Основен капитал

основен капитал

Што е основен капитал?

Во светот на економијата и бизнисот, терминот „капитал“ се користи за сите важни што помага да се генерираат повеќе добра и услуги, вклучува персонал, машини, места и други.

Според капиталните економисти тоа е група на стоки и производи кои ни помагаат да генерираме повеќе. На финансиски јазик, тоа е сè што е акумулирано во пари што не го потрошил неговиот сопственик, односно е зачувано и сместено во финансискиот свет; Ова може да биде преку набавка на акции, стекнати добра или јавни средства, меѓу другото, секогаш со верна цел да има повеќе од инвестираното.

Законски гледано, тоа е група на права и средства што се ваши лични или правни средства.

Важно е да се нагласи дека капиталот може да се претстави во различни форми како што се парите со надеж дека со текот на времето ќе може да има повеќе, збир на производни добра како што е фабрика. Во кој било случај, главната цел на капиталот е да остави профит

Гранки на кои е поделен главниот град

Овој термин е поделена на разни видови капитал.

сектори на фиксен капитал

 • Издаден капитал, што е она што одредена компанија го дала како дел од своите акции.
 • Фиксен капитал, е онаа што се однесува на добрата што компаниите ги имаат како дел од нивниот процес на производство, важно е да се знае дека овие добра не се користат на краток рок, бидејќи тие се прилично материјални или во натура.
 • Работен капиталТоа е спротивно на претходното, што е да се каже, тоа е капитал што може да се потроши додека тече производствениот процес, но исто така мора да се врати за краток временски период.
 • Променлив капиталОва се однесува на онаа што се плаќа, како работа со други зборови плата на работник.
 • Постојан капитал: Тоа се однесува на капиталот што е инвестиран во материјали, машини и други работи што се потребни за да се спроведе процесот на производство.
 • Финансиски капитал. Се смета за репрезентација на вредноста на парите што е претставена во вкупните средства на едно општество.
 • Приватен капитал, споменува приватни субјекти или физички лица, како што се компании, институции и разликата во тоа е што одлуката е интимно поврзана само со неколку учесници кои ја сочинуваат или кои се активни членови на истата затоа што придонеле сума пари за нејзино создавање или на ист начин е купен процент од истиот во којшто е достоен за правата да може да се одлучи каде оди одлучувањето.
 • Физички капитал. Тоа е сè што води до објектите и предметите што се користат за производство на производите.
 • Пловечки капитал, Тоа се однесува на она што е еквивалентно на она што слободно се става во акции, без да мора да се држи под контрола.
 • Човечки капитал. Тоа е вкупно знаење, вештини и способности што луѓето ги стекнуваат и ги прават способни да вршат различни активности на продуктивен начин, без оглед на нивното ниво на сложеност. Начинот на кој капиталот може да се зголеми во овој случај е преку зголемување на исплатата, без оглед дали тоа го бара работникот или гледајќи како се доделуваат неговите вештини.
 • Вложување капиталСе дефинира како реинвестирање на профитот што доаѓа од истите акции и е познат како капитал на кој му недостасува профит.
 • Социјален капитал. Тоа е збир на сите записи дадени заедно и дека на долг рок дава на профит она што го знаеме како капитал на акционерите.
 • Природен капиталТие се придобивките што некој ги има од земјата или животната средина, каде што се инвестира така што околината ни обезбедува разновидност на производи на регулиран начин за да ја заштитиме.
 • Течен капиталОвој вид на капитал се однесува на сите придобивки добиени од компанијата или економскиот износ што се добива. LO што значи дека тоа е процентот добиен како профит од инвестицијата. Тоа е, тоа ви обезбедува ресурси или капитал за да може да се користи во операциите што најдобро ви одговараат.
 • Финансиски капитал, е збир на човечки, природен, социјален и производствен капитал
 • Зачленет капитал, променлив капитал што акционерите се согласуваат да го дадат, сличен на претходниот, односно се дава придонес за создавање капитал.
 • Национален капитал. Таа е составена од се што е произведено и спроведено на територијата на земјата и ги вклучува сите пари што се движат во неа, произведените материјални добра и претставува начин за остварување на производниот капацитет на земјата.

Денес ќе се фокусираме на разговор само за основен капитал што е оној што опфаќа сè што е процес на производство во една компанија и што долгорочно се дегенерира, како што се машини за недвижнини, инсталации и други.

Се користи во инвестициски јазик на Европските системи за сметки (ДИК) што е веќе кажано дека преку статистика мери што вреди главно недвижностите и другите материјални работи на компаниите и владата.

Видови на основен капитал

Постојат неколку класи на компании назначени со генералниот закон LGSM за трговски друштва во кои, на пример, јавно ограничено друштво значи дека нејзината одговорност е ограничена со акции и други; но тие можат да имаат и форма на променлив капитал.

Формирање на бруто фиксен капитал

Формирање на бруто фиксен капитал опфаќа обнова на земјиштето тоа е да се каже, како ровови, одводи и огради машини на фабрики, опрема, згради, училишта, патишта и други и други. Очигледно дека последен пат и ’е предодреден на владата претставена со капитал.

Оваа бруто формата на капитал рече дека е поделена на 3 дела што го објаснуваме подолу:

Компании со основен капитал

Формирање на бруто фиксен капитал

Тие се добиените средства што се инвестираат во производство повеќе од една година.

Ова пак е поделено на 2:

 1.  Потрошувачка на основен капитал дека тоа е едноставно девалвација на вредностите на основните средства што ги поседуваат како резултат на едноставна употреба или вообичаено абење или кога тие повеќе не се корисни за нас; Ова во економска смисла значи дека дел од произведениот ќе се користи директно за инвестирање со цел да се направи голема количина на стоки и услуги, иако како што минуваат месеци или години, овие добра ја губат својата вредност како што се влошуваат, како машинерија. Тогаш потрошувачката на основен капитал ќе зависи од времето на влошување што го носи стоката и на таков начин збирот на направената инвестиција ќе се намали.
 2. Нето формирање на основен капитал. Discountе биде оној попуст што се прави со одземање на таа потрошувачка од основниот капитал. Со други зборови, бруто формирањето на фиксен капитал е она што не известува за вредноста на ресурсите потребни за инвестирање; Со други зборови, нè информира за моменталната економија за промените што се направени.
кое е средството
Поврзана статија:
Кои се средствата и пасивите

Варијабилност на акциите

Ова се пресметува од разликата помеѓу вредноста на влезовите и излезите на залиха што го покриваат утврденото време и веќе ги намалија загубите во тек на стоките што се на залиха.

Тие се дел од ова:

 • Користените материјали.
 • Незавршена работа како што се животни наменети да се продаваат како добиток и земјоделски култури и оние што се веќе завршени и нема да бидат изменети.
 • Купување и продажба, но само ако е купено за да се продаде на оваа територија на земјата.

Првенствено она што веќе постои, со исклучок на недовршената работа: тие се организирани од залихи што ќе бидат достапни за период не подолг од една година за извршените задачи.

Аквизиции помалку отуѓување на вредни предмети. Тие се оние што не се финансиски, односно нивната главна корист е да не произведуваат или не се девалвираат со текот на времето.

Инвестицискиот капитал се заснова на давање пари во замена за профит

Оние кои ги вложуваат своите пари за да генерираат поголеми приноси и колку повеќе очигледно се инвестираат, толку поголема корист ќе имаат за во иднина.

Многу е важно да нагласиме дека капиталот кога се инвестира може да има огромна корист, но на ист начин може да биде и против него, бидејќи инвестициите имаат ризик на долг рок да бидат изводливи и корисни за нашите инвестиции, но тие исто така можат да претставуваат неуспех со не генерирање профитабилен профит.

Поради оваа причина, сите движења мора да бидат добро анализирани така што личните и заедничките одлуки се што е можно поуспешни, бидејќи тоа ќе гарантира успех на нашите одлуки, трансформирајќи ги во повеќе профити и поголеми придобивки.

Запомнете дека а компанија или капитал со правилни и правилно насочени одлуки е многу привлечна за очите на берзата. Но, ако се случи спротивното, добивката ќе биде скратена од донесените лоши одлуки и природно ова ќе се проектира пред берзата. Овие мали детали ќе го направат вашиот капитал нешто успешен и ќе постигнете големи придобивки во инвестицијата што сакате да ја направите.

фиксен приход
Поврзана статија:
Инвестирање на берза преку фиксни приходи

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Единсон dijo

  голема благодарност: v