Може ли глобалната нестабилност да го забави закрепнувањето на економијата?

Дали економското закрепнување се спушти на дното?Најновиот извештај на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) фрли сомнежи во еволуцијата на меѓународната економија, со забавување на растот во главните географски области на планетата и влијае на закрепнување на економијата. Не залудно, ги намали своите очекувања во Бруто домашниот производ (БДП) на главните земји. Од ова економско сценарио, дали нашата економија може да ја запре светската нестабилност? Постојат многу светла и сенки што ги фрлаат новите економски податоци.

Постојат многу настани што можат да влијаат на еволуцијата на шпанската економија. Од навистина ниските цени на нафтата - и покрај скокот што го имаа нивните цени во последните месеци - до нестабилност на пазарите на акции. Со трговски сесии штом се покачат околу 2%, веќе следниот ден паѓаат со ист интензитет, уште повеќе. Дали овие параметри навистина предупредуваат дека следува друга рецесија?

И дека заедно со скокот што го доживува премијата за ризик во Шпанија, како и политичката несигурност како резултат на неуспехот да се формира влада за печатење на економските упатства за следните години, тоа не помага да се консолидира економското закрепнување на нашите земја. Онаму каде главните меѓународни организации исто така ги намалија нивото на раст во следните две години во соседните земји

Кои се светлата и сенките што ова економско сценарио може да ги предизвика во растот на Шпанија? Во секој случај, не е препорачливо да се биде песимист во целина, бидејќи последниот извештај на Меѓународниот монетарен фонд покажува дека Шпанија е единствената земја во светот чиишто прогнози за раст се ревидираат нагоре, конкретно 2,70%, или што е исто, две десетини над она што се очекува за оваа година.

Светла за закрепнување на економијата

пад на цената на нафтата Неколку се факторите кои помагаат консолидирајте ги овие нивоа на раст. И дека треба да ги земете предвид, не само за вашите односи, како што се пазарите за инвестиции, туку и за вашиот статус на корисник. Тие сигурно ќе ви помогнат да развиете точна стратегија за инвестиции во наредните месеци, сè додека земете предвид што не фаворизираат работите во овие специфични периоди.

На прво место, падот на суровините, кои според општиот индекс се амортизираа за околу 30% во овој период, и што е уште поакутно во случајот на сурова нафта, чии цени во моментов се во бариерата од 40-тите години. буре Неговите ефекти ги достигнуваат мнозинството возачи кои можат купи бензин на бензинските станици за пониска цена отколку пред само неколку години. Со влијание и врз компаниите кои зависат од оваа суровина.

Не е од помало значење дека цена на парите бидете поевтини, повеќе од кога било. Како последица на одлуката на Европската централна банка (ЕЦБ) да пониски каматни стапки, и оставете ги на 0%. Оваа стратегија во монетарната политика на заедницата води кон поголем пристап до деловно финансирање и што е уште поважно, за пониска цена. Исто така, личните заеми што ги нудат банките покажуваат поконкурентни нивоа на камата, дури можете да ги формализирате со предлози од 6% или 7%.

Овој тренд е пренесен и на хипотекарни заеми. Во овој случај, како последица на еволуцијата на главниот референтен индекс за формализирање на хипотеките, Еурибор, кој за прв пат во историјата е на негативни нивоа. Во пракса, тоа ќе значи дека месечните исплати ќе бидат подостапни за вашите лични интереси, плаќајќи помалку пари отколку порано.

Не е изненадувачки, банките веќе продаваат хипотеки со шири под 1%. Дури и најагресивните предлози се даваат без камата, и без други трошоци во нивното управување и одржување. Како што предупредуваат специјалисти на пазарот на недвижнини, добро е време да се купи куќа. Иако ќе биде потребно да се анализира колку долго овој тренд може да се одржи во Еурибор.

Друг фактор што му помага на економското закрепнување, несомнено, да се зајакне економското закрепнување во нашата земја произлегува од јачина на туризмот и домашната потрошувачка, делумно предизвикано и од падот на цената на нафтата. Мора да се запомни дека во последните месеци бројот на посетители значително се зголеми. Корист практично од сите сектори на продуктивна активност: ресторани, хотели, услуги, трговија итн. Во секој случај, добра вест за консолидација на економското закрепнување.

Спротивно на тоа, овој тренд не се рефлектира целосно на домашните пазари на акции. Иако референтниот индекс на врвно ниво, Ibex 35, расте во последните неколку месеци, претпазливоста е генерален тренд на малите и средни инвестиции. Постои одредена незадоволство да се инвестираат заштедите, бидејќи Нестабилноста на берзата е новото сценарио што го размислуваат финансиските пазари. Тоа е реалноста што од сега треба да ја претпоставите.

Сенки кои можат да влијаат на закрепнувањето

Фактори кои можат да му наштетат на активирањето на економијатаСе разбира, не сите овие се позитивни вести за шпанската економија, бидејќи има и други кои импрегнираат со сериозни сомневања, и кои можат да го разнишаат подобрувањето на главните економски параметри на нашата земја. Главно од економски карактер, но достигнувајќи други конотации, особено оние од политичка природа. Мора да ги земете предвид за да ги формализирате вашите инвестиции во овој тежок период.

 • Главниот проблем произлегува од висок јавен долг, една од највисоките во Европската унија, и која може да дејствува како кочница за консолидација на шпанското закрепнување на економијата, како што забележуваат водечките економски аналитичари. И тоа се рефлектира во зголемување на премијата за ризик, која повторно се приближува до нивото од 160 поени, откако беше под 100 поени повеќе месеци.
 • La прекумерна зависност од извоз во Европа, што не завршува со закрепнување, е уште еден од проблемите на нашата економија. И тоа е засегнато од компаниите кои се најмногу поврзани со овој комерцијален процес. Токму забавувањето на економијата во заедницата може да биде уште една од пречките што може да се постигнат во ова ново сценарио. Особено оној на неговиот главен мотор, кој не е никој друг, туку Германија.
 • И на трето ниво, иако не помалку важно, е политичката нестабилност што може да влијае на економското закрепнување. Се пореалната можност Шпанците на 26 јуни да мораат повторно да излезат на гласање воопшто не помага да се создаде клима на доверба во шпанската економија. И тоа може да се пренесе во наредните денови на пазарите на капитал, со значителни падови на цените на котираните компании. Со помало присуство на монетарни текови од странство. Или што е исто, помалку присуство на меѓународни инвеститори.

Акции на инвеститори

Што треба да направат инвеститорите? Со оглед на ова нетипично сценарио што ја претставува шпанската економија во текот на првите месеци од 2016 година, нема малку инвеститори кои се прашуваат што можат да направат со своите заштеди. Тие не знаат дали е време да ги инвестираат и во кој специфичен производ. Од ова необично сценарио, тоа е една од најдвосмислените вежби во последниве години. Каде што нема дефинирана стратегија, далеку од тоа.

За да ви помогнат во оваа задача, серија совети за тоа како треба да ги канализирате инвестициите може да бидат многу корисни и во кои приносите да бидат поповолни за вашите интереси како заштеда. Нема да биде лесна задача, но барем ќе имате неколку идеи да ги преместите парите во овие месеци. Обидувајќи се да го направите профитабилен, дури и ако е минимално, но секогаш со поголема безбедност и заштита. Тоа ќе биде клучот за успехот на вашето работење на пазарите.

 • Барате финансиски средства попрофитабилно во секое време и помалку изложено на нестабилност на финансиските пазари. Од оваа перспектива, германските и северноамериканските обврзници можат да бидат најдобрата стратегија за зголемување на вашите средства. Не е изненадувачки, тие се оние кои обезбедуваат поголема безбедност во овој момент. И со подобар потенцијал за ревалоризација.
 • Разновидни инвестиции. Нема да биде паметно да се фокусирате на единствена хартија од вредност, индекс или финансиско средство, но треба да најдете модели отворени за какво било сценарио на финансиските пазари, и мечешки и нахакан.
 • Нема да биде најповолно време да ги насочите своите инвестиции на високо софистицирани производи, или висок ризик. Сигурно со нив можете да заработите многу пари, но загубите што може да ги генерира вашето инвестициско портфолио ќе бидат многу големи. Ризикот ќе биде огромен и не вреди да се заземаат позиции во овие производи.
 • За да ги заштитите своите постапки на пазарите, една од најдобрите идеи е комбинираат повеќе производи, што може да влијае на капиталот, фиксниот приход, но исто така и на други алтернативни дизајни. Па дури и насочени се кон оние кои развиваат најдобро однесување во текот на првите месеци од оваа година.
 • Можеби е време да се биде отсутни од пазарите на акции, за да видите како тие дејствуваат во текот на следните недели. И, ако имате позитивен одговор, започнете да заземате позиции на пазарите, иако не премногу агресивни.
 • И, конечно, секогаш ќе имате можност да инвестирате во хартии од вредност кои ви обезбедуваат висок принос на дивиденда. Може да добиете до 8% годишно и гарантирано. И што е уште поважно, без да претпоставуваме прекумерни ризици во работењето на берзата. Со широк избор на вредности кои ја одржуваат оваа карактеристика.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.