Изненадувачки податоци за вработување во САД

Изненадувачки, во САД се генерирани податоци за вработување што никој не ги очекуваше, па дури и агентите на пазарите на акции. До тој степен што податоците за вработеноста во САД за мај покажаа создавање на нешто повеќе од 2.5 милиони платни списоци, со пад на стапката на невработеност на 13.7%, во споредба со 19% што се очекуваа претходните денови. Во време кога ширењето на коронавирусот е факт во економскиот свет на секоја земја на планетата. Во секој случај, ова се податоци што им дадоа нов поттик на финансиските пазари, особено затоа што не беа земени предвид од големите инвеститори.

Во овој општ контекст, закрепнувањето на секторот за труд несомнено им даде импулс нагоре на берзите, со многу силен митинг на главните индекси на Вол Стрит. Искачување на позициите, па дури и добивање во добра позиција да се стремиме кон достигнувањата на сите времиња од овој момент. Не е изненадувачки, не можеме да заборавиме дека Nasdaq 100 веќе е во оваа многу корисна ситуација за сите корисници на берзата. Каде што главните акции продолжуваат да растат и покрај овие околности. Со многу релевантна улога со која се соочуваат изборите наредниот ноември и во Доналд Трамп се стреми кон негов реизбор.

Во секој случај, изненадувачките податоци за вработување во САД можат да имаат благотворно дејство дури и за инвеститорите на пазарите на акции на стариот континент. Барем на краток рок и додека вирусот на респираторниот тракт сè уште не е дефинитивно поразен. Особено што се чинеше дека сè укажува на тоа дека ќе излезат полоши податоци од она што официјалните податоци го кажаа всушност. Но, тоа можеби нема повеќе нагорно патување повеќе од неколку трговски сесии. Во време кога пазарите на акции се соочуваат со многу важни поддршки и од кои ќе зависи еволуцијата на меѓународните берзи во една или друга насока. Нешто што ќе потрае некое време да се дешифрира во целиот свој интензитет.

Влијание на податоците за вработување

Изненадувачки податоци за вработување во Соединетите Држави може да имаат попозитивни ефекти врз некои сектори на капитал од другите. Тие се токму оние кои претрпеа најмногу падови во овој исклучителен период и дека отсега ќе можат да развијат подобро однесување на финансиските пазари. Додека од друга страна, исто така е неопходно да се нагласи фактот дека овие податоци можат да бидат точка на еволуцијата на пазарите на акции. Барем така се надеваат голем дел од малите и средни инвеститори дека сакаат берзите да формираат многу конзистентен под во кризата предизвикана од проширување на коронавирусот.

Од друга страна, исто така е многу важно да се нагласи дека податоците за вработувањето во Соединетите држави мора да бидат поддржани од податоците за следните месеци. Со други зборови, мора да има континуитет и да не постои специфично сценарио, како што посочуваат некои експерти во меѓународната економија. Од оваа гледна точка, нема да има друг избор освен да почекаме неколку месеци за да ја видиме еволуцијата на вработувањето во оваа важна земја. Така што на овој начин, тоа може да ни даде насоки за тоа што треба да правиме со берзата во следните месеци. Вреди да се почека малку за да бидеме посигурни за тоа што имаме со нашите инвестиции. Надвор од набавните цени каде што може да се извршат трансакции со акции.

Провоцирајте отскокнување на берзата

Кога пазарот паѓа во падови, нестабилноста и стравот се зголемуваат, додека расте чувството да не се инвестира од страна на малите и средни инвеститори. Нема доверба и „силните раце“ ги нема ниту на пазарот. Тоа е идеален амбиент за реализација на скок. Во таква ситуација, наоѓањето причини за оптимизам е тешко и тешко е да се оди на пари паркети берзи. Инвеститорите се колебаат, продажбата опстојува, а чувството за слободен пад доминира.

Препродажбата има многу високи проценти, во некои случаи и необични. Тогаш е, кога од изненадување, започнува ова привремено нагорно движење што со променетото темпо фаќа безброј штедачи кои немаат доверба во капиталот затоа што веруваат дека цените на хартиите од вредност ќе паднат повеќе на следните сесии. Искуството во еволуцијата на берзите покажува дека ниту поскапувањата се неограничени ниту падовите на неодредено време. Ова, сепак, значи дека новите податоци за вработувањето во Соединетите држави може да предизвикаат враќање на меѓународните пазари на акции. Но, бидете многу внимателни, само затоа што долниот тренд може да биде очигледно мечешки или барем страничен.

Во секој случај, скокот на овие карактеристики може да има двојна корисност. Од една страна, да го искористат тоа за многу брзи операции, дури и извршени во иста трговска сесија. Додека од друга страна, тие служат како стратегија за инвестирање за продажба на позиции во хартии од вредност со подобра цена од порано. До тој степен што загубите нема да бидат толку големи како во другите толку мечешки сценарија. Како тоа да е повод за прилагодување на цените ако рокот на престој ќе биде насочен на многу месеци. Несомнено е дека драстичните падови што се случија на пазарите заради ефектот на коронавирусот можат да го предизвикаат ова сценарио на пазарите на акции низ целиот свет.

Од каде доаѓаат торбите?

2019 година беше уште една година за книгите со рекорди на берзата. Според мерењето на индексот S&P 500, пазарот се зголеми за неверојатни 29% во изминатата година. Тешко е да се расправате против таквиот успех, особено со моменталната фаза на пазарот на бикови која се приближува до 500-та година. Сигурно сакате да задржите значителен дел од вашето портфолио на пазарот, особено во индексен фонд поврзан со S&P XNUMX. Ниту еден пазар на бикови не трае вечно, но овој не покажува знаци на осиромашување.

Сепак, толку голем едногодишен митинг - толку доцна на пазарот со бикови - може да биде знак дека е време да се биде малку претпазлив. Тоа не значи намалување на вашите постапки. Наместо тоа, можеби ќе сакате да бидете повеќе селективни насочувајќи се само на сектори надвор од S&P 500. Дури и ако вкупниот пазар забави, одредени сектори сè уште имаат силен потенцијал за континуиран раст.

Исто така, во енергетскиот сектор, неспорно е дека климатските промени брзо стануваат жешко политичко прашање. Тоа сега може да биде одлично време за справување со чистата енергија. Специјализиран фонд во овој потсектор е iShares Global Clean Energy ETF (ICLN). Исто така, не заостануваше многу. За време на 12 месеци, завршувајќи на 30 ноември 2019 година, фондот имаше поврат од 25,41%. Чистата енергија може да стане една од најголемите претстави на целата деценија.

Фондови за инвестиции во имот

Недвижниот имот се покажа како една од најдобрите инвестиции на сите времиња, со долгорочни приноси споредливи со S&P 500. Но, да се поседува имот може да биде и занимање и инвестиција. Уште повеќе, купувањето индивидуални имоти е интензивно капитално и може да ве остави отворени за станарите кои не плаќаат кирија и со месеци изгубени приходи помеѓу изнајмувањата.

Ако сакате да инвестирате во недвижен имот, но не сакате да ги ставите своите заштеди во животот или да ги валкате рацете, еден од најдобрите начини е да инвестирате преку заеднички фондови на недвижнини.

Ентони Монтенегро, основач на групацијата Блекмонт, ги цитира познатите две правила на Ворен Бафе за инвестирање: Правило број еден: не губи пари. Правило број два - запомнете го правилото број еден. „Додека можностите за раст изобилуваат во 2020 година, исто така е добра идеја да се задржи стратегијата за хеџинг во светло на растечката несигурност на пазарот“, советува Црна Гора. „Со растечката геополитичка тензија и нерешената трговска војна, два релативно стабилни сектори до прекумерна тежина до 2020 година се комунални услуги и особено недвижнини. Можете да поседувате недвижен имот преку REITs. Овие фондови продолжуваат да наградуваат постојан принос на дивиденда, одржувајќи ниска нестабилност во споредба со S&P. Тие исто така не се подложни на трговски тарифи затоа што недвижниот имот не зависи од увозот “.

Посебни својства

REIT е како инвестициски фонд кој има индивидуални својства. Тие обично се специјализирани во одредени сектори, како што се канцелариски згради, малопродажен простор или простории за складирање. Но, можеби најдобриот избор на сите за 2020 година и пошироко ќе бидат REITs на апартмани. Со зголемувањето на цените на куќите над опсегот на достапност на многу од најдобрите пазари за работа, изнајмувањето станува режим на избор за домување.

Истакнат пример за стан REIT е Доверба за сопственост на станбен имот (EQR). Довербата поседува или инвестира во повеќе од 300 недвижнини лоцирани на врвни пазари како што се Newујорк, Вашингтон, Бостон, Јужна Калифорнија, Сан Франциско, Сиетл и Денвер. Бидејќи цените на куќите стабилно растат на тие пазари, становите треба да продолжат да бидат многу барани во блиска иднина. EQR оствари вкупен принос од над 25% во последната година.

REITs на станови може да биде силна алтернатива на портфолиото на акции, обезбедувајќи позитивни приноси дури и ако берзата застој. Од друга страна, не може да се заборави дека здравството има тенденција да биде траен сектор, дури и кога општ пазар лошо се однесува. Иако здравствената област како целина заостануваше зад S&P 500 во 2019 година, SPDR S&P Biotech ETF (XBI) даде едногодишно враќање од близу 30%. Тоа може да претставува можност да се продолжи со генерирање двоцифрен принос дури и на помалку кооперативен пазар.

„Иако здравствениот сектор S&P 500 процени раст на заработката во 2020 година од + 12%, тој тргува со попуст на стапката на раст по цена од 17x / повеќекратна заработка“, забележува соработникот од Форбс, Ренди Вотс. „Проценката на растот на вкупната заработка на S&P 500 за 2020 година е + 9% и се тргува по цена-заработка повеќе од 17 пати. Се сомневаме дека со оглед на моменталната многу слаба глобална економија, растот на заработувачката S&P 500 веројатно ќе ја разочара следната година, додека заработувачката во здравството треба да биде стабилна.

Ако имате апетит за ризик, енергетскиот сектор може да заслужи добар изглед. Секторот не само што не го оствари успешниот општ пазар во последните години, туку се чини дека геополитичката состојба на Блискиот исток богата со нафта се вжештува, особено помеѓу САД и Иран. Секое значително нарушување на маслото што тече од тој регион може да предизвика вртоглаво забрзување на напојувањето преку таблата.

Инвестирајте во себе

Постојат два начина да ја направите оваа инвестиција да работи за вас:

Стекнете вештини и / или сертификати кои ќе ви помогнат да напредувате во тековната кариера или

Стекнете вештини и / или сертификати кои ќе ви помогнат да започнете нова кариера.

Една од главните причини за стагнација во кариерата е недостатокот на квалификации. Тоа може да биде важен сертификат во полето на вашата кариера или одреден сет на вештини што ќе ви овозможи да напредувате.

Овие квалификации обично можете да ги заработите со полагање курсеви за колеџ, курсеви преку Интернет, па дури и учество во програми понудени во вашата индустрија. И, честопати можете да стекнете дополнителни вештини со полагање слични курсеви или со аплицирање за специјализирани програми преку Интернет во која било вештина што ви треба. Можете дури и да научите нови вештини на YouTube.

Која насока и да ја преземете, тоа ќе бара инвестирање на време, напор и да, одредена сума пари. Но, ако ова ја зголеми заработката на работа или ви донесе промоција, тоа ќе биде една од најдобрите инвестиции што можете да ги направите. Исто така може да биде дека не гледате сериозна иднина во сегашната работа или занимање. Ако е така, вложувањето во себе ќе биде уште поважно. Можеби ќе треба да одвоите време и да направите парична инвестиција за да стекнете вештини и сертификати што ќе ви требаат или за да добиете нова работа или да влезете во нова област.

Пазарот на трудот во XNUMX век е во постојан тек. Единствениот начин да останете релевантни во вашата професија е да се држите себеси и своите вештини во првите редови. И понекогаш дури треба да направите промена во кариерата. Инвестирајќи во себе, ќе бидете подготвени за каков било резултат.

Инвестирајте во споредна работа

Според истражувањето на осигурителниот гигант „Хартфорд“ од 2018 година, 25% од Американците имаат споредна работа. Бројки како тоа покажуваат дека не само што станува вообичаена практика, туку полето е доволно големо за да започнете ваши сопствени вложувања на лице место.

Една од предностите на започнување споредна работа денес е тоа што постојат многу начини да се направи тоа за кои не е потребна голема почетна инвестиција. Најмногу, можеби ќе треба да инвестирате неколку стотици долари, или не повеќе од неколку илјади долари. Но, дополнителниот приход што ќе го оствари може да ви врати многу пати.

Постојат многу причини зошто луѓето започнуваат странични деловни активности, а генерирањето дополнителен приход е само најочигледно. Но, со толку многу луѓе кои се чувствуваат заробени во нивната редовна работа, придружниот бизнис исто така нуди можност да ги раширите крилјата, честопати за да извршите вид на работа во која уживате.

„Денес има повеќе луѓе кои не се емотивно или финансиски задоволни од нивната сегашна работа од кога и да било порано“, сугерира Том Дием од Diem Wealth Management во Форт Вејн, Индијана. „Започнувањето на посебна деловна активност може да биде нешто што ќе ги пополни тие празнини. Ова е време да ги прочитате методите на производство за идеи како да го направите вашиот бизнис да работи. Takeе бидат потребни многу дополнителни часови на нивната тековна работа, но за многумина станува главен извор на приход и богатство “.

Една од најголемите пречки за започнување на споредна работа е да се одлучи точно во кој бизнис ќе се вклучи. Подигнувањето тешка тежина, како да станете возач на автомобилски автомобил, стана многу популарно. Но, исто така можете да се фокусирате на сите специфични вештини или таленти што ги имате. Размислете за задачите што ги правите на вашата работа секој ден, како и за сите други вештини што не се поврзани со деловно работење. Дали постои начин на кој можете да ги продавате вашите услуги директно на потрошувачи или мали бизниси? Ниту еден пазар на бикови не трае вечно, но овој не покажува знаци на исцрпувачки.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.