Трговија на FTSE

FTSE 100 е индекс составен од 100 најголеми компании (по пазарна капитализација) котирани на Лондонската берза (LSE). Тие често се нарекуваат компании од прва линија, а на индексот се гледа како на добар показател за перформансите на големите котирани компании во Велика Британија.

Што значи FTSE? Името на FTSE 100 потекнува кога беше во сопственост на 50% од Фајненшл тајмс и Лондонската берза (LSE), затоа FT и SE стануваат FTSE. Тоа се однесува и на неговиот состав од 100 компании.

Други индекси на FTSE. На пазарот во Велика Британија, другите индекси на FTSE во Велика Британија вклучуваат FTSE 250 (следните 250 најголеми компании по FTSE 100) и FTSE SmallCap (најмалите компании од оние). FTSE 100 и FTSE 250 заедно го сочинуваат FTSE 350 - додајте го FTSE SmallCap и ќе го добиете FTSE All-Share.

Историјат на FTSE 100

FTSE 100 беше лансиран на 3 јануари 1984 година и имаше почетна вредност од 1.000,00. Оттогаш, составот на индексот се смени скоро непрепознатливо, со спојувања, преземања и исчезнувања на компаниите, истакнувајќи ја целта на индексот да дејствува како барометар на пазарната активност. Се менува секој квартал за да се осигура дека ќе продолжи да ги рефлектира најдобрите 100 компании.

Како се пресметува? Нивото на FTSE 100 се пресметува со користење на вкупната пазарна капитализација на нејзините компоненти (и вредноста на индексот) за да се добие единствената цифра што е цитирана.

Бидејќи врз вкупната пазарна капитализација влијаат цените на одделните акции на компаниите, бидејќи цените на акциите се менуваат во текот на денот, така се менува и вредноста на индексот. Кога FTSE 100 е „нагоре“ или „надолу“, размената тргува во пресрет на затворањето на претходниот ден.

Бројката што ја гледате во вечерните вести е завршната вредност на FTSE 100 за тој ден. Во реалноста, индексот се пресметува континуирано секој ден во неделата (со исклучок на празниците во Велика Британија), од 8:00 часот наутро (отворен пазар) до 16:30 часот (затворање на пазарот).

Како FTSE 100 влијае на вас

Нивото на FTSE 100 влијае на повеќето луѓе во Велика Британија, дури и ако тие не инвестираат директно за себе - како сопственици на пензиски фондови, чии инвестиции најверојатно ќе бидат инвестирани во акции во Велика Британија, перформансите на индексот директно влијаат на профитабилноста тие ќе добијат.

FTSE 100 е исто така добар одраз на економски и меѓународни настани - тој често ќе падне како одговор на падот на пазарите ширум светот.

Како се мерат компаниите во индексот? Големината се мери со пазарна капитализација (или „пазарна капитализација“, како што претпочита индустријата да ја нарекува), што е фенси поим за она што навистина е само пазарната вредност на компанијата.

За оние кои сакаат детали, ова се наоѓа со множење на тековната цена на акциите на компанијата со бројот на издадени акции или "издадени акции" (бројот продаден кај инвеститорите), пред да се помножи овој број со компанијата " фактор на слободен плови “(факторот на слободен пловички го означува бројот на акции што се достапни за тргување на пазарот). Ова резултира со вредност што укажува на тоа колку вреди компанијата врз основа на пазарот.

Топ 100, вклучително и некои мултинационални компании, како и британски компании, потоа се вклучени во FTSE 100 и се познати како компании „сини чипови“ (како во светот на покерот, каде што „синиот чип“ претставува најголема вредност). Сините чипови се зрели компании.

Што значи кога оди нагоре или надолу?

Readе прочитате или слушнете како „FTSE 100 отвори 20 поени повисоко на 7.301“ или „FTSE 100 падна 1,5% на ден“. Ваквите коментари честопати се проследени со споменување на одредена акција или индустрија што предизвика профит или загуба.

Како што се менува цената на акциите на компанијата, така ќе се менува и нејзината пазарна капитализација, што значи дека вкупниот индекс ќе се промени во вредноста, флуктуирајќи се нагоре и надолу, како што се менуваат цените на акциите на компаниите. Колку се движи зависи од тежината на компанијата во индексот.

При пресметување на индексот со употреба на пазарни ограничувања, индексот е „пондериран на пазарот“, што значи дека компаниите во FTSE 100 се пондерираат според нивната големина. Затоа, промените во цената на акциите на Рио Тинто (една од најголемите компании во FTSE 100) ќе имаат поголем ефект врз целокупниот индекс отколку компанија како Теско, чијашто пазарна капитализација (а со тоа и тежината во индексот) е многу помала .

Значи, ако има многу добри вести за одредена компанија или индустрија во тешка категорија (можеби цената на железната руда се зголемува и затоа рударските компании, вклучувајќи го и Рио Тинто, видете ги зголемувањето на цените на нивните акции), ова ќе има ефект врз вкупниот индекс. Најверојатно, овој вид на вести ќе го поттикне индексот нагоре сè додека нема страшни вести од друга компанија или индустрија за да се надомести оваа добивка.

За да се разјасни зошто порастот или падот на FTSE понекогаш се наведува во поени, индексот првично беше објавен во 1984 година и му беше дадена произволна почетна вредност од 1.000 поени. Денес вреди помалку од 7.500 поени, што значи дека првите 100 компании пораснале скоро 7,5 пати во последните 35 години (повеќе или помалку).

Каква врска има сето ова со мене?

Па, ако сте инвестирани во фонд, вашиот менаџер може да користи нешто како FTSE како референца. Во пасивен фонд, менаџерот купува компоненти што се наведени во индексот и има за цел да одговара на перформансите на тој индекс за вас. Во активен фонд, менаџерот го користи индексот како водич за тоа што да купи и има за цел да го надмине тој индекс. Ова ви овозможува да ја оцените работата на вашиот фонд во споредба со она што би го постигнале доколку сте инвестирале во индексот.

Дополнително, како сопственик на пензиски фонд во Велика Британија, некои од вашите пензиски инвестиции, најверојатно, исто така, ќе бидат инвестирани во акции во Велика Британија наведени во индексите FTSE. Значи, перформансите на индексот ќе имаат влијание врз вашите инвестиции, како што ќе има и доколку сте инвестирани во акции и акции на Иса.

FTSE 100 исто така се смета за добар показател за здравјето на Велика Британија и меѓународната економија (бидејќи ги опфаќа и домашните и меѓународните компании). Честопати се движи како одговор на политички или економски настани ширум светот, бидејќи луѓето стануваат повеќе или помалку самоуверени (и затоа сакаат да инвестираат или да дивестираат) засновани на вакви вести. Може да даде добра идеја за тоа како генерално се чувствуваат инвеститорите, без разлика дали се оптимистички или нервозни, што пак може да ја информира вашата одлука за тоа дали да инвестирате или не и каде да ги ставите или земете парите.

Значи, иако FTSE 100 можеби нема да го забрза срцето како lovingубовно внимание од другата страна на табелата, разбирањето на неговата цел ќе ви помогне да се движите многу подобро на финансиските пазари (многу повеќе од тоа што веројатно ќе направи низок клуч). во секој случај размавтам).

Додека FTSE 100 е особено популарен индекс, особено во Велика Британија, постојат низа други важни индекси. На пример, тука се и FTSE 250 (250 следни најголеми компании, честопати повеќе ориентирани кон домашниот пазар отколку FTSE 100) и FTSE 350 (што е збир на FTSE 100 и FTSE 250). Други компании исто така водат свои индекси, како што е „Стандард и Пурс“, кој работи со индексот „С & П 500“ (500 најголеми компании котирани на берзата во Newујорк).

Сепак, индексите не се само списоци на компании. Инструментите со фиксен приход (обврзници, на пример) имаат свои индекси; Глобалниот индекс на агрегат на Блумберг Баркли е еден пример. Ова се состои од голем број на хартии од вредност со фиксен приход, вклучувајќи државни и корпоративни обврзници, и од развиените и од новите пазари низ целиот свет. Во меѓувреме, Индексот на стоки Блумберг се состои од список на стоки кои вклучуваат масло, пченка, злато и бакар.

Групацијата ФТСЕ (неформално наречена „футси“) е заедничко вложување помеѓу лондонскиот финансиски тајмс и лондонската берза. Акронимот FTSE е кратенка од Financial Times и берза и индексите на групацијата ги сочинуваат најкапитализираните компании во Велика Британија котирани на берзата во Лондон.

FTSE 100 за првпат беше создаден во јануари 1984 година со основно ниво од 1.000 и оттогаш скокна на ниво од повеќе од 7.000, заклучно со март 2018 година. , индексот конечно го надмина претходното историско највисоко ниво од 2010 достигнати во декември 2011 година за време на висината на меурот од Интернет.

Многу меѓународни инвеститори ги гледаат индексите FTSE, и особено FTSE 100, како индикатор за пазарот во Велика Британија воопшто, слично на тоа како американските инвеститори гледаат на индексите Дау onesонс или S&P 500.

Најпопуларниот индекс што го одржува групацијата FTSE е FTSE 100, кој се состои од 100-те капитализирани компании во Велика Британија наведени на LSE. Покрај тоа, групацијата FTSE одржува и други индекси кои се движат од FTSE All-Share до т.н. етички индекси како што е FTSE4Good Global index кој се фокусира на корпоративна одговорност.

Најпопуларните индекси на групацијата FTSE вклучуваат FTSE 100, FTSE 250, FTSE 350 и FTSE All-Share. Овие индекси можат да се расчленат на индекси со високи перформанси, ниски перформанси и екс-ИТ, кои се пресметуваат на крајот на денот. На пример, етичките индекси на групацијата FTSE, колективно познати како FTSE4Good, ги следат глобалните пазари, Европа, Велика Британија, САД и други пазари.

Некои вообичаени признати компании кои тргуваат со FTSE 100 вклучуваат:

БП ПЦ (NYујорк: БП)

BHP Billiton plc (NYSE: BBL)

Randgold Resources Ltd. (NASDAQ: GOLD)

Рио Тинто plc (NYSE: RIO)

GlaxoSmithKline plc (NYSE: GSK)

Комплетен и ажуриран список на индекси и нивните цени може да се најдат на веб-страницата на Групацијата FTSE.

Како да инвестирате во FTSE 100

Постојат многу различни начини за меѓународните инвеститори да се изложат на FTSE 100 и другите индекси на групацијата FTSE. Средствата со кои се тргува со берза (ETF) нудат лесен начин за инвеститорите да се изложат, но никој од FTSE 100 ETF не е наведен на берзите во САД. Американските депозитни приходи (ADR) се исто така достапни за некои одделни компоненти на овие индекси.

Некои вообичаени ETFs на групата FTSE вклучуваат:

iShares FTSE 100 (LSE: ISF)

HSBC FTSE 100 ETF (ЕПА: UKX)

DBX FTSE 100 (ЛСЕ: XUKX)

Lyxor FTSE 100 ETF

UBS FTSE 100 ETF

Инвеститорите секогаш треба да имаат предвид коефициентите на трошоците кога инвестираат во меѓународни ЕТФ, бидејќи можат да остварат долгорочни придобивки. Исто така е добра идеја да се погледне основното портфолио на фондот за да се видат ризиците од концентрацијата во индустријата или секторот. На пример, Велика Британија има голема концентрација на компании за финансиски услуги во споредба со многу други земји.

Покрај петте ADR споменати погоре, други популарни ADR вклучуваат:

Група Водафон (НАСДАК: ВОД)

Barclays plc (NYSE:BCS)

Unilever plc (NYSE: UL)

ХСБЦ холдингс (NYујорк: ХБЦ)

АРМ холдингс (НАСДАК: ARMH)

Инвеститорите треба да забележат дека ADR не може да бидат толку ликвидни како верзијата на акциите котирани на берзата во Лондон. Дополнително, важно е да се запамети дека овие компании може да не поднесуваат извештаи до Комисијата за хартии од вредност на САД (ДИК), што може да го отежне спроведувањето на должно внимание.

Алтернативи на индексите FTSE

Меѓународните инвеститори кои бараат изложеност во Велика Британија имаат и други опции. Настрана индексите на Групата FTSE, има уште неколку други ETF кои нудат голема изложеност на регионот. Индексите што стојат зад овие ETF вклучуваат MSCI, BLDRS, STOXX и HOLDRS меѓу другите, секој од нив нуди единствена перспектива за распределбата на портфолиото.

Некои вообичаени ETF фокусирани на Велика Британија вклучуваат:

Индексен фонд MSCI Велика Британија (NYSE: EWU)

Фонд за индекс на БДРРС Европа 100 АДР (NYSE: ADRU)

Фонд за индекс на дивиденда во Европа STOXX (NYSE: FDD)

SPDR DJ STOXX 50 ETF (NYујорк: FEU)

Индекс на развиени пазари BLDRS 100 ADR (NYSE: ADRD)

Инвеститорите треба да забележат дека некои од овие ЕТФ имаат поширока изложеност отколку само Велика Британија. На пример, тие можат да имаат значителна изложеност на акции во Европа, што може да воведе одредени ризици.

Пад на берзата, тогаш. Застрашувачки претходник на она што ветува дека ќе биде катастрофален период за светската економија? Или брилијантна можност за разумните инвеститори на акции да заработат еден милион?

Малку и од двете, да бидеме фер. Корекцијата на пазарот го рефлектира шокот за заработка со кој се соочуваат многу компании на краток рок. Исто така, им нуди на аспирантните милионери на акции можност да ги зголемат приносите од нивните инвестиции.

Клучот за да се заработи богатство е купувањето акции, а не со оглед на тоа како ќе се одвиваат следната недела, следниот месец или следната година. Остроумните инвеститори купуваат компании кои веројатно ќе напредуваат за 10 години (или повеќе). И има многу одлични акции на FTSE 100, како овој, што беа зафатени среде пошироката несреќа на пазарот. Ова им овозможува на светлите инвеститори со орелски очи можности да земат зделка или две.

Милионер?

Persimmon (LSE: PSN) е еден од најдобрите акции на Футси за пониска цена, што мислам дека може да биде милионер за следните години. Цените на акциите на градежниците за домаќинства паднаа во последните месеци, бидејќи влошувањето на економските услови, заедно со повлекувањето на голем број производи за хипотека од страна на заемодавателите, предизвика загриженост за можно уривање на куќите.

После неодамнешната слабост на цените, persimmon тргува со сооднос цена / заработка (P / E) од околу 12 пати. Тоа е читање што сугерира дека бизнисот е зделка, тогаш. Повеќе ме интересира 5% дивиденден принос што компанијата ФТСЕ 100 го носи за 2020 година. Ваквите големи приноси можат да бидат од непроценлива вредност за да им се помогне на потенцијалните милионери да ги постигнат своите инвестициски цели. Покрај тоа, групацијата FTSE одржува и други индекси кои се движат од FTSE All-Share до т.н. етички индекси како што е FTSE4Good Global index кој се фокусира на корпоративна одговорност. Во меѓувреме, Индексот на стоки Блумберг се состои од список на стоки кои вклучуваат масло, пченка, злато и бакар.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.