголемување на даноците во мала даночна реформа. Тоа е мерка што не им се допаѓа на инвеститорите и може да влијае на продажната струја на купувачот од следните неколку месеци. Додека од друга страна, не може да се заборави дека ова е мерка што никогаш не паѓа добро на финансиските пазари. Не само кај нас, туку и на сите берзи во светот, бидејќи од друга страна е логично да се разбере. Затоа, ќе мора да бидете многу внимателни кон пристигнувањето на оваа економска и фискална мерка во наредните денови за да донесете една или друга одлука на крајот на вториот квартал од оваа година.

Од друга страна, не помалку важен е фактот дека селективниот индекс на капитал на нашата земја, Ibex 35, започнува од позиција на поголема слабост отколку на другите меѓународни и европски пазари особено. Во рамките на овој општ контекст, треба да се забележи дека веројатното зголемување на данокот што може да се случи во Шпанија може да биде можност да се напуштат позициите на пазарите на капитал, барем за неколку месеци. Бидејќи всушност, веќе ќе имаме повеќе можности да најдеме многу поконкурентни цени на акциите и пред се прилагодени на нашите лични интереси. Со потенцијал за ревалоризација повисок отколку до овие прецизни моменти во кои се наоѓа шпанската берза.

Разновидност на портфолио

Поврзаната глобална економија, широко распространетиот пристап до информации и дерегулацијата на финансиските пазари го олеснија диверзифицирањето на портфолиото за инвестиции без да се скрши банка. За многу инвеститори, претпазливата диверзификација значеше повеќе од балансирање на изложеноста на класи на средства или внимателно избор на различни сектори или индустрии во кои ќе се инвестира.

Оние во Соединетите Држави кои сакаат да диверзифицираат можат да започнат да гледаат подалеку од двосмислените бранови на жито кон пазарите на капитал на други земји и региони. Европа е особено привлечна опција, бидејќи е дом на многу водечки светски компании кои ги наградија своите сопственици со децениска благодарност и дивиденда на капитал.

Еве четири методи што можат да ги користат инвеститор, управител на портфолио или финансиски советник за да додадат акции од европскиот пазар во добро конструирана корпа за акции.

Средства со кои се тргува со размена

Овој метод на инвестирање во европски акции е особено корисен за инвеститорите без многу капитал. Со инвестирање во заеднички фондови или фондови со кои се тргува со размена (ETF) кои ги ограничуваат нивните компоненти на компании со седиште - или прават голем процент од нивниот бизнис - во Европа, придобивките од широко распространетата диверзификација може да се реализираат по пониска цена. Што може да да се добие во спротивно со обид да се конструираат позициите директно.

Инвестирањето преку заедничко возило како индексен фонд, без разлика дали е структурирано како традиционален заеднички фонд или фонд со размена, има некои лоши страни. Често имате значителни нереализирани добивки на капитал кои демнат во вашето портфолио. Иако е значително помалку веројатно, постојат сценарија каде би можеле да платите значителни даноци на заработка на некој друг во минатото (техничка точка за која повеќето инвеститори дури и не сфаќаат дека постои со средства). Можеби поистакнат е фактот дека треба да земете добро и со лошо, вклучително и адресирање на основните тежини на секторот и индустријата на портфолиото на фондот.

Американски потврди за депозити

Друг начин да се инвестира на европската берза е да се купат странски акции преку американски депозитни потврди (ADR). Во некои случаи, американските депозитни приходи се спонзорирани од самата странска компанија. Во други случаи, банка-депозитар, обично подружница на голема финансиска институција, директно купува блок странски акции. Оваа банка работи врз основа на тоа дека постои внатрешен пазар за овие странски акции и, пак, приходот од провизии може да се генерира со нудење пристап до нив.

Банката ги води сметките за овие странски акции и издава хартии од вредност што претставуваат сопственост врз нив, а тие хартии од вредност се тргуваат на домашниот пазар, обично на пазарот без шалтер (преку шалтер). За возврат, индивидуалните инвеститори можат да купуваат и продаваат акции како да се национални акции: да се поврзат на Интернет, да го внесат симболот за обележување, да ја прегледаат работата и да го претстават преку брокерска сметка.

Депозитарна банка ги собира дивидендите, ги претвора во американски долари, им ги дистрибуира на сопствениците на потврдите за американски депозитар, а потоа наплаќа мали давачки за ADR. Депозитарната банка често се справува со пополнување на странски даночни договори, така што за дивиденди се применува стапка на задржување од 15% (наместо стапката од 35%)

Едно прашање за кое треба да бидете свесни кога работите со американски депозитни приходи е тоа што многу финансиски портали не прецизираат дали тие пријавуваат принос на дивиденда и дивиденда врз основа на бруто дивиденда пред оданочување - како што тоа се прави со домашните хартии од вредност. - или на дивидендата нето даноци по задржување на странски дивиденди (и ако последниот случај, по која стапка). Ако сакате да направите вистинска споредба на дивиденда од јаболко на јаболко помеѓу ADR, ќе мора да направите малку истражување и да направите некои прилагодувања на броевите.

Друг недостаток е што програмите што вклучуваат американски депозитни сметки може да бидат изменети или изменети на начини што не сте ги предвидиле. Но, ако тоа се случи, можете да ја напуштите програмата и директно да ги поседувате основните странски акции. Сепак, тоа би можело да вклучува плаќање провизија на брокер и банка на депозитар.

Директни акции на европски акции

Овој метод е наједноставен, иако честопати најмалку познат, за американските инвеститори кои поседувале само домашни хартии од вредност. На пример, да речеме дека сакате да имате акции во голема компанија за чоколади во Швајцарија.

Деталите за тоа како да купите акции се разликуваат во зависност од брокерската фирма што ја користите за извршување на вашите занаети. Ако сте инвеститор во малопродажба, проверете во институцијата со која имате брокерска сметка. Брокерска компанија треба да ви помогне да разменувате американски долари за швајцарски франци за порамнување, а тие исто така ќе ви наплатат распон и ќе ве известат за конечната цена на извршување и износот на провизијата. Износот на провизијата обично подразбира дополнителна провизија за локалниот швајцарски брокер со кој вашиот брокер има врска.

Една неповолност на овој метод на инвестиција е што бара инвестирање барем неколку илјади долари по трансакција. Можеби не ви требаат илјадници долари за да купите европски акции на овој начин, но додадените такси и трошоци ќе ви одземат дел од заработката и ќе можете да го минимизирате нивното влијание со трговија на големо. Вие исто така може да размислите за приоритет на инвестиции за купување и задржување за да ги минимизирате девизните трошоци што го прават скапото префрлување помеѓу позициите.

Инвестирајте во европски акции

Софистицирана анализа на односот помеѓу движењата на девизниот пазар и последователните перформанси на берзата покажува дека Шведска и Еврозоната (зона на единствена валута во Европа) треба да ги надминат САД и другите големи пазари во наредната година.

Истражувањето доаѓа од фирмата за финансиска анализа HCWE & Co, која откри дека земјите кои го доживуваат најпозитивното „монетарно изненадување“, исто така, забележале дека нивните пазари на капитал ги надминуваат земјите со најмалку позитивни монетарни изненадувања. Неодамнешен документ од фирмата го објаснува како што следува:

Потенцијалните перформанси на меѓународните пазари на акции може да се рангираат една година однапред врз основа на перформансите на валутите. Корелацијата е висока и се дава на постојана успешна стратегија за избор на земја.

Работи повеќе или помалку на овој начин. Берзите имаат тенденција да се одвиваат добро кога валутата се зголемува во вредност (или паѓа помалку) во однос на другите валути. Зголемената вредност на, на пример, американски долар или британска фунта, би имала тенденција да привлече капитал во економијата и со тоа да ја зајакне локалната берза.

Одлучете се за Euro Stoxx

Паневропскиот Stoxx 600 се затвори за 3,8% пониско со падот на пазарите ширум светот. Репер изгуби приближно 12,7% во текот на неделата, што е најлош учинок од октомври 2008 година во екот на глобалната финансиска криза.

Основните ресурси паднаа за 4,6% за да доведат до загуби бидејќи сите сектори и големите размени тргуваа остро со црвено. Британскиот FTSE 100 изгуби 3,7% во петокот, францускиот индекс CAC 40 беше намален за 4%, а германскиот DAX падна за 4,5%.

Европските берзи влегоа во територијата на корекција во четвртокот, паѓајќи за 10% под највисоките нивоа на 19 февруари минатата година, бидејќи брзото ширење на коронавирусот надвор од Кина предизвика пад на светските пазари.

Седум големи азиско-пацифички пазари исто така паднаа на територија на корекција, додека во Соединетите држави, Dow падна уште 1.000 поени во петокот. На S&P 500 и Nasdaq им требаа само шест дена да паднат од највисокиот врв на територијата на корекција.

Глобалните акции се наменети и за најлошата недела од финансиската криза во 2008 година, со глобалниот индекс MSCI ACWI за 9%.

На затворањето на пазарот во Европа во петокот, имаше повеќе од 83.700 потврдени случаи на коронавирус ширум светот, со бројка на смртност од најмалку 2.859. Првите случаи беа пријавени во петокот во Азербејџан, Белорусија, Литванија, Мексико, Нов Зеланд и Нигерија, најнаселена земја во Африка.

Во корпоративните вести, Тисенскруп се согласи да го продаде својот оддел за лифтови на конзорциум на Адвент, Синвен и германската фондација РАГ во договор од 17.200 милијарди евра (18.700 милијарди долари), објави компанијата доцна во четвртокот.

Акциите на Тисенкруп првично пораснаа, но паднаа за 5,6% на попладневното тргување, откако извршниот директор Мартина Мерц укина еднократна дивиденда и рече дека приходите ќе бидат наменети за преструктуирање или продажба на преостанатите деловни активности.

Отскокнување во европските индекси

Уште еднаш, кога акциите растат, Европа заостанува. Со S&P 500 близу 30% над ниските во март, индексот Stoxx 600 заостанува со скок од 21%, и покрај падот повеќе од САД во глобалната продажба предизвикана од пандемијата на коронавирусите.

Причината? За почетниците, постои шминка на пазарот: Европа има големо присуство на циклични сектори, како што се банкарството и енергетиката, кои не се успешни во текот на оваа криза. Покрај тоа, регионот го предводеше неодамнешниот бран на намалување на дивидендата од страна на големите компании. Инвеститорите исто така се разочарани од обемот на мерките за фискална и монетарна поддршка, бидејќи Европа се соочува со најдлабока рецесија во меморијата. Со корелација која е висока кога станува збор за стратегијата за избор.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.