Што треба да барате за да земете хипотека?

состојба на хипотека

Хипотеката е банкарски производ со кој практично ќе мора да живеете еднаш во животот. Тоа е алатката што ја имате за да го стекнете домот што толку многу ви се допадна. И дека тоа ќе бара голем трошок од ваша страна, и тоа може да достигне износи до 300.000 евра, во зависност од моделот на имотот избран за извршување на операцијата со банката. Willе ви треба принудно да медитирате за неговите услови, бидејќи има многу евра што ќе бидат во прашање.

Нивото на задолженост што ќе го имате ќе биде навистина многу важно, повеќе отколку преку други видови кредити: лични, потрошувачки и сл. И за сето ова Треба да бидете поприемчиви за условите што банката ќе ви ги наметне. пред потпишување на договорот. Прегледајте го и анализирајте го документот затоа што откако ќе го парафирате, ќе биде доцна да се вратите назад и нема да имате друг избор освен да ги преземете сите негови услови.

Хипотека за заем носи многу, можеби прекумерни карактеристики што ќе ве држат во долгови за многу, многу години. Може да достигнете 60 години без да ја затворите операцијата. Поради оваа причина, тоа е многу поважно од другите линии на финансирање (лични заеми, за потрошувачка или набавка на автомобил). Не сакате да оставите ништо на случајот, се разбира, ако не сакате да развиете проблем во следните неколку години.

Каматните стапки ќе бидат одлучувачки

камата на хипотека

Првиот аспект на кој треба да обрнете повеќе внимание се каматните стапки што банката ќе ги примени на вас. Мора да бидете што е можно поконкурентни. И дека можете дури и да го постигнете тоа со договор со други производи со вашиот субјект (осигурување, планови за штедење, инвестициски фондови, итн.). На овој начин ќе постигнете дека се маргините на посредување пониски за неколку десетини.

Како и да е, најдобрата стратегија ќе биде да направите броеви на вашиот калкулатор и доаѓате до заклучок дека можете да го преземете долгот. Со други зборови, нема да имате проблем да ја платите хипотеката. Овој процес може да трае неколку дена, дури и подолго отколку што е потребно. Но, тоа ќе вреди, бидејќи парите се во прашање, и не треба да оставате ништо на импровизација. Би било голема грешка што треба да платите за тоа во иднина. Не заборавај.

Исто така, ќе ви биде многу погодно да ги разгледате понудите и промоциите што финансиските институции ги промовираат со голема регуларност. Не залудно, Можете да заштедите многу евра ако се одлучите за оваа корисна стратегија. И бидејќи договорениот производ има долго траење, неговите ефекти ќе бидат уште поголеми. Разликите помеѓу интересите на едната и на другите банки се многу значајни. И од ова ќе зависи дека ќе платите помалку кога ќе ја финализирате операцијата.

Комисии и други трошоци

Друг аспект во хипотеките што е од голема важност се провизиите и другите дополнителни трошоци што се утврдени во нивните клаузули за договор. Ако е можно, потпишете договор за производ што е ослободен од овие плаќања, бидејќи ќе заштедите многу пари во следните неколку години. Процентите на овие трошоци можат да достигнат до 3% на купената сума. И повеќе ако можете да го зачувате преку оваа комерцијална стратегија.

Добар дел од предлозите што можете да ги најдете во моментот се развиваат без провизии или други трошоци за нивно управување или одржување. Обидете се со сите средства дека вашиот избор се заснова на овие параметри, бидејќи придобивките што ќе ви донесат во наредните години ќе бидат огромни. И тоа во комбинација со добра каматна стапка ќе помогне да ги задржите вашите трошоци долго време.

Имајте заштеди

заштеди на хипотека

Ако во наредните месеци ќе формализирате хипотекарен заем, треба да знаете дека новиот тренд се регулира со тоа што не се даваат пари за пари за набавка на новиот дом. Тие ќе ви го доделат само со 75% или 80% од операцијата. За ова нужно ќе имате повеќе или помалку важна торба што ве поддржува во работењето. Колку е поголема сумата што ја имате, толку подобро за вашите интереси. Не е изненадувачки што ќе платите помалку пари, како во нејзината амортизација, така и во камата.

Оваа мерка што ја промовираат банките влијае на вашето ниво на задолженост да биде пониско. Ова е желба на Шпанската банка, која препорача примена на оваа стратегија на самите банки. Како и да е, има минимална сума од која нема да можете да се ослободите ако сакате отсега да сочинувате хипотека. Таа е поставена на приближно 50.000 XNUMX евра.

Времетраење на хипотеката

Неговиот рок на отплата, исто така, ќе биде уште еден од одредувачките фактори што треба да си ги поставите за време на потпишувањето. Помина времето кога можевте да го официјализирате скоро цел живот, со максимални услови до 50 години. Ништо не е исто од меѓународната економска криза, а како последица на нив и нивните рокови се спуштени на 25 или 30 години како максимална граница. Мора да се прилагодите на вашите реални потреби за да изберете најкорисно времетраење за вашите интереси.

Ако се претплатите на најобемните периоди, ќе мора да претпоставите подостапни такси, но во замена за тоа дека треба да го плати својот износ многу подолго. Ова во пракса ќе значи дека трошоците за хипотека се значително поголеми. И навистина можеби не е вредно да се формализира овој банкарски производ под овие услови.

Ако можете, најпрофитабилна операција ќе биде да се исплати за помалку време. Точно е дека таксите ќе бидат побарувачки, но со затворање на операцијата порано, ќе мора да платите помалку пари. И со можност повторно да се биде отворен за склучување договори за нови кредитни линии. За да го реформирате вашиот дом, платете го следниот одмор или дури и купете ги најновите модели на аудиовизуелна опрема.

Што е со клаузулата за подот?

хипотека: катна клаузула

После она што се случи последниве години, треба да внимавате да не ви продаваат хипотека со овие карактеристики. За среќа, ќе ви биде полесно, бидејќи повеќето банки се отстранети од нивната сегашна понуда. Не е изненадувачки што неговите услови ви штетат особено, повеќе отколку што првично мислите. И дека тие ќе ве натераат да платите повеќе пари отколку што е потребно во моментов.

Оваа класа на финансиски производи воведе минимална каматна стапка што не може да се надмине. И со оглед на историскиот пад на еволуцијата на европскиот репер индекс, популарно познат како Еурибор, ве спречи да го забележите својот значителен пад. Запомнете дека во моментов сте во негативна територија. И, ако сте формализирале хипотека за заем со оваа состојба, ќе мора да платите повеќе пари отколку што треба на месечните рати.

Фиксна или променлива каматна стапка

Тоа е уште една од дилемите што треба да ги решите отсега натаму при потпишување хипотека. Тоа ќе зависи од условите на финансиските пазари. Сега е попрофитабилно да се претплатите со променлива каматна стапка, пред сцената претставена од Еурибор. Но, бидејќи станува збор за долгорочен заем, ова сценарио можеби нема да биде исто за неколку години, и затоа, нема да ја направите операцијата профитабилна.

Секако, фиксната камата ќе ви овозможи секогаш да плаќате исто, не грижејќи се за еволуцијата на пазарите. Но, исто така, трошејќи го моменталното конјуктурно движење во економијата. За ваш избор, терминот кон кој е насочена вашата хипотека ќе биде многу одлучувачки. Нема да имате избор освен да го земете предвид за да ја оптимизирате работата на најдобар можен начин.

И на трето ниво, се мешани хипотеки, кои ги комбинираат најдобрите и најлошите од секој модел. И, тоа во последно време се промовира од банките како алтернатива на финансирањето на станови. Вие само ќе бидете оној кој треба да се определи за најповолниот формат во одбрана на вашите интереси. И овој фактор ќе биде еден од најважните.

8 совети за земање хипотека

Ако размислувате да претплатите некој од овие банкарски производи, никогаш нема да ви дојде доколку увезете серија совети што ќе бидат многу корисни во оваа банкарска операција. И може да утврди дека сте во можност да го потпишете договорот со поголем успех. Барем сте во позиција да го пробате, што не е малку, откако ги разгледавте главните карактеристики на овие производи толку неопходни во домовите.

 1. Е за проучете ја целата понуда што ви ја презентираат банките, затоа што сигурно можете да најдете многу поволен модел за вашите интереси како корисник што сте.
 2. Елиминирајте ги сите дополнителни трошоци што повлекува хипотеки, од нивните провизии и други комплетно непотребни трошоци.
 3. Побарајте ја формулата за амортизирајте го побрзо, бидејќи преку него ќе елиминирате поголеми трошоци, и што е уште полошо, подолго време во животот.
 4. Прочитајте внимателно финиот отпечаток на договорот, во случај да бидат вклучени услови што се малку или воопшто не се поволни за вашите интереси, и кои можат да ве вклучат во формализирање на мрачна банкарска операција.
 5. Ако договорите други банкарски производи, можете да добиете А. кредитен бонус за хипотека, што ќе зависи од степенот на лојалност што ја имате.
 6. Нека ве понесе услови кои ги обележуваат пазарите, како пасош за да го добиете во најдобри можни услови и ги содржи трошоците.
 7. Предлози за хипотека за купување на прв дом тие се секогаш позадоволителни отколку на вторите. Ако ова е ваш случај, можете да ги искористите многуте промоции што ги овозможуваат финансиските институции.
 8. Биди свесен за како се развива европскиот репер, и обидете се да го формализирате овој производ заснован на најдобрите трендови кои се присутни во секое време.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.