Сметки со висок принос, како да ги добиете?

Алтернативи за банките за подобрување на условите на вашата сметкаВо овој момент од животот не е тајна дека Сметка нема да ве направи милионер или барем да добиете повеќе од интересно враќање на заштедите во животот. Не е изненадувачки, тие нудат интерес што е минимум како резултат на одлуката на Европската централна банка (ЕЦБ) да ја намали цената на парите. Соочени со ова монетарно сценарио, не очекувајте одлични понуди, па дури ни исклучителни модели за заштеда.

Ако во моментот сте претплатени во тековна или штедна сметка, тоа нема да генерира голема профитабилност. Тие се движат под многу ниски маргини, и тоа сигурно ќе ве разочара: не повеќе од 0,30% годишно. Тие ќе ви помогнат да ги канализирате главните банкарски операции: трансфери, директно задолжување на домашните сметки (вода, струја, бензин, осигурување ...), па дури и да ви одобрат кредитна или дебитна картичка. Но, тешко дека некогаш може да се постави моќен план за заштеди за следните неколку години. 

Што да се стори во ова сценарио толку неповолно за интересите на шпанските штедачи? Неколку алтернативи во кои уживате во моментот, но некои може да се најдат во тековната банкарска понуда. Преку високо платени сметки, и покрај нивното име, тие не ги достигнуваат маргините на принос од минатите години, во кои тие понудија да понудат до 6%. Сега, најмногу што можат да им обезбедат на своите клиенти е 2% поврат., и нешто повеќе во поагресивните предлози и под одредени услови во нивната формализација.

Сепак, за да ги добиете овие маргини на перформанси, ќе мора да исполните низа барања, што нема да ви биде лесно да ги исполните во сите случаи. Во секој случај, тоа е алтернатива што ја имате во моментот, ако не сте задоволни со сметката што сте ја претплатиле неколку години. И покрај сè, ако она што сакате да го генерирате секоја година штедна вреќа со поконкурентен интерес, ќе биде подобро да побарате други поконкурентни банкарски производи за да ги постигнете своите цели.

И ако, и покрај сè, вашиот интерес е насочен кон формализирање на сметка со високи перформанси, ние ќе ви помогнеме да ја постигнете оваа посакувана желба, или барем, да ви покажеме кои алатки треба да ги користите за да ве интересираат овие производи. Дури и преку некои навистина оригинални совети што можат да ја подобрат вашата позиција како мал штедач. Во секој случај, исклучете исклучителни приноси, бидејќи ниту една банка повеќе нема да ви ги дава според која било комерцијална стратегија.

Отсега натаму, ќе имате можност да ги знаете сите видови сметки што се во согласност со оваа карактеристика. Во некои случаи ќе мора да го насочите вашиот платен список, во други можеби дури и да ја смените вашата банка, и во сите нив модифицирање на вашите тековни пристапи за формализирање на договорот за сметка за проверка. Можеби е дефинитивно решение за овој банкарски производ да престане да биде непрофитабилен за вашите аспирации како корисник.

Најпрофитабилни сметки

Стратегии за подобрување на интересот на вашите сметки Стратегиите што ги користат банките за подобрување на профитабилноста на нивните сметки се многу ограничени, но во секој случај овозможени според единствените понуди што им ги даваат на своите клиенти. Тие се дизајнирани под различни формати, кои имаат за цел да ги исполнат очекувањата на клиентитеи дека тие не ги насочуваат своите придонеси кон други субјекти. Нормално под еминентно конвенционални предлози, но некои од нив може да ве изненадат со својата иновација.

Како последица на овие деловни стратегии, тие го зголемуваат - иако не претерано - интересот на вашите сметки. Од 0,50%, и до максимално ниво од околу 2%. Профитабилноста што ја надминува понудената со орочени депозити, што во моментов се движи во опсег што се движи од 0,25% до 0,80% приближно. И сето тоа со целосна и непосредна достапност на салдото на сметката.

Најпрофитабилната сметка што може да се претплати отсега е онаа што Банкаинтер ја развиваше преку Сметката за плата, со 5% принос, и уште од самиот почеток. Иако ги плаќа само првите 5.000 евра, а е наменето исклучиво за нови клиенти кои придонесуваат со платен список или редовен приход од 1.000 евра.

Direct Office избира да ви понуди сметка за депозити, што е поврзано со рок на плаќање, за кој може да се генерира каматна стапка од 1,50%, иако само за мандат од четири години, и со исплата на камата секој месец. Од друга страна, Ево Банко пласира друг модел што е кристализиран во паметната сметка и во кој се предвидува годишен принос за заштеда од 1,10%, а исто така и со месечни исплати на камати.

Наменети за нови клиенти

Тој е најчестиот рецепт за подобрување на перформансите на овие сметки и кои генерално се развиваат во рамките на добредојдените промоции што банките ги развиваат толку често. Нивната цел е очигледна, тие се обидуваат да привлечат клиенти од други банки.

За ова, тие нудат повеликодушни услови за договор, дури и со поголеми поволности и зголемување на услугите. Во однос на нивните каматни стапки, тие можат да се искачат до 1%, дури и да го надминат во одредени промоции што развиваат најагресивни формати. Тие се корисни за вашите интереси затоа што не бараат никакво барање, само да смените банка.

Сепак, тие покажуваат некои недостатоци што треба да ги земете предвид пред конечно да го потпишете договорот со банката. Меѓу нив, тоа се развива под многу ограничени временски периоди, од нив да се вратат на вообичаените услови во оваа класа на банкарски производи, а малку. Тие исто така може да бараат од вас да одржувате одредена рамнотежа за да ги исполнувате условите за нивните придобивки.

Со платен список напред

Тоа е најмоќната стратегија што ви ја нудат за подобрување на вашите услови. Willе мора да придонесете за вашиот платен список (пензија или редовен приход) ако сте подготвени да претплатите некој од нив. Дури, и како нов елемент, тие се отворени за приходите што ги добиваат клиенти кои се невработени.. Ако сте во некоја од овие ситуации, честитки, бидејќи интересот што ќе го добивате секоја година ќе биде повеликодушен, иако без помпа.

Во некои случаи, можеби не е доволно за да се исполни ова барање, а исто така ќе мора да ги платите главните домашни сметки (вода, електрична енергија, гас, мобилен, итн.) За ова подобрување на условите на договорот да стапи на сила . За возврат, некои сметки ви враќаат минимален дел од овие фактури. Помеѓу приближно 1% и 3%, но со максимална граница што не може да се надмине во никој случај. Тие можат да ви помогнат да одржувате поголема ликвидност во овие штедни инструменти.

Поголеми врски со ентитетот

Клиентите, како што е вашиот специфичен случај, кои имаат склучено договор со други производи (пензиски планови, фондови, кредитни картички или осигурување) со субјектот, ќе бидат поприфатливи за формализирање на своите сметки со најдобриот интерес што го нуди банкарскиот систем. Тоа ќе биде наградата што ја предлагаат финансиските институции да ве задржат како клиент. Тоа е тренд кој постепено се оформува во банкарскиот сектор да се обиде да продаде повеќе производи, и ако е можно меѓу сегашните клиенти.

Обично овој вид на поврзани сметки ви нуди околу 1%, и секогаш под апсолутна достапност на вашите заштеди. И чии главни карактеристики се многу слични на традиционалните формати, со едвај разлики во нивните одлики или услуги. И, се разбира, ослободени од провизии и други трошоци за управување.

Насочени кон склопот на клиенти

може да постигнете договор со банката за да го зголемите вашиот интерес Ако сте добар клиент, секогаш ќе имате како последно средство да ги подобрите маргините на профитабилност на вашата сметка преговарајте со вашата банка. Beе биде прашање да се ставите на маса и да проверите каква изведба можат да ви понудат во моментот. Треба да ги потенцирате придобивките од вашата банкарска историја, па дури и многу години што сте клиент. Тоа ќе биде гаранција за постигнување на целите.

Оваа стратегија, толку честа кај постарите клиенти, ги зголемува нивоата на профитабилност што банките можат да ги достигнат за мали проценти. Можете да го зголемите за неколку десетини, но малку повеќе. Ако не ги исполнувате карактеристиките за формализирање на барањето, подобро да се откажете од обидот, бидејќи сигурно нема да добиете ништо. Колку што ги отстрануваат провизиите според новиот пристап во сметката.

Без провизии или трошоци

банките нудат многу сметки без провизии и трошоци Во многу случаи, заштедите при склучување договори за овој банкарски производ нема да доаѓаат од повисоките каматни стапки што тие ги обезбедуваат, туку од трошоците што можете да ги заштедите за негово одржување. И во оваа смисла, најгенерализирано е преку ослободување на секаков вид на провизии и други трошоци при неговото управување. Не залудно, тоа ќе значи годишна заштеда од 30 до 100 евра, во зависност од употребата на сметката.

Во моментов, добар дел од банките ја комерцијализираат оваа комерцијална стратегија со одредена издржливост и како формула за останување во клиентелата, и не одете на друг субјект. Се појавуваат се повеќе и повеќе субјекти (Банкија, ББВА, Сантандер, Банкинтер, ИНГ Директ итн.) Кои лансираат програми под името нула провизии или сметки без. За што можете да договорите една од нивните лични сметки без никаков вид трошок.

За да прифатите кој било од овие предлози, вистина е дека ќе мора да се поврзете уште повеќе со финансиската институција, дури и да склучувате други производи од разни видови. Но, целта што ќе ја постигнете ќе го награди вашиот напор. И, веројатно, со заштедата на овие трошоци, ќе добиете повеќе пари отколку преку профитабилноста што може да ја генерира која било од тековните сметки што се достапни во тековната банкарска понуда.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

  1.   Луизми dijo

    Профитабилноста е засекогаш?