Што е Еурибор

Еврибор

Еурибор е акроним за европски тип на меѓубанкарска понуда, или според неговото име на англиски јазик, меѓубанкарска понудена стапка. Со оглед на оваа дефиниција, можеме да кажеме дека тоа е просечна каматна стапка што се користи во заеми и дека се пресметува дека ја користат огромното мнозинство на европски банки, кои заедно го сочинуваат панелот на банки.

Додека секој од банкарски институции Тој е независен во работењето, има ваков тип на податоци за да може да се парамеризира и стандардизира нивното финансиско однесување. Значи, со цел да се направи попрецизна пресметка на Еурибор, најниските 15% и највисоките 15% од каматни стапки кои се собрани во земањето мостри. На овој начин, секој ден, појаснувајќи дека тоа се однесува само на работните денови, во 11:00 часот по средноевропско време каматните стапки кои припаѓаат на Еурибор се веќе утврдени и објавени.

Банкарскиот систем

Но, пред да продолжиме да зборуваме за Еурибор, мора да разбереме важна точка.Кој е типот на меѓубанкарска понуда? Па, одговорот е релативно едноставен. Еурибор Има функционалност да може да ги оданочува заемите што ги даваат банкарските институции, појаснувајќи дека тие се заеми што се даваат меѓу себе.

Еврибор

Причината зошто е потребно банките да позајмуваат пари едни на други е да можат да гарантираат дека во секое време постои солвентност на меѓубанкарскиот систем. На овој начин, мора да има средство што може да контролира и пресметува со каква камата треба да се отплатат заемите. Треба да се напомене дека покрај фактот дека мора да се плати камата, мора да се покрие и износ наречен премија за ризик.

Ибидејќи Еурибор варира? Главната причина е што меѓу банките постои ниво на доверба што тие ја имаат меѓу себе; Тоа се податоци како што се солвентност, извештаи за приходи и извештаи за парични текови кои одредуваат колку банката може да верува дека друга има можност да го отплати заемот без никаков проблем. Поради ова, секоја банка ја одредува својата каматна стапка со оглед на информациите што ги има на располагање; Но, за да се даде идеја за општото однесување на банките, се спроведува аритметички просек на каматната стапка на 50-те главни банки во Европа.

Досега сè звучи многу интересно, но можеби не многу релевантно за нормалните луѓе, сепак реалноста е дека тоа влијае и на нормалните луѓе и на самите банки, ајде да видиме што е причината за ова.

Важноста на Еурибор

Еурибор Ние веќе го сфативме тоа како каматна стапка што банката мора да ја исполни во однос на заемите дадени од друга банка. Но, од каде банката што го побарала заемот ги добила парите за плаќање на каматата? Одговорот е од крајните корисници на речените пари, дека ние сме луѓето што бараат заеми од банката, пред сè е важно за оние кои бараат хипотекарни заеми.

Еврибор

За да може банката да биде сигурна дека ќе има солвентност за да може да ги покрие трошоците предизвикани од заемот побаран од друга банка, пресметка на каматната стапка на хипотеката заснована на Еурибор. На овој начин, таа ја пресметува стапката со примена на Еурибор на шест месеци или во други прилики на една година.

Ова значи дека банка ќе му понуди на крајниот корисник, каматна стапка на хипотека заснована на во Вредност на еурибор тоа е на сила; така што, ако ова е поголемо, повисока е каматната стапка што ќе се примени. Оваа точка е особено важна за оние кои аплицираат за заем со варијабилна каматна стапка, бидејќи во овие случаи каматната стапка што доаѓа од вашиот заем ќе се одрази позитивно или негативно, предизвикувајќи да мора да плаќате повеќе или помалку камата.

Треба да се напомене дека да се понуди такса за крајниот корисник, банката обично применува распон што осцилира помеѓу 0 и 1,5; Она што ќе ја дефинира оваа разлика се две главни прашања; првото нешто е економскиот профил на клиентот. Причината што ова влијае на диференцијалот е истата причина зошто меѓубанкарската стапка варира, довербата што банката ја има во корисникот во голема мера ќе дефинира дали се додава поголема или помала диференцијал.

Вториот аспект што влијае на одлуката за ширење да се примени е сопствениот преговарачки капацитет на корисникот, и иако се чини дека е скоро невозможен, во реалноста постојат одредени аргументи што можеме да ги искористиме за да го намалиме ширењето што ќе се примени на нашата хипотека .

На кратко, важно е дека ако имаме хипотека кредит или ако размислуваме да побараме, секогаш мора да имаме предвид дека симулацијата направена на наш кредит не е сигурна или точна; бидејќи пресметките се вршат секојдневно, така што, ако се зголеми Еурибор, квотата што треба да ја покриеме за хипотека ќе стане поскапа, од друга страна, ако Еурибор се намали, нашата квота исто така ќе се намали.

Друга причина зошто е обезбедена посебно внимание на вредноста на Еурибор е тоа што се користи како основа за пресметување на вредноста на одредени финансиски производи. На пример, оваа вредност се користи како референца за практично секаков вид на деривативни производи како што се приходи од фјучерси или размени, како и договори за сите идни каматни стапки.

Без сомнение Еурибор е доста важен индикатор за секого, и за владите и финансиските институции, како и за обичните луѓе. Оттука произлегува важноста дека како крајни корисници знаеме од каде потекнува и како тоа влијае на нас во секојдневниот живот. Но, дали има ограничувања?

Главното ограничување на оваа финансиска референца е тоа што се однесува само на банките кои припаѓаат на Европската унија, така што ако сакаме да ја извршиме пресметката за друг регион ќе мора да ја примениме референцата што ја користи тој локалитет. Да дадам пример, за да можеме да ја извршиме пресметката во Обединетото Кралство, упатувањето што треба да го користиме е ЛИБОР, која ја има истата функција како Еурибор, но во областа Лондон.

Исто така, можно е да сметаме дека за да можеме да го споредиме финансиското здравје на еден регион во однос на друг, можно е да се споредат неговите меѓубанкарски понуди; обично е една од најчестите споредби или препораки оној на Еурибор со ЛИБОР.

Манипулацијата со Еурибор

И покрај фактот дека целиот систем е дизајниран да работи во полза на институциите и крајните корисници, имало прилики кога личните интереси на одредени луѓе интервенирале на манипулиран начин. Вредности на еурибор, Знаејќи малку за оваа историја, ќе ни помогне подобро да ги разбереме слабостите на овој систем. А, како се случи тоа што се случило во минатото е коригирано.

Еврибор

Од 1999 година кога влезе во сила Еурибор, до 2012 година сè укажуваше дека Еурибор е идеален, сепак, на 22 февруари двајца реномирани адвокати осудија дека има непро opирност во тип на хипотека ставање посебен акцент на Еурибор; Главната причина за оваа жалба беше што никој не го контролираше неговиот состав, така што Еурибор остана чувствителен на можни манипулации.

И, всушност, во 2011 година беше отворена истрага за можна манипулација што може да се случи; Случајот со Еурибор не е изолиран, но банкарските институции беа казнети и во други делови на светот, како што е Канада, каде што беа казнети и ХСБЦ, ЈПМорган, Ројал банка.

Завршување на истрагата кулминираше со извршување на казни од различни банки, казни кои изнесуваат 1.710 милиони евра. Банките кои беа санкционирани беа 6. Без сомнение, оваа ситуација е за жалење, бидејќи најважно е дека финансиите на корисниците беа директно погодени од интересите на инволвираните.

Малку историја за тоа како Еурибор се претстави, ни дава индикација за тоа што би било идеално; И, тоа е дека во текот на неговите први години, она што беше забележано е дека неговото однесување опаѓа, сепак тоа беше до 2008 година, во кое беше забележан значителен пораст на каматната стапка; дури достигнувајќи вредност од 4,42%, што е доста кога ќе го споредиме со неговите историски падови, кои беа постигнати во 2015 година, каде што вредноста беше 0,165% во месецот мај истата година. Без сомнение, интересно е да се види однесувањето на минатото и да се анализираат ситуациите што го вклучиле Еурибор и неговото однесување, така што кога сакаме можеме да забележиме и да разбереме зошто наведената каматна стапка покажува одредено однесување.


Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.