Како да се заштитат парите на самовработените?

Добар дел од осигурителните компании им нудат на самовработените можност за запишување полиса за целосна привремена попреченост, што им овозможува да ги задржат своите приходи за време на неспособноста да ја извршуваат својата професионална активност. Со оглед на ова сценарио, не е изненадувачки што банките и осигурителните компании ги свртеа своите погледи кон секторот самовработени, нудејќи им производи специјално дизајнирани за нив и за нивните потреби. Со различни покривања кои се далеку од потрадиционалните модели на осигурување.

Во рамките на овој општ контекст, оваа понуда се состои од два производи, од една страна, вкупното осигурување за привремено попреченост, што овозможува задржи ги своите приходи во периодите во кои не можат да ја извршуваат својата активност. И од друга страна, здравствени политики, кои имаат обемна медицинска покриеност и гарантираат хоспитализација во случај на било каков инцидент во оваа класа на носители на полиси. Општо, тоа е многу корисно осигурување за самовработените работници, што пред сè им гарантира минимален приход, во случај на болест или несреќа. Со дополнителна предност да се обезбедат даночни подобрувања при нивно вработување.

Еден од овие модели е тотално осигурување за привремена попреченост, што му овозможува на неговиот имател да ги задржи своите приходи сè додека не е во можност да ја извршува својата професионална активност. Со ова годишно обновливо осигурување, носителот е тој што одлучува за дневните приходи што сака да ги добие и дали сака или не сака да ги франшизира во наредните години. Со можност за плаќаат премија, или годишно или на рати. Покрај тоа, ќе можете да имате корист од две гаранции, таа за целосна привремена попреченост и за хоспитализација за која било причина, меѓу другите релевантни придобивки.

Политики со боледување

Во секој случај, осигурувањето за боледување е едно од најраспространетите во понудата презентирана од финансиските институции и од самите осигурителни компании. Со формули исто толку иновативни, како што се, на пример, оние што произлегуваат од обезбедување на нив дневен приход за привремена попреченост. Каде се размислува за сценарио што може да се генерира како такво последица од несреќа, породување или болест, меѓу другите инциденти. Напротив, не обезбедува дополнителна премија за управување со возила во кој било од нејзините модалитети.

Тоа е производ кој се издвојува пред сè затоа што тие одлучија да вклучат многу специјално покривање на несреќи што се случуваат и во развојот на нивната професионална активност и во нивниот секојдневен живот. Додека од друга страна, исто така е неопходно да се нагласи дека во овој момент се продава овој вид на толку специфично осигурување, така што самовработените работници можат да го соберат од првиот ден приходот што би престанале да го примаат во периодот кога ќе останат надвор , сè додека надминува трите последователни дена. Со реална можност за фракционирање без никаков доплата како еден од најрелевантните стимулации за вработување кај овој сегмент од шпанското население.

Осигурен капитал за самовработени

Друга од неговите најиновативни варијанти е онаа што има врска со нејзината компонента, покритие како што е наменето да гарантира исплата на корисниците на капиталот осигурен од носителот. Во овој случај, меѓу осигурените гаранции се следниве што ги изложуваме подолу: смрт, смрт случајно, апсолутна и трајна попреченост за која било причина, меѓу некои од најрелевантните. Додека од друга страна, потребно е да се нагласи дека за осигурувања над 100.000 50 евра и лица над XNUMX години, мора да се помине целосно бесплатен медицински преглед.

Друг од предлозите за самовработени работници се таканаречените сеопфатни планови кои се специјално дизајнирани да ги надоместат приходите што се губат во случај на боледување. Исто така, може да се склучи договор за да се обезбеди болест на вработените или отсуства од несреќи и да се минимизираат трошоците што се создаваат, а самовработените добиваат хонорар. надоместок за времето што останува без работа. Покрај тоа, со овој модел во политиките можете да уживате во медицинско покритие, како и гаранција за хоспитализација за која било причина.

Тие имаат дневна компензација од околу 25 евра што може да се зголеми на 50 евра, од првиот ден. Покрај тоа, имателот на полисата ќе добие дополнителна компензација, ако повлекувањето се случи како резултат на несреќа и неговото времетраење е поголемо од 30 дена. Друг предлог во оваа класа на осигурителни производи е да понудиме две полиси во едно. Од една страна, онаа на несреќи, со почетна компензација плус месечен приход за 15 години во случај на смрт или целосна попреченост. А од друга, политика за болести, со неограничени трошоци за здравствена заштита. Како последица на тоа, за случаи на апсолутна професионална попреченост, првичен надоместок од 30.000 евра и месечен приход од 500 евра ќе се плаќа за нешто повеќе од пет години.

За апсолутна професионална попреченост

Друго решение за овој важен сегмент од општеството е засновано на покриеност за апсолутна професионална попреченост, за секоја професионална активност со месечен приход од 10 години и годишна ревалоризација околу 2%. Додека од друга страна, другите формати направени од осигурителни компании се засноваат на нудење на самовработено осигурување од несреќа за овој професионален сегмент, што опфаќа смрт случајно, трајна и привремена попреченост или тотална или апсолутна попреченост. Главниот придонес на овој предлог е тоа што самиот сопственик може да избере износ на капитал, давајќи им поголема флексибилност на придонесите.

Накратко, станува збор за многу широка понуда во сегментот на приватно осигурување што е прилагодена на потребите на овие работници. Надвор од други размислувања од техничка природа и можеби исто така од гледна точка на неговите основи. Во она што е решение за проблемите што можат да им се презентираат на овие професионалци. Од различни третмани и со разновиден економски придонес во нивните годишни премии. Така што на овој начин вашата заштита е поголема во различни околности од вашиот живот.

Предности во вашето вработување

Еден од аспектите што мора да се цени попозитивно е оној што има врска со заштитата на самовработените работници. До вашата покриеност тие ќе ве напуштат подобро покриени пред какви било инциденти или несреќи. Додека од друга страна, тие можат да размислат за времето во кое се наоѓаат без да ја развиваат својата професионална активност. Преку месечни рати во кои можат да уживаат неколку месеци, иако со ограничено влијание врз износот што го добиваат во тоа време.

Една од целите на секое самовработено лице е да се заштити себеси и во оваа смисла ваквиот вид специфично осигурување ги задоволува овие потреби. Со различни формати и каде што секој од нив не е ист со другиот. Така што на овој начин може да се избере најсоодветниот за секој специфичен. Исто така, со мали варијации во однос на цената на овие производи за осигурување.

Опционално покритие за секторот

Самовработените можат да се договорат како опционални опфаќања кои се опционални и за кои ќе биде потребен дополнителен трошок за годишната премија. Во повеќето случаи, овие опфаќања се насочени кон правилен третман на боледување на самовработени работници. Една од најчестите е хоспитализација од нивните наслови. Притоа, за ова покритие имателот на полисата би добил дополнителна сума ако, во случај на болест или несреќа, бил примен во болница минимум 24 часа.

Друг од најрелевантните е оној поврзан со престанок на активност. Во овој случај, ако осигуреното лице е самовработено и придонесува за самовработено социјално осигурување, заемно, Монтепио или слична институција утврдена со закон. Неговиот ефект нема да биде никој друг, туку дека на крајот ќе ви биде гарантиран месечен надомест за присилно прекинување на вашата активност. Многу корисно во сценарија каде што овие луѓе се невработени или мора да ја напуштат својата професионална активност од финансиски причини.

30% од хонорарците би го зголемиле својот придонес

Практично, еден од тројца самовработени работници, 28,7%, би ја зголемиле основата на придонеси кон социјалното осигурување доколку се подобрат придобивките на кои им следува, според извештајот "Самовработениот работник пред социјалното осигурување”Спроведена од Националната федерација на здруженија на самовработени работници, АТА за Fundación MAPFRE.

Учењето, резултат на истражување на повеќе од 1.800 самовработени работници, Неговата цел е да го анализира пристапот на самовработените кон социјалните, јавните и комплементарните системи на социјална помош и да ги зголеми нивните финансиски и осигурителни знаења за да можат да донесуваат поинформирани одлуки за нивната иднина.

Студијата одразува дека 86% од самовработените плаќаат за минималната основица, која во 2019 година е утврдена на 944,40 евра месечно. И покрај оваа бројка, треба да се напомене дека 37,9% од групата е предиспонирана за промена и зголемување на нивната база на придонес, од кои 28,7% укажуваат на тоа дека би го сториле тоа доколку придонесите во моментов се понудат на групата се подобрат.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.