Што е индекс iniини?

што е индекс на џини

Овој пат ќе разговараме за Индекс iniини За да го направите ова, ќе направиме краток вовед за тоа што а белег е нумерички приказ на постојните варијации Што се однесува до феноменот од кој било вид, феномените можат да бидат од каков било вид, но неговиот главен заклучок е графикон што ги одредува на прв поглед сите статистички податоци, ова со цел дисеминација и / или разбирање на информациите.

Индекс на нееднаквост е мерката што го сумира начинот на кој се дистрибуира променливата, без оглед на тоа, меѓу множеството индивидуи. Во случај на економска нееднаквост, променливата за мерење е обично трошењето на семејства, сожители или поединци. Италијанскиот статистичар Шири iniини, Смислувам индикатор чија употреба е да се измери нивото на нееднаквост меѓу постојните жители на одреден регион. За разлика од индексот, коефициентот се пресметува како дел од пропорцијата на областите на дијаграмот на добро познатиот "Лоренцова крива"

Коефициентот на iniини содржи број помеѓу 0 и 1, 0 е онаа што одговара на совршена еднаквост, каде што секој има ист приход, додека бројната вредност 1 одговара на совршената нееднаквост, каде што само една индивидуа има приход, а сите други немаат. Индексот iniини е iniини коефициент, но изразен во однос на максимум 100, за разлика од коефициентот што одговара на децималните нумерички вредности што постојат само помеѓу 0 и 1, ова е за да се забрза разбирањето на графиконите, исто така како дисеминација на добиените резултати.

Во рамките на класификацијата на нееднаквости има две големи мерки што се користат во литературата, овие групирања се: позитивни мерки, кои одговараат на оние што не се однесуваат на социјална помош. Додека ги има и нормативни мерки, кои, за разлика од позитивните, се засноваат на директна функција на социјална помош. Во зависност од избраниот индикатор, се дефинираат нормите или параметрите со кои се споредува наб observedудуваната распределба на приходот.

Дел од својствата на indexини индексот или Gини коефициент се:

Светски индекс iniини

 • Нормално, се користи одреден интеграл за да се одреди областа помеѓу линијата на совршен капитал и Лоренцовата крива, ова се смета за идеална постапка, меѓутоа има и случаи во кои не е позната експлицитната дефиниција за кривата Лоренц, затоа, други методи се користат, како што се разни формули со конечен број додатоци, постапките и формулите варираат во зависност од разгледувањето на случајот.
 • Иако посакуваниот резултат е графикон кој ги презентира индексите на нееднаквост на едноставен и практичен начин, не е многу препорачливо да се изврши визуелна проценка кога станува збор за две кривини на Лоренц, бидејќи оваа проценка може да биде погрешна, во Наместо тоа, таа се препорачува да се спореди нееднаквоста што ја претставува секоја одделно, пресметувајќи ги индексите на iniини што одговараат на секоја крива.
 • Секоја крива Лоренц или поточно; сите кривини на Лоренц минуваат низ кривата или линијата што ги спојува точките на следниве координати: (0, 0) и (1, 1)
 • Коефициентот на табела на варијации има својства што можат да се споредат со оние на индексот iniини.

Кривата Лоренц.

Индекс iniини

Кривата Лоренц е графички приказ што се користи за претставување на релативната дистрибуција на променливата во даден домен. Вообичаено, доменот во кој се рефлектира оваа крива е репрезентација на збир на добра или услуги во еден регион, ова со примена на Лоренцовата крива заедно со индексот на iniини или iniини коефициент. Авторството на оваа крива е Макс О. Лоренц во годината 1905.

Однос помеѓу Лоренцовата крива и iniини коефициентот.

Заедно со Лоренцовата крива можеме да го пресметаме индексот на iniини, едноставно делејќи ја преостанатата површина помеѓу кривата и линијата "еднаквост", ова со вкупната површина што останува под кривата. На овој начин го добиваме коефициентот или пак множејќи го резултатот со 100, го добиваме процентот.

И indexини индексот и Лоренцовата крива се развиени како методи за идентификување на нееднаквостите помеѓу населението на одредена територија (нација, држава, локалитет и сл.), Со разбирање дека колку повеќе постои еднаквост меѓу жителите, толку е поголема приближувањето на кривата кон совршена линија, додека нејзината спротивност, голема нееднаквост помеѓу населението на една територија, кривата станува сè поизразена.

Која е функцијата на Indexини индексот?

Што е индекс iniини?

Во рамките на студијата за нееднаквост, постои обезбедување на повеќекратни и разновидни начини за опишување на начинот на кој се распределува приходот помеѓу различните групи индивидуи во едно општество или група луѓе на некоја територија, некои од овие методи се како што се: подредување на информациите, индикаторите за нееднаквост и дијаграмите за расејување.

Фактот за правење дијаграм за визуелизација на распределбата на приходот е навистина корисна функција за анализа на нееднаквост, бидејќи ни овозможува да ги идентификуваме аспектите на обликот на дистрибуцијата кои со други методи не би биле можни или барем би биле покомплицирана задача.

Апликациите на индексот iniини.

Постои одреден степен на економска нееднаквост во одредено општество и еволуцијата на ова општество со текот на времето станува тема од интерес за многу економисти и за јавното мислење воопшто. Постојат различни анализи што се вршат во врска со проценката на степенот на нееднаквост присутна во едно општество. За време на историјата на економската анализа, веќе се предложени различни индикатори за добро позната студија за нееднаквост; Овие, сепак, немаа толку плодни резултати како оној познат од научниците на оваа тема како „Коефициент на концентрација на iniини“. Бидејќи овој индекс е најлесен за толкување, тој исто така постојано се користи како референца за дебата за функционирањето на нееднаквоста и нејзините ефекти врз животниот стандард на населението во еден регион.

Меѓу првите дела или поточно, првата работа што предложи употреба на функции за социјална помош за мерење на нееднаквоста датира од година 1920, Направено од ДалтонЗа време на таа истрага, Далтон, предложи да се пресмета и да се набудува загубата на благосостојба предизвикана од правичната распределба на приходот меѓу луѓето. Користејќи одвојлива, симетрична, адитивна и нужно конкавна корисна функција на приходот, Далтон го дефинираше она што подоцна ќе стане познато како Далтон индекс.

Размислувања за индексот на iniини.

џини индекс и лоренс крива

 • Во рамките на теоријата, 4 алтернативи се сметаат за производство на нарачување на податоците, и покрај тоа, оние што се користат најмногу со многу повторувања се „дистрибуциите на фреквенцијата“ и „Лоренцовата крива“, најмалку користената, но сепак многу ефикасна. тие се „парадни дијаграми“ и „логаритамска трансформација“.
 • Која е посочената променлива за мерење на нееднаквоста? Во рамките на емпириската работа, се води дебата за променливата што може да се смета за „соодветна“ за проценка на концентрацијата на приходот. Постојат две големи варијабли кои управуваат со контроверзноста во оваа дебата; приход по глава на жител или вкупен приход на домаќинството. Може да се каже дека и двете варијабли се точни, сите според потребата да бидат опфатени во однос на истражувањето што треба да се изврши. Од оваа причина, потребно е во прв степен да се запрашаме, која е целта на ова мерење? Со цел да се продолжи или да се продолжи кон изборот на променливата што одговара на овој конкретен случај.
 • Размислете за расчленување на индексот iniини. Во рамките на анализата на нееднаквост, распаѓањето е централна оска, бидејќи мора да го знаеме потеклото на најголемите дисбаланси што влијаат на капиталот на ниво исто толку основно како домаќинството.
 • И покрај популарноста и лесната процедура за пресметување, индексот iniини не е во согласност со својството на „додаток на распаѓање” Под ова мислиме дека пресметката извршена за одредена подгрупа или подгрупа не мора секогаш да се совпаѓа со вредноста на коефициентот на подредување на вкупното население според нивото на приход.
 • Кои се изворите на податоци за мерење на нееднаквоста? Во теорија, книгите и повеќето написи за мерење на нееднаквоста ги разгледуваат и предлагаат формулите кои претпоставуваат дека користените податоци за приход се случаен примерок. Ова е различно во емпириската работа, бидејќи во пракса податоците се собираат од анкети спроведени во домаќинства, во кои идентификацијата на единиците за набудување се спроведува преку една или повеќе фази на избор и во повеќето можности домаќинствата се избираат со нееднаква веројатности. Ова подразбира дека коефициентот е всушност приближно приближување.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.