Што е модел 720?

720 модел

Моделот на декларација 720 Тоа е модел одобрен од 2012 година и се спроведуваше врз основа на даночни и финансиски регулативи со цел да се интензивираат превентивните активности и борбата против измамите.

Во текот на оваа 2017 година, повеќето даночни обврзници треба да го достават ова изјава за информативна форма што одговара на 2016 година со модел 720.

Во овој случај, треба да се користи единствен модел, сепак ќе бидат земени предвид три различни обврски. Е ИТ даночна декларација, Тоа мора да се направи на средствата и правата што се наоѓаат во странство и кои исто така имаат за цел да го информираат Министерството за финансии на сите сметки што ги имаат во финансиски субјекти кои се во странство.

Направете ги познатите сите вредности и права, како и приходите депонирани или управувани и кои се добиени во странство.

Информирајте за тоа какви недвижнини имаат во странство и какви права имаат над нив.

Законот за финансии ги дели видовите на имот во три различни групи и со секоја од групите има исклучоци и обврска да известува за овој вид имот.

Од кого се бара да поднесе образец 720?

При презентирање на ова 720 модел се должни да го прават тоа секој физички и правни лица кои се сегашни жители на шпанска територија. Сите лица кои имаат постојани установи на шпанска територија или постојани установи на територијата, дури и ако се во сопственост на нерезиденти, исто така се должни да го спроведат тоа.

720 модел

Сопственикот, претставникот, овластениот, корисникот, лицето или субјектот со овластување за располагање или корисничкиот сопственик, ќе има обврска да информира за сметки во финансиски субјекти лоцирани во странство, хартии од вредност, права, осигурување и приход депониран, управуван или добиен во странство и недвижен имот и права на недвижен имот лоциран во странство.

Не треба да има каков било вид на обврска кога станува збор за пријавување на средствата во кои се додаваат оние што се вклучени без надминување на 50.000 евра. Постои обврска да пријавете ги сите средства што го сочинуваат кога збирот на износите надминува 50.000 евра. Во однос на групата сметки во финансиски институции, доволно е таа да го надмине тоа или збирот на салдата заклучно со 31 декември во соодветната година или од просечните салда.

Во текот на следните години, секој од даночните обврзници ќе мора презентирајте го овој модел 720 со цел да се информираат за различните групи што постојат секогаш кога е откриено зголемување од повеќе од 20.000 XNUMX евра ако го споредиме со последната презентирана декларација.

Како да пополните формулар 720?

Луѓето кои го спроведуваат ова 720 модел и тие мора да го претстават тоа на задолжителен начин, секогаш мора да го прават тоа преку телематика, односно преку Интернет. Сепак, во текот на следните неколку години, платформата со системи за помош ќе им биде достапна на даночните обврзници со цел да се направи многу полесно да се добијат различни датотеки, како и можноста за нивно лоцирање на соодветен начин. Ова го прави пополнувањето на многу полесен начин.

Чекорите за пополнување на образецот 720 се следниве:

Сега, ќе ви покажеме како да го комплетирате на правилен начин за да немате проблеми.

Првото нешто што треба да се направи е, како декларант, внесете ја веб-страницата на Агенцијата за даноци и изберете го моделот што ќе се претстави. Исток Моделот 720 е модел за информативна декларација за имотот и правата лоцирани во странство. Покрај тоа, декларацијата мора да се пренесе со електронски потпис и претходниот сертификат што ќе биде инсталиран во прелистувачот за оваа намена.

Што се случува кога декларацијата е прифатена

720 модел

Во случај да се прифати билансот на успех, агенцијата ќе ви ги покаже на екранот сите податоци од записите од типот 1. Овие се потврдени со помош на код за верификација Има до 16 карактери и вклучува датум и време на верификација дека моделот 720 ќе биде претставен.

Во овој случај, лицето кое декларира модел 720 мора да ја чувате изјавата што е прифатена и да го чувате безбедносниот код.

После тоа, мора да почекате бидејќи треба да дозволите даночната агенција да спроведе процес на валидација на сите податоци што лицето што ја прави изјавата ги внел преку Интернет. После тоа, сите карактеристики на податоците ќе бидат проверени за да се види дали тие се во согласност или не со утврденото според логичките и физичките дизајни.

Како да ја поднесете изјавата за образец 720 преку Интернет

Во времето на правење на Изјава за моделот 720 преку Интернет Тоа мора да го стори сопственикот на лицето кое го претставува моделот, но може да се направи и преку трето лице кое постапило во име на тоа лице.

Како да се претстави образецот 720?

720 модел

Оваа декларација за имотот и правата што се наоѓаат во странство, се презентирани од 1 јануари до 31 март, со ставање на сите Информации за моделот 720. Запомнете дека во текот на 2017 година, моделот за годината што се однесува на 2016 година мора да биде претставен.

Што се случува ако не можам да го презентирам во утврдениот период

Во случај да не можете да го презентирате Образец 720 преку Интернет во утврдениот период, Може да се претстави во текот на 3 календарски дена по завршувањето на наведениот период.

Пред да бидете вознемирени од образецот 720, треба да знаете дека сите информации што ги содржи се целосно информативни и исто така мора да ги содржат и билансите на успех преку кои се оданочуваат.

Изјавете по истекот на рокот

Во случај лицето кое ќе го направи моделот 720 може јасно и безбедно да докаже дека средствата што ги имаат во странство одговараат на пријавениот приход и дека во тоа време не биле жител на Шпанија. Таа секогаш мора да биде акредитирана за да се спречи лицето да се наплаќа за стоката, како што е на пример заработка на данок на доход во кој, покрај тоа, може да се примени казна од 720% од вкупниот број за лицето кое заборавило да се изјасни образец 150. Износот што го користи имотот е 100 евра по податоци и 1500 евра по група на имот. Во случај да има многу средства, односно дека лицето има големо портфолио на хартии од вредност, казните може да бидат активирани.

Што се случува кога не можете да кредитирате

Ако треба да се изјасниш надвор од времето без регулирање на персоналниот данок на доход Пред, на пример, видовите приходи добиени како жители, експертите го сметаат за економско самоубиство, бидејќи иако се гледа добра намера на декларантот, вистината за данокот е многу поинаква и тие можат да прогласат износи многу високи за секое добро. Нормално, износот е 50% како персонален данок на доход и до 150% како казна или парична казна.

720 модел

Во случај да одлучите изјавувајте сами, Мора да имате предвид дека конечната одлука ќе ја донесат судовите. Судовите ќе заштедат се што е пропишано или приходот што бил ослободен. Тие нема да дозволат Министерството за финансии да става IRPF со стапка поголема од 50% во случај на добивање наследство или донација.

Тие нема да дозволат да се применува хациенда даночен обврзник парична казна или казна толку непропорционално од 150% сè додека лицето се пријави доброволно, доставувајќи ги сите потребни документи за извршување на образецот 720.

Може да се примени и за фини случаи. Казнувањето во овие случаи е обично многу високо, бидејќи далеку од застрашувачките 50%, ќе бидат побарани 60%, но лицето може да биде ослободено од казна или парична казна. Откако ќе се побара покајание од хациендата, лицето повеќе не може да се покае и да побара хациендата да го врати.

Ова е пример за тоа како ќе се примени покајанието на оној што сака да ја изврши декларацијата за покајание, а исто така ќе се обиде да го објави по истекот на рокот. Лицето наведува дека изјавува 33.000 евра по истекот на рокот што го има надвор од Шпанија и дека ги имал тие пари од крајот на 2012 година. Покрај тоа, тие пари се инвестирани во 4 сметки и 15 хартии од вредност.

 • Треба да презентирате и платите IRPF 2012 = 330.000 50 x стапка прибл. 165.000% = XNUMX €.
 • Свечена санкција 2012 = 4 сметки x 5 податоци = 20 податоци x 100 = 2.000 €
 • Свечена санкција 2012 = 15 вредности x 2 податоци = 30 податоци x 100 = 3.000 €

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   A dijo

  Добар ден.

  Јас сум странец, од ЕУ и живеев во Шпанија од август 2012 година до декември 2017 година, вклучително и двете.
  Работев и како самовработена личност и како вработен и се изјаснував нормално секоја година, од 2013 до 2016 година (сега ќе ги пријавам приходите од 2017 година).

  Само во јануари оваа година, 2018 година, знаев (знам, не е оправдано, но тоа е што се случи) за моделот 720! Моите родители живеат во куќа во мојата земја што е во сопственост на мојот брат и јас (родителите го купија, но во наше име).
  Како што случајно се вратив во Барселона, отидов во Министерството за финансии за да дознаам што да правам и тие ме советуваа да поднесам даночна пријава 720 оваа година и подобро е да ги поправам пријавите за данок на доход и за сите претходни години , пред да ме казнат.

  Јас ја поднесов даночната пријава 720 во март, но малку ме плаши да ги коригирам претходните даночни пријави. Особено затоа што секоја година шпанската држава ми враќаше пари од данок, што произлегува од мојата изјава. И, според она што го гледам од нацртот, и оваа година.
  И, пред сè, она што го разбрав е дека дури и ако го намерам и доброволно го коригирам, казните сепак ќе пристигнат, а можеби е дури и побезбедно да пристигнат!

  Ако треба да ги коригирам горенаведените изјави со податоците што никогаш не ги ставав на имотот во Италија, ќе го сторам тоа. Но, не ми е јасно што можам да очекувам, колку тие би можеле да бараат и дали тоа би можело да се спроведе.
  Може ли да разјасните, ве молам?
  Ви благодарам многу