Роберт Кијосаки Цитати

Цитатите на Роберт Кијосаки даваат совети за да се постигне финансиска слобода

Во моментов, еден од најголемите економски умови е Роберт Кијосаки, чија нето вредност е околу 100 милиони долари. Овој економист, бизнисмен и писател стана влијателен инвеститор благодарение на долгогодишното студирање и искуство. Така, Фразите на Роберт Кијосаки се полни со мудрост, за што препорачуваме да ги разгледаме.

Во оваа статија ќе ги наведеме 50-те најдобри фрази на Роберт Кијосаки. Покрај тоа, ќе зборуваме за неговата книга „Богатиот татко сиромашен тато“ и квадрантот за проток на пари.

50-те најдобри фрази на Роберт Кијосаки

Фразите на Роберт Кијосаки се полни со мудрост

Големите економисти честопати акумулираат години и долгогодишно искуство и знаење. Затоа, фразите на Роберт Кијосаки Тие се добра опција да научите и да размислите за светот на финансиите и за нашите стратегии.

 1. Губитниците се откажуваат кога не успеваат. Победниците не успеваат додека не успеат “.
 2. „Во реалниот живот, најпаметните луѓе се оние кои прават грешки и учат од нив. На училиште, најпаметните луѓе се оние кои не прават грешки “.
 3. „Кога ќе стигнете до границата на она што го знаете, време е да направите некои грешки.
 4. „Луѓето кои се најуспешни во животот се оние кои поставуваат прашања. Тие секогаш учат. Тие секогаш растат. Тие секогаш туркаат “.
 5. „Нефинансиските луѓе кои слушаат финансиски експерти се како леминг кои само го следат нивниот водач. Тие трчаат по ридот во океанот на финансиска неизвесност со надеж дека ќе пливаат на другата страна “.
 6. „Главната причина што луѓето имаат финансиски потешкотии е затоа што прифаќаат финансиски совет од сиромашни луѓе или продавачи.
 7. „Способноста за продажба е број еден во бизнисот. Ако не можете да продавате, не се мачете да размислувате да станете сопственик на бизнис “.
 8. «Полесно е да се остане на трибините, да се критикува и да се каже што не е во ред. Штандовите се полни со луѓе. Оди да играш “.
 9. «Theубовта кон парите не е лоша. Лошата работа е недостаток на пари.
 10. «Проблемот со училиштето е што тие ти ги даваат одговорите и потоа ти го даваат испитот. Lifeивотот не е така “.
 11. «Да се ​​направи грешка не е доволно за да се направиш одличен. Мора да ги признаете грешките и да научите од нив да ги претворите во ваша предност “.
 12. Compалењето за моменталната состојба во животот е бескорисно. Наместо тоа, застанете и сторете нешто за да ја смените “.
 13. „Во денешниот свет што брзо се менува, луѓето кои не ризикуваат се оние кои ризикуваат вистински.
 14. „Стравот да се биде поинаков ги спречува многу луѓе да бараат нови начини за решавање на нивните проблеми.
 15. «Лесно е да се остане таков каков што си, но не е лесно да се промени. Многу луѓе избираат да останат исти цел живот “.
 16. „Победниците не се плашат од пораз, поразените се. Неуспехот е дел од процесот на успех. Луѓето кои избегнуваат неуспех, исто така, избегнуваат успех “.
 17. „Богатите купуваат луксуз траат, додека средната класа обично купува луксузи прво. Зошто? За емоционална дисциплина “.
 18. „Ако продолжите да го правите она што ви го кажаа мама и тато (одете на училиште, најдете работа и заштедете пари), губите“.
 19. „Понекогаш она што е точно на почетокот на твојот живот не е на крајот од твојот живот“.
 20. „Обично, колку повеќе пари заработувате, толку повеќе пари трошите. Затоа повеќе нема да ве збогатат. Средствата се тие што ќе ве направат богат “.
 21. „Започнување бизнис е како скок од авион без падобран. Во сред воздух, претприемачот почнува да прави падобран и чека да се отвори пред да удри во земјата “.
 22. „Најразорниот збор на светот е„ утре “.
 23. „За да бидете успешни во бизнисот и инвестициите, мора да бидете емоционално неутрални за да победите и да изгубите. Победата и поразот е само дел од играта.
 24. „Страста е почеток на успехот“.
 25. „Богатите се фокусираат на колоната за нивните средства, додека сите други се фокусираат на колоната за нивните приходи.
 26. «Најуспешните луѓе се неконформистите кои не се плашат да прашаат зошто? кога сите мислат дека е очигледно “.
 27. „Најтешкиот дел од промената е поминување низ непознатото.
 28. Чекањето ја троши вашата енергија. Глумата создава енергија.
 29. „Многу луѓе сакаат остатокот од светот да се промени себеси. Дозволете ми да ви кажам нешто, полесно е да се промените себе си отколку остатокот од светот “.
 30. „Колку повеќе човекот бара безбедност, толку повеќе се откажува да биде под контрола на својот живот.
 31. „Јас сум загрижен за сите луѓе кои толку многу се фокусираат на пари, а не на своето најголемо богатство, а тоа е нивното образование. Ако луѓето се подготват да бидат флексибилни, држат отворен ум и учат, тие ќе се збогатат од промените. Ако мислат дека парите ќе ги решат нивните проблеми, се плашам дека ќе имаат тежок пат “.
 32. «Планот е мост кон вашите соништа. Ваша работа е да го направите планот или вистинскиот мост, така што вашите соништа ќе се остварат. Ако сè што правите е да останете во банка сонувајќи за другата страна, вашите соништа ќе бидат само соништа засекогаш “.
 33. „Колку повеќе ризикувам да ме одбијат, толку се поголеми шансите да ме прифатат.
 34. „Многу пати ќе сфатите дека не ве воздржуваат мајката или таткото, вашиот сопруг или сопругата или децата. Дали си. Излезете од вашиот сопствен пат.
 35. „Сметам дека толку многу луѓе страдаат и работат сè потешко, едноставно затоа што се држат до старите идеи. Тие сакаат работите да бидат како што биле, тие се спротивставуваат на промените. Старите идеи се најголемата одговорност. Тоа е одговорност затоа што тие не сфаќаат дека оваа идеја или начин да се направи нешто работел вчера, вчера го снема “.
 36. „Секој може да ви ги каже ризиците. Претприемач може да ја види исплатата.
 37. „Вашата иднина е создадена од она што го правите денес, а не утре.
 38. «Вашите одлуки ја обележуваат вашата судбина. Одвојте време да донесете правилни одлуки. Ако направите грешка, ништо не се случува; учи од тоа и не повторувај. »
 39. Никогаш не кажувајте дека не можете да си дозволите нешто. Тоа е лош став. Запрашајте се како можете да си го дозволите тоа.
 40. „Во моментот кога ќе одлучите да создадете портфолио на пасивен приход, вашиот живот се менува“.
 41. «На училиште учиме дека грешките се лоши, казнети сме затоа што ги направивме. Меѓутоа, ако погледнете на начинот на кој луѓето се дизајнирани да учат, тоа е преку грешки. Ние учиме да одиме со паѓање. Ако никогаш не падневме, никогаш немаше да одиме “.
 42. „Makeе направите некои грешки, но ако научите од нив, тие грешки ќе се претворат во мудрост, а мудроста е неопходна за да се збогати.
 43. Разликата меѓу богатите и сиромашните е ова: богатите ги вложуваат своите пари и го трошат останатото. Сиромашниот човек ги троши своите пари и го вложува она што останува “.
 44. «Најважната придобивка што ја имаме е нашиот ум. Ако сте добро обучени, можете да создадете огромни количини на богатство во она што изгледа како моментално “.
 45. „Ако сакате да постигнете финансиска слобода, треба да станете поинаква личност отколку што сте сега и да се ослободите од она што ве кочеше во минатото“.
 46. «Пронајдете ја играта во која можете да победите и посветете се на својот живот да ја играте; игра за да победи “.
 47. Сиромашен си само ако се откажеш. Најважно е дека сте направиле нешто. Повеќето луѓе само зборуваат и сонуваат да се збогатат. Направи нешто.
 48. „Една од најдобрите работи кај луѓето кои пробуваат нови работи и прават грешки е дека правењето грешки ве прави скромни. Скромните луѓе учат повеќе од неуките луѓе “.
 49. Емоциите нè прават луѓе. Тие не прават вистински. Зборот емоција доаѓа од енергијата во движење. Бидете искрени со своите емоции и искористете го вашиот ум и емоции во ваша корист, а не против вас “.
 50. Интелигенцијата решава проблеми и заработува пари. Пари без финансиско разузнавање се пари што брзо се губат “.

Богат татко, сиромашен татко

Најпознатата книга на Роберт Кијосаки е „Богат татко, сиромашен тато“

Фразите на Роберт Кијосаки не се единственото нешто што овој економист ни нуди да дознаеме повеќе, неговата книга „Богат татко, сиромашен татко“ е многу препорачлива. Во ги истакнува различните ставови што може да се имаат кон парите, работата и дури и животот. Главните теми опфатени во оваа финансиска книга се следниве:

 • Разлики помеѓу корпорациите и поединците: Корпорациите прво го трошат она што треба да го потрошат, а потоа плаќаат даноци. Наместо тоа, поединците прво плаќаат данок пред да трошат.
 • Пристап до корпорации: Тие се вештачки субјекти што може да ги користи секој. Сепак, сиромашните генерално или не знаат како да ги имаат или немаат пристап до нив.
 • Важноста на финансиското образование.

Квадрантот на проток на пари

Кога зборуваме за квадрантот за проток на пари, мислиме систем кој ги анализира менталните обрасци на луѓето на финансиско ниво. Според Роберт Кијосаки, има вкупно четири различни начини на размислување кога станува збор за заработка. Тој ги опишува на дијаграм чија форма е картезијанска оска која има четири квадранти:

 1. Вработен (Е): Заработувате пари во форма на плата, односно работите за некој друг. Лева страна на квадрантот.
 2. Самовработен (А): Заработете пари работејќи за себе. Лева страна на квадрантот.
 3. Сопственик на бизнис (Д): Тој е сопственик на деловна активност што му прави пари. Десна страна на квадрантот.
 4. Инвеститор (I): Ги ставаш своите пари да работат за него преку инвестиции. Десна страна на квадрантот.
Питер Линч има многу фрази што можат да послужат како водич
Поврзана статија:
Цитати на Питер Линч

Сите припаѓаме на еден од овие четири квадранти. Повеќето од оние од левата страна се сиромашни или припаѓаат на средната класа, додека оние од десната страна се богати.

Се надевам дека цитатите на Роберт Кијосаки ви помогнаа да растете во однос на стратегиите за инвестирање и начинот на размислување.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.