Чекори за купување куќа

купи

Стекнувањето куќа е толку важна операција што нема да можете да оставите простор во рацете на импровизацијата. Ако не, тоа ќе биде а процес кој бара многу планирање и одреден степен на посветеност. До тој степен што ако не разбирате која било од нејзините фази, нема да имате друг избор освен да побарате услуги од професионалец за да помогнете во неговото управување: адвокат, советник за недвижнини или администратор. Со единствена цел и тоа не е никој друг, освен да ги задоволите целите на вашето барање. За да ја олесниме оваа работа, ви нудиме неколку едноставни препораки за процедурите со кои ќе треба да се соочите за правилно да ги канализирате своите постапки.

Needе треба да го пресметате буџетот што го имате за да ја затворите операцијата. Иако мора да влезете малку подлабоко и да анализирате како ќе го платите. Ако е во готово, преку хипотека или преку средно решение. Доколку се одлучите за кој било од последните два предлога, вие ќе бидете обврзани проверете со вашата банка. Не само за да се калибрира ако тие ќе ви одобрат финансирање. Но, исто така, да ја ратификувате каматата што ќе треба да ја платите, ако хипотеката со фиксна или променлива камата е покорисна.

Еволуцијата на Еурибор ќе биде референтна точка за избор на еден или друг модел на финансирање. Во моментов изнесува - 0,095%, најниска стапка од нејзиното основање. и тоа ќе ви помогне да добиете поконкурентен интерес. Исто така, ќе биде време да проверите кој ќе биде вашиот рок на отплата и провизиите што ги вклучува вашето вработување.

Втор клуч: изберете ја куќата

На овие параметри, веќе ќе бидете во позиција да го водите вашето побарувачка и кој тип на куќа е најдобар за вас. Ново, половно или дури и официјално заштитено куќиште. Покрај тоа, тоа ќе биде многу корисно проверете ја вашата локација. Specialе биде од особено значење да има податоци исто толку важни како снабдувањето со училишта, болници, супермаркети или јавен превоз во областа.

Маркетинг каналите што ќе ги изберете, исто така, ќе бидат од витално значење. Бидејќи во зависност од тоа дали се работи за физички лица, агенции за недвижнини или развивачи, можете да спроведете една или друга стратегија за преговори. Домашната посета нема да биде помалку релевантен дел од овој процес. До тој степен што ќе биде потребно да се запишат кои се аспектите што најмногу ги сакате и најмалку. Дури е време да ја официјализирате сопствената понуда.

Консултирање со сите сомнежи во кои имате. Од чисто структурни и кои се поврзани со зачувување на имотот до други погенерички како што се трошоците на соседната заедница или ако имате енергетски сертификат. Ниту, пак, можете да заборавите како можете да ја персонализирате куќата, ако и требаат длабоки реформи или само неколку специфични допири во собите.

Трет клуч: потпишување на договорите

договор

Следната фаза ќе се состои од изготвување на договор со продавачот во кој се наведени многу важни аспекти на куќата. Како на пример, ако е бесплатно или се задржуваат заложни средства. Исто така, тоа ќе ги одразува трошоците за соседската заедница или формата на плаќање во која ќе ја формализирате операцијата. Тие се некои од содржина на договорот за продажба на домот. Исто така, ќе биде соодветно за вас да го потпишете договорот за депозит. Важно како и самите дела, бидејќи меѓу другото ќе ви помогне да ги заштитите вашите права како купувач. Покрај тоа, тој ќе служи за унапредување на 10% од операцијата, како главна гаранција за вашите намери.

Последниот момент доаѓа кога ќе треба да ги потпишете актите заедно со продавачот и во присуство на нотарот. Тоа ќе биде официјалниот документ што ја легитимира трансакцијата со недвижен имот. Mostе бидат изложени најрелевантните аспекти на куќата, како што се неговиот опис, цената, начинот на плаќање или распределбата на трошоците. Од овој момент ќе уживате во новиот дом преку клучевите што продавачот ќе ви ги обезбеди.

Треба ли да ја заменам хипотеката?

Промената на хипотеката договорена за оној со подобри услови за договор е нешто логично, па дури и пожелно кај корисниците на овој финансиски производ. Од 6.043 хипотеки со промени во нивните услови, 40,7% се резултат на промени во каматните стапки, покажуваат најновите податоци на Националниот институт за статистика (ИНЕ). Во што покажува дека по промената на условите, процентот на хипотеки со фиксна стапка се зголеми од 10,2% на 17,3%, додека оној на хипотеки со променлива стапка се намали од 89,2% на сегашните 81,9%. Ова е она што се нарекува суброга на хипотека.

Од ова општо сценарио, првиот чекор што мора да се преземе за да се замени хипотекарен кредит е да се открие нов производ за финансирање што значително ги подобрува условите за договор од претходниот. Во оваа смисла, понудата на банкарските субјекти е навистина задоволителна кога размислуваме за модели со шири под 1%. Со други зборови, каматната стапка може да се намали за скоро еден процентен поен во однос на тековната хипотека. Оваа разлика во пракса претставува многу илјадници евра што можат да се заштедат отсега.

Супрогација на хипотека

хипотеки

Друг аспект што ќе биде одлучувачки за формализирање на оваа операција ќе биде да се анализира дали тековниот договор носи провизија од овие карактеристики. Неговиот износ се движи помеѓу 0,25% и 0,75% на неизмиреното салдо и вклучува многу важен трошок што корисниците тие мора да претпостават ако сакаат да ги променат хипотеките во кое било време. Ако овој трошок е вклучен, нема да има друг избор освен да се направат пресметки за да се покаже дали тој компензира за извршување на суброгацијата. Од оваа причина, идеалното сценарио за извршување на оваа операција е хипотеката што е договорена да биде ослободена од овој трошок. Меѓу другите причини, бидејќи тоа ќе го олесни процесот да се развива во согласност со очекувањата генерирани од корисниците.

Договорени хипотеки

Бројот на хипотеки конституирани на куќи Тоа е 31.018, 9,2% повеќе отколку во февруари 2018 година. Просечната сума е 123.911 евра, со пораст од 2,9%. Просечниот износ на хипотеки запишани во регистрите за недвижнини во февруари (од извршени јавни дела претходно) е 163.487 евра, за 21,2% поголем од истиот месец во 2018 година.

Следната фаза од овој процес, која ќе се анализира, ќе биде откривање на неподмирен биланс на првата хипотека. Бидејќи како што е постаро, парите што ќе треба да се исплатат ќе бидат многу повеќе ако имало комисија за сурогат мајчинство. До тој степен што ќе се заклучи дека оваа акција не е профитабилна. Од друга страна, исто така, ќе биде потребно да се анализира ситниот отпечаток на договорот во случај да има каква било скриена казна за извршување на оваа операција на хипотека.

Трошоци за оваа операција

трошење

За да потврдите дали суброгатот е профитабилен, не треба да се ограничувате на техничките аспекти на хипотеката. Но, напротив, има и други трошоци кои нужно мора да се земат предвид од првиот момент. Тие се добиени од формализирање на новата хипотека и меѓу кои се трошоците на нотарот и агенцијата, регистрација на имот и проценка на имот, меѓу некои од најрелевантните. Не е изненадувачки што овие исплати на некој начин можат да ги откажат најповолните услови на втората хипотека.

Од друга страна, друго од сценаријата што може да се појават е дека разликата помеѓу заштедената сума како резултат на суброгацијата на хипотеката и трошоците генерирани од нејзиното управување се минимални. Во тој случај, профитабилноста на работењето нема да понуди гаранции за нејзино извршување во наредните денови. Од оваа позиција, нема сомнение дека е најразумен одговор преговара директно со банката условите на хипотеката веќе договорена. Веднаш штом ќе ги добијат своите наслови, тие сигурно ќе ја направат оваа операција попрофитабилна отколку ако ја суборираат.

Стекнувањето куќа е толку важна операција што нема да можете да оставите простор во рацете на импровизацијата. Ако не, тоа ќе биде процес што бара многу планирање и одреден степен на посветеност.

Просечната каматна стапка на почетокот е 2,32% за хипотеки со променлива стапка (1,9% пониска од февруари 2018 година) и 3,32% за хипотеки со фиксна стапка (3,0% повисока). За хипотеки на домови, просечната каматна стапка е 2,62% (1,1% пониска од февруари 2018 година), а просечниот рок е 23 години. 58,2% од домашните хипотеки се со променлива стапка и 41,8% со фиксна стапка. Хипотеките со фиксна стапка забележаа годишно зголемување на стапката од 17,4%. Просечната каматна стапка на почетокот е 2,37% за хипотеки на домови со подвижна стапка (со пад од 4,0%) и 3,05% за хипотеки со фиксна стапка (0,4% повисоки).

El просечна сума од хипотеките запишани во регистрите за недвижнини во февруари (од јавни дела извршени претходно) е 163.487 евра, за 21,2% повисока од истиот месец во 2018 година. Просечната каматна стапка на почетокот е 2,37% за хипотеките на куќите со променлива стапка (долу 4,0%) и 3,05% за хипотеки со фиксна стапка (0,4% повисоки).


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.