Толкувајте и разберете ја кривата Лафер

Лаферова крива

Кривата Лафер е графички приказ на односот помеѓу даночните приходи и даночните каматни стапки. Целта на кривата е да се покаже како даночните приходи флуктуираат кога каматните стапки се менуваат. Креатор на оваа крива е американскиот економист Артур Лафер, кој тврди дека зголемувањето на даночната стапка не се претвора во зголемување на наплатата, бидејќи даночната основа се распаѓа.

Лафер тврди дека во моментот кога стапката на данок е поставена на нула, приходите на трезорот не постојат, бидејќи во реалноста не се применува данок. На ист начин, ако даночната стапка е 100%, нема даночни приходи затоа што ниту една компанија или индивидуа не би се согласиле да произведат добро чиј приход ќе го оствари во целост да се исплати даноци.

Според Лафер, ако во крајните точки на даночните стапки, наплатата на данокот е едноставно нула, резултатот е постоење на средна стапка помеѓу овие крајности што овозможува максимално можно собирање. Имајќи го предвид фактот дека инфлацијата во која било економија ја амортизира вредноста на парите, инфлацијата може да се сфати како данок што се претпоставува како загуба на вредност како последица токму на овој феномен и со кој се соочуваат носителите на вистински биланс на пари. , неиндексирани обврзници и финансиски инструменти.

Ова е во основа зошто Лаферовата крива може да се искористи за да се анализираат ефектите од варијацијата на инфлацијата во која било економија.

Лаферовата крива и даноците

Можеме да кажеме тогаш дека Лаферовата крива е графички приказ каде што можете да го видите начинот на кој економијата на една земја е под влијание на фактот дека приходот на една влада зависи исклучиво од даноците што се добиваат. Кривата исто така се обидува да објасни дека зголемувањето на даноците не мора да се претвори во добивање на повеќе пари.

Лаферова крива Шпанија

Следствено, кривата Лафер покажува дека кога владата ќе ја зголеми наплатата на даноците над одредена точка, Можете да добиете многу помалку пари во споредба со намалувањето на даноците на стоки и услуги. Покрај тоа, кога владата ги зголемува своите даноци прекумерно, добиениот трошок за додавање на таа мерка на трошоците и маргината на профит на кое било добро или услуга, можеби нема да биде погодно да се понуди споменато добро или услуга на оној што го нуди или да го набави за кој и да го тужи.

Со други зборови, дека производителот или купувачот одлучуваат дека не се заинтересирани или директно, дека не можат да го понудат или купат тоа добро или услуга. Затоа, продажбата на тоа добро или услуга ќе пропадне и како резултат, износот на собраните даноци исто така ќе пропадне.

Разбирање на кривата Лафер

На кривата Лафер, на оската апсциса можните стапки на данок се ставаат на профитот на идентификуваниот производ , кои се мерат во процент од 0% до 100% и каде t0 е еднакво на 0%, додека tmax е еднакво на 100%. Од друга страна, оската на компјутерите е таа што се користи за претставување на приходите на владата во пари и идентификувана од Вие.

El График на кривата Лафер Може да се прочита на овој начин: кога даночната стапка на добра или услуга е t0, тогаш владата не остварува профит со собирање даноци, бидејќи наплатата на даноците е непостоечка. Како што владата ги зголемува даноците повеќе, добра или услуга остваруваат поголем профит и, следствено, наплатата се зголемува.

Објаснување на кривата Лафер

Сепак, зголемувањето на државната заработка обично се јавува до т *, што во овој случај е идентификувано како идеална точка за собирање. Со други зборови, ова би било нивото на даночната стапка што и овозможува на владата да добие најмногу пари преку наплата на даноци.

Од друга страна, почнувајќи од т *, зголемувањето на даноците на наведената добра или услуга, ги прави производителите и купувачите помалку заинтересирани за производство и купување на тоа добро или услуга, секој од свои причини. Во случај на производители, бидејќи во основа секој пат тие би заработувале многу помалку, додека во случај на купувачи, затоа што тие честопати би се соочувале со поголеми зголемувања на крајната откупна цена.

Имајќи предвид дека наплата на данок што одговара на t0 и tmax, е непостоечки, резултатот е дека мора да има средна даночна стапка помеѓу овие крајности, што во теорија претставува максимална сума на пари собрани. Сето ова се заснова на теоремата на Рол, во која се тврди дека ако приходот на државната каса е континуирана функција на даночната стапка, следствено на тоа, има барем максимум на средна точка на интервалот.

Un потенцијален резултат на кривата е дека ако владата го зголеми притисокот на даноците над одреден процент t *, зголемувањето на даноците ќе стане контрапродуктивно, бидејќи се добиваат приноси или стапки на добивка од поврат кои се сè пониски.

Со други зборови, тие почнуваат да добиваат пониска наплата поради фактот што маргиналниот производител повеќе не постои, други што прават е да работат на црниот пазар, додека некои избираат да не добиваат профит затоа што владата е многу повеќе од она што тие всушност го се за данок. Како резултат, кривата Лафер сугерира дека намалувањето на даноците би ги зголемило приходите само доколку тековните даночни стапки се задржат десно од максималната точка на кривата.

Кривата Лафер претставува премиса дека промените во даночните стапки генерираат два тесно поврзани ефекти врз даночните приходи: економскиот ефект и аритметичкиот ефект. Во случај на економски ефект, се препознава позитивното влијание што даночните стапки имаат на трудот, производот и вработувањето, додека високите даночни стапки произведуваат спротивен економски ефект со казнување на учеството во активности со зголемување на даноците.

Од своја страна, аритметичкиот ефект има врска со фактот дека ако даночната стапка е ниска, тогаш даночните приходи се намалуваат како последица на износот на наплатата на даноците, додека спротивното се случува ако даночната стапка се зголеми, бидејќи наплатата преку даноци е еднаква на даночната стапка што се множи со наплатата што е достапна за оданочување.

Како резултат и во согласност со економскиот ефект, со а 100% даночна стапка, Владата во теорија не би добила приходи затоа што даночните обврзници би го смениле однесувањето како резултат на високите даноци. Во основа, тие не би имале никаква мотивација за работа или во нивниот случај би избрале друг начин да избегнат плаќање данок, вклучително и прибегнување кон црниот пазар или едноставно користење на размената на економијата.

Како е данокот на инфлација поврзан со кривата Лафер?

Лаферова крива Економија

со фреквенција на инфлација на него се гледа како данок бидејќи ја амортизира вредноста на парите и, следствено, кога има инфлација, доколку агентите сакаат да ги одржат своите вистински салда константни, тогаш треба да ги зголемат своите номинални пари. Ова е причината што иако Лафер ја дизајнираше кривата да претставува данок на доход во САД, таа всушност може да се примени на моделот на данок на инфлација.

На едната рака seigniorage е приход или комунална услуга што владите ја добиваат затоа што се единствени одговорни за правење пари, данокот на инфлација претставува загуба на капитал на сите оние кои ги добиваат своите профити како резултат на инфлацијата. Кога имате економија што не расте, и инфлацијата и сигнализацијата се совпаѓаат бидејќи инфлацијата е иста како и растот на количината на пари.

Меѓутоа, кога имате растечка економија, сеинигоражот и инфлацијата се разликуваат бидејќи побарувачката за пари може да се зголеми како резултат на зголемениот приход. Не само тоа, можно е и Централната банка да воспостави најголема побарувачка како најголема понуда без инфлација, но да собира профит. Ова значи дека дури и со нула инфлација, сè уште е можно да се собере серизориџ како последица на зголемувањето на побарувачката за пари.

Врската помеѓу инфлацијата и сигнализацијата може да се види во кривата ЛаферИмајќи предвид дека со зголемувањето на инфлацијата, тоа не значи дека и наплатата ќе се зголеми бидејќи добиените пари се помалку. Кога инфлацијата е нула, сеињораж е исто така нула. Понатаму, ако побарувачката за пари се намали со побрза стапка во споредба со инфлацијата, треба да се очекува дека сергеријата ќе опаѓа стабилно со зголемувањето на инфлацијата на неодредено време. Ова се случува затоа што агентите започнуваат да ги претвораат своите реални салда во средства со помалку ликвидност, но со позитивен номинален принос.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.