Одземени трошоци

Одземени трошоци

Toе ви кажеме за најчести трошоци за одбивање Тоа можете да го ставите во месечната изјава за физички лица кои се изјаснуваат како приход.

Во врска со даночни одредби. Податоците што ќе ги дадеме на овој пост се места каде што секогаш мора да побарате фактура и може да се користат за да се утврдат месечни, па дури и двомесечни даноци во зависност од случајот на секоја од нив.

Не само што е доволно побарајте фактура за трошоците дека ќе ви покажеме следно, исто така мора да ги исполнувате условите за да можете да ја одземете соодветноста и на овој начин да плаќате помалку даноци во времето на изјава за приход.

Оваа листа е само информативна и може да биде се применуваат за сите физички лица без овие одземања да бидат ограничени на вашата специфична активност. Во случај на одредена активност, списокот може да трае подолго. Секој пат кога плаќате на кое било место што ги исполнува условите потребни за одземање или дури и каков било вид на трошок, тие мора да бидат оправдани со фактурите што ги оправдуваат трошоците.

Барања за примена на одбивањето:

Одземени трошоци

1. Оние што се строго потребни за извршување на активност.

Во овој случај, постојат три различни точки што мора да се земат предвид при утврдување дали трошокот е целосно суштински:

  • Првиот е ако е поврзан со вашата деловна активност
  • Второто е кога било потребно да се постигнат специфичните цели на вашиот бизнис
  • Третото е кога ако не се појави, тоа може да влијае на деловната активност или да ја попречува активноста.

2. Мора да ја имате оригиналната фактура и да речете дека фактурата мора да е направена за да се одземат трошоците

3. Фактурата мора да ги има соодветните фискални барања во секој случај.

4. Во овој случај, износ поголем од 2.000 евра

Сите трошоци што физичкото лице сака да ги одземе сè додека износот не надминува 2.000 евра мора да се платат со номинативна чек на сметка на корисникот. Може да биде и со кредитна картичка или преку банкарски трансфер.

Видови трошоци што може да се одземат

Одземени трошоци

Од изнајмување простории или деловна куќа, исто така згради. Износот на закупнината што ја зафаќа физичкото лице може да се одземе се додека се исполнети горенаведените услови.

Бензин неделно или месечно. Во овој случај, бензинот мора да се плати со номинативна чек и мора да прашате кога установата ви дава фактура на која пишува „плаќање со картичка“

Сметка за фиксен и мобилен телефон. Телефонската сметка може да се одземе се додека е презентиран доказ за плаќање или директен дебит. Полнењето на мобилниот телефон исто така може да се одземе, под услов да се претстави соодветната фактура.

Трошоци за сметка за електрична енергија на работно место. Сметката за електрична енергија може да се одземе ако се презентира доказ за плаќање или директна дебита.

Можете да одземете курир и парцела од работното место. Во случај на потреба од користење курир, курирските услуги CORREOS, SEUR, DHL, REDPACK, PACKMAIL, FEDEX итн. Може да се одземат пред фактурата.

Услуги за надзор. Услугите за надзор во простории или кој било вид канцеларија може да се одземат.

Патни трошоци за повеќе од 50 км наоколу од работното место. Во рамките на патните трошоци може да се одземат неколку поени. Ова ги вклучува трошоците направени за штандови, автобуски и авионски билети и сместување, сè додека не е луксузно. Потрошувачката на храна и изнајмувањето автомобил на дестинацијата исто така може да се одземат кога е потребно. Покрај тоа, можете да додадете на овој вид на одбитни трошоци, бензинот што ќе се користи.

Во овој случај, одземени трошоци се оние што се доделуваат на луѓе кои ќе патуваат на друго место, освен на местото на работа. За да се сметате за одземени трошоци по патување, мора да имате растојание од најмалку 50 км и да имате потврди за сè што е потрошено за време на споменатото патување.

Трошоци за превентивно или корективно одржување

Одземени трошоци

Можете да го одземете трошоци за материјали за чистење. Во овој случај, тоа мора да се плати во друг дел освен намирници, тоа е затоа што оставата, чајната кујна не се одзема ако оставата, чајната кујна е комбинирана со производи за чистење, затоа мора да се побараат посебни фактури, доколку се претстави заедничка фактура, таа не може да се одземе.

Комплементи за компјутери од секаков вид. Сите компјутерски додатоци или додатоци што се потребни (од печатач до мемориска картичка) може да се одземат со презентирање на фактурата.

Рекламирање или фотографии за теренски цели. Можете да ги одземете сите трошоци што се генерираат поврзани со рекламирање или со кој било производ за да стигнат до јавноста.

Секој трошок добиен од клиент може да се одземе ако имате фактура

Трошоци за ресторани за време на работното време. Во овој момент, мора да се земе предвид дека само 8,5 ќе се одземат кога лицето е на повеќе од 50 км околу просториите на наведениот даночен обврзник. За да може да се изврши правилно намалување, плаќањето мора да се изврши 100% со кредитна или дебитна картичка. Потрошувачката во барови или алкохолни пијалоци нема да се одзема.

Обуки за вработените. Во овој случај, обуката што се користи за зголемување на капацитетот на вработените во некое место може да се одземе, под услов наведените вработени да се регистрирани во социјалното осигурување.

Материјали кои се потребни за секоја активност. Овој вид ресурси може да се одземе сè додека материјалот не е од деловната линија на компанијата и никогаш за надворешна потрошувачка.

Секое вид на трошок за пополнување. Во овој случај, тие се добиени од облека и обувки што можат да се одземат само од она што даночниот обврзник го купил за себе. Во овој момент, трошоците што ги направија вашите потомци или потомци не се одземаат.

Плати на вработените. За да се намалат платите на вработените, тие мора да бидат регистрирани во социјалното осигурување.

Надоместоците. Кога надоместоците платени од професионалци се генерираат во компанија, како што е адвокат или сметководител, тие можат да се одземат. Треба да се напомене дека надоместоците генерираат два вида задржувања, првиот е 10%, а вториот е две третини за ДДВ.

Трошоци во книги, копии или кој било друг трошок за канцелариски материјал. Сите трошоци за канцелариски материјал изгледаат како мали трошоци сè додека не се собере целата сума. Бидејќи станува збор за многу мали мачки, повеќето стационари не сакаат да даваат фактури, сепак билетите може да се соберат и кога е поголема количина, вратете се и побарајте да се направи фактурата за целата количина што е потрошена во текот на месецот во наведената деловна активност.

Надоместоци за синдикати или кој било друг дериват од ваква природа. Во овој случај, може да се добијат придонеси од синдикати или кое било друго тело, како што се професионални здруженија или специфични индустрии.

Секаков вид финансиски трошок. Овој вид трошок е она што се генерира кога банката ни наплатува провизии.

Секаков вид на придонес во просториите. Ова е износот што се плаќа годишно за кој било вид на имот. Прилозите дадени во простории и згради се многу поголеми во градовите.

Придонеси дадени на даноци. Придонеси дадени за плаќање данок на плата од 3%. Можете исто така да ја намалите исплатата на возилата или плаќањето за барање таблички. Вие исто така може да одземете кој било друг вид на плаќање што ќе се изврши на секретарот за финансии или субјект што се смета за даночен обврзник.

Прилози за општи цели. Овие типови на придонеси се плаќања направени на социјално осигурување, како и осигурување или социјални бенефиции. Некои од плаќањата не се одземаат, како што е ДДВ.

Поени што никогаш не треба да ги заборавите кога станува збор за одземени трошоци

Секојпат кога плаќате на кое било место што ги исполнува условите потребни за одземање, па дури и каков било вид на трошок, тие мора да бидат оправдани со фактурите што ги оправдуваат трошоците.

Треба да се прегледува секоја година што претставува забрзана амортизација.

Сите трошоци во новите технологии во врска со мобилните телефони или интернетот мора да бидат земени во предвид. Исто така, мора да се земат предвид сите трошоци поврзани со горивото. Исто така, добар износ на ДДВ може да се одземе на даночните пријави.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.