Оданочување на инвестициски фонд

Оданочување на инвестициски фонд  Знаеме дека денес се соочуваме со разни промени во банкарските производи, како што се депозитите. Ова е причината зошто инвеститорите сега се посветија на управување со своите пари инвестирајќи ги во нив инвестициски фондови.

Инвестициски фондови

Дали се прашувате што се заеднички фондови? Тие се множества на финансиски или хартии од вредност производи во кој поединец избира да инвестира. Постојат администратори, кои се посветени на собирање на наслови кои кога ќе се приклучат ќе станат средства. Следно, ќе објасниме неколку различни видови на средства што постојат.

Оданочување

Мора да имаме предвид дека лицето кое учествува во инвестициски фонд не се оданочува сè до што се случува враќање на средствата на акциите. Накратко, нема да даваме пари фискално се додека инвестицијата не биде успешна.

Различното акции на инвестициски фондови тие ја играат фискалната улога на разгледување на добивката или загубата на капитал со добиените добивки. На фискален начин, капиталните добивки и загуби се варијации во вредност на капиталот на даночниот обврзник. Капиталната добивка или загуба ќе се утврди според разликата помеѓу вредноста на претплатата и откупот на акциите.

Оданочување на инвестициски фонд

Голема даночна предност на заедничките фондови е што не е потребно да се плаќаат даноци на имот, барем не до капиталната добивка станува валидна и ефективна.

За практични цели, можеме да ја добиеме вредноста на имотот со едноставна операција; Ние ја одземаме вредноста на стекнувањето од вредноста на трансферот. Вредноста на трансферот е составена од продажната вредност намалена за трошоците и даноците својствени на таа продажба. За возврат, вредност на стекнување Тој е составен од набавната вредност плус трошоците и даноците својствени на набавката.

2015 даночна реформа

Даночната агенција воспостави а ограничување од 400,000 евра, во која се зема предвид вкупниот додаток на капитална добивка од 2015 година последователно се додека не се завршат 400,000 евра договорени во лимитот, ова наместо да се применува поединечно во секоја извршена операција.

Има водичи за данок и добивка за Декларацијата за приход 2016 година, што ќе ви помогне доколку се сомневате во Билансот на успех и ќе можете да консултирате неколку многу важни аспекти за даноците.

Ако некогаш сте размислувале да инвестирате пари за да помогнете во оданочувањето на вашиот заеднички фонд, ќе ви кажеме за тоа подолу.

Во кои средства можам да инвестирам?

Постојат различни видови стоки во која можете да ги вложите своите пари за да генерирате профит. Toе се фокусираме на три од најважните:

Оданочување на инвестициски фонд

• Акции (акции)

Акциите се потврди за сопственост. Ако купите акција, тоа значи дека имате удел во компанија или компанија или што ви дава право на некои работи во рамките на компанијата. Ако вредноста на акциите се зголеми, компанијата може да одлучи да им исплати на акционерите.

Меѓутоа, ако има загуби на пари, тогаш нема да има плаќања кон акционерите и вредноста на акциите може да падне. Цената на акциите зависи од понудата и побарувачката, што пак е под влијание на профитабилноста и деловните изгледи на компанијата.

• Обврзници (фиксен приход)

Со обврзница давате пари на компанија која за возврат ви плаќа камата и ви ја исплаќа износот позајмен. Разликата помеѓу обврзниците и акциите е во тоа што обврзниците не ви даваат удел во компанијата.

Обврзниците може да се издаваат од компанија, од регионални и локални власти, како што се општини, или од државата. Тие можат да бидат краткорочни или долгорочни и да плаќаат високи или ниски каматни стапки, во зависност од кредитната способност на должникот и основните нивоа на каматни стапки на пазарите на капитал.

Обврзниците нудат поголема стабилност на цените од акциите, иако нивната цена може да оди нагоре или надолу во зависност од промените во каматната стапка или кредитната способност на должникот. Тие се препорачуваат за инвеститори кои сакаат да добијат стабилен приход.

• недвижен имот

Недвижнини се занимаваат со инвестиции во земја или згради. Ако стекнувате зграда за инвестициони цели, заедничката цел е да го изнајмите имотот заради приход од изнајмување. Општо земено, закупнината зависи од локацијата, намената и состојбата на зградата.
Постојат и други видови на средства во кои можете да ги вложите своите пари, но овие три се главни и најчести за инвеститорите. Овие три главни средства имаат различни можности и ризици.

Како работат заедничките фондови?

Основниот принцип е едноставен; голема група инвеститори ги користат своите пари за да ги инвестираат во разни средства како што се инвестициски обврзници, акции, меѓу другите. Овие со инвестициските фондови управуваат компании професионалци за управување, додека се надгледувани од владини регулатори. Во замена за нивните инвестиции, инвеститорите добиваат вредносни средства на друштвата за управување. Инвеститорите избираат од широк спектар на заеднички фондови

Оданочување на инвестициски фонд

Вашите инвестициони цели и цели треба да бидат опишано во проспектот на фондот така што, заедно со средствата, фондот е овластен да инвестира.

Како да се знае вредноста на инвестицијата?

Лесен; на вредност на акциите на инвестицискиот фонд се воспоставува секој ден на тргување. Ова се прави со додавање на вредноста на сите присутни средства и одземање на трошоците поврзани со администрацијата и управувањето со инвестицискиот фонд. Потоа, добиената вредност се дели со бројот на единици на средства или акции, позната како нето вредност на средството или единечна цена.

Ако она што го сакате е да купите единици на инвестициски фонд, можете да го направите на кој било ден за тргување што се повикува "понуди цена", што е еквивалентно на нето вредноста на средството, но честопати вклучува премија со неа.
Ако сакате повторно да ги продадете единиците на вашиот инвестициски фонд, можете да го направите на кој било ден на тргување до деноминираната „Откупна цена“. Оваа цена е генерално еквивалентна на нето вредноста на средството. Исто така, во некои случаи, тоа може да вклучува мал попуст на вкупната нето вредност на средството.

Предности на инвестициските фондови

 • Едноставен начин да направите диверзифицирана инвестиција.
 • Управувано од финансиски професионалец.
 • Тие им овозможуваат на инвеститорите да учествуваат во широк спектар на инвестиции.

Инвестирање митови

 • Инвестирањето трае долго време; Денес, светот на инвестициите е многу достапен за секого. Со помош на технологијата, информациите се пренесуваат скоро моментално, што им помага на инвеститорите брзо да знаат нови информации кога има промени. Инвестирањето не зазема време, ако сте интелигентни, ќе биде многу лесно да знаете кои информации можат да бидат корисни и ќе можете брзо и лесно да инвестирате.
 • Инвестирањето во берза е како коцкање; успешните инвестиции не се како игра на среќа. Инвестирањето е за балансирање на ризикот и приносот што може да дојде со инвестирање во одредени средства. Ако имате вештини да бидете добар инвеститор, лесно можете да ги предвидите резултатите, засновани врз трендовите, моделите и законите за понуда и побарувачка.
 • Плаќањето професионалец е подобро отколку да донесувате сопствени одлуки за инвестиции; Многу луѓе плаќаат големи суми пари за да можат своите пари да ги управува професионален инвеститор. Главниот проблем е што не сите професионални инвеститори се успешни во нивната услуга, додека сепак добиваат плата за нивните напори.

Ја имате најмоќната алатка што постои: Интернет. Сега е лесно да се едуцирате со помош на Интернет за да управувате со вашите пари на подобар начин, дури и подобро отколку на професионален начин.

 • Инвестирање самостојно ги зголемува ризиците; Ова може да биде вистина, ако го немате потребното образование за да инвестирате самостојно. За да ги балансирате ризиците и можностите, мора да бидете во можност да креирате и спроведете план за инвестиции. Со соодветна обука, инвеститорите можат да го намалат ризикот со обезбедување на нивните приноси.
 • Инвестирањето е едноставно како да знаете кои акции да ги купите, секако важно е да знаете кои акции да ги купите, но тоа не е единственото нешто што треба успешно да го инвестирате. Она што е исто така многу важно е да се знае кога да се продаде акцијата.
  Инвестирање бара интелигенција и образование, но запомнете дека да се биде инвеститор не бара да се биде генијалец.

Заклучок

Како што можете да видите, заедничките фондови се засноваат на основни принципи и тие овозможуваат лесен и професионален пристап до различни видови на средства.

Во принцип, можете да инвестирате во купувајте акции, обврзници, недвижен имот или одредени други средства директно од брокер на банка, управител на средства или агент за недвижнини. Можете исто така да ги купите индиректно, преку заеднички фонд, што е популарен пристап што го користат милиони инвеститори денес.

Се соочуваме со даночна реформа, што нè тера да се сомневаме во начинот на дистрибуција на капиталните добивки, кои се генерираат преку инвестициски фондови во билансот на успех. Се надевам дека овој напис ви помогна да разберете малку повеќе за оданочувањето на инвестициските фондови.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.