Разлика помеѓу Visa и Mastercard

виза или мастер-картичка

Тоа е вашата прва работа покрај обработката на дебитна сметка, исто така, би било многу добра идеја да имате кредитна картичка, да ја завршите постапката и да се најдете на вилушка Дали е подобра MasterCard или Visa? Земајќи предвид дека ви е прв пат во оваа двојност на опции да обработите картичка, која треба да изберете? Па дури и за оние кои не се нови во темата

Што може да значи да имаш Visa или Mastercard? Дали е тоа навистина релевантно? И, кои се навистина нивните значајни разлики? Тука разјаснуваме сè за вас!

Што е Visa или Mastercard

Толку многу Visa и Mastercard се две светски познати соодветни имиња, особено при плаќање. Овие се поврзани со вашата дебитна или кредитна картичка, но честопати не знаете на што се однесува секој или дали едниот е подобар од другиот.

Првото нешто што треба да знаете за нив е дека и Visa и Mastercard се технолошки мрежи, а не банки. Тие гарантираат дека можете да ја користите вашата дебитна или кредитна картичка, како во Шпанија, така и во остатокот од светот. Со други зборови, тие дејствуваат како посредници за да се вршат плаќања, врз основа на условите утврдени во договорот помеѓу клиентот и банката.

Користење на Visa или Mastercard што ви овозможува е да можете да работите во продавници во повеќе од 200 различни земји, и во повеќе деловни активности, било да се тоа осигурување од несреќи, медицинска помош, специјални промоции итн.

Која е разликата помеѓу картичката Visa или Mastercard

виза или мастер-картичка

Ако ве прашаме директно каква е разликата помеѓу картичката Visa и картичката MasterCard, најверојатно би рекле дека се исти. Но, навистина не е така. Секој од нив има свои „особености“ за кои не знаат многумина.

Поточно, зборуваме за следново:

 • Програма за награди. Во случај на Виза, оваа програма се базира на попусти, кои ќе зависат од секоја земја, како и од употребата што, како клиент, ќе ја дадете на картичката. Од своја страна, со MasterCard наградите се засноваат само на секоја земја, но тие исто така ви даваат бонус и тоа е, ако користите одредени брендови или компании, добивате попусти.
 • Прифаќање. Виза картичката е прифатена во повеќе од 30 милиони продавници и во 170 земји. Во случај на MasterCard, таа е прифатена со помалку, 24 милиони. Но, за возврат е прифатено во повеќе земји, 210.
 • Банкомати И овде постои јасна разлика помеѓу двете. Додека Виза има повеќе од 2,1 милиони банкомати; MasterCard работи само со милион.

На кратко, зборуваме за две многу слични картички, секоја со свои карактеристики, многу слични едни на други. Иако се слични, тие се разликуваат во одредени аспекти што навистина ги разликуваат меѓу нив. Но, кога станува збор за нивно користење, тие се исти, а што се однесува до условите што ги нудат банките за нив, тие не се разликуваат доволно за да утврдат голема разлика над општо дискутираните.

Ајде да разговараме за Виза

Тоа е индустрија за финансиски услуги, со отворен капитал, основана во 1970 година од Ди Хок во Сан Франциско, Калифорнија, САД. Нејзини главни производи се дебитни, кредитни и парични картички. Ова зависи од индексот на Дау onesонс, кој е еден од берзанските индекси создаден од Чарлс Хенри Дау, главната функција на овој берзански индекс е да ги измери перформансите на 30-те најголеми корпорации котирани на берзата на САД. Од Америка .

Бидејќи е кредитна и дебитна картичка со светско работење, нејзиното работење е достапно на „Асоцијација на меѓународни услуги за виза“, со официјално седиште во Сан Франциско, Калифорнија во САД. Познато е по тоа што е заедничко вложување на повеќе од 20 илјади финансиски институции кои во моментов нудат визни производи.

Што е заедничко вложување?

виза или мастер-картичка

Тоа доаѓа од англицираното заедничко вложување што во превод значи „споделени ризици“, во општа смисла би можеле да разбереме дека станува збор само за претпоставка на ризици на капитал, но е повеќе од тоа. Овој термин е познат и како „Заедничко вложување“. Може да биде една или повеќе компании кои прават сојуз за стратешки комерцијални цели. Тоа е деловна асоцијација, во оваа асоцијација партнерите ги споделуваат ризиците во однос на капиталот и придобивките според договорените стапки.

Visa е позиционирана како една од водечките брендови ширум светот. Visa годишно генерира голем обем на продажба, во просек повеќе од 2 трилиони долари. Сега, откако зборувавме за долари и Америка, Што значи Виза за Шпанија? Во Европа има повеќе од 280 милиони кредитни картички, Visa дебитни, има високо ниво на прифаќање на индустриско и глобално ниво. Само во 2005 година, производите на Виза беа искористени за извршување на електронски готовински трансакции во вкупна вредност од речиси 1 трилион евра.

Виза толку многу се истакнува ширум светот благодарение на нејзината водечка позиција во глобалната индустрија за плаќање и огромниот број на членови (финансиски институции) кои се придржуваат до неа (повеќе од 20 илјади).

Виза ни нуди водечки и врвни производи безбедноста и леснотијата во управувањето со нашите пари, набавки и финансиско движење, главниот диференциран производ што Виза го обезбедува. Можете да се консултирате повеќе за Виза на нејзината официјална страница: https://www.visa.com.es/

Ајде да разговараме за Mastercard

виза или мастер-картичка

Мастеркард е индустрија со отворен капитал и финансиски услуги. Основана е во 1966 година со седиште во Newујорк, САД.

Да се ​​биде бренд на кредитни и дебитни картички. Ова првично беше креирано од Обединетата банка на Калифорнија, и покрај тоа, за стратешки и пазарни цели, тоа сојузничко друштво со други банкарски субјекти како Прва меѓудржавна банка, Калифорнија Прва банка, Велс Фарго и Ко и Национална банка Крокер Со тоа Мастеркард станува јавно ограничена компанија котирана на берзата во Newујорк.

За PayPass

на нова опција за плаќање што ја нуди Mastercard, базиран на ISO 14443 е официјален стандард кој обезбедува картички со полесен начин на плаќање, ова е олеснето со употреба на телефон или F.OB. или читач на терминали на продажно место.

Од 2005 година, Mastercard користи PayPass или Pay Pass на одредени пазари.

Во 2005 година, Mastercard започна да користи услуги надвор од PayPass на одредени пазари. Почнувајќи од јули 2007 година, следниве финансиски институции го објавија пропустот за плаќање Mastercard:

 • JPMorgan Chase.
 • Кеј банка.
 • Комонвелт банка, Банко Гаранти
 • Банка на Монтреал
 • Граѓани банка и Повелба една банка.
 • Ситибанк
 • Банка на Америка.

Меѓу другите

BankNet, управувана од MasterCard, е телекомуникациска мрежа што ги поврзува сите кредитни, дебитни, аквизиции на MasterCard картички, процесни центри со центрите за операции во Сент Луис, Мисури, САД. Овој интерфејс беше заменет со бренд, исто така управуван од MasterCard

MasterCard и Visa имаат значителна разлика Бидејќи системот Виза се заснова на мрежа на Стар, со која сите крајни точки завршуваат во центрите за податоци, во овој центар се обработуваат сите трансакции. Додека Mastercard користи режим peer-to-peer во кој сите нејзини трансакции се прекинати на крајните точки. Оваа разлика го прави системот Mastercard поотпорен, доколку има дефект во некоја крајна точка, тој останува изолиран и не влијае на системот како целина или во значителен дел, тој е ограничен само на едната крајна точка без да влијае на другите.

Што е подобро, Visa или Mastercard

Сега, кој е најдобар за вас? Дали е подобра Visa? Можеби MasterCard? Одговорот е комплициран; Во реалноста, не можеме да ви кажеме дека едниот е подобар од другиот, бидејќи сè ќе зависи во голема мера од употребата што сакате да ја дадете, од вашиот профил како купувач.

Изборот на едната или другата ќе се одреди со знаење какви промоции нуди секој од нив, како и познавање на вашите потреби. На пример, ако треба да работите во неколку земји, треба да знаете дали картичката е прифатена во сите нив, бидејќи, како што видовме, Visa не е прифатена во толку земји како Mastercard (а за возврат ова не имаат што повеќе банкомати за работа со неа).

Така, мора да се размисли за конечната одлука. Мора да ја ставите на маса употребата што би и ја дале, но исто така и карактеристиките на секоја картичка и промоциите што ги има, во смисла на провизии, каматни стапки и други аспекти што можат да ве натераат да се одлучите за едната или за другата.

На национално ниво, тоа е, во Шпанија, и едното и другото се добри, а условите што ги нудат се многу слични едни на други, така што нема да има толку голем проблем при изборот. Можеби онаму каде што можете да имате повеќе сомнежи е кога извршувате операции во странство, за што ќе зборуваме следно.

Кои се разликите помеѓу Visa и Mastercard?

Во поголемиот дел од времето, корисникот во Шпанија е позаинтересиран за финансиската институција што ја издава картичката, било да е тоа кредитна, дебитна или електронски паричник, затоа што има многу понуди, промоции и позитивни поени што како потрошувачи нè тераат да избереме повеќе за една банка од друга. И со толку голем публицитет во врска со Visa и Mastercard, потрошувачот завршува збунет во однос на предностите и недостатоците што ги стекнува ова при добивање картичка издадена во кој било од двата система за обработка на плаќања.

Visa и MasterCard, обајцата се процесори за плаќање со кредитни и дебитни картички најдобро познато и користено ширум светот од 2010 година, засновано на статистиката за циркулација на кредитни и дебитни картички од овие индустрии. Виза и Мастеркард очигледно нудат иста услуга (процес на плаќање со кредитна / дебитна картичка), но нудат различни поволности и карактеристики со цел да привлечат други банки и потрошувачи (корисници на кредитни, дебитни и е-паричници) во нивните брендови.

Нешто важно што мора да го земете предвид како корисник или имател на картичка е дека Visa и MasterCard тие не се банки, производот со кој тие стануваат важни во финансискиот свет е технологијата Кој не се чувствувал несигурен при плаќање на производ или услуга на Интернет? Дали тие ме искинуваат? Дали ова ќе биде безбедно? Зошто толку пати ме прашувате за бројот на мојата картичка? Како да знам дека страницата на која сум е безбедна? Но, не грижете се, и двете компании се безбедни, тие многу сериозно го сфаќаат прашањето за безбедност и приватност. Дури и при набавки преку Интернет, двете платформи безбедно поддржуваат само одредени типови страници и можете да проверите дали имаат безбедносен печат на која било од двете, било да е тоа Visa или MasterCard.

Покрај тоа, постојат и други што треба да ги земете предвид:

 • Светско покривање во установи. Виза е прифатена во 30 милиони комерцијални установи ширум светот, додека Мастеркард во повеќе од 24 милиони установи ширум светот. Показ за виза? Не баш ако го анализираме со следново.
 • Опфат во светски рамки. Визата е прифатена во 170 земји, додека MasterCard е прифатена во 210 земји. Ако патувате во многу од овие земји кои не прифаќаат виза, можеби претпочитате да останете со MasterCard, ако имате работа во вашиот град и обично не патувате многу или имате идни планови да одите во странство, можеби е подобро за да останете со Виза и нејзината голема количина на достапни установи.
 • Работност и банкомати. Visa го предводи работењето со повеќе од 2 милиони банкомати на глобално ниво, MasterCard работи само со 1 милион банкомати на глобално ниво. Предноста или неповолноста повторно зависи од корисникот, кога последен пат сте подигнале пари? Колку набавки на интернет правите? Дали е потребно да се оди кај благајната? Да се ​​потсетиме дека иднината на пазарот е е-трговија, така што многу продавници на стоки и услуги ја наплатуваат вашата картичка директно, но можеби оние продавници на стоки и услуги на кои и двајцата присуствувате како потрошувач не стигнат до вашиот град, проценката е едноставно да се направи.
 • Сигурно сте заинтересирани. Виза има услуга наречена Потврдена од Виза што користи дефинирана лозинка во моментот кога купувате преку Интернет од некој од деловните субјекти и установи поврзани со Виза. MasterCard користи безбеден код на MasterCard, што е комплетна лозинка што се создава кога сакате да купите преку Интернет со трговци и установи поврзани со MasterCard. И двајцата се во прв план на овој натпревар, што е поволно прашање за системот за обработка на податоци на MasterCard, бидејќи Visa користи обработка на starвезди и тоа ги прави повеќе ранливи на повеќе точки на емисија на податоци што можат да претрпат напад, ова не укажува дека MasterCard го игнорира овие напади или точка на ранливост, но MasterCard има систем за обработка на податоци со кој доколку е ранлива точка за издавање, оваа точка е изолирана и целата мрежа останува стабилна.

Кој да избере? Тоа зависи од видот на клиентот што сте, потребите што ги имате и од начинот на управување со вашите пари.

Visa или Mastercard во странство

Во случај да извршите операции во странство или да живеете во странство, може да има разлика помеѓу користењето на едното или другото. Во суштина, ова ќе се однесува на установите што прифаќаат едно и друго. Тоа е, може да се случи да има продавници кои не прифаќаат Visa туку Mastercard или обратно.

Ние исто така може да ја ставиме мрежата на банкомати, но имајќи предвид дека се почесто е да се вршат плаќања преку Интернет без потреба од плаќање „лице в лице“ или со пари, ова не би бил ваков проблем.

На кратко, ние зборуваме за одлука што ќе зависат во голема мера од местата каде што треба да извршите трансакции за да знаете дали Виза или Мастеркард во странство е подобра. Ако повеќето установи прифаќаат тип, ќе мора да ја набавите таа картичка; Од друга страна, ако и двајцата бидат прифатени, тука ќе зависи од промоциите што ќе ви ги понудат да изберете една или друга. Се разбира, имајте на ум дека, понекогаш, банките не ве прашуваат за видот на картичката, дали тоа ќе биде Visa или Mastercard, бидејќи тие тоа го прават обично автоматски (но може да се случи да ги имаат и двете опции).

Која е разликата помеѓу кредитна и дебитна картичка?

Да се ​​заврши Треба да знаете дека кредитната картичка е онаа во која банката ви „позајмува“ пари што подоцна ќе треба да ги вратитеНа Износот е фиксен во моментот на вработување и ќе биде одреден од вашиот приход и работна ситуација. Интересно е кога имате непредвидени трошоци, но не се препорачува за оние кои имаат проблеми со контролирање на своите заштеди, бидејќи тие исто така имаат обврска да го вратат потрошеното плус камата.

Што е подобро, кредитна картичка или дебитна картичка?
Поврзана статија:
Разлика помеѓу кредитна и дебитна картичка

Дебитните картички, од друга страна, се оние што ви дозволуваат да ги потрошите само парите што ги имате на вашата банкарска сметка без трошоци ако се земе од банката на која и припаѓа картичката. Затоа, имате подобра контрола на вашите трошоци.

Се на се, се надеваме дека ви помогнавме да одлучите дали да извадите VISA или Mastercard.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

2 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   alfredo dijo

  Претпочитам мастер-картичка за одредени меѓународни бизниси и виза за локалното население.

 2.   Awerавер dijo

  Добро попладне, сакам картичка, но не сум патувал или прв пат во странство, тоа е моја желба и размислувам за иднината и наскоро како моето семејство, децата, сопругата и другите, но не знам кој да изберете