Намалување за вообичаен престој

Вообичаено домување

Личните финансии се несомнено едно од најкомплицираните прашања за оптимално контролирање и има многу термини и многу прашања што треба да ги анализираме за да можеме да преземеме подобра контрола. Но, мора да сметаме дека исто така треба да земеме некои закони како референца за правилно управување со нашите финансии. Во оваа статија ќе зборуваме конкретно за Намалување за инвестиции во живеалиште.

Овој правен опсег смета 5 различни ситуацииМеѓу нив се стекнување или рехабилитација на вообичаен престој, како втора точка изградба или продолжување на вообичаен престој, трета точка е завршување, како четврта точка наоѓаме дела на објекти за адаптација на вообичаен престој на инвалидите; и, конечно, можеме да ги најдеме работите и установите за адаптација на вообичаениот престој за лицата со попреченост. Ајде да ги анализираме точките една по една.

Pointе посочиме дека овие услови се само за набавки во домот пред 01 јануари 2013 година, последователно, нема даночно олеснување

Стекнување или рехабилитација на вообичаениот престој

Во овој случај применуваат процент од 7,5 проценти и во делот за држава и во автономниот дел; и примената на овој процент на одбивање важи земајќи ги како референца износите што се задоволени во годината, така што се амортизира заемот што е побаран, како и износот што купувачот го плаќа во готово.

Вообичаено домување

La максимална основа за одбивање што важи во овој случај е еквивалентно на 9.040 евра месечно; и ова мора да се состои од сите износи што се платени за набавка или рехабилитација на домот; Трошоците може да ги вклучат во нивната пресметка соодветните трошоци за амортизација на камати, како и трошоците за оние инструменти што биле вклучени со цел да се покријат ризикот што произлегува од променливата каматна стапка.

Максималниот износ за одземање се применува на вкупните направени трошоци, така што сите вклучени износи може да се додадат; Ова исто така ни кажува дека максималниот износ што треба да се одземе е единечен износ, нема да можеме да одземеме повеќе од дозволеното, дури и ако трошокот е направен на различни сметки.

Сега, има некои трошоци што не се земени предвид при одбивањето, а вклучени се и трошоците што се прават редовно за одржување на добрата состојба во материјалните добра, т.е. прашања како сликарството не влегуваат на одбивање. Ниту замената на предметите за домаќинството не важи за одземање, некои примери за ова се инсталации за греење или врати за безбедност на домот.

Изградба или продолжување на вообичаен престој

Во рамките на оваа категорија можеме да ги вклучиме купување или продолжување на домот исто, сè додека ги имате следниве термини.

Вообичаено домување

Првото нешто е изградбата на Вообичаено домување. Ова кога даночниот обврзник е оној кој директно ги задоволува трошоците што произлегуваат од извршените работи; Вклучени се и приликите во кои износите се доставуваат на сметка на кој и да е промотор на наведените дела; но треба да се напомене дека ова важи само доколку терминот не надминува 4 години, земајќи ја како почетна точка кога започна инвестицијата.

Вториот дел што треба да се разгледа е продолжување на вообичаен престој, Во овој случај зборуваме за ситуациите во кои се зголемува површината за живеење; Ова укажува дека важи ако имаме градина и одлучиме да градиме во таа област. Многу е важно за да се направат важни овие одземања, датумите да бидат земени во предвид, бидејќи во овој поглед сме многу строги со фактот на датумот на завршување на работата и исплатата на износите што одговараат на оваа инвестиција.

Од причина што роковите се многу важниОд интерес е да се спомене дека иако има одреден рок за завршување на работите, законот гарантира и дека во исклучителни случаи во кои даночниот обврзник не може да влијае, може да се даде продолжување од 4 години за да може делата. Но, за ова да биде одобрено, мора да се направи апликација во делегацијата на државната агенција за даночна администрација.

Завршување

Во овој дел за одбиток за вообичаен престој има неколку клаузулиПрвиот посочува дека податоците потребни за да може да се пресмета одбивањето се датумот на стекнување на имотот, како и износите што биле вложени за да се стекне имотот; во однос на максималниот износ на инвестициите е 9040 евра. Исто така е важно да се разјасни дека ако нашите трошоци се поголеми од оваа сума, нема да можеме да ја одземеме разликата во следните години.

Некои други концепти со кои може да се справиме во овој поглед, можеме да ги направиме споменување на износи на пари кои се инвестираат со цел да можат да изградат, рехабилитираат или прошират вообичаен престој, ова без оглед дали парите се добиваат преку финансирање или ако некој го инвестира целиот износ од самиот почеток.

Ајде сега да разговараме за некои информативни точки од кои бараме да можеме да го извршиме одбивањето на конечно точен начин. Да почнеме со идентификациониот број на хипотека за заем, во случај ова да е средство за стекнување на нашиот дом. Поради ова, мора да се има предвид дека заемот мора да има матичен број, а даночниот обврзник мора да го има овој број за да може да го внесе како одбиток.

Друга точка што треба да се разгледа е процентот што одговара на хипотекарен заем што е доделен на инвестиции во домување; Ова се однесува на случаи во кои аквизицијата е извршена со дел од самоуправување и дел финансиран од независен субјект. Многу е важно што сме многу јасни за колкав е овој процент, на овој начин постапките ќе бидат поедноставни и нема да ни биде презентиран приговор кога ќе одлучиме да одземеме.

За да може да се проверат трошоците што треба да се одземат, важно е јасно да наведеме кои се плаќањата што се вршат директно на инвеститорот или на кој и да е одговорен за градење. Исто така, потребно е да се земе предвид дека NIF на промоторот или кој и да е градежен дом.

Инсталирање или адаптација на вообичаен престој на инвалиди

Друго од трошоци или инвестиции, што можеме да заклучиме се оние што се спроведуваат со цел да се прилагодат просториите така што едно лице со попреченост може целосно да ги искористи објектите на нивниот дом. Ова поле ги вклучува и износите инвестирани во заедничките простории на зградата или во преминот помеѓу фармата и јавниот автопат; На овој начин можеме да разјасниме дека сите овие износи можат да се одземат, но кој е максималниот износ за одземање?

Вообичаено домување

Со цел да се промовира овој вид на објекти за вклучување во општеството, владата доделува а максимално одбивање од 12080 евра на годишно ниво. Оваа сума треба да се формира со износите на пари што биле искористени за време на вежбата; но овие пари треба да одговараат на извршувањето на работата, како и на инсталациите што се направени за адаптација.

Други износи што можеме да ги вклучиме се сите трошоци што потекнуваат од работата, а кои ги покрива даночниот обврзник со попреченост. Ова вклучува прашања како што се надворешно финансирање, амортизација, како и инструменти за заштита од ризик за променлива каматна стапка. Без сомнение, постојат многу можности во овој случај.

Работи за адаптација на вообичаениот престој од страна на лицата со попреченост

Сега, има моменти кога кој страда од попреченост живее со некој што е одговорен за нивната грижа, во овие случаи е дозволено намалување на инвестицијата во домување се додека има адаптација или инсталација со цел да се олесни транспортот или комуникацијата на лицето кое страда од попреченост.

Врската што е дозволена помеѓу сопственик на имотот и инвалиди е ако е брачен другар или ако е роднина со директна или колатерална линија, дозволен е дури и афинитет до трет степен. Друга поента е дека, доколку самиот сопственик треба да има попреченост, инвестицијата направена со цел да се постигнат прилагодувања за да му се олесни животот, исто така може да се смета во намалување на вежбата.

За да може да се докаже дека овие прилагодувања се направени за да може да се исполнат потребите на наведената личност, мора да се побара потврда од надлежната администрација, па штом даночната управа ги акредитира прилагодувањата, процесот може да се изврши да се одземе. Како последна белешка, треба да се спомене дека акредитацијата се добива со потврда или со решение што е издадено од институтот за миграција и социјални услуги.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.