Колку трае трансферот?

transferencias

Трансферот е банкарска операција што најчесто ја вршат корисници кои поседуваат сметка во банка во која било институција. Тие го олеснуваат и овозможуваат испраќање парични износи помеѓу две назначени сметки со едноставен факт на познавање на кодот IBAN. Невозможно е корисникот што го нарачува трансферот да го контролира моментот во кој неговиот трансфер ќе стигне до корисникот.

Банкарските трансфери се операции во кои од банката се бара да испрати одредена сума на готовина на сметка на трето лице кое може или не е во иста банка. Не е можно корисникот да го забрза процесот на пренесување, но можно е да знае важни фактори што ќе овозможат да се намали времето на трансакцијата со избирање на денот, времето, локацијата и рутата по која ќе одлучи да ја изврши операцијата.

Кои видови трансфери постојат?

Трансферите можат да се класифицираат под различни критериуми во зависност од вашето време на водење

 • Обични
 • Итно.

Други поконкретни банкарски трансфери се оние што користат сметки на субјектите во Банката на Шпанија, познати како Налози за движење на средства (ОМФ).

Иако овој вид банкарско или меѓубанкарско работење е во многу честа и генерализирана употреба од страна на мнозинството корисници со банкарски сметки, можно е тоа да предизвика збунетост бидејќи не е целосно јасен денот на извршување на истото или времето што ќе треба да се стигне до сметката за дестинација.

Можеме да го најдеме следново класификации на трансфери Земајќи ги предвид географските критериуми, начините со кои се издава налогот за трансфер или видот што го бараме за трансфер на пари од една на друга сметка.

Географска класификација

Оваа група се занимава со земјата на дестинација на средствата според живеалиштето на сметката за проверка на дестинацијата. Во рамките на оваа класификација можете да најдете:

банкарски трансфер Шпанија

 • Трансфери национално: Оној што испраќа како корисник кој прима е во Шпанија.
 • Странски трансфери: Оние во кои корисникот е во друга земја.

Покрај оваа класификација, има и трансфери помеѓу истиот плоштад кои се национални трансфери помеѓу истиот локалитет и трансфери на друго место: помеѓу два града.

Трансфери направени лично од гранка. 

 Класификација на трансферите според начинот на кој се нарачани:

 • Трансфери преку Банкомати.
 • Трансфери направени од телефон o факс.
 • Трансфери од интернет.

За времето што е потребно за да се кредитираат средствата на дестинациската сметка:

 • Трансфери обичен: Помеѓу еден и два работни дена, сè зависи од тековните прописи.
 • Итни трансфери: Тие се запишуваат на сметката за дестинација истиот ден.

Итните трансфери се карактеризираат со тоа што се ОМФ (наредби за движење на средства).

Колку време е потребно за да пристигне трансферот?

Можноста за времетраењето на трансферите варира многу во неговиот рок, бидејќи трае од истиот ден во кој е извршена операцијата до неколку дена подоцна.

Општо, и ова од влегувањето во сила на Зона за единствена исплата во евра познат како СЕПА, националните трансфери извршени во евра и меѓународните трансфери кои се насочени кон земјите кои припаѓаат на европската област, имаат А. максимален период од еден работен ден.

Претходно, максималниот рок за банкарски трансфери беше 3 работни дена за трансфери надвор од Шпанија и максимум 2 работни дена за оние што потекнуваат и примаат на правилно шпански сметки.

Колку време трае трансферот од една банка во друга?

Ако се од иста банка, еден работен ден; но ако е различно, може да потрае и до 3 дена, освен ако не е итно во кој случај би биле потребни 1-2 дена максимум. Во секој случај, ако се потребни повеќе од 3 работни дена, треба да го контактирате лицето што дало наредба за пренос на тие пари.

Кога пристигнува трансферот направен во петок?

Тоа ќе зависи од тоа дали дестинациската сметка припаѓа на иста банка или на друга: во првиот случај би пристигнал истиот ден, но во спротивно би бил најдоцна во понеделник или среда. Во секој случај, мора да знаете дека во некои банки трансферите во претходните денови обично не се прават ефективни до 10 часот наутро.

издаваат трансфери

Работни денови

Па, тие можат да се разберат како оние денови на комерцијално отворање во кои Европски систем на плаќање (Цел).

За да ги знаете работните денови, мора да ги броите деновите на комерцијално отворање во кои системот не е затворен ТАРГЕТ мора да земете предвид: Секој ден, освен сабота и недела и празници: Нова Година, Велики петок, Велигденски понеделник, 1 мај и 25 и 26 декември.

 Земајќи ги предвид тие денови, можеме да го заклучиме на многу брз и едноставен начин она што многу луѓе веќе го знаат: петок е најмалку погоден ден за извршување банкарска операција од ваков тип, доколку тоа што го сакате ќе се рефлектира со брзина.

Во секој случај, може да се каже дека постојат исклучоци, како што би бил случајот со инстант обични трансфери бидејќи сите тие операции се вршат помеѓу две сметки на иста банка, за овие операции може да се каже дека се моментални, бидејќи внатрешен трансфер тоа е само едноставен сметководствен запис за субјектот.

Сите субјекти имаат час што е деноминиран како „час на намалување“ и ако извршите трансфер моменти после тоа време, ќе се смета дека е примен следниот ден на работа.

Со оглед на ова, многу е важно да се земе предвид ова време, бидејќи, ако го направите трансферот пред или после тоа време, ќе ви треба 1 работен ден повеќе или помалку.

После сето ова што беше споменато, веројатно мислите дали постои можност за извршување трансфер во друга банка, но дека истата ја извршува наредбата истиот ден или веднаш и единствената можна опција за тоа е ОМФ трансфер.

Инстант трансфери преку банка на Шпанија

И покрај фактот дека со најновиот Закон за платни услуги, обичните трансфери се плаќаат во максимум 24 работни часови, многу е веројатно дека можеби ќе имате потреба да направите итен трансфер од една на друга сметка со барање паричниот износ да се плати истиот ден.

Внесете трансфери Ред на движење на средства Тие исто така може да се наречат трансфер преку Банката на Шпанија, тие ја имаат нивната главна разлика и предност во тоа што се плаќаат на истиот датум кога е извршена операцијата.

издавање на трансфери

За издавање на ваков вид трансфери потребно е субјектот да има сметка во банката на Шпанија, бидејќи преку нив се прават (на ист начин, банката на Шпанија е таа што го дава името на работењето )

Тие се брзи, но меѓу нивните можни недостатоци би ја истакнал тешкотијата да се откажат, на ист начин високата цена за нив, или дека е можно да се направат само за време на работното време на шпанската банка, затоа се препорачува да се распрашаат и консултираат сите услови потребни за извршување на овие операции.

Постојат 4 главни фактори кои се одговорни за дефинирање на времето на одложување на операцијата: денот, времето, трасата (електронска или лице-в-лице) и локацијата. Од јануари 2012 година, законот диктира дека задолжителните електронски трансфери мора да се извршат најдоцна до крајот на работниот ден по наредбата.

Исто така, треба да го испитате времето кога вашата банка го поставила вашето „Време на отсекување“ за вашите трансфери преку дигитални или телефонски средства бидејќи тоа се однесува на моментот од кога вашата банкарска институција разгледува каква било нарачка добиена следниот работен ден.

Обично работното време според ОКУ за електронски трансфери:

 • Ла Каикса 11.00 часот Барселона
 • Ево банка 14.00:XNUMX часот Коруња
 • Уно 15.00:XNUMX часот Мадрид
 • OpenBank 16.30 часот Мадрид
 • АктивоБанк 17.00:XNUMX часот Сабадел
 • iBanesto 18.00:XNUMX часот Мадрид
 • Банкинтер 18.30:XNUMX часот Мадрид
 • ING Direct 19.30:XNUMX часот Мадрид
 • Банчо Пастор 20.00 ч. Коруња

Овие и други распореди се оние што треба да ги земете предвид при извршувањето на трансферот бидејќи во вашето локално време можеби сè уште имате време пред прекинот, но во друг регион, денот заврши и имате изгубен цел ден.

За да ги извршите трансферите, локацијата од која го правиме трансферот и исто така на која ги испраќаме парите може да влијае на времето на работењето бидејќи мора да ги земете предвид локалните празници, да дознаете дали е работен ден или не. Ова се однесува без оглед дали сте извршиле трансфер преку Интернет или ако сме ја дале наредбата од канцеларија.

На крајот, најдоброто нешто што можете да направите е да избегнувате празници и пресрет, како и да побарате трансфер во банка наутро. И, за да се заокружи работата, најдобро е да се работи со банки кои не наплатуваат такси за трансфер:

 • ЕВО паметна сметка. Не наплатува провизија за трансфер и нуди профитабилност. Тоа ви овозможува да подигнете бесплатна готовина од кој било банкомат во светот.
 • Триоди за тековна сметка. Водечкото банкарство во Европа и дава на вашата сметка пет бесплатни трансфери месечно. Од шестото, цената на секој од нив ќе биде 1 евро.
 • Отворете сметка за платен список. Интернет банкарството на Сантандер не наплатува ниту провизии.
 • Сметка за проширување на Банк Сабадел. Со насочување на платниот список во Сабадел, клиентот е ослободен од плаќање провизии за национални трансфери и во Европската унија за вкупен износ до 50.000 XNUMX евра.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Педро dijo

  Здраво добро, ако во четврток 5 ми направеа трансфер, затоа што во петок е празник, ќе пристигнеше во понеделник